Naar wintersportbestemming Willingen zonder sneeuw? Ook dan is er genoeg te doen!

Willingen staat bekend als het tweede grootste skigebied van het Sauerland in Duitsland. Vanwege de ligging ten opzichte van de Nederlandse grens leent het zich prima voor een weekendje skiën of andere winterpret. Maar wat te doen als je plannen in het water lijken te vallen omdat er nauwelijks sneeuw ligt? Onze blogger Annemiek ging in januari naar Willingen zonder sneeuw om dat te ontdekken.

Willingen zonder sneeuw vanuit het Sauerland Stern Hotel

Wintersport zonder sneeuw, dat is net zoiets als een ijscoupe zonder slagroom. Toch betekent dat niet automatisch dat je je gaat vervelen. Samen met mijn man en kinderen (11 en 13 jaar) ga ik de omgeving van het wintersportplaatsje Willingen verkennen vanuit het Sauerland Stern Hotel waar we via Pharos Reizen verblijven.

In de aanloop naar de datum van vertrek ziet het er naar uit dat er geen sneeuw ligt. Online zie ik dat alle pistes dicht zijn. Ik merk een lichte teleurstelling bij mijn kinderen, want zij hadden een paar uur skiën wel zien zitten… En ik eerlijk gezegd ook.

Op de dag van vertrek naar het Sauerland Stern Hotel check ik nogmaals de sneeuwhoogte en zie tot mijn verbazing dat er een paar liften open zijn. Dat is het voordeel van een skigebied dat besneeuwd wordt met sneeuwkanonnen. Snel pakken we alsnog de skipakken in en duimen heel hard dat het niet teveel gaat dooien. 

Wintersport vanuit het Sauerland Stern Hotel

We arriveren op vrijdagavond bij het Sauerland Stern Hotel. Omdat het al donker is, hebben we geen idee hoe de omgeving en pistes eruit zien. Terwijl we genieten van het dinerbuffet maken we plannen voor de volgende dag. Natuurlijk gaan we skiën maar we willen ook meer zien van de omgeving en ontdekken wat er te doen is in Willingen zonder sneeuw.

We spreken daarom af om vroeg op te staan en naar de piste Ritzhagen te gaan. Omdat we deze winter nog niet geskied hebben, lijkt het ons beter te kiezen voor een eenvoudige afdaling. Deze piste heeft twee liften: een 6-persoons stoeltjeslift en een zogenaamd tovertapijt (lopende band-lift). Prima om er weer een beetje in te komen.

Wil je meer lezen over wintersport in Willingen met kleine kinderen (en mét sneeuw), lees dan het blog van Maartje.

Willingen onder een heel dun laagje sneeuw
Willingen onder een heel dun laagje sneeuw, gezien vanuit het Sauerland Stern Hotel

Skiën op piste Ritzhagen

Zo gezegd, zo gedaan. We zitten al vroeg aan het ontbijt en zorgen voor een goede bodem voor een actieve dag. Direct aan de piste huren we ski’s en kopen we een skipas voor een halve dag. De prijzen vallen ons voor een halve dag reuze mee. Het valt ons op dat het helemaal niet zo druk is. 

Terwijl we met de lift naar boven gaan zien we dat de sneeuwkanonnen nog behoorlijk hun best aan het doen zijn om de piste te besneeuwen. Daarbuiten is alles groen en dat is een beetje een gek gezicht. Vanaf het hoogste punt kijken we uit op het dal en zien tegen de andere helling witte plakken: de andere pistes van Willingen.

Samen met de kinderen geniet ik van het skiën. Zoals ik al zei is de piste eenvoudig en niet te druk dus kunnen we op ons gemak naar beneden. Enkele skiklasjes maken vooral gebruik van het tovertapijt en blijven voornamelijk aan de rechterkant skiën. 

Tussendoor pauzeren we bij het restaurantje aan de piste en net als de andere prijzen zijn ook de prijzen voor een drankje heel schappelijk. 

Skiverhuur aan piste Ritzhagen Willingen
We staan even in de rij bij de skiverhuur, maar eenmaal binnen worden vlot en vriendelijk geholpen.
Piste Ritzhagen Willingen
Deze jongeman heeft er zin in!
Piste Ritzhagen Willingen
Piste Ritzhagen Willingen wordt ook tijdens openingstijden besneeuwd en dat zorgt voor een beetje nattigheid op je kleding
Piste Ritzhagen Willingen
Het tovertapijt, oftewel de lopende band lift bij Ritzhagen loopt langs het oefenweitje waar veel lessen gegeven worden
Ritzhagen skipiste Willingen
Vanaf het hoogste punt op de Ritzhagen skipiste kijk je uit op het dorpje Willingen en de andere pistes.
Parkeren in Willingen is overal gratis
Parkeren aan de pistes in Willingen is overal gratis.

Met de gondellift naar de top van de Ettelsberg

Na drie uur skiën is het tijd om te stoppen en de rest van de omgeving te verkennen. We leveren de ski’s in en kleden ons om in het hotel. Ondanks dat we vrijwel overal gratis kunnen parkeren, laten we de auto staan en lopen richting dalstation van gondellift Ettelsberg. Rond het dalstation zijn enkele horecazaken en daar is het al vrij druk met liefhebbers van après-ski. 

Voordeel van een gondel is dat als je in Willingen zonder sneeuw bent, je toch de berg op kunt. We kijken uit op de langste piste van het gebied maar zien dat er niet geskied wordt. Blijkbaar is de sneeuw op dit stuk onvoldoende van kwaliteit. In de verte zien we Ritzhagen waar we die ochtend geskied hebben. 

Ettelsberg gondelbaan
Vanuit de gondel kijken we naar de andere skipistes van Willingen. In de verte rechts zie je Ritzhagen.
Uitzichtpunt Ettelsberg
Bij het uitzichtpunt op de Ettelsberg staat dit landmarkeringspunt
Blauwe pistes aan de voet van de Ettelsberg
Aan de voet van de Ettelsberg zijn meerdere blauwe pistes waar veel skilessen worden gegeven
Pisteplan Willingen
Het pisteplan van Willingen

Genieten van het uitzicht vanaf de Hochheideturm

Boven aangekomen blijkt het behoorlijk druk op de top. Bij de Ettelberghütte, beroemd om de erwtensoep, verzamelen groepen mensen zich en klinkt muziek. We hadden gehoopt hier even te kunnen gaan zitten, maar het is er zo druk dat we dat overslaan. In plaats daarvan gaan we de 62 meter hoge Hochheideturm in. Vanaf het platform op 875 meter hoogte kijken we rondom over het hele gebied. Het is helder weer en we kunnen daardoor heel ver kijken. We kijken uit over de omgeving van Willingen. Zonder sneeuw is deze regio zeker de moeite waard.

Aan de voet van de Hochheideturm op de Ettelsberg is een speeltuin met voornamelijk houten speeltoestellen. Mijn kinderen voelen zich er niet te oud voor en trekken zich ook niets aan van de smeltende sneeuw op de toestellen. 

De toren en speeltuin zijn gratis toegankelijk en dagelijks geopend van 9 tot 17 uur. Er zijn toiletten aanwezig. 

Hochheideturm op de Ettelsberg
Aan de voet van de Hochheideturm ligt een leuke speeltuin
Speeltuin Ettelsberg
De speeltuin op de Ettelsberg bestaat voornamelijk uit houten speeltoestellen
Hochheideturm Ettelsberg
Genieten van het uitzicht op Willingen en omgeving. Als je goed kijkt, zie je de schaduw van de toren.

Wandelen en het Kyrill-pad

Vanaf de Ettelsberg kun je te voet naar beneden maar wie meer wil wandelen kan hier prima uit de voeten. Wie meer wil leren over wat de gevolgen van een grote storm kunnen zijn, kan een bezoek brengen aan het Kyrill-pad. Dit informatieve pad is aangelegd na de Kyrill-storm in 2007 en leidt je langs omgevallen bomen en losgerukte wortels. Vanaf een plateau kijk je uit over de chaos die is ontstaan. Het pad is gratis te bezoeken.

Wildpark Willingen

Halverwege de Ettelsberg ligt het Wild- und Freizeitpark Willingen. Langs een route van zo’n 4 kilometer kun je dieren bezichtigen, zoals beren, hoefdieren en wilde katten. Maar er is meer: er is een sprookjesbos, een uilenstation, er worden roofvogelshows gehouden en er is een dinoland met 11 levensgrote dinosauriërs. Tevens staan er enkele attracties opgesteld en kun je er een natuurleerpad wandelen.

Blogger Jolinda ging er al eerder op bezoek en schreef er dit blog over.

Het park is in het zomerseizoen geopend (1 april tot 31 oktober) van 9 tot 20 uur (kassa open tot 18 uur, maar je mag tot 20 uur blijven). In de wintermaanden (1 november tot 31 maart) is de kassa open van 10 tot 16 uur en mag je blijven tot het donker wordt. 

Entreeprijzen verschillend per seizoen. In de zomer betalen volwassenen 14 euro en kinderen (4-14 jaar) 12 euro. In de winter betalen volwassenen 8 euro en kinderen (4-14 jaar) 6,50 euro. Met de Sauerlandkaart krijg je korting (prijspeil 2020).

Meer informatie vind je op de website van het Wildpark Willingen.  

Wildpark Willingen
Sommige dieren mag je voeren met het voer dat je in het park koopt (Foto: Jolinda)
Wildpark Willingen
In het wildpark in Willingen sta je oog in oog met verschillende roofvogels (Foto: Jolinda)

Het dorpje Willingen bezoeken

Het dorpje Willingen is niet zo heel groot en bestaat voornamelijk uit winkels met souvenirs en outdoor-artikelen, café’s, restaurants en hotels. De meeste winkels zijn op zondag geopend. Veel huizen zijn wit en hebben een lei-stenen dak. Als je goed kijkt, zie je dat ze met de leien de mooiste patronen hebben gelegd. Sommige huizen hebben vakwerk, karakteristiek voor deze regio.

Met een wandeling door het dorp kun je je een uurtje amuseren. Heb je zin in iets lekkers, breng dan een bezoek aan een van de bakkertjes die je tegenkomt. Hier kun je vers gebak kiezen uit de vitrine en in het aangrenzende café-gedeelte opeten. Wij houden er wel van!

Willingen dorp
Langs de doorgaande weg in Willingen vind je de meeste winkels
Willingen dorp
In het dorpje Willingen zijn enkele leuke pleintjes te vinden
Willingen Dorp
In Willingen zijn de meeste huizen wit, soms van vakwerk en voorzien van grijze leien als dakpannen

Zwemmen in het Lagunen-Erlebnisbad

Een uurtje zwemmen tijdens een weekendje weg wordt door mijn kinderen altijd zeer gewaardeerd. En al helemaal als het een zwembad met glijbanen is. We hebben geluk in Willingen, want direct naast het Sauerland Stern Hotel ligt het Lagunen-Erlebnisbad. 

Het grote zwembad van Willingen is vanuit het hotel binnendoor bereikbaar. Wij lopen daarom op de slippers door de lange gang en komen zo bij de ingang van het zwembad uit. We betalen voor anderhalf uur zwemmen en krijgen een muntje om te gebruiken voor het kluisje. Achteraf gezien was anderhalf uur zwemmen voor mijn kinderen te kort. Zij waren liever tot sluitingstijd gebleven.

Het zwembad bestaat uit verschillende baden: een groot bad dat gevuld is met zout water en dat een verbinding heeft naar buiten, een kleine bad met ‘gewoon’ zwembadwater (eveneens met een verbinding naar buiten) en een peuterbadje met klein glijbaantje.

In een aparte ruimte heb je toegang tot de drie grotere glijbanen. De grootste kronkelt om het gebouw heen en de kleinere is geheel in het donker. De derde glijbaan is een hele brede en prima voor de afwisseling. Wie dat wil kan gebruik maken van het saunalandschap.

Het zwembad is dagelijks geopend van 9 tot 22 uur en op zaterdag van 10 tot 23 uur. Voor anderhalf uur zwemmen betalen volwassenen 8,90 euro, kinderen t/m 6 jaar betalen  2 euro en kinderen van 7 t/m16 jaar betalen 4,90. Een dagkaart kost 14,90 voor volwassenen, 2,30 voor kinderen t/m 6 jaar en 8,20 voor kinderen van 7 t/m 16 jaar. Een familiekaart (2 volwassenen en maximaal 3 kinderen) kost 24,70 euro voor anderhalf uur zwemmen en 40,30 voor een hele dag zwemmen (prijspeil 2020).

Lagunen-Erlebnisbad
Ook van buiten ziet het zwembad er aantrekkelijk uit
Lagunen-Erlebnisbad Willingen
Het Lagunen-Erlebnisbad in Willingen is sfeervol aangelegd.
Lagunen-Erlebnisbad Willingen
Een van de drie glijbanen in het grote zwembad van Willingen
Lagunen-Erlebnisbad Willingen
Buiten zwemmen terwijl het best koud is. Wij vinden het heerlijk!

Sommerrodelbahn Ritzhagen

In de wintermaanden is hij helaas gesloten, maar kom je in de lente of zomer, dan kun je aan de piste Ritzhagen heerlijk rodelen. Nabij de rodelbaan is een leuke speeltuin en een ski- en rodelhut Einkehrschwung. Wij zien de rodelbaan terwijl we in de skilift naar boven zitten en fantaseren over hoe leuk het zou zijn om ook nog even te kunnen sleeën hier.

Actuele tijden en prijzen ontbreken nog op de site, maar in 2019 was de rodelbaan dagelijks geopend van begin april tot begin november van 9 uur tot 18 uur. In juli en augustus kon je er van 9 tot 19 uur terecht. 

Kinderen t/m 4 jaar mogen gratis rodelen. Kinderen van 5 t/m 14 jaar betalen 2 euro per ritje of mogen 6 keer voor 11 euro. Volwassenen betalen 2,80 per rit en 15 euro voor 6 ritten. Volwassenen die samen met een kind ouder dan 5 jaar wil rodelen, betalen 4,20 euro of 23 euro voor 6 keer (prijspeil 2019).

Actuele informatie over prijzen na 2019, openingstijden van de hut en wandelmogelijkheden vanaf deze plek vind je op de website van Sommerrodelbahn Willingen. 

De zomerrodelbaan bij Ritzhagen
De zomerrodelbaan bij Ritzhagen is helaas gesloten in de wintermaanden.

Wandelen naar de Bruchhauser Steine

Wie van wandelen houdt, kan in de omgeving van Willingen genoeg kilometers maken. Wij kiezen voor een pittige variant en rijden in zo’n 20 minuten naar het dorpje Bruchhausen. Direct naast het dorp ligt een flinke heuvel met daarop vier enorme steenbrokken: de Bruchhauser Steine. Onderweg naar de parkeerplaats zien we de stenen al boven de bomen uitsteken. 

Je kunt ervoor kiezen om te parkeren bij het bezoekerscentrum en van daaruit een rondje langs de stenen te maken. Deze route duurt ongeveer anderhalf tot twee uur. Wie liever minder lang loopt, kan doorrijden tot een parkeerplaats hoger op de berg.

startpunt wandeling Bruchhauser Steine
Met lichte tegenzin starten we de wandeling richting Bruchhauser Steine
Informatiecentrum bij de Bruchhauser Steine
In het informatiecentrum wordt meer verteld over het ontstaan van de Bruchhauser Steine

Pittige klim naar de Bruchhauser Steine

Tot teleurstelling van mijn kinderen kiezen we voor de eerste optie en gaan te voet. Het pad gaat meteen steil omhoog en is behoorlijk modderig. Onderweg zien we borden met informatie over de bomen en dieren die hier leven. Ook de geschiedenis van deze plek wordt beschreven die al in de prehistorie gezien werd als een bijzondere plek.

Al vrij snel komen we bij een uitzichtpunt en iets verderop ligt de eerste steen: de Bornstein. De top ligt zo’n 700 meter boven zeeniveau en zo’n 92 meter boven de plek waar we staan. Deze steen is de hoogste van de vier Bruchhauser Steine. Mijn dochter is onder de indruk en zegt dat ze zich een mier voelt als ze zo aan de voet van de rots staat.

De rest van de wandeling gaat ook over modderige en rotsige paden. Nadat we het hoogste punt hebben gehad, gaat het pad vrij steil naar beneden. Gelukkig hebben we wandelstokken want de stenen zijn nat en glibberig. Halverwege de weg naar beneden komen we langs een uitzichtpunt vanaf waar je met helder weer behoorlijk ver kunt kijken. In de zomermaanden vertrekken hier paragliders.

Bruchhauser Steine
De klim naar boven is pittig, maar eenmaal boven zeker de moeite waard
Bornstein Bruchhauser Steine
Zo aan de voet van de Bornstein, een van de Bruchhauser Steine, voel je zo klein als een mier
Bruchhauser Steine
We klimmen wat af tijdens deze wandeling
Goldstein Bruchhauser Steine
Op informatiebordjes wordt meer verteld over de stenen

Praktische informatie Bruchhauser Steine

De Bruchhauser Steine zijn het hele jaar te bezoeken. Van maart t/m oktober kun je er van dinsdag tot zondag terecht van 10 tot 18 uur. Van november tot maart kun je alleen op vrijdag, zaterdag en zondag een bezoek brengen (10 tot 15 uur). In de kerstvakantie is het gebied dagelijks geopend van 11 tot 15 uur.  

Om een bezoek te kunnen brengen aan de stenen heb je een toegangskaart nodig. Deze kaart is te koop aan de kassa bij de laaggelegen parkeerplaats. Gezinskaarten kosten 12 euro. Volwassenen betalen 5,50 euro en kinderen van 6 tot 16 jaar betalen 3 euro. Parkeren bij het informatiecentrum kost 3,50 euro en parkeren hoger op de berg kost 5 euro.