Van Hoorne duikt de geschiedenis in met de voorstelling ‘Lang geleden…’

0
168
Alle mensen die meegewerkt hebben aan de voorstelling krijgen een bloemetje tijdens de première van 'Lang Geleden...' van Van Hoorne.
Alle mensen die meegewerkt hebben aan de voorstelling krijgen een bloemetje tijdens de première van 'Lang Geleden...' van Van Hoorne.

Van Hoorne is vooral bekend van de vaak wat melige uitvoeringen van de bekende sprookjes, zoals Roodkapje en Assepoester. Na een hele rits met sprookjes, vindt de theaterproducent het tijd om een serieuzere weg in te slaan. Met een voorstelling gebaseerd op het boek ‘Lang geleden…’ van Arend van Dam en Alex de Wolf hoopt Van Hoorne kinderen meer over geschiedenis van Nederland te leren. Maar kunnen de acteurs daarmee het publiek net zo goed vermaken als in de shows waar ze bekend van zijn? Blogger Iris bezocht met haar gezin de première van de voorstelling ‘Lang geleden…’ van Van Hoorne om dit uit te vinden.

Van Hoorne duikt de geschiedenis in met de voorstelling ‘Lang geleden…’

Het boek ‘Lang geleden…‘ is bij ons flink gelezen. Eerst door elke avond een verhaaltje er uit voor te lezen. Tegenwoordig pakken we het boek er regelmatig bij als we een historisch getint uitje ondernemen. Of als de kinderen op school een periode uit de geschiedenis bespreken. Het boek vertelt in vijftig verhalen de belangrijkste geschiedenis van Nederland. En dan zo geschreven, dat het spannend is voor kinderen. Maar hoe plak je die losse verhaaltjes genoeg aan elkaar om er een vullende theatershow van te maken? Op een koude middag in februari vertrekken wij richting Leiden om daar achter te komen, bij de première van de voorstelling ‘Lang geleden…’ van Van Hoorne.

Geschiedenis van Nederland

De première van de voorstelling ‘Lang geleden…’ van Van Hoorne vindt plaats in de prachtige Leidse Schouwburg, een gebouw uit het jaar 1705, middenin de historische binnenstad. Dat maakt het natuurlijk een perfecte locatie voor een voorstelling over de geschiedenis van Nederland. We worden voor de ingang al begroet door de portier en een muzikant in mooie kostuums, waardoor we direct in de goede sfeer zitten.

In de mooie theaterzaal splitsen we op in twee groepjes. We hebben namelijk later drie kaartjes bijgekocht, dus papa zit met de jongens ergens anders. E. (12) en ik installeren ons op onze plekjes en dan gaat het al beginnen.

Net een plaatje uit het boek ‘Lang geleden…’

Het gordijn is nog niet helemaal open, wanneer er een vrouw het podium op komt. Het is moeder Geertje, die nog even de laatste voorbereidingen voor de show doet. Ze gaat straks namelijk met haar man Victor, hun dochter Bregje en de muzikant Hugo een theatervoorstelling over de geschiedenis van Nederland geven op het marktplein van Leiden. Het podium ziet er uit als een plaatje uit het boek ‘Lang geleden…’, met illustraties in de stijl van het boek op de achtergrond. Als decor is er een marktkraampje dat tijdens de show steeds omgebouwd wordt tot kleiner podium, opstapje, huiskamer en meer.

Het decor lijkt te zijn weggelopen uit het boek 'Lang geleden' van Arend van Dam en Alex de Wolf
Het decor lijkt te zijn weggelopen uit het boek ‘Lang geleden’ van Arend van Dam en Alex de Wolf

Geertje wil net het publiek verwelkomen, als haar man Victor opkomt. “Kijk jij eens even, volgens mij zit er een enorme scheur in mijn broek?”, vraagt Victor zijn vrouw. Vooral de jongere kinderen in de zaal schieten direct in de lach. Dochter Bregje komt op, kijkend op haar mobieltje. “Ik heb al tweehonderd volgers!”, roept ze. E. zit meteen naast me te glimlachen. Herkenbaar! Dan komt de rest van de familie er achter dat het publiek al aanwezig is.

Waar gaat het volkslied over?

De vier acteurs beginnen een lied te zingen over waarom geschiedenis zo leuk is. Dan zetten ze het Wilhelmus in. Waar gaat het volkslied eigenlijk over? Victor vertelt de zaal dat het over de ‘Vader des Vaderlands’ gaat, Willem van Oranje. Gespeeld door hem, natuurlijk. Of toch niet? Als Bregje met zijn kostuum aankomt, is het wel erg krap voor de gezette acteur. Oeps. Dan moet muzikant Hugo maar Willem zijn. Daar is vader Victor het duidelijk niet mee eens. Hij mag keizer Karel V spelen. “Geheel vrijwillig”, voegt hij er nors aan toe.

Keizer Karel V, Filips en Willem van Oranje
Keizer Karel V, Filips en Willem van Oranje

Woordgevecht tijdens een rap

Keizer Karel V maakt zijn zoon Filips koning van Spanje en Nederland. Willem moest hem daarbij helpen en adviseren. Filips en Willem zijn het alleen totaal niet met elkaar eens. De acteurs laten deze tweestrijd op een moderne manier op het toneel zien: met een soort hippe rap vechten ze het zingend uit. Natuurlijk eindigt het niet zo best voor Willem. Hij vlucht naar Duitsland en de Spanjaarden nemen Nederland in. Door de mooie licht- en geluidseffecten lijkt het net of we opeens middenin een veldslag zitten. Tot de ene soldaat opeens roept: “Ik loop wel gewoon door de deur hoor, want in heb een beetje last van mijn knie!”

Het gaat hart tegen hart in de 'rap'
Het gaat hart tegen hart in de ‘rap’
De Spanjaarden vallen aan!
De Spanjaarden vallen aan!

Af en toe melige Van Hoorne humor

De vier acteurs spelen in het kort een deel van het verhaal van Willem van Oranje na. Heel duidelijk verteld, waardoor het leerzaam is voor de kinderen (en een groot deel van de ouders). Door het zogenaamde geruzie en de irritaties binnen de familie is de voorstelling niet alleen spannend, maar ook grappig. Vooral heetgebakerde vader Victor, gespeeld door acteur Pim van Alten, zorgt voor veel gelach in de zaal. De echte melige Van Hoorne humor duikt ook af en toe op, bijvoorbeeld door het fluitje dat Victor steeds door het verhaal van zijn vrouw laat klinken wanneer hij boos is.
E. zit ondertussen helemaal te stralen. “Ik vind het echt superleuk!”, fluistert ze als ze ziet dat ik naar haar kijk.

De acteurs zorgen ook voor veel humor
De acteurs zorgen ook voor veel humor

Pittig meisje Jacoba van Beieren

Moeder Geertje vindt het nu eigenlijk wel tijd dat er een verhaal komt over een sterke vrouw die wat te vertellen had in de geschiedenis. Dochter Bregje mag Jacoba van Beieren spelen, want dat was een pittig meisje. Ze spelen het verhaal van Jacoba, die op haar vijfde wordt uitgehuwelijkt aan de Franse prins Jan. Na veel avonturen, de dood van Jan en zelfs opsluiting en bevrijding, wordt Jacoba volgens het theatergezelschap verliefd op een nieuwe man.

Prinsesachtig sprookje

Een prinsesachtig sprookje ontvouwt zich op het podium, compleet met romantisch liefdesduet. Jacoba wordt gravin van Holland en is weer de baas, zoals ze wilde. “Ho, ho, zo ging het eigenlijk niet!”, roept Victor dan. “Eigenlijk spreekt ze af dat ze wel gravin mag heten, maar haar man heeft in zijn eentje de macht. Dus het was toch weer een man die de baas was”. Dus weer geen echt verhaal over een vrouw met macht, verzucht Geertje.

Het verhaal van Jacoba van Beieren wordt een beetje als een sprookje gebracht
Het verhaal van Jacoba van Beieren wordt een beetje als een sprookje gebracht

Hugo de Groot laat zich niet kisten

Dan heeft Geertje een idee voor een verhaal met een sterke vrouw. Het verhaal over Hugo de Groot en de ontsnapping uit de boekenkist, daar heeft Hugo’s vrouw een belangrijke rol in! Zijn vrouw Maria verzint namelijk het bekende plannetje waardoor Hugo uit Slot Loevenstein kan ontsnappen in een boekenkist. Victor, die Hugo speelt, ziet dat alleen niet zo zitten, zo’n kleine kist. Hij zet een lied in, waarin hij zingt dat hij zich niet ‘laat kisten’ en zijn eigen plan trekt. In plaats van in de boekenkist te kruipen, steelt hij een zwaard van een bewaker en begint een gevecht.

Hugo de Groot wil zich niet laten kisten
Hugo de Groot wil zich niet laten kisten

“Ja maar, dat kan zo niet!”, roept Geertje dan. “Zo is het helemaal niet gebeurd!”.
Ze geeft haar familie op de kop en dwingt ze om het verhaal te spelen zoals het echt was. Hugo vlucht dus alsnog door Maria’s slimme plannetje in de boekenkist.

De dood van Willem van Oranje

“Willen jullie weten hoe het met Willem van Oranje is afgelopen?”, vragen de acteurs dan. Ze spelen na hoe Willem door Balthasar Gerards werd neergeschoten. De kinderen om ons heen zijn duidelijk onder de indruk. Victor, Geertje, Bregje en Hugo zingen het eerste couplet van het Wilhelmus nog een keer, maar nu met de uitleg erbij over de geschiedenis die ze net hebben nagespeeld. “Nu weet ik eindelijk precies wat het betekent!”, zegt E. naast me.

De gevechten worden steeds grimmiger
De gevechten worden steeds grimmiger
Er staat een prijs op het hoofd van Willem van Oranje
Er staat een prijs op het hoofd van Willem van Oranje

De voorstelling eindigt met nog een liedje uit het begin van de voorstelling ‘Lang geleden…’ van Van Hoorne. Het publiek klapt en zingt enthousiast mee. Dan voegen de jongens zich weer bij ons. “Ik vond het echt een hele leuke show!”, roept B. (10) als hij mij ziet. Ook Tim van 8 is enthousiast. “Het allerleukste vond ik, toen Hugo de boekenkist niet in wilde en iets heel anders ging spelen, met dat zwaard vechten enzo!”. Als ik vraag of hij alles snapte, zegt hij: “Ja hoor, er was toch helemaal niks moeilijks aan?”.

Tijdens de premieren kunnen de kinderen een handtekening krijgen van de makers van het boek ‘Lang geleden…’, auteur Arend van Dam en illustrator Alex de Wolf. Dat laat E. zich geen tweede keer zeggen, ze staat gelijk in de rij en scoort mooie handtekeningen en zelfs een handgemaakt tekeningetje van de illustrator. Helemaal blij verlaten we het theater.

Alle mensen die meegewerkt hebben aan de voorstelling krijgen een bloemetje tijdens de première van 'Lang Geleden...' van Van Hoorne.
Alle mensen die meegewerkt hebben aan de voorstelling krijgen een bloemetje tijdens de première van ‘Lang geleden…’ van Van Hoorne.
De hoofdrolspelers van 'Lang geleden...' staan nog even in het zonnetje
De hoofdrolspelers van ‘Lang geleden…’ staan nog even in het zonnetje

Praktische informatie en tickets

Theatervoorstelling ‘Lang geleden…’ van Van Hoorne is in de Nederlandse theaters te zien van februari t/m mei 2018. Bekijk de volledige speellijst.

Is de voorstelling ‘Lang geleden…’ van Van Hoorne ook iets voor jouw kinderen?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke theatervoorstellingen voor kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Wij bezochten de premiere van ‘Lang geleden…’ op uitnodiging. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.