Voor deze speeltuinen in Wilder Kaiser wil je echt naar Oostenrijk

Supertoffe speeltuinen in Wilder Kaiser. Volgens blogger Yvonne zijn deze sprookjesachtige ‘Erlebniswelten’ een goede reden om naar Oostenrijk te gaan.

Zes sprookjesachtige speeltuinen in Wilder Kaiser

De speeltuinen in Wilder Kaiser zijn unieke ‘Erlebniswelten’ in de bergen. Doel van deze beleveniswerelden is om kinderen op een speelse én spannende manier kennis te laten maken met de natuur. Een speeltuin met een plus zoals we die in Nederland niet tot nauwelijks kennen.

De beleveniswerelden zijn van mei t/m oktober te voet of met de wandelpas gratis via de kabelbaan bereikbaar. Via panoramapaden zijn de speeltuinen in Wilder Kaiser met elkaar verbonden.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan alvast het filmpje.

Elke beleveniswereld heeft zijn eigen verhaal en thema zodat de kinderen de natuur optimaal kunnen beleven en begrijpen. De zes beleveniswerelden in Wilder Kaiser zijn:

  • Hexenwasser
  • Ellmi’s toverwereld
  • Kaiserwereld Scheffau
  • Hohe Salve
  • Filzalmmeer
  • Alpinolino

Wij gaan naar Ellmi’s toverwereld, Hexenwasser in Hochsōll en Kaiserwereld op de Brandstadl in Scheffau.

Speeltuin Ellmi’s toverwereld

Tijdens ons verblijf in Wilder Kaiser brengen we als eerste een bezoek aan Ellmi’s toverwereld. ”Kabouters zijn niet echt hoor mama” zegt Dinand (bijna 4 jaar) terwijl we met de berglift omhoog gaan.

Dinand heeft er zin in en kijkt verwonderend om zich heen. Het is de eerste keer dat hij in een kabelbaan zit. We hebben prachtig uitzicht op de groene almen en horen de bellen van de grazende koeien onder ons. ”We zijn er bijna!” roept Dinand enthousiast.

We hebben geluk, het is stralend weer bovenop de berg. Zodra we het gebouw van de kabelbaan uitlopen zien we een walhalla van speelmogelijkheden. Dinand ziet meteen een tractor staan en rent er op af. ‘Wauw, wat gaaf’ is het eerste wat in me opkomt. Wat is dit ontzettend leuk. Er zijn zoveel speelmogelijkheden, fietsjes, skelters, trampolines noem maar op.

Bij Ellmi is het verhaal dat de tovernaarsleerling Ellmi door de kabouters is omgetoverd naar een grote kikker. Deze grote, groene kikker kom je ook regelmatig tegen in de regio Wilder Kaiser.

Bij de uitgang van de kabelbaan zijn er gelijk skelters en fietsjes en Ellmi natuurlijk.
Bij de uitgang van de kabelbaan zijn er gelijk skelters en fietsjes en Ellmi natuurlijk.
Ellmi's wereld is echt een waar kinderparadijs. Er is zoveel te zien en te beleven.
Ellmi’s wereld is echt een waar kinderparadijs. Er is zoveel te zien en te beleven.

Natuurlijke speelmaterialen

Het valt me op dat alles mooi schoon is en goed past in de omgeving. Van tevoren was ik een beetje sceptisch of een grote speeltuin wel passend is in zo’n mooie natuur. Maar die zorgen blijken totaal ongegrond. De speelattributen zijn veelal gemaakt van natuurlijk materiaal en volledig geïntegreerd in de omgeving.

Als we iets naar beneden lopen zien we waterspellen. Ook dit is heel mooi gemaakt: boomstammetjes en kleine kabbelende beekjes én voldoende relaxplekjes voor de ouders.

Al gauw wil Dinand zijn schoenen uit om lekker te kunnen spelen in het water. Ondertussen blijf ik me verbazen over dit prachtige kinderparadijs op ruim 1555 meter hoogte. Door het hoogteverschil is alles ook heel overzichtelijk, vanaf de bankjes kan ik Dinand goed in de gaten houden.

Spannend toverbos

We lopen iets verder en zien een natuurpad in het bos. Opeens spuit er water omhoog. Dinand schrikt en doet twee stappen achteruit, toch wint zijn nieuwsgierigheid het en stapt hij stoer de mooie houten brug over. Wauw, wauw, wauw, wat is dit leuk. Zelfs voor volwassenen is dit toverbos heel vermakelijk om doorheen te lopen. Er zijn bruggetjes, trappetjes, tunnels en ‘spannende’ waterstroompjes.

Bij Ellmi's wereld zit ook een spannend toverbos.
Bij Ellmi’s wereld zit ook een spannend toverbos.
Klimmen en klauteren door het toverbos.
Klimmen en klauteren door het toverbos.

”Daar naar boven!” Dinand wijst op een hoge trap die naar boven gaat. Het natuurpad leidt ons verder omhoog, waar we ook door een donkere tunnel lopen. Dit vindt Dinand wel heel spannend en pakt mijn hand stevig vast. Verderop zijn er allerlei huisjes en klimmogelijkheden.

De tijd vliegt. Helaas gaat de gondel al om 17 uur terug, dus haasten we ons naar de lift.

We lopen over bruggetjes en door donkere tunnels.
We lopen over bruggetjes en door donkere tunnels.
Wat een spannende paadjes in het toverbos.
Wat een spannende paadjes in het toverbos.

Routeboekje met opdrachten

Terug bij de gondel zie ik kinderen met een routeboekje lopen. Dit boekje kan je bij de kassa van de kabelbaan gratis krijgen. In het boekje staat een route die langs de leukste plekjes van Ellmi’s beleveniswereld gaat met onderweg leuke opdrachten. Als de kinderen het boekje weer inleveren en de opdrachten goed hebben gemaakt, verdienen ze een kleinigheidje.

Dinand is hiervoor wat te jong, maar ik zie de wat oudere kinderen hier enthousiast mee aan de slag. Op deze manier leren de kinderen spelenderwijs van de natuur.

Speeltuin Hexenwasser in Hochsōll

De tweede beleveniswereld in Wilder Kaiser die we bezoeken is Hexenwasser. Op de website van Wilder Kaiser lees ik dat Hexenwasser het langste blotenvoetenpad van Oostenrijk heeft: ”Via gras, schors, masserende stenen en pletsend water loop je naar 60 stations waar slimme heksen en sluwe tovenaars instructies geven in het heksenatelier: bij het vervaardigen van een heksenbezem en heksendal of bij het slijpen van een gelukssteen”.

Ook lees ik over de vuurplaats en het Springend Water. ”Het gevoel om tot aan de knieën door een moeras te waden, dammen te bouwen, het hoofd in de somstein te steken of de steenharp te doen zingen”. Volgens mij is dit niet alleen heel leuk voor kinderen, maar minstens net zo leuk voor de ouders.

Vandaag nemen we de proef op de som. ”Ben je klaar voor heksen en tovenaars Dinand?” ”Jaaaa!” antwoord Dinand enthousiast. ”Maar mama, ze zijn niet echt hoor, ze zijn nep!” antwoord onze peuter wijs.

Bergschoenen aan, een rugtas met wat lekkers voor onderweg en dan gaan we richting de kabelbaan. ”Kijk mama, er staat een heksenbezem”. Inderdaad, in de rekken waar in de winter de skies worden geplaatst, staan nu heksenbezems. Het geeft direct een ‘spannende’ uitstraling. ”Ja Dinand, we gaan nu echt naar de heksen toe”.

Bij belevingswereld Hexenwasser staat alles in het teken van heksen.
Bij belevingswereld Hexenwasser staat alles in het teken van heksen.
Hexenwasser heeft 60 stations met leuke speel- en leeractiviteiten.
Hexenwasser heeft 60 stations met leuke speel- en leeractiviteiten.
Uitzicht op Hexenwasser vanaf de kabelbaan.
Uitzicht op Hexenwasser vanaf de kabelbaan.
Vanaf het moment dat je in de kabelbaan stapt waan je je in de wereld van heksen. Zie je de bezemstelen?
Vanaf het moment dat je in de kabelbaan stapt waan je je in de wereld van heksen. Zie je de bezemstelen?

Wandelen vanaf de Hohe Salve

Vanuit de kabelbaan zien we Hexenwasser onder ons liggen, wederom een prachtige speeltuin. Bij Hexenwasser is alles vooral gericht op water. We besluiten eerst naar het hoogste punt van Hexenwasser te gaan, de Hohe Salve. Om hier te komen nemen we een volgende kabelbaan die ons naar ruim 1800 meter brengt.

Op de top aangekomen genieten wij van de mooie uitzichten op de Kitzbühler Alpen, terwijl Dinand al weer druk aan het klauteren is op één van de klimtoestellen. We drinken wat bij het ronddraaiend panoramaterras en kijken ook binnen in de Salven kerk. Dit is het hoogste kerkje van Oostenrijk en ligt op deze bergtop.

Vanaf de Hoge Salve besluiten we wandelend terug te lopen naar het lagere station. Vanuit de kabelbaan zagen we dat hier de meeste activiteiten van Hexenwasser zijn. Het is een mooie wandeling, maar doordat we iets verkeerd lopen is het best een eindje. We besluiten het laatste stuk met de stoeltjeslift te gaan.

Ook op de Hohe Salve zijn er genoeg leuke speelattributen.
Ook op de Hohe Salve zijn er genoeg leuke speelattributen.
Vanuit Hohe Salve heb je prachtig uitzicht.
Vanuit Hohe Salve heb je prachtig uitzicht.
Vanaf Hohe Salve wandelen we terug naar het lager gelegen station.
Vanaf Hohe Salve wandelen we terug naar het lager gelegen station.

Waterspellen

Aangekomen bij dit lagere station ziet Dinand een boot liggen in het water. Met touwen kan je je van de ene kant naar de andere kant trekken. ”Daar wil ik op!” roept Dinand enthousiast. Als we er naar toe lopen, zien we dat twee ‘echte’ heksen net toverdrankjes aan het uitdelen zijn. Dinand vindt het toch een beetje eng en bestudeert alles op een veilige afstand.

Dinand vermaakt zich heerlijk met de andere kinderen op de boot, terwijl wij genieten op de comfortabele ligstoelen, omgeven door een prachtig uitzicht. Natuurlijk speelt het weer enorm mee, want ik kan me voorstellen dat het met regen een totaal ander plaatje is.

Hexenwasser staat met name in het teken van water.
Hexenwasser staat met name in het teken van water.
Wat is het heerlijk spelen bij Hexenwasser.
Wat is het heerlijk spelen bij Hexenwasser.

Blotevoetenpad Hexenwasser

Het kost even moeite, maar na een tijdje wil Dinand zijn boot verlaten om mee te gaan naar het blotevoetenpad. Deze ligt bij de uitgang van de kabelbaan. Er staan houten hokjes met kippengaas waar je je eigen schoenen in kunt zetten. ”Waarom moeten de schoenen uit?” Dinand vind het allemaal maar een beetje gek.

We lopen iets omhoog en dan zien we meteen weer een nieuwe plek vol met kinderactiviteiten. Een reusachtige grote kers waar je in kunt gaan, trampolines, fietsjes en skelters en zelfs een mini rodelbaan. Dinand weet bijna niet waar hij moet beginnen bij het zien van zoveel leuke speelmogelijkheden.

De start van het blotevoetenpad waar je je schoenen kan achterlaten.
De start van het blotevoetenpad waar je je schoenen kan achterlaten.
Tijdens het blotevoetenpad kom je weer een mooie speelweide tegen.
Tijdens het blotevoetenpad kom je weer een mooie speelweide tegen.
Zoveel fietsjes en skelters om eindeloos mee te spelen.
Zoveel fietsjes en skelters om eindeloos mee te spelen.
Dat is cool, een mini rodelbaan.
Dat is cool, een mini rodelbaan.

Bijentheater

We lopen verder en zien de Bienenschwãnzel-Tanzplatz, waar de bijen dansen. Via een spannende en pikdonkere ‘dunkelgang’ komen we in het bijentheater waar we alles zien en leren over de bijen. Hoewel Dinand iets aan de jonge kant is om alles te begrijpen, is het toch erg leuk om allemaal te zien.

Een donkere tunnel die leidt naar de bijenboerderij.
Een donkere tunnel die leidt naar de bijenboerderij.

60 stations met ‘heksen’ activiteiten

Aangezien onze wandeling vanaf de Hohe Salve wat meer tijd heeft gekost dan gepland, kunnen wij uiteindelijk niet alle activiteiten doen. Dat is best jammer, want ik lees dat er maar liefst 60 stations zijn met ‘heksen’ activiteiten.

Bij de uitgang van de kabelbaan hangt een groot schoolbord met een actueel aanbod van activiteiten. Afhankelijk van het weer kan het aanbod van activiteiten dagelijks verschillen. Eén ding weten we zeker, we gaan zeker nog eens terug naar Hexenwasser om de rest van de activiteiten te ontdekken.

Bij de uitgang van de lift is een groot schoolbord met alle activiteiten genoemd.
Bij de uitgang van de lift is een groot schoolbord met alle activiteiten genoemd.

Speeltuin Kaiserwelt in Scheffau

De laatste beleveniswereld die we bezoeken is Kaiserwelt in Scheffau. Met de kabelbaan gaan we naar de Brandstadl op 1650 meter. In Kaiserwelt staan keizers en dienaren centraal.

Zodra we uit de lift stappen zien we een mooie speelweide liggen, maar ook een kasteelmuur met een groot kanon ervoor. We besluiten eerst te gaan kijken bij de speelweide.

Links van ons zien we een grote zandbak met speeltoestellen. Erboven hangt een groot schaduwdoek zodat de kinderen goed beschermd zijn tegen de felle zon. Al gauw is Dinand druk aan het graven met zijn ‘graafmachine’. Opnieuw valt het me op hoe schoon het is en hoe alles mooi past in de omgeving. Ook zijn de speelplekken heel compleet; in de zandbak liggen schepjes, emmertjes en zelfs kleine kruiwagens.

Kaiserwelt Scheffau is wederom een prachtig speelpark.
Kaiserwelt Scheffau is wederom een prachtig speelpark.
De zandbak heeft veel leuke speelelementen en een fijn schaduwdoek.
De zandbak heeft veel leuke speelelementen en een fijn schaduwdoek.

Fietsjes, skelters, trampolines

Net zoals de andere beleveniswerelden zijn bij Kaiserwelt volop fietsjes en skelters te leen. Dat is heel handig, want je hoeft qua speelgoed zelf niks mee te nemen. Als we iets naar beneden lopen zien we aangelegde waterbeekjes en waterpompen. Aan de andere kant is een grote trampoline, een ronddraaiend huisje en nog meer waterspellen.

Heerlijk spelen met water bij Kaiserwelt.
Heerlijk spelen met water bij Kaiserwelt.
Hangbruggen en waterstroompjes.
Hangbruggen en waterstroompjes.