Groenten oogsten met kinderen bij een zelfoogsttuin

1
231
Ingang naar De Nieuwe Akker.
Ingang naar De Nieuwe Akker.

Het oogstseizoen is van start gegaan en overal in het land worden de komende weken oogstfeesten georganiseerd. Blogger Suzanne vertelt hoe zij elke week een uitje heeft dankzij een abonnement bij een zelfoogsttuin en tipt natuurlijk hoe jij ook met je kinderen kan genieten van een oogstfeest of een zelfoogsttuin.

Groenten oogsten met kinderen

Augustus is oogstmaand. De groenten groeien als kool op het land en worden overal volop geoogst. Voor veel tuinders is dit aanleiding om een oogstfeest te organiseren. Deze oogstfeesten zijn vaak gratis toegankelijk, leuk en educatief voor het hele gezin. Het is immers voor heel veel gezinnen dé manier om kinderen kennis te laten maken met groenten en oogsten. Kinderen leren waar groente, kruiden en fruit vandaan komt (weet je bijvoorbeeld hoe spruitjes groeien, hoe een maiskolf eruit ziet of hoe smaakvol zelf geteelde tomaten zijn?) en kunnen kennismaken met het oogsten. Natuurlijk ook super lekker, want proeven moet!

Zelfoogsttuin De Nieuwe Akker

Wij zijn sinds kort lid van zelfoogsttuin De Nieuwe Akker in Schalkhaar (Deventer). Op deze akker wordt alles zonder gif en kunstmest geteeld. Door een oogstabonnement te nemen word je lid van de tuin en mag je elke week verse groenten oogsten. Ons lidmaatschap bleek een schot in de roos voor onze kinderen. Wekelijks gaan we samen met hen naar de tuin om onze groenten te oogsten. Zo leren ze hoe de groenten groeien, hoe ze geoogst moeten worden en ze zien uiteindelijk hoe deze groenten thuis schoongemaakt worden en klaar gemaakt worden om te eten. Met veel plezier gaan ze mee om sperziebonen te plukken, spinazie te oogsten, een komkommer uit te zoeken en af te snijden en om tomaten te plukken, waarvan er uiteraard ook ter plekke een aantal wordt opgegeten.

Samen met de kinderen spinazie oogsten.
Samen met de kinderen spinazie oogsten.
Sperziebonen plukken.
Sperziebonen plukken.
Heerlijke snoeptomaatjes plukken met de kinderen.
Heerlijke snoeptomaatjes plukken met de kinderen.

Smullende kinderen aan tafel

Dankzij de zelfoogsttuin waarderen onze kinderen de groente veel meer dan voorheen (en het waren al geen slechte eters!). Het mooie is, ook wij leren wekelijks bij. Tot voor kort kochten wij immers de standaardgroente die in de supermarkt te vinden waren. Nu eten we allerlei bijzondere gerechten met pastinaak, koolrabi, suikermais enzovoort. De kinderen zijn al net zo enthousiast. Als ze horen dat er weer een vers geoogste biologische maaltijd op tafel staat (bijna dagelijks dus) weten ze niet hoe snel ze aan tafel moet komen en hun groente moeten opeten. Afgelopen week maakte ik voor het eerst courgettesoep. Voorheen deden we alleen courgettes door de pastagerechten en ik wilde eens wat anders proberen. De kinderen hebben zitten smullen!

Pompoen, een van de minder bekende groenten.
Pompoen, een van de minder bekende groenten.
De courgette voor de soep.
De courgette voor de soep.

Zelfoogsten: leerzaam concept voor kinderen

Sinds ons abonnement op de zelfoogsttuin heb ik mijn kinderen nog nooit zo goed en zo veel groente zien eten. Dat is precies waarom het concept zo goed werkt. De groente is zeer smaakvol (daar kan geen supermarkt of groenteboer tegenop), het is kraakvers en het zelfoogsten is super leerzaam. We betalen bij de oogsttuin per gezinslid een abonnementsbedrag, de tuinder zorgt in ruil daarvoor voor de teelt en wij oogsten zelf. Je hebt dus wel de lusten van een moestuin, maar niet de lasten. De kosten van het abonnement vallen enorm mee. Als je dezelfde groenten en hoeveelheden in de supermarkt of bij de groenteboer koopt, ben je zeker meer geld kwijt. Maar het grootste verschil zit hem natuurlijk in de smaak en het leerzame en leuke van het oogsten.

Even de maiskolf wegen.
Even de maiskolf wegen.
Vers geoogste groenten.
Vers geoogste groenten.
Met de waterpomp spoel je de grond van de groenten.
Met de waterpomp spoel je de grond van de groenten.

Oogstfeest met kinderen

Onze tuin, De Nieuwe Akker, houdt elke eerste zondag van september een oogstfeest. De rijke oogst wordt gevierd en er zijn dan allerlei leuke activiteiten te doen:

  • Uiensoep maken in een grote pan op open vuur
  • Workshop uienvlechten (om thuis op te hangen)
  • Broodjes bakken boven het vuur (voor kinderen)
  • Soep of een drankje nuttigen bij het vuur
  • Rondleiding langs de overvloed op de tuin

Gezellig dus!

Ingang naar De Nieuwe Akker.
Ingang naar De Nieuwe Akker.
Het toegangspad naar de akker.
Het toegangspad naar de akker.

Wil je meer informatie over zelfoogsttuin De Nieuwe Akker bij Schalkhaar? Kijk dan op hun website. Maar behalve De Nieuwe Akker zijn er verspreid over Nederland inmiddels tal van zelfoogsttuinen of vergelijkbare initiatieven. Zoek eens op internet (google ‘zelfoogsttuin’) en je zult er vast eentje vinden die bij jou in de buurt is.

Ben jij al eens met je kinderen bij een zelfoogsttuin geweest? Of heb je tips voor een leuk oogstfeest bij jou in de buurt? Vertel het in een reactie hieronder of op onze Facebook-pagina onder het bericht over de zelfoogsttuin.

Meer lezen

Het boerenleven valt bij veel kinderen in de smaak. Klik & kijk voor meer plattelandsinspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.