Fietsen door het water in België: dat moet je een keer gedaan hebben!

Fietsen door het water? Hoe dan? Blogger Annemiek ontdekte een plek waar dat kan, zonder nat te worden. Samen met haar zoon gaat ze de ervaring aan. 

Fietsen door Belgisch Limburg

In Belgische Limburg kun je heerlijk vlak fietsen. Een netwerk van fietspaden, het bekende knooppuntennetwerk zoals we dat ook in Nederland kennen, helpt je een route uit te stippelen die precies lang genoeg is. Veel paden zijn autovrij en er is nauwelijks hoogteverschil in deze regio.

Ben je in de buurt van de Belgische stad Hasselt, dan ben je vlakbij een bijzondere plek. Een plek die in 2018 door TIME-magazine werd uitgeroepen tot een van de 100 meest geweldige plekken ter wereld. Wat deze plek zo bijzonder maakt? Je kunt hier namelijk fietsen dóór het water, zonder nat te worden. 

Fietsen door het water bij de vijvers van de Weijers

Het fietspad doorkruist de vijvers van de Wijers en is gelegen vlakbij het Openluchtmuseum Bokrijk. Volg je het netwerk van knooppunten, dan moet je bij knooppunt 91 zijn.  

Het pad heeft een totale lengte van ruim 200 meter en is ongeveer 2 meter breed. Aan beide kanten komt het water tot ooghoogte van een volwassene. Als je op de fiets zit kijk je dus precies over het wateroppervlak de verte in. 

Terwijl ik er met mijn zoon ben, is het niet heel druk. Het geeft ons de gelegenheid een paar keer op en neer te fietsen en te ontdekken of we tijdens het fietsen het water kunnen raken. Mij lukt het makkelijk, maar mijn zoon moet er even voor stoppen.

In de verte zien we de oude boerderijen van Bokrijk, waar we later nog naartoe gaan. We hebben daar onze auto geparkeerd en fietsen gehuurd. Uiteindelijk fietsen we een klein rondje van zo’n 4 kilometer. Een deel gaat door de bossen en we rijden in een grote lus rondom Domein Bokrijk, zoals het gebied ook wel genoemd wordt.

In de verte zie je de huisjes van Bokrijk
In de verte zie je de huisjes van Bokrijk
Fietsen door het water nabij Bokrijk
Het fietspad loopt dwars door een grote vijver
Fietsen door het water
Gelukkig worden we niet nat als we fietsen door het water

Meer tijd en energie om te fietsen?

Zoals gezegd fietsen wij een rondje van ongeveer 4 kilometer. Wil je een groter rondje fietsen, start dan in Hasselt en fiets in ruim 22 kilometer door de prachtige omgeving en natuurlijk dwars door het water. Op deze site vind je meer informatie over het startpunt en welke knooppunten je moet volgen.

Op de website Route.nl vind je meer routes die langs knooppunt 91 komen. De meeste routes zijn wat ons betreft wat aan de lange kant. Omdat ook hier gebruik wordt gemaakt van knooppunten, is afkorten of aanpassen heel eenvoudig. 

Fietsen door het water
Eens kijken of ik bij het water kan…

Fietsverhuur

Natuurlijk kun je je eigen fietsen meenemen, zeker als je voor langere tijd op vakantie bent in deze regio. Lukt dat meenemen niet, dan zijn er verschillende plekken waar je een (kinder)fiets kunt huren.

Fietsen huren kan via verhuurder Fietsparadijs Limburg. Zij zorgen ervoor dat de door jou gereserveerde fietsen klaar staan bij bijvoorbeeld Openluchtmuseum Bokrijk. Reserveren gaat heel eenvoudig via de website. Hier vind je uiteraard ook informatie over de prijzen, welke fietsen beschikbaar zijn en op welke andere plekken je fietsen kunt huren.

Heb je nog tijd, maar geen zin om verder te fietsen? Breng dan een bezoek aan Bokrijk of ga naar de grote (gratis!) speeltuin, die direct naast het openluchtmuseum ligt (Parkeerplaats P1, 5 euro per dag).

Van een afstandje zien we museumdeel Haspengouw.
Wie tijd heeft, slaat een bezoek aan Openluchtmuseum Bokrijk niet over.
De speeltuin van Bokrijk
De grote (gratis!) speeltuin die aan Bokrijk grenst is het hele jaar open en leuk voor jong en oud.

Meer weten

Wil je meer weten over de route en de mogelijkheden om te fietsen door Belgisch Limburg? Check dan de website over dit bijzondere fietspad. Ook onze blogs over Bokrijk en Hasselt geven je meer informatie over wat er te doen is in de buurt. 

Ligging

 

Meer lezen

Weten wat er nog meer te doen is in dit deel van België? Klik & kijk voor inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Vlaanderen. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Vorig artikelHelp! Noodweer tijdens de vakantie
Volgend artikelWaterspeelgoed: 22 tips voor de allertofste waterpret!
Annemiek gaat graag met haar man Michiel en haar dochter L. (2006) en zoon F. (2008) op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Het liefst combineert ze een stevige wandeling in een ruig natuurgebied met een bezoek aan een kleinere, karakteristieke stad. Haar kinderen zijn dol op doe-musea en zelf doet ze dan lekker mee. Met hun ‘De Waard’-tent als basis kammen ze hele regio’s uit, maar een nachtje in een hotel of rondreis langs kampeerhutten worden net zo goed gewaardeerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.