Wild- und Freizeitpark Willingen: een leuk uitje in Sauerland

“Wild- und Freizeitpark Willingen”, een van de antwoorden op de vraag van blogger Jolinda op Facebook voor tips in de omgeving van Winterberg. De lezers van KidsErOpUit kwamen met allerlei leuke activiteiten. Een daarvan was de tip voor een uitje in de omgeving: dierenpark Willingen. Of het de moeite waard was? Lees snel verder.

Wild- und Freizeitpark Willingen vlakbij Winterberg

Zeg je wildpark tegen mijn kinderen, dan zeggen ze al snel enthousiast: “Ja!”. We hebben al veel leuke uitjes ondernomen, meestal net over de grens in Duitsland, bijvoorbeeld naar Nordhorn. Of ietsje verder weg. Van kleine dierentuinen tot nog kleinere wildparken, wij houden ervan. Dus toen ik hardop de tip van een KidsErOpUit-volger op Facebook las om een bezoek te brengen aan Wild- und Freizeitpark Willingen, zaten mijn kinderen al in de auto.

De grote poster bij de ingang van Wildpark Willingen ziet er goed uit.
De grote poster bij de ingang van Wildpark Willingen ziet er goed uit.

Het is een half uurtje rijden vanaf Winterberg, waar we een actieve herfstvakantie beleven. Een prachtige rit door kleine plaatsen met charmante vakwerkhuizen en door de herfstige heuvels. Geen straf om een half uur in de auto te zitten, vinden wij. ‘Zijn we er bijna?” De achterbank wil actie.

We rijden een laatste heuvel op en parkeren bij Wild- und Freizeitpark Willingen. “Yes ze hebben hier een zee-arend!” De favoriete vogel van mijn zoon pronkt op een spandoek bij de ingang. We kopen entreekaartjes en twee pakjes voer. Voor de aapjes, wasbeertjes en de bruine beer nemen we doppinda’s mee, voor de andere dieren een soort brokjes.

We veranderen in dieren.
En in een heks!

Roofvogelshow in Wild- und Freizeitpark Willingen

Na een bezoekje aan het kleine toiletgebouw, gaan we de roofvogels bekijken. Een aantal keren per dag is er een show, de eerste start over een klein half uur. “Dat heb ik al zo vaak gezien.” Klopt, we hebben al vaker een roofvogelshow gezien, dus wij besluiten om daar niet op te wachten.

Wel gaan we eerst een rondje langs de verblijven van de roofvogels maken. Sommigen zitten buiten, waar je ze goed van dichtbij kunt bekijken en fotograferen. Van zee-arend tot kleine valk, er zijn veel verschillende soorten.

De favoriete vogel van mijn zoon.
De favoriete vogel van mijn zoon.
Je kunt de roofvogels van heel dichtbij bekijken in Wildpark Willingen.
Je kunt de roofvogels van heel dichtbij bekijken in Wildpark Willingen.
Twee keer per dag is er een roofvogelshow.
Twee keer per dag is er een roofvogelshow.

Attracties die je zelf mag bedienen in Wild- und Freizeitpark Willingen

We lopen langs een speeltuin waar ook een aantal kleine attracties staan opgesteld. Het ziet er allemaal een beetje ouderwets uit, maar de meeste apparaten werken nog prima. En je mag ze zelf bedienen. Dus gaat mijn drietal zo vaak als ze maar willen in een vliegende banaan. Daarna in een ananas die over de kop gaat. En een kikker die in het water wordt gelanceerd.

“Kijk een kabelbaan, daar mogen jullie ook in!” Klopt, personen tot 100 kilo mogen een ritje wagen. Vooruit ik ga ook, vooral omdat ik nieuwsgierig ben naar het uitzicht. Ik word beloond, en kijk op het dal met Willingen uit. Oma durft ook, tot hilariteit van de kinderen.

Ook leuk voor tieners.
Ook leuk voor tieners.
Fietsen om je een mini-reuzenrad in beweging te krijgen.
Fietsen om een mini-reuzenrad in beweging te krijgen.
Gelukt!
Gelukt!
Glijden maar!
Glijden maar!
Eigenlijk te groot voor het treintje...
Eigenlijk te groot voor het treintje…
De kabelbaan is populair bij ons drietal.
De kabelbaan is populair bij ons drietal.

Sprookjesbos en Dinoland

Nog even springen op de trampolines en dan willen wij de rest van Wild- und Freizeitpark Willingen wel gaan bekijken. Dat blijkt een sprookjes- en dinobos te zijn. Vooral voor kleine kinderen geschikt. Alleen mijn jongste drukt zo nu en dan op een knop om de sprookjes te horen. Die wel heel handig in zowel Nederlands als Duits zijn ingesproken.

Op mij komt het allemaal een beetje over als vergane glorie. Het zogenaamde Dinoland zijn we al snel doorheen gelopen. Hoewel alle sprookjes het gewoon doen, zie ik veel oude poppen. “Sprookjes uit de jaren 70”, grap ik. Later besef ik dat ik er niet zo ver naast zit. Ik zie een spandoek hangen bij de roofvogelshow: ’50 jaar Wild- und Freizeitpark Willingen’. Ik gok dat er in die 50 jaar niks aan de sprookjesopstellingen is veranderd.

Een beetje oubollig of niet, mijn jongste vindt het sprookjesbos leuk.
Een beetje oubollig of niet, mijn jongste vindt het sprookjesbos leuk.
Handig!
Handig!
Mijn zoon vindt Dinoland wel grappig.
Mijn zoon vindt Dinoland wel grappig.
De dino's zijn alleen niet zo indrukwekkend als wij gewend zijn van bijvoorbeeld dierenpark Amersfoort.
De dino’s zijn alleen niet zo indrukwekkend als wij gewend zijn van bijvoorbeeld dierenpark Amersfoort.

Oude of nieuwe sprookjes, mijn kinderen vermaken zich prima en dat is natuurlijk het belangrijkste. Ze voeren de biggetjes, de geiten en de herten. Als een brutale eekhoorn ons pad kruist en voor onze voeten blijft zitten, voeren we die ook met de noten uit het pakje.

Het allerleukste vinden we het voeren van de wasberen. “Jeetje die lijken wel uitgehongerd!” Ze hangen gewillig in de tralies van hun verblijf. Ze zien er overigens goed gezond uit, dus ze zullen wel lekkere trek hebben in plaats van honger.

We voeren de herten.
We voeren de herten.
De biggetjes.
De wasbeertjes.
De wasbeertjes.
'Mag ik ook?'
‘Mag ik ook?’
En we voeren de eekhoorns die in het bos bij het park wonen.
En we voeren de eekhoorns die in het bos bij het park wonen.
Leuk!
Leuk!

Bruine beer en apen

De eenzame bruine beer die ook in dit park woont, heeft geen trek. Die blijft lui in een hoek van zijn verblijf liggen. De aapjes die we als laatste passeren, steken hun pootjes al uit. Vooruit, zij mogen de pinda’s opmaken.

Sneller dan verwacht zijn we al aan het einde gekomen van ons rondje wildpark. Natuurlijk willen de kinderen nog een keer in alle attracties en springen en spelen. Helemaal prima, drinken wij koffie op het kleine terras.

Onze conclusie, Wild- und Freizeitpark Willingen is vooral leuk voor wat jongere kinderen, hoewel onze oudste van 11 het voeren van de dieren en sommige attracties ook leuk vindt. Wat dieren betreft vinden wij vooral de roofvogels indrukwekkend. “En de wasbeertjes waren echt super grappig!”

Laatste keer in de kikker.
Laatste keer in de kikker.
De lucht in.
De lucht in.
Over de kop.
Over de kop.
En genieten van het uitzicht.
En genieten van het uitzicht.

Praktisch

Wild und Freizeitpark Willingen ligt in het bos hoog boven Willingen, midden in het Natuurpark Diemelsee. Meer informatie over het park vind je op de website.

Het park is het hele jaar geopend, maar kent wel afwijkende openingstijden in de winter. Ook is er geen roofvogelshow in februari.

Kijk op de website voor de actuele entreeprijzen en openingstijden. Met de Sauerland Sommercard krijg je korting. Honden mogen aangelijnd gratis mee naar binnen.

Ben jij al eens naar Wild- und Freizeitpark Willingen geweest? Hoe was jouw ervaring?

Meer lezen

Op zoek naar meer informatie over de omgeving van Winterberg? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersbureau. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.