Home Blog

Vakantie in Duitsland met kinderen

Een kindervakantie in Duitsland is erg leuk. Kies voor een stedentrip naar een gave stad zoals Berlijn, Neurenberg of Duisburg of ga juist de natuur in. Zowel net over de grens als een stuk verder rijden heeft Duitsland veel mooie bezienswaardigheden voor het hele gezin.

Bij KidsErOpUit hebben we een aantal die-hard fans van een vakantie in Duitsland met kinderen, dat is niet voor niets. Extra fijn: Duitsland is een relatief voordelige vakantiebestemming.

We beschreven meerdere thematische blogs over Duitsland, die zijn zeker interessant om te lezen als je aan het orienteren bent: natuurparken, pretparken, kindvriendelijke musea, campings in Duitsland, stedentrips en wintersport.

Onze favoriete blogs over vakantie in Duitsland met kinderen zijn:

harz-met-kinderen

Vakantie naar Harz met kinderen: leuke activiteiten & meer!

De Harz is een hooggebergte en regio centraal in Duitsland. Het is een van de meest populaire bestemmingen voor een korte vakantie dichtbij. Niet zo gek want je kunt er [...]

domaine-park-allgau

Naar Center Parcs Park Allgäu met kinderen

Ben je op zoek naar een vakantiepark voor een onvergetelijke vakantie met de kinderen? Op 800 kilometer van Utrecht, in Zuid-Duitsland, ligt Center Parcs Park Allgäu. Center Parcs Park Allgäu [...]

Leipzig-met-kinderen-marktplatz

Leipzig met kinderen – onze stedentrip ervaring!

Leipzig is een stad vol verrassingen en een geweldige bestemming voor gezinnen met kinderen. De stad biedt tal van activiteiten die zowel leuk als leerzaam zijn voor het hele gezin. [...]

Dresden-met-kinderen

Bezoek Dresden met kinderen – Onze ervaring!

Dresden is de prachtige hoofdstad van de Duitse deelstaat Saksen. Het is een leuke bestemming voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst, cultuur en de geschiedenis van de stad. Veel [...]

Kindvriendelijke-bestemmingen-Duitsland-Chaletpark-Diemelsee

Kindvriendelijke bestemmingen in Duitsland voor een autovakantie met het gezin

Duitsland is met zijn gevarieerde landschappen, rijke geschiedenis en culturele diversiteit een perfecte bestemming voor een gezellige gezinsvakantie met de auto. Of je nu de sprookjesachtige kastelen van Beieren wilt [...]

Leukste Duitse kerstmarkten met kinderen

Ben je op zoek naar de leukste Duitse kerstmarkten met kinderen? De kerst is weer onderweg en daarom gingen wij op onderzoek uit. In dit artikel tippen we de 10 [...]

De leukste pretparken voor peuters en kleuters

Weet jij al wat de leukste pretparken voor peuters en kleuters zijn? In dit artikelen zetten we onze favoriete pretparken voor peuters en kleuters voor je onder elkaar, uiteraard in ons [...]

Europa-Park met pubers

Europa-Park met pubers, is dat leuk? Voor de 8e keer op rij verkozen tot beste attractiepark ter wereld, dan moet dit pretpark wel een aanrader zijn met tieners. Europa-Park in [...]

Kindervakantie Duitsland boeken

Een vakantie in Duitsland met kinderen boeken kan bij heel wat verschillende reisorganisaties. Eerder hielpen we je al op weg met ons handige overzicht van de leukste Landal vakantieparken in Duitsland. Wanneer je in de reguliere vakantieperiodes op reis gaat, is het verstandig om je vakantie in Duitsland met het gezin ruim van tevoren te boeken. Duitsland neemt steeds meer toe in populariteit, zowel voor een zomervakantie als een weekendje weg en de wintersport.

Wij boeken onze kindervakantie in Duitsland graag bij de volgende reisorganisaties en/of websites:

Vind je het leuk om tijdens de vakantie samen met andere gezinnen mee te doen aan activiteiten? Of lekker onbezorgd op reis te gaan omdat alles al voor je geregeld is? Kijk dan eens bij de georganiseerde reizen van SNP Natuurreizen en ANWB Reizen. Je hoeft alleen maar te boeken, erheen te rijden en voor de rest is alles geregeld. Zo relaxed! Hieronder hebben we wat leuke familiereizen in Duitsland voor je uitgezocht:

Vakantieparken en vakantiewoningen:

Hotels:

Campings:

Duitsland leent zich trouwens ook uitstekend voor een lang weekend naar een leuk attractiepark, bijvoorbeeld Phantasialand. Bekijk hieronder de opties:

Natuurlijk kun je met de auto naar Duitsland. Maar vergeet de mogelijkheden met de trein niet! Er zijn meerdere directe treinverbindingen vanuit Nederland naar Duitse steden. Vaak zonder overstap. Kinderen t/m 14 jaar reizen gratis met de trein en als je je treinkaartjes zo’n 3 maanden van tevoren boekt ben je het meest voordelig uit.

Bekijk je treinreis bij NS International

Ga je op vakantie naar Duitsland? Dan heb je vast ook allerlei praktische vragen. De bloggers van KidsErOpUit hebben hun ervaringen gebundeld en alle tips voor een vakantie in Duitsland met kinderen hier verzameld.

Feitjes Duitsland

  • Munteenheid: euro
  • Tijdsverschil met Nederland: niet
  • Wereldstekker nodig: nee
  • Siësta: nee

Handige Reisgidsen

Onze favoriete reisgidsen voor een vakantie in Duitsland:

Op weg naar Duitsland

Onderweg naar je bestemming zul je ongetwijfeld willen pauzeren. Bekijk ons blog met kindvriendelijke parkeerplaatsen in Duitsland om geschikte plekken uit te zoeken.

In de vakantieperiodes, zowel in de winter als in de zomer, is het in de weekenden druk op de Duitse snelwegen. De laatste zaterdag van juli en de eerste van augustus worden Zwarte Zaterdag genoemd en zijn berucht om de gigantische files. In dit blog geven we je tips om Zwarte Zaterdag te overleven. Of bekijk hoe je kunt voorkomen dat je op Zwarte Zaterdag moet reizen. Op zondag is het minder druk, maar zijn de lange parkeerplaatsen wel bezet door vrachtwagens wat lastig is als je met een vouwwagen of caravan reist.

In Duitsland wordt tijdens schoolvakanties veel aan de weg gewerkt. Check vooraf of op jouw route werkzaamheden gepland staan. Wegwerkzaamheden zorgen gegarandeerd voor oponthoud, dus overweeg een alternatieve route als er meerdere wegwerkzaamheden op eenzelfde traject staan gepland.

Regels autostoeltjes

Alle kinderen onder de 12 jaar of kleiner dan 1.50 meter moeten in een passend zitje worden vervoerd. Ook in de taxi gelden deze regels. In Duitsland zijn de regels rondom autostoeltjes dus strenger dan in Nederland. Bekijk hier alle regels voor autostoeltjes in het buitenland.

Milieusticker, vignet en/of tol in Duitsland

Nu wordt nog geen tol geheven, maar dat kan in de toekomst veranderen.

In veel Duitse steden is het voeren van een milieusticker in veel Duitse binnensteden verplicht. Auto’s met een rode sticker (dieselvoertuigen van voor 2001 of bezine-auto’s van voor 1993) worden geweerd uit de betreffende steden.

In Duitsland moet op banden gereden worden die passen bij het seizoen. In de winter zijn winterbanden daarom verplicht. Hier worden specifieke eisen aan gesteld, check deze vooraf. Sneeuwkettingen zijn ook in veel gebieden verplicht.

Tips vakantie in Duitsland

In Duitsland wordt over het algemeen goed Engels gesproken.

In Duitsland kan nog niet overal met de pinpas of creditcard betaald worden. Zorg er daarom voor dat je altijd voldoende contant geld op zak hebt.

De dagelijkse boodschappen zijn in Duitsland iets goedkoper dan in Nederland, zie ook ons blog over de kosten voor de vakantieboodschappen in verschillende landen. Uit eten en ander horecabezoek is ook voordeliger dan in Nederland.

In veel vakantieregio’s worden bij de accommodaties gastenkaarten aangeboden. Hiermee krijg je gratis entree of flinke korting op bezienswaardigheden in de regio.

In Duitsland kun je niet overal rekening op goede Wifi. Zeker op het platteland is überhaupt het bereik met mobiel soms heel beperkt.

Bijzondere feestdagen

Houd er rekening mee dat op feestdagen de meeste winkels gesloten zijn, ook op Tweede Paas- en Tweede Pinksterdag. Daarnaast is op 24 december veel gesloten in Duitsland. De nationale feestdag van Duitsland is 1 mei. Verschillende regio’s hebben nog hun eigen feestdagen, check daarom de feestdagenkalender van de betreffende regio.

Weer en beste reisperiode in Duitsland

Duitsland heeft een gematigd zeeklimaat, met milde zomers en winters. In de gebergten is het in de zomer warmer, en in de winter kouder.

Een aantal gebieden in Duitsland kent een dubbel toeristenseizoen, zoals bijvoorbeeld in Sauerland en de berggebieden in het zuiden. In de winter wordt er geskied, in de zomer gewandeld. Houd er rekening mee dat tussen die seizoenen, dus ook in de mei- en herfstvakantie accommodaties en attracties mogelijk gesloten zijn ivm onderhoud en vakantie van de ondernemers.

Hoewel deze informatie met zorg is samengesteld, kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Lokale situaties kunnen altijd wijzigen. Deze tips zijn gebaseerd op ons eigen vakanties in Duitsland. Heb je aanvullende tips? Stuur dan een mail naar info@kidseropuit.nl.