De Nijmeegse Vierdaagse met kinderen bezoeken

Vier dagen lang veertig kilometer per dag wandelen. Niet echt een kindvriendelijke onderneming. Toch zijn de Nijmeegse Vierdaagse feesten zo gek nog niet om met kinderen te bezoeken. Dit jaar helemaal, de Nijmeegse Vierdaagse bestaat honderd jaar! Bloggers Jolinda en Karijn zoeken voor je uit wat er nou echt leuk is om tijdens de Nijmeegse Vierdaagse met kinderen te doen.

De Nijmeegse Vierdaagse met kinderen bezoeken

Om eerst iets meer te weten te komen over de Nijmeegse Vierdaagse is in 2016 de tijdelijke tentoonstelling ‘100 jaar Vierdaagse’ in Museum Het Valkhof een aanrader. Blogger Jolinda heeft familieleden die elk jaar meelopen. Zij vindt het dan ook extra leuk om haar kinderen in museum Het Valkhof eens kennis te laten maken met dit grootste wandelevenement. Blogger Karijn bezoekt met haar gezin de Vierdaagse Feesten en vertelt welke leuke activiteiten er voor kinderen zijn. Met dank aan de inside tips van haar Nijmeegse familie.

Via Gladiola in Museum Het Valkhof – door Jolinda

De tentoonstelling is leuk om met het hele gezin te bekijken. Terwijl ik allerlei feiten en interessante wetenswaardigheden lees, doen mijn kinderen de speciale kinderroute. Hiervoor ontvangen ze bij binnenkomst ieder een rugzakje met daarin onder andere het vrolijke opdrachtenboekje ‘Via Gladiola!’. De kinderroute is geschikt voor kinderen van 4 t/m 10 jaar, onder begeleiding van een volwassene.

Ze moeten vragen beantwoorden en langs controleposten komen. Bij het opdrachtenboekje, dat mooi en aantrekkelijk voor kinderen is vormgegeven, zit een stickervel. Bij sommige opdrachten moeten ze het juiste antwoord invullen door een sticker te plakken, bij andere opdrachten komt er een pen aan te pas.

De 100ste verjaardag van de Nijmeegse Vierdaagse wordt ook in Museum Het Valkhof gevierd.
De 100ste verjaardag van de Nijmeegse Vierdaagse wordt ook in Museum Het Valkhof gevierd.
Druk bezig met de speurtocht. Ontdek ook op deze manier de Nijmeegse Vierdaagse met kinderen.
Druk bezig met de speurtocht.
Stickertjes plakken, antwoorden opschrijven. Volop afwisseling bij deze speurtocht.
Stickertjes plakken, antwoorden opschrijven. Volop afwisseling bij deze speurtocht.

Vanaf een jaar of 8 kunnen kinderen de speurtocht zelfstandig doen. Mijn jongste dochter van 6 vindt het ook erg leuk om mee te doen, sommige opdrachten kan zij prima alleen uitvoeren. Bij andere opdrachten waarvoor je moet lezen om het juiste antwoord te vinden, helpen grote broer en zus haar een handje. De stickers plakken, dat kan ze zelf wel 🙂

Op een speelse manier steken mijn kinderen aardig wat op van de Vierdaagse. Ook dingen die we misschien niet wilden weten. Zoals sommige geuren die bij de Vierdaagse horen. We trekken een laatje open en ja hoor, vieze stinksokken! “Ieuw! Dit is echt zo viest!” Hilariteit alom. De pepermuntjeslucht valt beter in de smaak.

De opdrachten zijn ook actief, zo leren we blaren doorprikken in het verzorgingsgedeelte van de tentoonstelling. Een vraag is best lastig, de verschillende schoenzolen waar je de Vierdaagse mee zou kunnen lopen zijn wel erg goed verstopt. Wij hebben ze na goed zoeken gevonden, maar verklappen natuurlijk niks.

Dat is zwaar zeg!
Dat is zwaar zeg!
Er valt van alles te ontdekken over de Nijmeegse Vierdaagse.
Er valt van alles te ontdekken over de Nijmeegse Vierdaagse.
Wat zou jij meenemen?
Wat zou jij meenemen?

We zijn ruim een uur bezig met de speurtocht. Wanneer alle controleposten zijn gepasseerd, na alle sticker, doe- en denkvragen gedaan, kunnen we bij de receptie een beloning ophalen. Ook de rugzak met inhoud mag mee naar huis.

Na het bekijken van de 100 jaar Vierdaagse Tentoonstelling kun je het Museum nog verder verkennen. Zo is er een leuke speelkelder. Maar je kunt natuurlijk ook de stad in gaan om de Nijmeegse Vierdaagse feesten met kinderen mee te maken.

De tijdelijke tentoonstelling over de Nijmeegse Vierdaagse is t/m 4 september 2016 te zien. Met Museumkaart is het Museum Het Valkhof gratis toegankelijk. 

De Nijmeegse Vierdaagse feesten met kinderen – door Karijn

Hoewel pas vanaf dinsdag de Vierdaagse wordt gelopen, zijn de Vierdaagsfeesten het weekend daarvoor al in volle gang. Karijn ontdekt op zondag al dat de Vierdaagsfeesten superleuk zijn voor je kinderen en voor jezelf. Aan één dag heb je niet genoeg!

Tijdens de Vierdaagsefeesten ís Nijmegen de Vierdaagse. De hele stad is in opperbeste stemming en ingericht op het onthalen van veel bezoekers. Op vrijdag, de dag waarop de wandelaars de eindstreep halen, ligt de hele stad zelfs plat. Iedereen heeft vrij en viert feest. Mocht je willen meevieren met je kinderen, dan kun je vast inspiratie opdoen met ons verslag van een dagje Vierdaagsefeesten.

Het programma van de Vierdaagsefeesten vind je hier. Er zijn tal van concerten te bezoeken, evenals mini-festivals, fototentoonstellingen. En als je even doorklikt naar het kinderprogramma zie je dat er veel te doen is voor kinderen. Aan de Waalkade is bijvoorbeeld de SMKMRKT te vinden met het Labyrinth. Rond dit Labyrinth zijn allerlei interactieve spellen te doen, is er kindertheater en nog veel meer. Filmhuis Lux heeft tijdens de Vierdaagsefeesten kinderfilms geprogrammeerd en op het Kidsplein op het Kelfkensbos is elke middag voor de kleinsten theater te vinden: van Dikkie Dik en de Taart tot Chloe’s toverkast. Ook op ’t Eiland is van alles te doen.

Na een blik op het programma weten we al dat we niet alle kinderactiviteiten kunnen bezoeken. Onze Nijmeegse familie neemt ons mee op een rondje langs enkele hoogtepunten. We beginnen bij het Kidsfestival op het Kelfkensbos (tegenover het Valkhofmuseum!).

Kidsfestival Kelfkensbos

Op het plein staat naast enkele kermisattracties voor kinderen een groot podium waar allerlei voorstellingen worden gegeven voor kinderen: van Dikkie Dik tot Biba Boerderij.  Als wij er zijn, schudt de Koe van Bibaboerderij handjes en maakt hij een dansje met kinderen die vooraan mogen staan. Cato en haar nichtje zwieren ook een rondje mee. We kijken er even naar en gaan dan snel door. Wij zijn op zoek naar het zomerse festivalgevoel en dat schijnt rond en op de Waal te vinden te zijn.

Kidspodium op Kelfkensbos.
Kidspodium op Kelfkensbos.

De Kaaij

Vanaf Kelfkensbos lopen we naar beneden naar de Waal. Daar bevindt zich de Kaaij: rond en onder de Waalbrug vind je talloze foodtrucks en vermaak voor kinderen.  Er is een zandterras met glijbaantje en bij een circuswagen staan manden met allerlei spellen: jongleren met bordjes, hoelahoepen. Ook is er een  nostalgische rupsbaan. De jongsten planten we in de zandbak met een bekertje en de oudste nichtjes lopen rond over het terrein en gaan zelfstandig in de rupsbaan. Wij strijken naast, of eigenlijk in de zandbak, neer op een terrasje met een drankje en een borrelplankje.  Hoewel het druk is, is de sfeer ongedwongen.  Fijn!

Spelen in de tijdelijke zandbak op de Kaaij.
Spelen in de tijdelijke zandbak op de Kaaij.
Leer jongleren, musiceren en hoepelen op de Kaaij.
Leer jongleren, musiceren en hoepelen op de Kaaij.

Festival op ’t Eiland

We vermaken ons prima op de Kaaij, maar we willen meer zien! We steken met de pont de Waal over naar het eiland dat midden in de rivier ligt. Hier is Festival op ’t Eiland en de locatie doet zijn naam eer aan. Overal circustenten, oude bussen, foodtrucks en enkele ouderwetse attracties.  Het festivalsfeertje zit er goed in. Terwijl wij met een half oor naar Tim Knol luisteren, spelen de kinderen rond de Fiepbus.

Met het pontje naar de overkant naar Festival op 't Eiland.
Met het pontje naar de overkant naar Festival op ’t Eiland.
Bij de talententuin van de Lindenbergh kunnen kinderen knutselen.
Bij de talententuin van de Lindenbergh kunnen kinderen knutselen.
Nostalgische attracties op Festival op 't Eiland.
Nostalgische attracties op Festival op ’t Eiland.
Even chillen in de hangmat.
Even chillen in de hangmat.
In de Fiepbus kun je spelen en kleuren.
In de Fiepbus kun je spelen en kleuren.

Omdat Fiep Westendorp 100 jaar geleden geboren is, tourt komende 1,5 jaar een supervrolijke Fiepbus door het land. Deze week staat hij op ’t Festival op de Vierdaagsefeesten. Onze kinderen spelen er een spelletje en maken een kleurplaat.

Voor een ijsje staan we vervolgens een tijdje in de rij. Daar kan nog wel een ijskar bij! Tot slot zwieren de meisjes een rondje in de nostalgische zweefmolen en oude draaimolen. En dan zit het er al weer op. Cato vindt het niet eerlijk. “We hebben nog niet alles gezien”. Dat klopt. Volgend jaar gaan we langer!

Praktische informatie Nijmeegse Vierdaagse met kinderen

De Vierdaagsefeesten zijn gratis te bezoeken. Voor attracties koop je uiteraard wel een kaartje.
Omdat het erg druk is in de stad kan je het beste met het openbaar vervoer komen of je auto op één van de transferia parkeren en vanaf daar verder met een pendelbus. 

De pont naar Festival op ’t Eiland is gratis voor kinderen. Volwassenen betalen 3 euro voor een enkeltje, 5 euro voor een retour. Opstappen doe je vanaf de Kaaij, bij de Waalbrug.

Consumpties zijn op elke straathoek te vinden. Op sommige locaties heb je munten nodig, op andere plekken betaal je gewoon met contant geld.

Ga jij weleens naar de Nijmeegse Vierdaagse met kinderen? En wat vind je dan het leukste om met ze te doen?

Meer lezen

Dat Nijmegen ook buiten de Vierdaagse week leuk is wisten wij al. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.