Challenge 3 uitjes voor 25 euro: de goedkope uitjes in de winter van Fieke

Onze challenge om goedkope uitjes in de winter te vinden is best een uitdaging. Toch worden we regelmatig verrast door wat we tegen komen tijdens de research. Blogger Fieke combineert een leuke wandeling met een bezoek aan een informatiecentrum, ze pakt de trein en ontdekt IVN Scharrelkids. Lees nu verder om meer over deze uitjes te ontdekken en kom te weten of Fieke binnen het budget blijft.

Nieuwsgierig naar onze zelf opgelegde spelregels van deze challenge? Lees dan even hier.

goedkope uitjes in de winter

Goedkope uitjes in de winter: Infocentrum IJssel Den Nul & De Duursche Waarden

Wij wandelen graag en ook in de herfst en de winter heb je prachtig mooie wandeldagen. Verschillende wandelroutes hebben we al op KidsErOpUit gedeeld. Ook bij slecht weer kan een bezoek aan deze gebieden erg leuk zijn. Bij een groot aantal natuurgebieden bevinden zich informatiecentra. Op zonnige dagen slaan wij deze vaak over als we gaan wandelen. Maar op een wat minder mooie dagen zijn deze juist leuk om te bezoeken. De toegang is vaak gratis en je leert er veel over het natuurgebied en de dieren die er wonen. Als je een beetje gelukt hebt valt het weer toch mee als je een bezoek aan het infocentrum brengt en combineer je het alsnog met een lekkere winterse wandeling.

Wij gaan graag naar Infocentrum IJssel Den Nul in Den Nul en het natuurgebied de Duursche Waarden om heerlijke wandelingen te maken. In het centrum is een vaste expositie aanwezig die de thema’s natuur, cultuur en water op originele manier vormgeeft en uitermate geschikt is voor kinderen. Ook zijn er wisselende exposities. Daarnaast is er Brasserie Op Duur te vinden waar je je kan opwarmen aan warme koffie, thee of chocolademelk.

Het bezoekerscentrum  is gratis toegankelijk en is dagelijks open van 10 – 17 uur

Genoeg te doen bij infocentrum IJssel bij Den Nul.
Genoeg te doen bij infocentrum IJssel bij Den Nul.
Het infocentrum ligt prachtig en vanaf het centrum kan je de Duursche Waarden in lopen.
Het infocentrum ligt prachtig en vanaf het centrum kan je de Duursche Waarden in lopen.

Goedkope uitjes in winter: Pak de trein

Niet alleen een goedkoop uitje is soms de wens. Wij moeten in het weekend vaak van alles doen, en daar zijn we vast niet de enige in. Het nuttige met het aangename combineren is dan ideaal. Een treinreis vinden onze kinderen altijd leuk en een beetje speciaal. Dus als we ergens met de trein naar toe gaan is dat een uitje op zich. We gaan wel eens met de trein naar het centrum van Deventer of Apeldoorn om naar de zaterdagmarkt te gaan. Ook zijn we wel eens met de trein naar Holten gegaan om te wandelen op de Holterberg.

Het kost wat extra moeite maar de kinderen genieten van het hele traject. Van kijken waar de trein vertrekt. De langsrijdende treinen op het station. Het instappen en een plekje uitzoeken. Bij het raampje zitten en naar buiten kijken. Je ov-kaart door de conducteur laten controleren.  Alles is leuk, interessant en leerzaam. Ze raken bekend met het reizen per trein. Als we met de trein ergens naar toe gaan vinden de kinderen ook altijd dat er iets te eten of drinken voor onderweg mee moet. Ze maken er echt een reisje van.

Ooit namen we een neefje mee toen we met de trein naar de stad gingen. Zijn verbaasde blik en uitspraak “mijn moeder gaat nooit boodschappen met de trein doen” zal ik nooit vergeten. Hij vond het zo leuk en bijzonder.

Je kan een reisje met de trein (de bus is natuurlijk ook een optie) zo duur maken als je wilt. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een rondje te maken.

Kinderen rijden met een kidsvrij abonnement gratis met de trein als ze een ov chipkaart hebben. Wij kochten voor ons zelf een retourtje Deventer Colmschate – Apeldoorn, dat komt dan uit op twee maal 8,40 euro. Heb je zelf een kortingskaart dan is het nog goedkoper.

Met de trein op pad gaan vinden ze altijd leuk.
Met de trein op pad gaan vinden ze altijd leuk.

Goedkope uitjes in de winter: IVN Scharrelkids activiteiten

Het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, beter bekend als IVN heeft een afdeling Scharrelkids. IVN wil hiermee ouders en kinderen laten ontdekken hoe leuk buitenspelen is. Ze willen ouders met weetjes, tips en activiteiten inspireren om met hun kinderen de natuur te ontdekken.  Ik zie regelmatig op Facebook leuke berichten van IVN langs komen. Zo bestelde ik van de zomer via hun website de gratis zoekkaart waterdiertjes. Roos en Jet kunnen hiermee goed bepalen welke beestjes er bij ons achter in de slootjes leven. Blogger Suzanne maakte vorige jaar met IVN Scharrelkids een paddenstoelenwandeling.

Ook in de winter heeft IVN een aantal leuke activiteiten op het programma staan. Op verschillende locaties in Nederland organiseren ze zowel binnen- als buitenactiviteiten. Op de website zie ik o.a. Knutselen met groen, Spannende boswandeling in het donker, Bouwen voor beestjes en Speurneuzen gezocht staan. Een overzicht van de activiteiten is te vinden op de website van IVN.

Deze activiteiten zijn gratis (een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld) of er wordt een klein bedrag van 2,50 euro per persoon gevraagd.

IVN Scharrelkids zoekkaart met waterdiertjes.
IVN Scharrelkids zoekkaart met waterdiertjes.
IVN Scharrelkids paddenstoelenwandelingen op een mooie herfstdag (foto: Suzanne).
IVN Scharrelkids paddenstoelenwandelingen op een mooie herfstdag (foto: Suzanne).

Challenge geslaagd?

Toen de challenge vraag kwam had ik niet zo één, twee drie een lijstje activiteiten voor ogen. Een goedkoop uitje komt bij ons vaak neer op het maken van een mooie wandeling. Die zijn in principe gratis en kan je uitbreiden met een kop warme chocolademelk onderweg. Maar dat mocht dus niet, drie wandelingen.

Voor wat inspiratie ben ik gaan Googlen. Wat mij verbaasde is dat ik zoveel leuke dingen tegen kwam die nagenoeg niets kosten en heel leuk zijn om te doen. De diversiteit aan activiteiten bij IVN Scharrelkids. Het Eindeloos Festival (voorheen Humorfestival) in Deventer dat eind van het jaar weer op de agenda staat en veel te bieden heeft op het gebied van theater, muziek, film. Maar ook de website van de lokale kinderboerderij bood toch meer activiteiten dan ik had verwacht. Ook de dierentuin in Nordhorn kwam weer in mij op. Daar betaal je maar 26 euro voor een familiedagkaart, maar dit paste dus net niet in de challenge.

Voor 25 euro is het zeker mogelijk om drie goedkope uitjes in de winter te doen. De beperking van het budget zorgt ervoor dat ik in mijn zoektocht heel veel leuke activiteiten in de buurt tegen kwam die ik nog niet kende of was vergeten.

Meer lezen?

Op zoek naar meer leuke gratis of goedkope uitjes in de winter? Kijk dan voor inspiratie eens op:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.