Er op uit tijdens de Nationale Voorleesdagen

Vandaag starten de Nationale Voorleesdagen weer! In onze special “De dag van…” laten we zien wat er voor leuks te doen is tijdens dit soort themadagen of -weken. Blogger Suzanne zocht speciaal voor jullie uit wat er tijdens de Nationale Voorleesdagen te doen is, verzamelde meteen een lading leuke tips voor kinderboeken en verklapt dat je met je bieb-pas allerlei fijne kortingen kan krijgen. Snel verder lezen dus…

Nationale Voorleesdagen: wat is het?

Voorlezen is leuk, prikkelt de fantasie van kinderen en is ontspannend. Daarnaast vergroot voorlezen ook nog eens de woordenschat van je kinderen en stimuleert het de taal- en spraakontwikkeling. Om het voorlezen te promoten worden elk jaar de Nationale Voorleesdagen georganiseerd. Dit jaar beginnen de Voorleesdagen op woensdag 27 januari 2016 en lopen door tot 6 februari. Duizenden kinderen in heel Nederland genieten van de voorleesontbijten op school, kinderdagverblijf of bibliotheek.

Er op uit tijdens de Nationale Voorleesdagen: voorlezen op de kinderboerderij

Behalve op scholen en in bibliotheken wordt deze dag ook op zo’n 60 kinderboerderijen in Nederland voorgelezen uit het prentenboek van het jaar ‘We hebben er een geitje bij‘ (2+), geschreven door Marjet Huiberts. In het boek is op de kinderboerderij een nieuwe bewoner geboren. Voordat Mik het babygeitje heeft gevonden, gaat hij langs alle andere kinderboerderijdieren. Alle dieren geven op hun eigen manier uiting aan hun blijdschap over de geboorte van het nieuwe geitje.

Behalve het voorlezen, organiseren de meeste kinderboerderijen nog extra activiteiten, zoals geiten knuffelen. Een leuk uitje om met je dreumes, peuter of kleuter te gaan doen dus. Op de website kun je zien welke kinderboerderijen mee doen aan de voorleesdagen.

Favoriete voorleesboeken van de bloggers van KidsErOpUit

In het kader van de Nationale Voorleesdagen hebben de bloggers van KidsErOpUit speciaal voor jullie hun favoriete voorleesboek(en) geselecteerd. Een hele berg inspiratie, speciaal voor de dagen dat je voor de honderdste keer uit hetzelfde boek voorleest…

Saskia: Overal en ergens

Mijn favoriete voorleesboek is in ieder geval ‘Overal en ergens‘ van Arend van Dam. Het boek bevat 50 voorlees verhalen over het Nederland van nu en vroeger met als favoriet het verhaal over kamperen bij de boer. Dat verhaal speelt zich af op camping De Oosthoek waar wij met de kinderen hebben gekampeerd.

Suzanne: Pieter de Papegaaiduiker

Ik heb veel leuk voorleesboeken. Hoog op mijn favorietenlijst staat ‘Pieter de Papegaaiduiker‘ van Petr Horacek. Het verhaal gaat over twee papegaaiduikers, Pieter en zijn vriend Pim. Tijdens een storm verdwaalt Pieter. Een grote walvis helpt hem in de zoektocht naar Pim en brengt hem naar allerlei plekken op de wereld. Uiteindelijk vinden ze Pim weer terug. Het boek is prachtig geïllustreerd, heeft eenvoudige en korte teksten en is een leerzaam verhaal over vriendschap en het zoeken naar de juiste identiteit. Voor kinderen vanaf circa 4 jaar. Nu mijn kinderen ouder zijn, lees ik graag voor uit Dolfje Weerwolfje.

Daphne: Bobbi en Sleutelkruid

Met drie kinderen is het favoriete voorleesboek moeilijk kiezen. Onze peuter is momenteel dol op alle boeken van het beertje Bobbi. Iedere dag lezen we hier minimaal één boekje van. Sleutelkruid heb ik al meerdere keren voorgelezen aan de grotere meiden. Ieder hoofdstuk is weer een spannend verhaal! En als jeugdsentiment lees ik graag boeken van Roald Dahl voor. Bijvoorbeeld Sjakie en de chocoladefabriek.

Jolinda: Ollie, Assie en Peli, een modern sprookje over vriendschap

Over mijn favoriete kinderboek hoef ik niet lang na te denken. Hoe bijzonder is het om een kinderboek te bezitten dat gaat over twee van je beste vriendinnen? Het boek ‘Ollie, Assie en Peli, een modern sprookje over vriendschap‘ is geschreven door de tante van mijn vriendin Olga. Zij vond de vriendschap van Olga en Astrid, een andere vriendin van me, zo bijzonder, dat het haar inspireerde een kinderboek te schrijven. Het verhaal gaat dus over vriendschap en ook een beetje over Aruba, waar mijn vriendin Olga inmiddels woont. Het verhaal vinden mijn kinderen prachtig om te horen, ze kennen de hoofdpersonen immers persoonlijk!

Marije: Koning en Koning

Oeh, je mooiste kinderboek kiezen dat is lastig zeg. Ik hou zo van boeken, prenten en verhalen. Ik denk dat ik zelf voor het prentenboek ‘Koning en Koning‘ ga. Het prentenboek waar Elin in de onderbouw (groep 2) haar boekbespreking over deed. Een origineel verhaal, mooie illustraties en heel toegankelijk vanaf een jaar of drie. Een prentenboek wat homoseksualiteit heel gemakkelijk weet uit te leggen omdat het puur om liefde gaat. Een boek over verliefdheid.

 

Fieke: Grootmoeders grote oren…

De meiden zijn hier nog steeds dol op mooie sprookjes, het boek ‘ Grootmoeders grote oren …‘ wordt dan ook nog regelmatig gekozen. Lekker wegdromen bij de verhalen doe ze al vaak hebben gehoord en er zitten ook wat minder bekende sprookjes in. Als ze willen lachen omdat wij gek doen is het boek ‘Het boek zonder tekeningen’ ook altijd een succes. Het vraagt wat van je voorleestechnieken!

Lineke: Fantasie serie van Geronimo Stilton

Meest favoriet hier op dit moment is de Fantasia serie van Geronimo Stilton. Grappig geschreven, fantasierijk. Deels leuk voor Bram om nu zelf te lezen (groep 4) maar vooral om uit voorgelezen te worden voor beide heren. Regelmatig staan er raadplaatjes in, of kras en ruik plaatjes (feeëngeur vs trollengeur). Die zijn helemaal je van het. Elke avond een hoofdstukje of twee en de heren zijn weer tevree!

Gratis lidmaatschap bij de bibliotheek

Als je tijdens de Nationale Voorleesdagen lid wordt van de bibliotheek ontvang je een gratis ‘vingerpoppetje’. Lidmaatschap van de bibliotheek is gratis voor kinderen tot 18 jaar. Mijn kinderen zijn al lid van de bibliotheek sinds hun eerste verjaardag. Het is ons driewekelijkse vaste uitje en met veel plezier zoeken ze elke keer weer hun boeken uit.

 

Goedkope uitjes met je biebpas

Als je lid bent van de bibliotheek heb je recht op kortingen op uitjes via Voordeel met je biebpas. Zo kun je met kortingen naar theatervoorstellingen zoals Suske en Wiske de Musical, Raad eens hoeveel ik van je hou en Rapunzel. Maar ook musea zoals het Aviodrome, Corpus, Body Worlds, het Museon en het Modelspoormuseum. Daarnaast krijg je korting bij festivals en evenementen zoals het IJsbeeldenfestival in Zwolle en uitjes zoals de Orchideeënhoeve, Flierefluiter en familiepark Mondo Verde. Struin eens rond op de website en ontdek ook nog kortingen bij diverse bioscopen, kinderworkshops en lezingen/kindercolleges.

Zijn jouw kinderen al lid van de bibliotheek? En wat jouw favoriete voorleesboek?

Meer lezen

Als we het toch over lezen hebben… Er zijn hele leuke reisgidsen voor kinderen. Klik & kijk voor meer informatie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook en Twitter.

De foto’s met kinderen in dit blog zijn gemaakt door Jolinda en Marije.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.