Uit de oude doos: Zaanstadse Fietsvierdaagse ’91 t/m ’94

0
267
1994: Met z'n drieën van huis naar Zaanstad fietsen.
1994: Met z'n drieën van huis naar Zaanstad fietsen.

1994: Met z'n drieën van huis naar Zaanstad fietsen.
1994: Met z’n drieën van huis naar Zaanstad fietsen.

1991 t/m 1994: Zaanstadse Fietsvierdaagse

Hemelvaart 1991. De eerste keer dat we meededen aan de Zaanstadse Fietsvierdaagse. Dat bleek niet de laatste keer, want tot en met 1994 gingen we hier elk jaar met Hemelvaart heen.

We kampeerden op een grasveldje bij het sportterrein waar de start was. Ik had m’n eigen tentje. Als ik die foto’s zie word ik nog steeds blij van mijn eigen stekje. Bij het grasveldje was een brede sloot. Hier hebben wij heel wat afgepeddeld met onze rubberboot.

Mijn tentje bij onze vouwwagen en op de achtergrond onze rubberboot.
Mijn tentje bij onze vouwwagen en op de achtergrond onze rubberboot.

Maar, bij een fietsvierdaagse ga je natuurlijk fietsen. Volgens mij fietsten we het eerste jaar met z’n allen de 40 kilometer. Ik dacht dat m’n zusje (toen 7 jaar oud) achterop zat. Het jaar daarna hebben we de vierdaagse al (gedeeltelijk?) gesplitst gefietst dacht ik. Mijn vader een broertje de lange afstand en mijn moeder, zusje en ik de 40 km. Zo ging het ook de jaren daarna. Het laatste jaar dat we meededen aan de fietsvierdaagse zijn m’n broertje, zusje en ik met z’n drieën vanuit ons huis in Haarlem helemaal zelf naar Zaanstad gereden. De route kenden we inmiddels op ons duimpje. Natuurlijk vonden we het heel stoer dat wij zo’n eind zonder ouders mochten fietsen.

Dankzij de Zaanstadse Fietsvierdaagse heb ik heel veel van de Zaanstreek gezien. Nog steeds als ik er doorheen rij zie ik bekende plekken. Er ontstonden ook tradities. Zo gingen we elke keer naar de Zaanse Schans en aten we daar pannenkoeken. Deze toeristische trekker wil ik ook nog een keer met Maureen en Camiel gaan bezoeken.

1992: ergens onderweg tijdens de Zaanstadse Fietsvierdaagse.
1992: ergens onderweg tijdens de Zaanstadse Fietsvierdaagse.

Bij de fietsvierdaagse werden elke avond aanvullende activiteiten georganiseerd. Zo deden we elk jaar mee aan de bingo. In een van de jaren won ik de ene prijs na de andere. Op een gegeven moment vond ik dat zo gênant dat ik maar een simpel prijsje van de tafel koos. Mijn ouders vonden het minder leuk dat ik het nieuwe strijkijzer liet staan…

Uiteindelijk hebben we 4 keer meegedaan aan de Zaanstadse Fietsvierdaagse. Elk jaar kregen we een medaille. Bij de vijfde keer zouden we een grotere of mooiere medaille krijgen. Die wilde ik natuurlijk wel halen (iets met resultaatgerichtheid die er al jong in zat?). Het heeft nooit zover mogelijk komen. In 1995 gingen mijn ouders uit elkaar. Ik weet natuurlijk niet of we anders nog meegedaan hadden, maar nu terugkijkend vermoed ik dat de oorzaak van niet meer meedoen bij de scheiding lag. Of wilden wij inmiddels niet meer omdat we aan het puberen waren? Ergens had ik nog de wens deze fietsvierdaagse ooit met mijn eigen gezin te doen en dan toch dat nummertje 5 binnen te halen. Google leerde mij echter dat de Zaanstadse Fietsvierdaagse in 2012 voor de laatste keer is georganiseerd en dat men daarna is gestopt vanwege een tekort aan vrijwilligers. Jammer. Dan moet ik er maar mee leren leven dat het bij 4 medailles blijft….

Heb jij ooit meegedaan aan een fietsvakantie?

Meer lezen

Zin in meer oude vakantiefoto’s? Klik & kijk hier:

Special: uit de oude doos

Deze oude foto maakt deel uit van de special “Uit de oude doos”. Elke zondag verschijnt er een vakantiefoto uit de periode dat ik of een van de lezers zelf kind was. Vinden jullie het ook leuk om mee te doen? Mail dan een foto of scan van je oude vakantiefoto naar kidseropuit@gmail.com en vertel iets over de foto. Bijvoorbeeld in welk jaar de foto is gemaakt, hoe oud je was, welke herinnering je erbij hebt, waar het was enz.

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.