Escaperoom ‘Arcade Invasion’ van Questomatica: stap in een oude arcadegame

In de escaperoom ‘Arcade Invasion’ van Questomatica stap je de wereld van oude arcade-computerspellen in. Speel de spelletjes, los de puzzels op en dwaal door landschappen uit bekende computerspelletjes. Maar kom je er ook weer uit? Blogger Iris S. en haar gezin probeerde dat uit.

Escaperoom ‘Arcade Invasion’ van Questomatica: stap in een oude arcadegame

Als ik aan het zoeken ben naar nog een leuke escaperoom om met ons gezin te spelen, kom ik na vele enthousiaste reviews op de verschillende escaperoomsites uit bij Questomatica in Amsterdam. De jongens (9 en 12) kijken met me mee op de website en beginnen te stuiteren bij de beelden van een laserpistool en oude arcade-computerspelletjes. “Die ziet er echt vet uit op de website, kunnen we daar heen gaan?”, roepen ze.

Ik lees verder op de website en zie dat de kamer aangeraden wordt vanaf acht jaar (onder begeleiding van volwassenen. Zonder volwassenen vanaf 16 jaar). Er is ook nog een andere escaperoom hier, ‘Wake Up!’. Bij de omschrijving daarvan worden ik en onze dochter (14) enthousiast. We besluiten eens gek te doen, en boeken allebei de kamers achter elkaar.

De jongens worden enthousiast bij het zien van de website van de escaperoom 'Space Invasion'
De jongens worden enthousiast bij het zien van de website van de escaperoom ‘Space Invasion’

Een heel andere beleving

Als we aankomen bij Questomatica worden we ontvangen door een Engelstalige dame. Ze legt ons de regels uit en vertelt de verhalen van de escaperooms. Wij spelen eerst ‘Wake Up”, lees onze positieve ervaring hier. Daarna drinken we nog even wat en proberen we onze hoofden leeg te maken. Dat is belangrijk, vertelt de medewerkster ons, want het is een heel andere kamer met een heel andere beleving die we nu gaan spelen.

Ze geeft ons een soort oude gameboy mee waar de hints op kunnen verschijnen. Als we het gevoel hebben dat we vastlopen, kunnen we een knop indrukken om om een hint te vragen. “Maar die geef ik alleen als ik het gevoel heb dat je die nodig hebt”, lacht de medewerkster. “We gaan het natuurlijk niet te makkelijk maken.” Onze jongste zoon krijgt de verantwoordelijkheid over de hints-gameboy. Hij voelt zich meteen helemaal belangrijk.

Het verhaal van de escaperoom ‘Arcade Invasion’

“Kennen jullie die twee Italiaanse broers nog, die loodgieter waren en in oude games zaten?”, vraagt de dame. Jawel, die kennen we heel goed zelfs. De boys zijn gek op de computerspelletjes van Mario, vooral de jongste. De broer met de groene pet is inmiddels oud en met pensioen. Hij is een bar begonnen, maar daar gaat het niet helemaal goed. Er zijn wat problemen, willen wij soms naar binnen om die te helpen oplossen?

Natuurlijk willen wij dat wel! We stappen de kamer binnen. Er is inderdaad van alles kapot wat gerepareerd moet worden. Er klinkt een alarmsignaal en er flits een licht steeds aan en uit. Onze middelste is erg gevoelig voor prikkels, en kan hier niet goed tegen. “Ik wil dit niet meer doen”, zegt hij als we na een tijdje het alarm nog niet uit hebben gekregen. Waarschijnlijk is het voor hem ook wat veel om twee kamers meteen achter elkaar te spelen.

Gelukkig worden we goed in de gaten gehouden en ziet de medewerkster dat we niet verder komen. Er klinkt een geluidje uit de gameboy. Een hint! De hint wijst ons in de goede richting en we krijgen snel daarna het alarm uit en de verlichting rustig. Onze zoon is zichtbaar opgelucht en pakt het puzzelen weer enthousiast op.

Lekker actieve opdrachten

We lopen in deze kamer een paar keer vast, maar wat hints helpen ons gelukkig verder. De opdrachten die we moeten doen zijn lekker actief, met soms veel bewegingen. Het thema is leuk uitgewerkt in deze kamer, helemaal in de stijl van apparaten uit de twintigste eeuw.

Maar het leukste komt, als we de bar verlaten en echt in een spelcomputer uit de twintigste eeuw stappen. “Hee, vet! Het lijkt net alsof we in de playstation zitten”, roepen de jongens. Ze vliegen op de onderdelen af die ze herkennen uit hun computerspelletjes.  De opdrachten hebben ook echt te maken met de games die we zien.

Net als de andere escaperoom van Questomatica is de escaperoom ‘Arcade Invasion’ ook redelijk lineair opgebouwd. Dat houdt in dat je samen werkt aan een puzzel, voordat je naar het volgende onderdeel kan. Hierdoor zit er wel een mooie opbouw in het verhaal. En nog meer dan in de ‘Wake Up!’-kamer valt of staat het in de escaperoom ‘Arcade Invasion’ met samenwerken. De groep moet echt met elkaar de opdrachten doen, anders lukt het niet. Een hele uitdaging dus.

Een groot lasergeweer

Na een tijdje puzzelen, zien we de computergame die de jongens ook op de website hebben gezien. Ik zal niet verraden hoe het werkt, maar er is inderdaad een groot lasergeweer en een scherm met space invaders waar we op moeten schieten. Het duurt bij ons een hele tijd om er achter te komen hoe we dat precies moeten doen. Te veel tijd, want ons uur is helaas om.

Maar dat is niet heel erg, want de mensen van Questomatica geven ons wat extra tijd en hulp om het spel uit te spelen. Daardoor komen de kids toch met een goed gevoel naar buiten. “Vooral met kinderen vinden we het fijn als ze het toch op kunnen lossen. Dat is leuker voor ze”, vertelt de medewerkster. Top!

Ze vertelt verder dat haar ervaring is, dat je beter geen twee kamers zo snel achter elkaar kunt doen. Handiger is het om tussendoor even te gaan lunchen of een pauze te nemen, zodat je uitgerust en fris de volgende kamer instapt. Goede tip, wij zullen het zeker volgende keer anders doen met de kids. Na afloop mogen de kinderen op praatwolkborden hun teksten schrijven om mee op de foto te gaan.

De kids beschrijven hun praatwolkjes voor de eindfoto
De kids beschrijven hun praatwolkjes voor de eindfoto
We hebben wel meer tijd gebruikt dan zestig minuten, maar we hebben het gehaald. Min of meer......
We hebben wel meer tijd gebruikt dan zestig minuten, maar we hebben het gehaald. Min of meer…

Praktische informatie

Wij werden in het Engels ontvangen en kregen de uitleg in het Engels. Er zijn ook Nederlandstalige medewerkers, dus als de taal een probleem is, neem dan van te voren even contact op met Questomatica. Voor het spel is er geen taalkennis nodig, ook de hints verschijnen in het Nederlands.

De escaperooms van Questomatica bevinden zich in de Foeliestraat in Amsterdam, tegenover Nemo. Er is betaald parkeren voor de deur (wel snel vol). De prijs is afhankelijk van de dag en het tijdstip. Betalen is per persoon en 1 kind onder de 12 is gratis. Kijk voor meer informatie op de website van Questomatica.

ica.

Meer lezen

Ook een escaperoom spelen met kinderen? Klik & kijk voor meer leuke escaperooms:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter

Vorig artikelKravica waterval in Bosnië en Herzegovina
Volgend artikelMons met kinderen: de Waalse stad van traditie en kleur
Iris is gek op reizen, nieuwe plekjes ontdekken en leuke uitjes ondernemen. Samen met Ronald heeft zij drie kinderen (2005, 2007, 2009). Voor vakanties stelt ze het liefst eigen rondreizen samen, die ze daarna met haar gezin uitvoert. Haar ideale vakantie is een mix van cultuur, natuur, af en toe een pretpark of dierentuin en bruisende steden. Ze vindt het een leuke uitdaging om onderweg kindvriendelijke restaurants te verkennen. Iris is blogger bij KidsErOpUit én redacteur Steden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.