16 leukste uitjes in de herfstvakantie voor kinderen + GRATIS e-book

De leukste uitjes in de herfstvakantie voor kinderen: van toffe kinderfestivals tot bijzondere workshops en spannend jeugdtheater. Er is zoveel leuks te doen. Karijn maakte een overzicht van de uitjes in de herfstvakantie en Saskia een gratis e-book met wel 100 tips!

Leukste uitjes in de herfstvakantie voor kinderen

Paddestoelen spotten in het bos, door de bladeren banjeren en chocolademelk drinken bij een haardvuur, dat klinkt als herfstvakantie. Maar er is nog zoveel meer te beleven. Op verschillende locaties worden activiteiten speciaal voor kinderen georganiseerd.

In willekeurige volgorde vind je hier ons overzicht met de leukste uitjes in de herfstvakantie. Geen algemeen lijstje dus, maar een echte selectie voor deze periode.

E-book downloaden: 100 uitjes in de herfstvakantie

Saskia heeft deze keer een prachtig (en gratis!) mini e-book gemaakt: 100 uitjes in de herfstvakantie. Een tijdloos naslagwerk waar je nog jaren plezier aan gaat hebben. Niet alleen handig in de herfstvakantie, maar ook tijdens weekenden in de herfst.

Alle nieuwsbrief-abonnees kunnen het e-book ‘100 uitjes in de herfstvakantie’ gratis downloaden, het benodigde wachtwoord staat altijd in de nieuwsbrief.

Download hier het gratis e-book

Ben je nog geen abonnee? Dan kun je je alsnog inschrijven op onze nieuwsbrief. Deze komt gemiddeld een keer per maand uit. In de bevestigingsmail die je daarna krijgt staat het wachtwoord dat je nodig hebt om ‘100 uitjes in de herfstvakantie’ te downloaden.

Naast deze 100 uitjes in de herfstvakantie die wat tijdlozer zijn, hebben we in dit blog een selectie van 16 uitjes die alleen in een specifieke periode te bezoeken zijn.

#1 Generation Discover Festival

Op het Malieveld in Den Haag vindt van 17 tot en met 21 oktober het Generation Discover Festival plaats. Kinderen tussen de 8 en 14 jaar ervaren in acht futuristische domes hoe je met wetenschap en technologie tot slimme oplossingen komt. Er is van alles te beleven, maar kinderen mogen ook zelf aan de slag. Tickets zijn gratis, maar kunnen wel vooraf besteld worden. Bekijk de site voor meer informatie.

#2 Vuurwerkshow en lichtjes in het Zuiderzeemuseum

’s Avonds met een lampion door het Zuiderzeemuseum struinen en genieten van de straten die met meer dan duizend stormlantaarns verlicht zijn. Op 27 oktober organiseert het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen de traditionele avond in het buitenmuseum. Er zijn verschillende muziekoptredens en de avond eindigt met een magische vuurwerkshow die vanaf het dijkje te bezichtigen is.

De avond is van 18 tot 21 uur en kost 8,50 euro per persoon. Met de Museumkaart is de toegang gratis. Bekijk de site voor meer informatie. En als je toch gaat, bezoek dan ook de rest van het museum.

Lees ons blog over het Zuiderzeemuseum.

Uitjes in de herfstvakantie
Combineer de traditionele avond met een bezoek aan het Zuiderzeemuseum (foto: Saskia)

#3 Dino’s in de Zoo in Burgers’ Zoo in Arnhem

Heeft jouw kind altijd al in oog in oog willen staan met écht bewegende en brullende dinosaurussen? Nog tot en met 28 oktober 2018, dus ook in de herfstvakantie, staan meer dan 50 levensechte dino’s van 12 meter lang in Burgers’ Zoo. Er zijn geen extra kosten aan het bezoek aan de dino’s verbonden buiten de entree voor het park. Bekijk de site van Burgers’ Zoo voor meer informatie over openingstijden etc.

Lees hier het blog over Dino’s in de Zoo

Oog in oog met dino's in het donker (foto: Jolinda)
Oog in oog met dino’s in het donker (foto: Jolinda)

#4 Hoge Veluwe Wilde Weken

Wilde dieren spotten, wild eten, wild spelen. En dat op een open plek in het bos tijdens de Hoge Veluwe Wilde Weken. Tussen 13 en 28 oktober 2018 organiseert Nationaal Park Hoge Veluwe dagelijks activiteiten. Kom naar het Wilde Weken Festival op 20 en 21 oktober of kom speuren naar wild en maak na afloop van de tocht een pootafdruk mee in de klei. Bekijk de site voor meer informatie.

#5 Halloween in Julianatoren

Van 12 tot en met 28 oktober 2018 is het griezelen in Kinderpretpark Julianatoren. Kinderen mogen verkleed naar de Griezelcatwalk komen. Er is een Griezelfeest en Meneer Kaasgaaf, Mevrouw Suikerspin, Jul & Julia treden op in de Spookshow “De spoken van Griezelstijn”. Durft jouw kind een een tocht door het Griezeldoolhof waarin echte griezels ronddwalen? Kom verkleed en show je outfit op de Griezelcatwalk en maak kans op te gekke prijzen.

Lees hier ons blog over Halloween in Julianatoren

#6 Sprookjesfestival Arnhem

Gekkigheid is dit jaar het thema van het Sprookjesfestival dat van 13 tot en met 21 oktober plaatsvindt in Arnhem. Van schmincken tot levensgrote zeepbellen maken. En van magische voorstellingen tot dansworkshops. Door de hele stad vind je kinderactiviteiten en voorstellingen. Een deel is gratis, voor sommige voorstellingen koop je tickets. Bekijk de site voor meer informatie.

Lees hier ons blog over het Sprookjesfestival

Met prinses Arnerijntje op de foto
Met prinses Arnerijntje op de foto (foto: Marije)

#7 Theaterbezoek

Een gure middag leent zich uitstekend voor een bezoek aan het theater. Wij bezochten al weer verschillende toffe theatervoorstellingen voor kinderen. Wat dacht je van Kikker en de vallende ster. Over Kikker en vriendjes die nu weten dat vriendschap het aller-allerbelangrijkst is. Bekijk de site voor de speellijst.

Of ga naar Ka-Blamm, een jeugdvoorstelling voor kinderen vanaf 4 jaar. Over twee vrienden die niet met maar ook niet zonder elkaar kunnen. Herkenbare ruzies en goedmakers vliegen over het toneel. Bekijk hier ons blog over Ka-Blamm en check de site van Theater Sonnevanck voor de speellijst.

De spetterende musical De Kleine Zeemeermin over zeemeermin prinses Elise die valt voor de knappe prins Christian die aan land leeft, is net zo’n aanrader. Bekijk ons site en check site van Van Hoorne Entertainment voor de speeldata.

Lees hier al onze recensies van theatervoorstellingen voor kinderen

Spanning bij De Kleine Zeemeermin
Spanning bij De Kleine Zeemeermin (foto: Iris D)

#8 LEGO World 2018 in de jaarbeurs in Utrecht

Een klassieker: elk jaar vindt in de jaarbeurs in Utrecht het grote LEGO World 2018 plaats. Van 18 tot en met 24 oktober bewonderen kinderen enorme LEGO bouwwerken, bouwen ze mee aan het langste LEGO treinspoor, oefenen op spannende Ninjago trucs en knutselen ze bij Friends. Een kaartje kost 19,50 euro. Kijk voor de openingstijden site.

Lees hier ons blog over LEGO World

#9 Doe’s gek dagen in de IJsselhallen in Zwolle

Doe’s gek: 15.000 m2 gevuld met springkussens, game units, LEGO bouwwerken, Twickto, circus en nog veel meer. Dat is het familiefestijn in Zwolle dat van 25 tot en met 28 oktober plaatsvindt. In de hallen zijn een Gamewereld, Peuterwereld en zelf een Kermis. Ook zijn  YouTube sterren als Bibi present. Het festival is geschikt voor kinderen tussen de 4 en 11 jaar. Het festival is dagelijks open tussen 10 en 17 uur en kost 12,50 euro per persoon. Kinderen tot en met 3 mogen gratis mee.

#10 Piratendag bij Batavialand

Op zaterdag 20 oktober verandert de werf van Batavialand in één groot Pirateneiland. Kinderen mogen, nee moeten piratenstreken uithalen. Zoals een drankfles stelen, in het want klimmen en nog veel meer. Hoogtepunt van de dag is het enteren van de Batavia. Een kaartje kost 14 euro voor volwassenen, kinderen betalen 7,50 euro. Piratendag is op 20 oktober van 10 tot 17 uur. Bekijk de site voor meer informatie.

#11 Evenement bij Geldersche Kastelen

Verschillende Geldersche Kastelen vormen het podium voor spannende of grappige kinderactiviteiten.

Op Kasteel Hernen in Wijchen zijn het de Kids-Herfstweken. Elke dag is er een andere activiteit, zoals spioneren op de Wijchense kastelen, met de boswachter mee of schatzoeken. De entree bedraagt voor kinderen van 4 tot en met 18 jaar 5 euro en voor volwassenen 8,50 euro. Met de Museumkaart mag je gratis naar binnen. Bekijk de site voor meer informatie.

Ook op Kasteel Doorwerth is van alles te beleven. Van appelbollen maken tot kasteelse klusjes klaren. Bekijk de site voor meer informatie.

#12 Muziekrobotje maken in Museum Speelklok

In Museum Speelklok kun je je eigen muziekrobotje maken. Tussen 13 en 19 oktober plakken, tekenen, lijmen en fantaseren kinderen er op los om een fantastisch bouwwerkje te maken. Geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Er wordt een extra toeslag van 4 euro gevraagd. Een robot maken kan de hele dag door tussen 10 en 17 uur. Kijk voor meer informatie op de site van Museum Speelklok.

#13 De Vrijstaat in Utrecht

Tijdens de herfstvakantie is de Vrijstaat extra geopend op 24, 25 en 26 oktober. Kom dan de interactieve tentoonstelling ‘LATER WORD IK EEN SKELET’ bekijken. Wat gebeurt er als je dood bent? Onderzoek het door DNA in te vriezen, een interactief kerkhof in te richten of speel met schimmen. De kosten zijn 6 euro per persoon. Bekijk de site voor meer informatie.

Lees hier ons blog over LATER WORD IK EEN SKELET

Een groot skelet in de onderwereld
Een groot skelet in de onderwereld (foto: Iris S)

#14 Heksendoorn

In de maand oktober is avonturenpark Hellendoorn omgedoopt in Heksendoorn. Er zijn spannende shows, meet & greets met Opperhek Odelia en een Hiha Heksenpad. Op de Heksendoornavonden zaterdag 20 en 27 oktober is het park extra lang open en nog wat spannender door loslopende griezels. Deze avonden eindigen met een spectaculaire  vuurwerkshow om 20.15 uur. Kijk op de site voor meer informatie.

Lees hier ons blog over Heksendoorn

Griezelen met Odelia
Griezelen met Odelia (foto: Jolinda)

#15 Festival Circolo Tilburg

Een festival in circussfeer, een heel tof uitje in de herfstvakantie: in het Leijpark in Tilburg is tot en met 20 oktober Festival Circulo gaande. Met spectaculaire circusshows, spannende speelattracties en lekker eten. Het festivalterrein is gratis toegankelijk, voor de shows betaal je 2 tot 25 euro, afhankelijk van welke voorstelling. Kijk voor meer informatie op de site van het festival.

#16 Kidsfestival in de Lawei in Drachten

In de schouwburg van Drachten is er de hele vakantie van alles te doen en te zien voor kinderen. Van toneelvoorstellingen, workshops, knutselmiddagen tot kinderfilms. Kijk naar Robotje, stuur een brief vanaf een postloket of maak je eigen stopmotionfilmpje. Dit en nog veel meer, van 20 tot en met 27 oktober in schouwburg de Lawei in Drachten. Voor kinderen tussen de 2 en 12 jaar. Je betaalt per voorstelling of workshop. Kijk voor meer informatie op de site van de schouwburg.

Meer lezen

Op zoek naar meer ideeën voor uitjes in de herfstvakantie? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Bewaar op Pinterest!

GRATIS e-book: 100 uitjes in de herfstvakantie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.