Landal Hochwald in de voorjaarsvakantie

Dat een voorjaarsvakantie niet al te ver van huis ook een wintervakantie kan zijn, ontdekte blogger Jolinda vorig jaar. Haar week bij Landal Hochwald in Duitsland stond in het teken van sneeuw en wandelen. Leuk voor een midweek voor  jou komende voorjaarsvakantie? Of bewaar de tip voor de meivakantie 🙂

Vakantie voor iedereen bij Landal Hochwald

Het is simpel. We hebben allemaal vakantie. Dus doen we dingen die iedereen leuk vindt. Wij houden van wandelen, onze kinderen van spelen. Op vakantie combineren we die twee. Bijvoorbeeld door voor een vakantiepark te kiezen waar de kinderen zich lekker uit kunnen leven in speeltuinen en zwembad. Maar waar wij ook tot rust kunnen komen in de natuur. Bij Landal Hochwald vinden we precies wat we zoeken. Een beetje voor onszelf en een beetje voor de kinderen.

Een springkussen is altijd leuk.
Een springkussen is altijd leuk.

Midden in de natuur

Het park is mooi gelegen in de bossen, vlakbij het plaatsje Kell am See. We hebben een huisje met uitzicht op het meer. Een prima plek voor een korte wandeling, of om ’s ochtends even de hond uit te laten op weg naar de parkwinkel. Daar halen we verse broodjes. Na het ontbijt bedenken we wat kunnen doen. “Spelen”, roept jongste dochter elke dag. En dat doen we ook, maar we zijn in een prachtige omgeving, daar willen we meer van zien.

Ons huisje is vlakbij het meer.
Ons huisje is vlakbij het meer.

Wandelparadijs

Bij de receptie vind je verschillende folders over wat er allemaal in de omgeving te doen is. Wij zijn vooral geïnteresseerd in de vele wandelmogelijkheden vlakbij of zelfs vanaf het park. De omgeving is echt een paradijs voor wandelaars. Je kunt een wandelkaart kopen voor 5,95 euro met meerdere wandelingen in het Hochwald en Ruwertal. Maar er liggen ook gratis folders, die nemen wij mee. Zo is er een wandeling van 6 kilometer vanaf het park, uitermate geschikt met kinderen. Daar beginnen we mee.

Witte wereld

Er is inmiddels aardig wat sneeuw gevallen, maar dat houdt ons niet tegen. Juist extra mooi, die witte wereld. De route is makkelijk te volgen en goed omschreven. Onze oudste kinderen vinden het leuk om te lezen hoe we moeten lopen. De jongste is vooral onder de indruk van de sneeuw. Ons hondje is voor het eerst in de sneeuw en moet even wennen. Al snel geniet ook zij van het witte bos. Als onze jongste moe wordt en naar huis wil, zijn we er ook bijna. We kunnen haar motiveren om nog verder te lopen, door haar te beloven dat ze straks met Bollo mag dansen.

Wandelen door de sneeuw vlakbij het park.
Wandelen door de sneeuw vlakbij het park.
Speurtocht op het park is ook leuk!
Speurtocht op het park is ook leuk!

Spelen en dansen bij Bollo

Het is na een gezonde wandeling in de mooie natuur rondom het park lekker bijkomen in de binnenspeeltuin. Er zijn gezellige zitjes waar je als ouders prima zicht hebt op je spelende kroost. Enige nadeel is dat een consumptie verplicht is. Hoewel, dat hoort ook wel bij vakantie. Dus onder het genot van een grote beker warme chocolademelk of een Latte Macchiato wachten wij tot iedereen is uitgespeeld. Het is fijn dat er niet meteen weer een ober naast je staat zodra je koffie op is. Sterker nog, als je nog wat wilt drinken, moet je de bediening daar even op attenderen. Prima, vinden wij. We besluiten om te blijven eten in de speeltuin. Lekker makkelijk!

Een hapje eten bij de binnenspeeltuin, echt vakantie!
Een hapje eten bij de binnenspeeltuin, echt vakantie!

Wandeling Frau Holle

De volgende wandeling die we met z’n allen doen is iets verder van het park, ‘Frau Holle’. Ook dit keer gebruiken we we een gratis folder van de receptie. We pakken de auto en parkeren 10 minuten later bij de parkeerplaats langs de B 407, vlakbij Reinsfeld. Deze wandeling is een van de ‘Traumschleifen” van de Saar-Hunsruck-Steig. Deze droomschleifen zijn tussen 6 en 20 kilometer lang en als rondes aangelegd. Een aantal van deze rondes zijn direct vanaf de Saar-Hunsrück-Steig te bereiken, andere liggen op geringe afstand. De  Saar-Hunsrück-Steig is een route van totaal 410 kilometer aan wandelingen, dichtbij de natuur. Wij kiezen dus voor Frau Holle, een rondwandeling van 7 kilometer. De bordjes die we moeten aanhouden zijn makkelijk te volgen en goed herkenbaar geplaatst.

Hoogtepunt van de wandeling, de beverdam.
Hoogtepunt van de wandeling, de beverdam.
Rust en ruimte!
Rust en ruimte!
Wij gaan de Frau Holle wandeling proberen.
Deze bordjes volgen wij.
We zijn er bijna!
We zijn er bijna!
Het laatste mooie stuk.
Het laatste mooie stuk.
En uitpuffen maar.
En uitpuffen maar.

Beverdam

We moeten meteen aan het begin flink klimmen, maar even later lopen we weer wat vlakker. Wat een afwisselende wandeling! We komen door weilanden, maar al snel lopen we in een dichtbegroeid bos. Dan ontdekken de kinderen water en lopen we vlakbij een beekje. Dit beekje komt uit in een grotere rivier en we zien zelfs een echte beverdam! Jammer dat we geen bevers spotten, maar hun werk kunnen we wel bewonderen. We komen heerlijke ‘relaxbanken’ tegen en genieten volop van de rust en ruimte om ons heen. Dit zijn 7 mooie en afwisselende kilometers!

Knutselen bij Landal

Het wandelen bevalt ons goed, maar de jongste wil ook graag spelen en knutselen in de binnenspeeltuin. Dus offer ik me een ochtendje op. Met een goed boek vermaak ik me wel, terwijl zij in de knutselclub, tegen betaling van 3 euro, een mooi t-shirt maakt. Er is ook vrij knutselen op andere tijden. Dit staat allemaal goed aangegeven in het programma dat je bij aankomst ontvangt, of bij de binnenspeeltuin zelf.

T-shirt kleuren.
T-shirt kleuren.
Jongste dochter in bij de knutselclub en voor mij wat lekkers.
Jongste dochter bij de knutselclub en voor mij wat lekkers.

De rest van het gezin wandelt er ondertussen weer flink op los. De ‘Schillingen Panoramaweg’, van 16 kilometer, vertrekpunt vanaf het park. Een pittige maar prachtige wandeling, zo hoor ik bij thuiskomst. De foto’s zeggen genoeg!

Flinke uitdaging.
Flinke uitdaging.
Door de grote groene vlakten.
Door de grote groene vlakten.
Plezier onderweg.
Plezier onderweg.
Duitse broodjes mee en genieten van het uitzicht.
Duitse broodjes mee en genieten van het uitzicht.

Wolfspark

We ondernemen nog een laatste uitje, naar het vlakbij gelegen gratis toegankelijke Wolfspark. We hebben gelezen dat er vanuit dit park ook een rondwandeling te maken is. Eerst kijken we natuurlijk bij de wolven. Die lijken niet in ons geïnteresseerd, maar wel in onze hond. Die interesse is wederzijds, de kinderen vinden het prachtig.

Het park is vrij uniek, er zijn verschillende soorten wolven uit de hele wereld. Het contact met verschillende mensen wordt zo veel mogelijk beperkt, om de wolven zo natuurlijk mogelijk te laten leven. De oprichter Werner Freund leefde zelf intensief met ‘zijn’ wolven en bezorgde het park veel bekendheid. Na zijn dood in 2014 heeft Tatjana Schneider zijn werk overgenomen. We zien haar zelfs in actie, ze gaat een wolvenverblijf binnen en gaat daar rustig zitten. “Dat durf ik echt niet!” Ik moet mijn kinderen gelijk geven, ik blijf ook liever aan de andere kant van de hekken.

De ingang van het gratis toegankelijke park.
De ingang van het gratis toegankelijke park.
Waar we deze zien.
Waar we deze zien.

Als we min of meer zijn uitgekeken starten we met de wandeling. We kiezen voor de Wolfsweg, net als de vorige wandeling ‘Frau Holle’ is deze ook onderdeel van de Traumschleifen. Ideaal voor gezinnen met kinderen omdat het wolfspark onderdeel is van de route en omdat een afstand van 10 kilometer voor de meeste gezinnen goed te doen is. Het is een afwisselende route, met een flinke afdaling en later nog een pittige klimpartij. We genieten van de rust in de bossen en de mooie uitzichten. Aan het einde gaan we nog een keer bij de wolven kijken, en zien we weer andere wolven die aan het begin van onze tocht verstopt waren in hun verblijf. Onze hond werpt nog een laatste blik op haar soortgenoten en dan gaan we weer naar ons tijdelijke thuis.

Flink klimmen.
Flink klimmen.
En even uitrusten.
En even uitrusten.
De route is weer prima aangegeven.
De route is weer prima aangegeven.

Paspoort

Voor we naar huis gaan, willen de kinderen eerst hun paspoort inleveren bij de receptie. Ze ontvangen hiervoor een leuk souvenir. Ik ben zelf geen fan van dit soort spaarsystemen, waarmee je stempels kunt verdienen door bijvoorbeeld een ijsje te kopen.. Gelukkig staan er ook gezonde activiteiten op, zoals de leuke speurtocht over het park. Tip voor Landal, haal die betaalde activiteiten van het paspoort af en voeg er nog wat meer toe die met de prachtige natuur in de omgeving te maken hebben!

Onze kids zijn fan van Landal.
Onze kids zijn fan van Landal.
Ons huisje was prima.
Ons huisje is prima.
Een sneeuwpop maken in de tuin van ons huisje is toch wel een hoogtepunt.
Een sneeuwpop maken in de tuin van ons huisje is toch wel een hoogtepunt.

Praktisch

Landal Hochwald ligt op ongeveer 4 uur rijden vanaf Utrecht (210 kilometer vanaf Maastricht). Check de website voor meer informatie en speciale aanbiedingen. Je kunt al een bungalow huren vanaf 100 euro voor een weekend.

Het Wolfspark in Merzig is gratis te bezoeken, elke dag geopend van 08.00 tot 17.00 uur en gratis toegankelijk. Honden zijn aangelijnd ook welkom. Tip: iedere eerste zondag van de maand geeft een medewerker om 16.00 uur een gratis rondleiding.

Op zoek naar een ander Landal park? Lees dan bij collega-blogger over Landal Warsberg.

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er bij Landal of in Duitsland met kinderen nog meer is te doen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.