16 leukste uitjes in de herfstvakantie voor kinderen + GRATIS e-book

De leukste uitjes in de herfstvakantie voor kinderen: van toffe kinderfestivals tot bijzondere workshops en spannend jeugdtheater. Er is zoveel leuks te doen. Karijn maakte een overzicht van de uitjes in de herfstvakantie en Saskia een gratis e-book met wel 100 tips!

Update: door Daphne ge-update in oktober 2019

Leukste uitjes in de herfstvakantie voor kinderen

Paddestoelen spotten in het bos, door de bladeren banjeren en chocolademelk drinken bij een haardvuur, dat klinkt als herfstvakantie. Maar er is nog zoveel meer te beleven. Op verschillende locaties worden activiteiten speciaal voor kinderen georganiseerd.

In willekeurige volgorde vind je hier ons overzicht met de leukste uitjes in de herfstvakantie. Geen algemeen lijstje dus, maar een echte selectie voor deze periode.

E-book downloaden: 100 uitjes in de herfstvakantie

Saskia heeft deze keer een prachtig (en gratis!) mini e-book gemaakt: 100 uitjes in de herfstvakantie. Een tijdloos naslagwerk waar je nog jaren plezier aan gaat hebben. Niet alleen handig in de herfstvakantie, maar ook tijdens weekenden in de herfst.

Alle nieuwsbrief-abonnees kunnen het e-book ‘100 uitjes in de herfstvakantie’ gratis downloaden, het benodigde wachtwoord staat altijd in de nieuwsbrief.

Download hier het gratis e-book

Ben je nog geen abonnee? Dan kun je je alsnog inschrijven op onze nieuwsbrief. Deze komt gemiddeld een keer per maand uit. In de bevestigingsmail die je daarna krijgt staat het wachtwoord dat je nodig hebt om ‘100 uitjes in de herfstvakantie’ te downloaden.

Naast deze 100 uitjes in de herfstvakantie die wat tijdlozer zijn, hebben we in dit blog een selectie van 16 uitjes die alleen in een specifieke periode te bezoeken zijn.

#1 LEGO Bricks in de Zoo

Van 5 tot en met 27 oktober 2019 kun je in Burgers Zoo in Arnhem het evenement LEGO Bricks in de Zoo bewonderen. Op een centrale route door het park zijn er tientallen LEGO Bricks-dierfiguren, waaronder een enorme olifant. Meer weten over dit leuke uitje in de herfstvakantie, neem dan een kijkje op de website van Burgers’ Zoo

#2 Vuurwerkshow en lichtjes in het Zuiderzeemuseum

’s Avonds met een lampion door het Zuiderzeemuseum struinen en genieten van de straten die met meer dan duizend stormlantaarns verlicht zijn. Op 26 oktober 2019 organiseert het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen de traditionele avond in het buitenmuseum. Er zijn verschillende muziekoptredens en de avond eindigt met een magische vuurwerkshow die vanaf het dijkje te bezichtigen is.

De avond is van 18 tot 21 uur en kost 8,50 euro per persoon. Met de Museumkaart is de toegang gratis. Bekijk de site voor meer informatie. En als je toch gaat, bezoek dan ook de rest van het museum.

Lees ons blog over het Zuiderzeemuseum.

Uitjes in de herfstvakantie
Combineer de traditionele avond met een bezoek aan het Zuiderzeemuseum (foto: Saskia)

#3 Hoge Veluwe Wilde Weken

Wilde dieren spotten, wild eten, wild spelen. En dat op een open plek in het bos tijdens de Hoge Veluwe Wilde Weken. Tussen 12 en 27 oktober 2019 organiseert Nationaal Park Hoge Veluwe dagelijks activiteiten. Elke dag zijn er activiteiten, onder andere knutselen en klimmen in het touwparcours. Op woensdagen en in het weekend kun je deelnemen aan een wildexcursie, reserveren is verplicht. Bekijk de site voor meer informatie.

#4 Halloween in Julianatoren

Van 4 tot en met 27 oktober 2019 is het griezelen in Kinderpretpark Julianatoren. Kinderen mogen verkleed naar de Griezelcatwalk komen. Er is een Griezelfeest en Meneer Kaasgaaf, Mevrouw Suikerspin, Jul & Julia treden op in de Spookshow “De spoken van Griezelstijn”. Durft jouw kind een een tocht door het Griezeldoolhof waarin echte griezels ronddwalen? Kom verkleed en show je outfit op de Griezelcatwalk en maak kans op te gekke prijzen tijdens dit uitje in de herfstvakantie.

Lees hier ons blog over Halloween in Julianatoren

#5 Sprookjesfestival Arnhem

Gekkigheid is dit jaar het thema van het Sprookjesfestival dat van 12 tot en met 20 oktober plaatsvindt in Arnhem. Van schmincken tot levensgrote zeepbellen maken. En van magische voorstellingen tot dansworkshops. Door de hele stad vind je kinderactiviteiten en voorstellingen. Een deel is gratis, voor sommige voorstellingen koop je tickets. Bekijk de site voor meer informatie.

Lees hier ons blog over het Sprookjesfestival

Met prinses Arnerijntje op de foto
Met prinses Arnerijntje op de foto (foto: Marije)

#6 Theaterbezoek

Een gure middag leent zich uitstekend voor een bezoek aan het theater als leuk uitje in de herfstvakantie. Het nieuwe theaterseizoen brengt weer vele leuke voorstellingen met zich mee. Zoals Kikker en het Avontuur van Theater Terra of Het Bangedierenbos van Theater Sonnevanck.

Lees hier al onze recensies van theatervoorstellingen voor kinderen

Spanning bij De Kleine Zeemeermin
Spanning bij De Kleine Zeemeermin (foto: Iris D)

#7 LEGO World 2019 in de jaarbeurs in Utrecht

Een klassieker: elk jaar vindt in de jaarbeurs in Utrecht het grote LEGO World 2019 plaats. Van 17 tot en met 23 oktober bewonderen kinderen enorme LEGO bouwwerken, bouwen ze mee aan het langste LEGO treinspoor, oefenen op spannende Ninjago trucs en knutselen ze bij Friends. Een kaartje kost 19,50 euro. Kijk voor de openingstijden site.

Lees hier ons blog over LEGO World

#8 Doe’s gek dagen in de IJsselhallen in Zwolle

Doe’s gek: 12.000 m2 gevuld met springkussens, game units, LEGO bouwwerken en nog veel meer. Dat is het familiefestijn in Zwolle dat van 24 tot en met 27 oktober plaatsvindt. In de hallen zijn een Gamehal, kermisattracties, een kinderboerderij en kan je meedoen aan het open podium van de Telekids Musical School. Het festival is geschikt voor kinderen tussen de 4 en 11 jaar. Het festival is dagelijks open tussen 10 en 17 uur en tickets kosten online 12,50 euro per persoon. Kinderen tot en met 3 mogen gratis mee.

#9 De vloek van Batavia bij Batavialand

Op zaterdag 19 oktober tussen 18 uur en 23 uur kun je naar de vloek van Batavia. Voor de Batavia lijkt het een dag zoals alle andere dagen, maar opeens wordt het stil, enge piraten hebben de Batavia veroverd. Maak kennis met de piraten die zijn op zoek naar de grote schat, het geheim dat de VOC al jaren geheim houdt. Een spannend avondprogramma tijdens dit uitje in de herfstvakantie, voor kinderen van 6 tot en met 8 jaar van 18 uur tot 20 uur en vanaf 20 uur voor kinderen vanaf 8 jaar. Een kaartje kost 5 euro. Bekijk de site voor meer informatie.

#10 Evenement bij Geldersche Kastelen

Verschillende Geldersche Kastelen vormen het podium voor spannende of grappige kinderactiviteiten als mogelijkheid voor een uitje in de herfstvakantie.

Op Kasteel Hernen in Wijchen is op 12 en 13 oktober een middeleeuws festijn. Maak kennis met ridders, jonkvrouwen en Vikingen. Kom te weten hoe toen voedsel werd bereid en kijk of je overweg kunt met de pijl en boog. De entree bedraagt voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar 5,50 euro en voor volwassenen 9,50 euro. Met de Museumkaart mag je gratis naar binnen in het Kasteel, voor het festijn betaal je wel entree. 

Op Kasteel Ammersoyen kunnen kinderen van 15 oktober tot met 27 oktober spelen en speuren. Een leuke gezinstocht met verschillende opdrachten en spelletjes. Kraken jullie de code? Bekijk de site voor meer informatie.

Lees ook het blog over het Ridderfestijn bij Slot Loevestein

#11 Muziekdoosje maken in Museum Speelklok

In Museum Speelklok kun je je eigen muziekdoosje maken. Tussen 12 en 18 oktober plakken, tekenen, lijmen en fantaseren kinderen er op los om een fantastisch bouwwerkje te maken. Geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Er wordt een extra toeslag van 5 euro gevraagd. Een muziekdoosje maken kan de hele dag door tussen 10 en 17 uur. Kijk voor meer informatie op de site van Museum Speelklok.

#12 Heksendoorn

In de maand oktober is avonturenpark Hellendoorn omgedoopt in Heksendoorn. Er zijn spannende shows, meet & greets met Opperhek Odelia en een Hiha Heksenpad. Op de Heksendoornavonden zaterdag 19 en 26 oktober is het park tot 19 uur open en nog wat spannender door vriendelijke griezels. Aansluitend op de Heksendoornavonden is van 19:00 tot 22:00 uur horrorevent Screams, voor wie van echte spanning houdt. Kijk op de site voor meer informatie. Een echt sfeervol en spannend uitje in de herfstvakantie!

Lees hier ons blog over Heksendoorn

Griezelen met Odelia
Griezelen met Odelia (foto: Jolinda)

#13 Festival Circolo Tilburg

Een heel tof uitje in de herfstvakantie: in het stadshart van Tilburg in 3 theater is tussen 16 en 20 oktober Festival Circulo gaande. Met spectaculaire shows en voorstellingen op het gebied van acrobatiek, theater, dans en muziek. Er zijn een aantal gratis voorstellingen, overige prijzen zijn tot aan 27,50 euro. Geadviseerd wordt kaarten van tevoren te reserveren. Kijk voor meer informatie op de site van het festival.

#14 Kidsfestival in de Lawei in Drachten

In de schouwburg van Drachten is er de hele herfstvakantie van alles te doen en te zien voor kinderen. Van toneelvoorstellingen, workshops, knutselmiddagen tot kinderfilms. Voor kinderen tussen de 2 en 12 jaar. Je betaalt per voorstelling of workshop. Kijk voor meer informatie op de site van de schouwburg.

#15 Internationaal Jeugd kunst festival

Vanaf 18 tot en met 26 oktober 2019 is het internationale jeugd kunst festival, voor kinderen tot en met 12 jaar, in Den Haag; de Betovering. Er zijn zo’n 550 voorstellingen en workshops op 55 plaatsen in Den Haag. Straattheater, films, muziektheater, concerten en teveel workshops om op te noemen, bijvoorbeeld met Maurits Muis het Mauritshuis bezoeken en daarna schilderen. Neem voor meer informatie en prijzen een kijkje op de website. 

# 16 Generation Discover Festival

Ok, geen uitje voor in de herfstvakantie, maar wel een leuke tip voor net daarvoor! In Ahoy Rotterdam vindt van 2 tot en met 6 oktober 2019 het Generation Discover Festival plaats. Kinderen tussen de 8 en 14 jaar ervaren in acht futuristische domes hoe je met wetenschap en technologie tot slimme oplossingen komt. Er is van alles te beleven, maar kinderen mogen ook zelf aan de slag. Tickets zijn gratis, maar kunnen wel vooraf besteld worden. Bekijk de site voor meer informatie.

Meer lezen

Op zoek naar meer ideeën voor uitjes in de herfstvakantie? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Bewaar op Pinterest!

GRATIS e-book: 100 uitjes in de herfstvakantie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.