Kaasboerderij Schellach, een leerzaam en leuk boerenuitje op Walcheren

Een bezoek aan Kaasboerderij Schellach in Zeeland bleek een prima uitje tijdens een regenachtige dag in de vakantie van Daphne en haar dochters.

Kaasboerderij Schellach

De regen komt met bakken uit de hemel vallen als wij een bezoekje brengen aan kaasboerderij Schellach. Daar zijn ze echter helemaal op voorbereid, de paraplu’s staan al klaar. En met kaplaarzen aan maakt regen helemaal niet uit!

Kaasboerderij Schellach is een familiebedrijf. Meteen als we binnenstappen voelen we gezelligheid en vriendelijkheid. Er wordt een praatje gemaakt met de meiden en er staan lekkere producten klaar die we mogen proeven. Producten die gemaakt zijn met de melk van de koeien die hier staan. Kaas uiteraard, maar ook yoghurt en chocoladevla, de favoriet van de meiden. In de ruimte naast de ontvangstruimte staan stoelen klaar. Els, de eigenaresse van de boerderij, die ze runt met haar man en zoon, gaat ons iets vertellen over de boerderij. Onze boerderijbeleving gaat beginnen!

We zijn er, Kaasboerderij Schellach
We zijn er, Kaasboerderij Schellach

Boerderijbeleving

Na een korte presentatie over de boerderij, met leuke filmpjes en foto’s, mogen we zelf rondlopen. Met een speurtocht in de hand gaan de meiden op zoek. De eerste twee vragen kunnen we beantwoorden op basis van de presentatie. De meiden hebben goed opgelet. We starten in de stal waar de ‘puber’ kalfjes staan. Deze zijn al iets groter. De meiden beantwoorden weer een vraag en aaien de lieve kalveren. N. krijgt er geen genoeg van: “Mama, deze is zo zacht, voel eens!” In de volgende stal staat een heel klein kalfje, de meiden zijn hier niet bij weg te slaan. Ook zien we de wachtruimte voor de koeien voordat ze gemolken worden en de carroussel waar wel 24 koeien tegelijk op gemolken worden.

Grote koeien op kaasboerderij Schellach

Tot slot lopen we door naar de stal waar de melkkoeien staan. N. ziet meteen welke koeien zwanger zijn: “Deze zijn zwanger, kijk maar, die krijgen ander voer.” Zij heeft goed geluisterd bij de presentatie. De grote koeien vinden ze best een beetje spannend, wat een grote beesten zijn het. Alle vragen over de dieren zijn beantwoord. Tijd om naar de boerderijwinkel te gaan. Op naar de kazen!

Een schattig klein kalfje
Een schattig klein kalfje wordt flink geaaid door onze meiden
Informatie over de melk carrousel
We krijgen uitleg over de melkcarrousel
Tussen de grote koeien
Tussen de grote koeien
Wat zijn ze groot, best een beetje spannend
Wat zijn ze groot, best een beetje spannend

Kaas maken

In de boerderijwinkel van Kaasboerderij Schellach mogen de meiden achter de toonbank doorlopen om te kijken bij de grote kazen en om zelf een klein kaasje in te smeren. Het laagje vormt een beschermlaag op de kaas tegen uitdrogen en bacteriën. Wanneer de meisjes tussen alle kazen doorlopen kijken ze hun ogen uit. Welke kazen zouden oude kaas worden? Helemaal leuk wordt het als ze een kaas mogen proberen te tillen. Er zijn verschillende soorten kazen en J. wil de kaas van 10 kilo wel eens proberen. De andere 2 houden het bij een kleiner stuk kaas.

Wat veel kaas!
Wat veel kaas!
De kazen drijven in het zoute water
De kazen drijven in het zoute water
Deze kaas weegt wel 10 kilo!
Deze kaas weegt wel 10 kilo!
Vol concentratie worden de kleine kaasjes ingesmeerd
In opperste concentratie worden de kleine kaasjes ingesmeerd

De boerderijwinkel van Kaasboerderij Schellach

Wanneer we alles hebben gezien en gedaan, leveren de meiden de speurtocht in bij de balie en krijgen ze een boerderijbewijs. Natuurlijk lopen we nog een rondje in de winkel en kiezen we wat lekkere dingen uit om mee naar huis te nemen. N. kiest voor de jonge gatenkaas en J. en E. gaan voor de oude kaas. Ook gaat er een Zeeuwse bolusmix mee naar huis, lekker zeg!

De antwoorden van de speurtocht worden ingeleverd
De antwoorden van de speurtocht worden ingeleverd
Een boerderijbewijs voor Elin
Een boerderijbewijs voor Elin
Wat voor bakmix nemen we mee naar huis?
Welke bakmix nemen we mee naar huis?

Praktische informatie

Kaasboerderij Schellach is altijd open voor bezoek. Wanneer je de voetstappen volgt kom je bij de stallen en kan je de koeien en kalfjes bekijken. De boerderijwinkel is op zondag gesloten. De boerderijbeleving is op maandagochtenden en woensdagmiddagen in vakanties (vakantieperiode Zuid). Ook zijn er soms andere leuke activiteiten, zoals een pyjamaontbijt. Meedoen aan een boerderijbeleving kan zonder reserveren en is gratis. Neem voor meer informatie en openingstijden een kijkje op de website van Kaasboerderij Schellach.

Breng jij binnenkort een bezoek aan een kaasboerderij?

Ligging

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes en vakanties in Zeeland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.