Een interactief museum over wetenschap bezoeken met kinderen, is dat leuk? Jazeker! In Nederland zijn wetenschappelijke kindermusea een gaaf uitje. Onze bloggers weten uit ervaring welk interactieve science museum geschikt is voor een bezoek met kinderen. Bij deze tippen wij onze 10 favo wetenschapsmusea mét interactie (in willekeurige volgorde).
Neem voor je een bezoek brengt aan een museum altijd een kijkje op de website voor actuele openingstijden, toegangsprijzen en actuele activiteiten.
Interactief museum over wetenschap voor kinderen
Met kinderen naar een museum saai? Echt niet! Kies voor een interactief museum over wetenschap en jouw kinderen en jijzelf hebben de dag van hun leven. In dit blog lees je meer over de volgende wetenschappelijke kindermusea:
- Science Museum NEMO
- Continium Discovery Center
- Science Center Delfst
- Rijksmuseum Boerhaave
- Naturalis
- Universiteitsmuseum Utrecht
- Philipsmuseum
- Ontdekstation 013
- Museon
- Geofort
Deze volgorde is willekeurig. Naast deze musea zijn er nog veel meer kindvriendelijke musea. Onderaan dit blog vind je linkjes naar deze musea en onze tips daarbij.
Science Museum NEMO
Nieuwsgierig hoe Science Museum NEMO met kinderen is? Het is onbegonnen werk om te vertellen wat er allemaal te doen is bij dit gave wetenschapsmuseum in Amsterdam. Tijdens ons bezoek hebben we ook lang niet alles gedaan. Niet omdat we aan het einde van de middag er genoeg van hadden, maar omdat het toen veel en veel te druk was geworden. Nieuwsgierig wat onze toppers waren tijdens ons bezoek, lees dan ons blog over NEMO.
Praktische informatie
NEMO ligt op loopafstand van Amsterdam Centraal Station en iedere dag open tussen 10 en 17.30 uur. De gewone entreeprijs is voor iedereen van 4 jaar en ouder 17,50 euro (prijspeil 2020). NEMO is gratis met de Museumkaart. Je kan gebruik maken van de horeca in NEMO, maar het is ook mogelijk om je eigen etenswaren op te eten.
Continium Discovery Centre
De website van het Continium Discovery Centre in Kerkrade zegt het volgende: ‘Continium is een interactief doe- en ontdekmuseum waar je handen en ogen tekort komt voor alle leuke doe-stations, waarmee je zelf uitvindt hoe de wereld werkt’. Wij zijn het helemaal met deze uitspraak eens.
In verschillende routes kom je van alles te weten over techniek, wetenschap, voeding en je lichaam. Er zijn overal proefjes en kleine activiteiten te doen. Veel van deze proefjes zijn interactief: je doet ze samen of speelt tegen een robot of computer. Dit is te lezen in ons blog over het Continium.
Praktische informatie
Continium is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur.Entreeprijs is 13,50 euro voor iedereen ouder dan 5 jaar (prijspeil 2020). De Museumkaart is ook geldig. Je kunt gratis parkeren direct naast het Museumplein. Het bezoek is goed te combineren met Cube Design Museum en Columbus Earth Theater. Hier gelden aparte entreeprijzen.
Science Center Delft
Het Science Centre in Delft is een intractief doe-museum waar van alles te ontdekken is op het gebied van techniek en wetenschap. Het staat vol met onderzoeksopstellingen van de onderzoekers en studenten van de Technische Universiteit. Voor kinderen is er veel te doen, zoals meedoen met workshops. En ga zelf aan de slag met lego-stenen! Nog veel meer leuke weetjes lees je in het blog van ons bezoek aan Science Centre Delft.
Praktische informatie
Science Centre Delft is op dinsdag tot en met vrijdag open van 10 tot 17 uur en in het weekend van 11 tot 17 uur. Kinderen tot 7 jaar gratis, tot en met 17 jaar betaal je 4,50 euro en voor volwassenen 7,50 euro (prijspeil 2020). Een Museumkaart geeft gratis entree. Workshops kosten vanaf 3,50 euro.
Bij de kassa zijn plekjes waar je kunt zitten om iets te eten. Het museum zelf verkoopt verschillende drankjes en koeken, echter geen broodjes of andere lunchgerechten.
Rijksmuseum Boerhaave
Naar Rijksmuseum Boerhaave in Leiden met kinderen? Doen! Wij bezochten het kleine maar fijne wetenschaps- en geneeskundemuseum en experimenteerden, leerden én filosofeerden er op los. Ben je nieuwsgierig geworden naar dit interactieve museum? Check dan ons blog over Boerhaave.
Praktische informatie
Rijksmuseum Boerhaave is van dinsdag t/m vrijdag van 10 tot 17 uur geopend. Volwassenen betalen 13 euro, kinderen van 4 t/m 17 jaar 5,50 euro (prijspeil 2020). Met een Museumkaart is de toegang gratis. Er is een museumcafé waar je wat kunt eten en drinken en in de binnentuin kun je heerlijk zitten op het terras.
Naturalis Biodiversity Centre
Het vernieuwde Naturalis in Leiden belooft op de website dat we gaan zien, doen én beleven. En met zeven tentoonstellingen, een live sciencecenter en workshopruimtes maakt het museum die belofte zeker waar. Een jaar nadat de deuren van het museum tijdelijk dicht gingen, kunnen grote en kleine bezoekers sinds 31 augustus 2019 weer terecht bij dit interactieve museum over wetenschap in Leiden. Daar schreven wij direct een blog over!
Praktische informatie
Naturalis Biodiversity Centre is elke dag geopend van 10 tot 17 uur. Kinderen vanaf 4 jaar en volwassenen betalen 16 euro voor een ticket (prijspeil 2020). De Museumkaart is geldig. Parkeren kan naast het museum of bij een van de parkeergarages in de buurt. Liever met het openbaar vervoer? Naturalis Biodiversity Center ligt op loopafstand van het station van Leiden.
Universiteitsmuseum Utrecht
Het Universiteitsmuseum Utrecht met kinderen bezoeken, dat klinkt als een serieus uitje. Wij waren benieuwd hoe serieus het er aan toe gaat. Spoiler alert: het blijkt een razend interessant en interactief museum voor kinderen. Het is een museum waar je kan onderzoeken en waar je ook nog eens kunt experimenteren in het jeugdlab. Nog meer tofs lees je in ons blog over het Universiteitsmuseum Utrecht.
Praktische informatie
Het Universiteitsmuseum is 7 dagen per week geopend van 10 tot 17 uur. Kinderen tot 4 jaar zijn gratis, tot 18 jaar betaal je 4,50 euro en voor volwassenen kost een bezoek 8 euro (prijspeil 2020). Met de Museumkaart is de entree gratis. Er is een eethoek in het museum waar je meegebrachte broodjes kunt eten, ook is er een museumcafé.
Philips Museum
In het centrum van Eindhoven ligt de oude fabriek waar meneer Philips ooit zijn eerste gloeilamp maakte. Deze fabriek is omgebouwd tot high-techmuseum waarin de ontwikkeling van het bedrijf op interactieve wijze wordt uitgelegd. Veel informatie wordt middels beeldschermen en moderne technieken uitgelegd.
Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de medische toepassingen. Zo mag je zelf een mini-MRI-scan bedienen en een pop scannen. Het apparaat wordt in ziekenhuizen gebruikt om kinderen voor te bereiden op een scan. Lees nog meer over ons bezoek aan het Philips Museum in dit blog.
Praktische informatie
Het Philips Museum ligt in het centrum van Eindhoven. Kinderen tot 6 jaar mogen gratis naar binnen, kinderen van 6 tot 18 jaar betalen 5 euro en volwassenen betalen 9 euro (prijspeil 2020). Een Museumkaart geeft gratis toegang.
Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag, van 11 tot 17 uur. Er is een klein café waar je naast koffie en limonade ook vers belegde broodjes kunt bestellen.
Ontdekstation013
In Ontdekstation013 in Tilburg wordt vooral een beroep gedaan op de creativiteit van de kinderen zelf. Via allerlei workshops mogen kinderen hun talenten ontdekken op het gebied van techniek en wetenschap. Voel je een uitvinder en maak wat er in je opkomt. Er is een hoek waar workshops figuurzagen uit piepschuim worden gegeven. Even verder hangt een groot groen doek met camera en heel veel verkleedkleren. Daar kunnen kinderen hun eigen theaterstuk of speelfilm opnemen. Meer weten over Ontdekstation013? Klik dan hier voor ons blog.
Praktische informatie
Ontdekstation013 is een mooie oude fabriekshal in de Spoorzone waar vroeger de treinen werden gerepareerd. Geopend op woensdag van 13 tot 17 uur en zaterdag en zondag van 11 tot 17 uur. De entree is 7,50 (vanaf 4 jaar) en 2,50 voor een volwassene (prijspeil 2020). Er kan alleen worden gepind.
Museon
Zijn jouw kinderen gek op alles wat met dieren te maken heeft, maar zijn ze geen fan van saaie musea? Ontdek dan het Museon in Den Haag, een interactief museum voor cultuur en wetenschap. Voor kinderen zijn er speciale activiteiten in de tentoonstellingen of in het Atelier. Wil je weten of jouw kinderen ook enthousiast worden over het Museon? Check dan ons blog.
Praktische informatie
Kaartjes voor het Museon in Den Haag kosten 13,50 voor volwassenen, van 12 tot en met 18 jaar betaal je 10,50 euro, 4 tot en met 11 jaar 8,50 euro en kinderen tot en met 3 jaar gratis (prijspeil 2020). Ook met een Museumkaart is de toegang gratis. Het Museon is open van dinsdag t/m zondag van 11 tot 17 uur.
Rondom het Museon bestaat de mogelijkheid om te parkeren, gedeeltelijk is dit gratis. Het Museon is goed te bereiken met het openbaar vervoer, de tram stopt tegenover de ingang.
Geofort
GeoFort in Herwijnen is een initiatief van Kadaster, Shell, TNO, EBN, Esri Nederland en Geodan. De achterliggende doelstelling is om kinderen en jongeren op een leuke manier in contact te brengen met alles rondom geo, cartografie en navigatie.
Het fort bestaat uit twee delen. Voor GeoFort moet je betalen en hier vind je doolhoven, reis je naar het binnenste van de aarde, kan je een Minecraft-opdracht doen en ook binnen zijn er allerlei interactieve tentoonstellingen. Het gratis gedeelte van het fort bestaat uit een hele gave speeltuin van Staatsbosbeheer en een hip uitziend café. Goed voorbereiden op jouw bezoek? Lees dan eerst ons blog.
Praktische informatie
De entree is 13,50 euro, van 4 t/m 12 jaar 13,50 euro en kinderen t/m 3 jaar hoeven nog niet te betalen (prijspeil 2020). GeoFort is met Museumkaart gratis te bezoeken. GeoFort is gevestigd in het fort in Herwijnen.
Kende jij al deze interactieve kindermusea al? En wat is jouw favoriete wetenschappelijke museum?
Meer lezen
Benieuwd welke musea wij nog meer bezocht hebben? Klik en kijk voor meer informatie.
- De leukste openluchtmusea in Nederland
- De leukste musea voor peuters
- Museum met kinderen? Dit zijn de 20 leukste kindermusea!
- Direct naar alle blogs over musea
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).