Ga op ondergrondse expeditie bij C-mine in Genk en zoek mee naar Cyriel de Krekel

0
529

Naar de C-mine in Genk met kinderen? Annemiek bezoekt met haar gezin dit oude mijncomplex net over de grens in België. Daar blijkt ontzettend veel te doen te zijn met kinderen.

Van oude mijn naar toeristische attractie

Dat Zuid-Limburg bekend staat om het mijnverleden zal vast bekend zijn. Maar wist je dat in België net zo goed veel mijnbouw is geweest? Inmiddels zijn de kolenmijnen gesloten en de oude torens en schachten afgebroken. In sommige steden hebben ze in het kader van ‘cultureel erfgoed’ enkele gebouwen weten te bewaren. Die zijn omgebouwd tot culturele centra, musea en evenemententerrein.

In Genk (in België dus) heeft het oude mijnterrein ook een andere invulling gekregen. C-mine Cultuurcentrum, zoals het complex officieel heet, laat zien hoe de oorspronkelijke 19e eeuwse industriële architectuur bewaard is gebleven. Liefhebbers van industrieel erfgoed zullen hun hart ophalen. Je kunt er naar de bioscoop, er is een restaurant, een binnenspeeltuin en natuurlijk kun je de mijn ondergronds bezoeken.

Zicht op de overblijfselen van de voormalige mijnsite Winterslag, nu C-mine Genk
Zicht op de overblijfselen van de voormalige mijnsite Winterslag, nu C-mine Genk

Met kinderen op expeditie in een voormalige mijnsite

Vandaag staat een bezoek aan C-mine in Genk op het programma. Mijn kinderen L. en F. kijken me vragend aan: “Waar is dat dan en wat is er te doen?”. Google helpt ons op weg en we lezen dat het voormalige mijnencomplex volledig gerenoveerd is. De fabriek met haar machinekamers is in oude staat hersteld en geeft nu toegang tot de C-Mine expeditie. Als ik dat hardop zeg, gaan er ogen glinsteren. “Een expeditie? Wat houdt dat dan in?” wordt gevraagd. Ik lees verder en vertel dat je de mijngangen in kan en met hulp van opdrachten meer te weten komt over het werken in de mijnbouw. Met als afsluiting het bekijken van film middels een virtual reality-bril. De interesse is gewekt, dus we stappen snel in de auto en gaan op weg.

Aangekomen bij de ‘site’, zoals het terrein genoemd wordt, kunnen we niet om de oude fabrieksgebouwen en torens (schachtbokken) heen. Een grote trap brengt ons dichterbij. Als we rondkijken zien we dat er met mooi weer buiten van alles te doen is, maar het regent een beetje en dat geeft het geheel een wat troosteloze aanblik. De kinderen laten hun oog vallen op de bioscoop en binnenspeeltuin. Helaas voor hun gaan we daar niet naartoe, maar lopen we richting entree van het Energiegebouw.

Bij aankomst zien we meteen de grote toren, typerend voor een mijnsite C-mIne Genk
Bij aankomst zien we meteen de grote toren, de zogenaamde schachtbok, typerend voor een mijnsite
Liefhebbers van industrieel erfgoed kunnen hun hart ophalen bij C-mine
Liefhebbers van industrieel erfgoed kunnen hun hart ophalen
Buiten is van alles te doen. Helaas werkt het weer niet zo mee vandaag
Buiten is van alles te doen. Helaas werkt het weer niet zo mee vandaag

Het Energiegebouw van C-mine in Genk

We melden ons bij de balie van het Energiegebouw en krijgen uitleg over de C-Mine expeditie. De medewerkster achter de balie vraagt of we ook op zoek willen gaan naar Cyriel de krekel. Geen idee wat het inhoudt, stemmen ze in.

De kinderen krijgen een heupgordel met een tasje aangereikt. Daarin vinden ze een paar potloodjes, een vergrootglas, een zaklamp en een boekje. Het boekje beschrijft de route en geeft middels de opdrachten meer informatie over de mijn en over Cyriel. Cyriel is een kleine krekel die zich verstopt heeft ergens in de site. Om hem te vinden zullen we de opdrachten uit het boekje moeten maken en met de oplossingen krijgen we aanwijzingen waar hij zich verstopt heeft.

Ik kijk mijn kinderen aan en zie ze vertwijfeld kijken. Het zoeken naar Cyriel lijkt ze wat kinderachtig, maar dat we écht de mijn in gaan vinden ze wel spannend.

Voordat we afdalen kijken we naar het instructiefilmpje
Voordat we afdalen kijken we naar het instructiefilmpje
Wij zijn klaar voor de C-mine expeditie
Wij zijn klaar voor de C-mine expeditie

Ondergrondse avonturen in de oude mijn

Na een korte uitleg gaan we de grote stalen trap op en wachten bij een videoscherm waar nog meer informatie gegeven wordt. Dan is het moment aangebroken dat we met ons entreekaartje toegang krijgen tot de expeditie. We gaan de trap af en gaan een zware deur door en dalen zo zeker 6 meter de donkere diepte in. Het geluid om ons heen is dof en raar en doordat het zo donker is, is het echt wel spannend. We lopen langs een grote ventilator die de gangen van frisse lucht voorziet en gaan op zoek naar de plek waar we de eerste opdracht van Cyriel moeten maken.

Op zoek naar de eerste aanwijzing

Het vinden van de eerste aanwijzing kost moeite. Er zouden her en der metalen plaatjes met een grof profiel tegen de muren bevestigd zijn en die moeten met een potloodje overgenomen worden in de boekjes. Heb je wel eens een muntje ‘overtrokken’ door er een blaadje op te leggen en dan met een potlood te gaan krassen? Als je dat netjes doet, zie je de afbeelding van het muntje verschijnen. Dat moeten we ook doen met de plaatjes tegen de muur. Maar zo eenvoudig is het niet. De plaatjes zijn klein, de ruimte donker en het is onduidelijk waar we ze ongeveer kunnen vinden. Andere kinderen zien we ook zoeken.

Dan laat F. per ongeluk zijn potloodje door de roosters van de metalen trap vallen. Even lijkt er paniek uit te breken, maar gelukkig zitten er nog meer potloodjes in zijn gordel. Opgelucht houdt hij het tweede exemplaar stevig vast terwijl hij de muren afspeurt. Ik snap wel waarom ze een paar extra meegeven en als we goed kijken, zien we dat meer kinderen hier een potloodje verloren zijn.

Als de moed bijna is opgegeven, vinden we het eerste plaatje. En al snel ook de andere plaatjes. De kinderen krassen erop los en willen het zo netjes mogelijk doen. Dat ze het eerder wat kinderachtig vonden, is niet meer te merken. Vol aandacht worden de plaatjes overgenomen en is de eerste aanwijzing gevonden. Dat smaakt naar meer!

L. moet op haar knieën om de metalen plaatjes te kunnen overnemen
L. moet op haar knieën om de metalen plaatjes te kunnen overnemen

Druk bezig met de opdrachten

In de donkere gang lezen we teksten die betrekking hebben op het mijnverleden. De kinderen zoeken echter liever naar aanwijzingen voor de volgende opdracht. De te lopen afstand is niet groot en al snel komen we bij een soort cabine waarin zelf met geluiden uit de mijnen ritmes en muziek gemaakt kan worden. Het geluid klinkt best hard. Omdat iedereen door elkaar heen op de knoppen drukt, is het een kakofonie van geluiden. Tijd dus om verder te zoeken.

Met een grote telescoop-achtige machine speuren de kinderen naar nieuwe aanwijzingen. Door het enorme apparaat rond te draaien kijk je letterlijk terug in de tijd en zie je hoe de site er voorheen uitzag. Cyriel heeft een opdracht voor ons en het is goed zoeken geblazen om te vinden wat we zoeken. De opdrachten blijken nog niet zo eenvoudig. Maar het draaien met het gevaarte is erg leuk en dat maakt veel goed.

De volgende opdracht vraagt opnieuw te zoeken naar metalen reliëfplaatjes. Dit keer in een doolhof. Het is er erg donker en de zaklamp komt goed van pas. We zien andere kinderen kruipen op hun knieën en elkaar helpen bij het vinden van nieuwe plaatjes. Ook L. en F. helpen op hun beurt kinderen die net nieuw aan de opdracht beginnen. Het krassen blijft leuk en vol enthousiasme worden alle aanwijzingen verzameld.

C-mine expeditie Genk
Ook in het doolhof moeten afbeeldingen gezocht en overgenomen worden

Zwarte gangen en witte gangen brengen ons naar buiten

Dan is het tijd om de laatste aanwijzingen samen te voegen en te ontdekken waar we Cyriel kunnen vinden. We lopen door een gang, die grappig genoeg langs precies zo’n zelfde gang loopt. We lezen de uitleg op de muren: de ene gang werd gebruikt door de mijnwerkers die starten met hun dienst. Zij zijn nog schoon en lopen allemaal dezelfde kant op richting lift. De andere gang is voor de mijnwerkers die klaar zijn met hun dienst. Zij zijn zwart van het stof en lopen van de lift richting douches.

Schatbok beklimmen

Wij lopen verder en komen uit bij een grote trap. Met deze trap beklimmen we de 60 meter hoge schachtbok. Mijn waaghalzen vinden de eerste verdieping op 15 meter hoogte al hoog genoeg. De verrekijker die ze vinden wordt meteen gebruikt om rond te kijken over het hele terrein. En warempel, ze vinden de kleine Cyriel ook! Hoe? Dat zul je zelf moeten ontdekken…

Wie durft kan nog een verdieping hoger. Wij kiezen ervoor terug te gaan en rond te kijken wat er nog meer te doen is bij C-mine Cultuurcentrum in Genk.

Via de oude gangen lopen we door richting mijntoren
Via de oude gangen lopen we door richting toren van de voormalige mijnschacht
C-mine expeditie Genk
Klimmen, klimmen, klimmen!
C-mine Genk
Met de verrekijker speuren naar andere toren. Zou Cyriel daar zitten?
C-mine expeditie Genk
Zie je die metalen platen? Dat is een doolhof dat we ook graag van dichtbij willen bekijken!

VR-verkenning van de voormalige mijnsite Winterslag

Het bezoek aan het ondergrondse deel van de mijn sluiten we af met een virtueel avontuur. Met een VR-bril op onze neus worden we teruggestuurd in de tijd en krijgen een film te zien van het werken op de mijn Winterslag in de jaren 50 van de vorige eeuw. In de film is te zien hoe de site er voorheen uitzag en hoe het werk in de mijnen gedaan werd.

Zelf een beloningsmedaille maken

Dan is het tijd de gordel in te leveren en te kijken wat er nog meer te beleven valt. In het Energiegebouw van C-mine in Genk geven de kinderen de geleende spullen terug en in ruil daarvoor krijgen ze een metalen plaatje en een halslint. Bij een groot stansapparaat mogen ze het plaatje zelf omtoveren tot een muntje met een afbeelding erop. Met een ander apparaat maken ze een gaat en zo maken ze hun eigen medaille als aandenken. Trots wordt de beloning geshowd.

Energiegebouw bekijken

We lopen rond en bekijken de oude fabrieksmachines die opgesteld staan. Her en der staan kunstobjecten tussen de machines verstopt en dat maakt het een afwisselend geheel. Op de eerste verdieping krijg je een goed beeld van de grote ruimte en de gebruikte materialen in de jaren 50. Een foto-expositie vertelt het verhaal over de tijd dat de mijn ging sluiten.

Medaille C-Mine Genk
Na afloop mogen de kinderen hun eigen medaille maken
C-mine in Genk
In de oude fabriekshal zie je hoe de machines er vroeger uitzagen
C-mine in Genk
Op de eerste verdieping van het Energiegebouw staan veel oude machines tentoongesteld
C-mine in Genk
Een fototentoonstelling vertelt je meer over de sluiting van de mijn van Winterslag
C-mine in Genk
De grote fabrieksruimte wordt ook als decor voor fotoreportages gebruikt.

Kunstzinnig doolhof op het C-mine plein in Genk

Nadat we binnen alles bekeken hebben, gaan we op zoek naar het doolhof. Het is groot en een prima plek om lekker te rennen en verstoppertje te spelen. Eigenlijk is het een kunstwerk en door van verschillende kanten ernaar te kijken, zie je steeds andere patronen. Een oplettende kijker ontdekt grapjes zoals een serie gaatjes die in elkaar verlengde liggen, steeds hoger wordende platen of een spontane koepel in het centrum van het doolhof. We blijven maar kijken, spelen, verstoppen en ontdekken en willen eigenlijk niet weg.

Buiten staat een reusachtig doolhof opgesteld, gemaakt van metalen platen
Buiten staat een reusachtig doolhof opgesteld, gemaakt van metalen platen
Informatieborden vertellen je meer over de mijnsite

Praktische informatie

C-mine in Genk is geschikt voor het hele gezin. Vooral de zoektocht naar Cyriel de Krekel is leuk voor kinderen. Volgens de website is dit vooral geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Om aan de expeditie inclusief zoektocht te kunnen deelnemen, betaal je als gezin (2 volwassenen, 2 kinderen) 28 euro. Kinderen tussen 6 en 12 jaar betalen 8 euro en kinderen jonger dan 6 jaar betalen 4 euro. Geadviseerd wordt om vooraf te reserveren om zeker te weten dat je kunt deelnemen.

Het zoeken naar Cyriel en het maken van de opdrachten duurt ongeveer 1 à 1,5 uur.

Openingstijden: In de wintermaanden, tot aan de start van de Belgische paasvakantie is C-mine expeditie in Genk geopend op woensdag van 13 tot 17 uur en op zaterdag en zondag van 10 tot 17 uur. Na de paasvakantie t/m de herfstvakantie is de expeditie geopend van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur. Ook gelden er aangepaste openingstijden tijdens de Belgische schoolvakanties, in de periode van 15 t/m 26 oktober en met feestdagen.

Actuele informatie over tarieven en openingstijden vind je op de website van C-Mine expeditie

Wat lijkt jou het leukste van C-mine in Genk: het zoeken naar Cyriel of het spelen in het doolhof?

C-mine in Genk
Wil je meer informatie? Dit grappige informatiebord geeft genoeg!

Ligging

Meer lezen?

Ben je op zoek naar andere uitstapjes of logeeradresjes in België? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.