Zelf je vis roken op de camping met de rookoven deluxe van Obelink

Zelf je vis roken in een rookoven op de camping is hartstikke leuk en lekker. Met de DAM rookoven deluxe van Obelink zette blogger Suzanne in no time een heerlijke maaltijd op de campingtafel. Hoe ze dat doet en of ze dat met zelf gevangen vis doet, lees je in dit blog.

Vissen vangen en roken op de camping in Denemarken

Hengels uitgooien en wachten tot er een vis bijt. Ik heb er het geduld niet voor, maar mijn mannen wel. Zij zijn verzot op vissen. Afgelopen zomer in Denemarken hebben we één van de vele put & take vijvers in Denemarken bezocht. Dit zijn vijvers vol met uitgezette gekweekte forellen en zalmen waar je, tegen betaling, een aantal uren naar hartenlust mag hengelen. Wat je vangt, mag je meenemen en opeten. Het idee is leuk: zelf je vis vangen, roken in de rookoven op de camping en daarna opeten. De praktijk ging bij ons anders.

Helaas niks gevangen…

Wij kiezen ervoor om twee uur te gaan vissen. De vijver zit stampvol forellen en zalmen. Mijn mannen verwachten dat ze in die twee uur dus wel wat vangen. Overal zien we de vissen boven het water uitspringen en naar vliegen happen. Verwoed proberen mijn mannen de door hun zo gewilde forel te vangen. Na twee uur vissen keren we zonder vangst naar de tent terug.

Helaas voor mij is er dus geen zelf gevangen zalm of forel voor op de rookoven. Ik had het een beetje verwacht (haha), dus ik heb een enorm stuk zalm uit de winkel meegenomen. We gaan aan de slag met de camping rookoven van Obelink.

rookoven deluxe obelink
Eerst zelf een vis vangen in de put & take vijvers.
Wachten tot ze bijten.
Wachten tot ze bijten.

De DAM Rookoven deluxe van Obelink

De DAM Rookoven deluxe is een roestvrijstalen rookoven. Hij is compact, dus ideaal voor de camping. De rookoven werkt op twee spiritusbranders. Verder bestaat de rookoven uit een pan met een deksel, twee handgrepen en een bak met een rookrek en een lekplaat.

In de pan zit de lekplaat en het rookrekje. Op het rookrekje wordt het product gelegd welke gerookt gaat worden. De lekplaat is er om te voorkomen dat er restmateriaal van het product bij de rookmot kan komen. Dit houdt het rookproces puur en de smaak optimaal. Met het deksel sluit je de rookpan af, om alle rook zo veel mogelijk in de pan houden.

Wij hebben zelf spiritus en rookhout meegenomen op vakantie. Er zijn heel veel soorten rookhout, wij kozen voor rookmot (de fijnste vorm en ideaal voor deze rookoven). Om te beginnen kun je het beste kiezen voor beukenhout, die is algemeen toepasbaar. 

rookoven deluxe obelink
Alle onderdelen van de rookoven. Klaar om te beginnen.
Een zak rookmot koop je in een tuincentrum of via internet.
Een zak rookmot koop je in een tuincentrum of via internet.

In gebruik nemen van de DAM Rookoven deluxe

Voordat we de camping rookoven in gebruik nemen lezen we ons in op internet. Er zit namelijk geen gebruiksaanwijzing of handleiding bij de rookoven van Obelink. Wel zit er een korte toelichting bij dat de rookoven voor het eerste gebruik ingebrand moet worden. Dat wil zeggen, laten branden zonder dat er wat in ligt. Dat doen we een aantal dagen voordat we de rookoven gaan gebruiken al even.

rookoven deluxe obelink
De spiritusbranders zijn aan.

Het roken van de vis

Vettere vissoorten, zoals zalm, forel, haring, makreel en paling, geven het beste resultaat bij het roken. Maar eigenlijk kunnen alle soorten vis gerookt worden. Wel lezen we van tevoren dat een hele vis of een grote vis op de huid gerookt moet worden. De vis leg je dan met de huid op het rooster. Heb je geen vis met huid? Leg er dan bakpapier onder.

De rooktijd hangt af van de grootte, dikte en gewicht van de vis. Voor een grote zalm geldt ongeveer 20 minuten rooktijd.

De zalm ligt op de huid in de rookoven en dan kan de deksel erop.
De zalm ligt op de huid in de rookoven en dan kan de deksel erop.

En dan gaan we beginnen

Zet de rookoven klaar en zorg dat alle benodigdheden in de buurt zijn. Dus het hout, de aansteker, spiritus, branders, de vis en kruiden, etc. 

Het resultaat: heerlijke gerookte zalm!

Ondanks dat we tijdens het rookproces eigenlijk niet onder de deksel mogen kijken (dan ontsnapt de rook en dat gaat ten koste van de smaak) doen we dat toch. Onze onervarenheid leidt ertoe dat we toch tussentijds even kijken of de zalm goed warm is.

Na zo’n 20 minuten is de zalm klaar. De zalm ziet er prima uit, lekker rosé en smeuïg. De spiritusbranders zijn inmiddels uit. We scheppen de zalm voorzichtig van het rooster op een bord. Het duurt niet lang voordat hij op is. Alle vier smullen we ervan. Hij is heerlijk! Met deze rookoven maak je wel heel makkelijk een simpele luxe maaltijd voor op de camping.

rookoven deluxe obelink
De zalm is klaar en ziet er heerlijk uit!
rookoven deluxe obelink
Wat een heerlijke maaltijd.

Onze ervaringen met de camping rookoven van Obelink

Wij hebben totaal geen ervaring met een rookoven en het roken van vis. De DAM rookoven deluxe is een mooi compact model en ideaal voor beginners. Bij Obelink koop je deze DAM rookoven deluxe voor € 39,95. 

Eigenlijk kun je, na het kijken van een online instructie (lang leve Google) weinig fout doen. Onze eerste keer zalm roken op de camping is in ieder geval een groot succes. De rookoven werkt simpel, de zalm smaakt heerlijk en na gebruik is de oven eenvoudig te reinigen. Het roken is absoluut voor herhaling vatbaar. En wat ons betreft niet alleen op de camping. Na de vakantie bergen we hem op in de keuken. En gaat hij zeker nog regelmatig gebruikt worden.

Heb jij wel eens een rookoven gebruikt voor het koken?

Waarschuwing: roken met spiritus in een omgeving waar kinderen spelen vraagt extra aandacht. Een brandwond is zo opgelopen. Maak dus duidelijke afspraken met je kinderen.
 

Op zoek naar handige kampeerspullen?

Op zoek naar handige kampeerspullen? Met het KidsErOpUit team hebben we talloze handige items voor op de camping getest, van kinderstoeltjes tot tenttapijten en caravan movers. Benieuwd?

Lees hier al onze uitgebreide reviews en over onze favoriete producten. 

Onze favoriete winkels voor het kopen van kampeerspullen zijn:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.