Uit de oude doos: folkloristisch festival in Drenthe 1993

Vakantie in Drenthe in 1993: we bezochten o.a. het folkloristisch festival in Odoorn.
Vakantie in Drenthe in 1993: we bezochten o.a. het folkloristisch festival in Odoorn.

1993: op vakantie in Drenthe en naar het folkloristisch festival

We kampeerden in 1993 in Drenthe. Ik was 14. Waarom we naar Drenthe gingen? Jaarlijks wordt er in Odoorn een folkloristisch festival georganiseerd. Ook nu bestaat dit festival nog steeds en in 2015 hebben ze hun 31e editie, inmiddels heet het festival “Wereld Dans en Muziekfestival SIVO Odoorn”. Het festival vindt eind juli/begin augustus plaats.

Ik ben opgegroeid met vooral Oost-Europese dans en muziek. Mijn moeder houdt er van en doet er ook actief aan mee. Het zal misschien ook wel mede aanleiding geweest zijn om in de jaren ’80 pakketjes te sturen naar een Pools gezin en daar twee keer heen te gaan op vakantie. Daarnaast zaten we op de Vrije School, daar zijn zang en dans (en dan vooral het folkloristische genre) vast onderdeel van het lesprogramma. Een bezoek aan het festival in Odoorn past hier helemaal bij.

Wij kampeerden ergens in de buurt. Volgens mij had mijn moeder een passe-partout voor het festival en ik ben in ieder geval één dag mee geweest. Met een programmaboekje in de hand liepen we van podium naar podium. Ook al zat ik midden in de puberteit (die bij mij volgens mij wel mee viel…) en is dit niet echt een puberactiviteit, ik heb er wel ontzettend van genoten. Natuurlijk is het leuk om een dagje alleen met je moeder op stap te gaan, maar ik genoot ook echt van de muziek en dans.

Nog steeds heb ik een voorliefde voor dit genre en bezoek ik graag voorstellingen in het theater met dans waarbij folklore een grote rol speelt. Het is niet voor niets dat ik samen met Maureen naar Rhythm of the Dance ging. Die voorstelling was natuurlijk mooi, maar voor mij was het extra bijzonder om de liefde voor dit soort dans en muziek door te geven aan mijn eigen dochter. Ooit hoop ik met haar ook zo’n festival te bezoeken, maar bij voorkeur als een 3-generatie dagje: oma, moeder, moeder, dochter, dochter en kleindochter.

Meer lezen

Zin om verder te mijmeren bij oude vakantiefoto’s? Klik & kijk verder:

Special: uit de oude doos

Deze oude foto maakt deel uit van de special “Uit de oude doos”. Elke zondag verschijnt er een vakantiefoto uit de periode dat ik of een van de lezers zelf kind was. Vinden jullie het ook leuk om mee te doen? Mail dan een foto of scan van je oude vakantiefoto naar kidseropuit@gmail.com en vertel iets over de foto. Bijvoorbeeld in welk jaar de foto is gemaakt, hoe oud je was, welke herinnering je erbij hebt, waar het was enz.

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikelOp zoek naar kindvriendelijke camperplaatsen
Volgend artikelOpen dag Amstelland Ziekenhuis
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

2 REACTIES

  1. Jeetje Saskia, wat heb je het leuk beschreven,dank je wel!
    Gisteravond ben ik nog naar een Israelische dansavond geweest en heb er van genoten, mooie muziek en gezellig. Lekker in beweging, kwam bezweet weer thuis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.