Zo kampeer ik: de ex-caravan

3
234
Kids er op uit, kamperen met kinderen, caravan met kinderen

Een zomer lang vertellen kamperende gezinnen over hun kampeermiddel en de voor- en nadelen er van. Saskia bijt het spits af en vertelt waarom ze de caravan verkocht hebben.

Wie zijn jullie en sinds wanneer kamperen jullie?

Wie we zijn hebben jullie hier al kunnen lezen, misschien hebben jullie ons en onze caravan al gespot bij Campinglife. Wij kamperen als gezin sinds 2009.

Met welk kampeermiddel kamperen jullie?

Onze ex-caravan is een Beyerland Quartz uit 2002. Dit is een iets bredere caravan dan andere caravans van dezelfde leeftijd. Dat geeft ruimte binnen. De zithoek aan de voorkant bouwden we om tot 2-persoons bed en de kleinere zithoek achterin werd de slaapplek van de kinderen. Een uitvalbeveiligingshekje en een Deryan travelcot maakte deze slaapplek kidsproof. Verder was de caravan voorzien van een keukentje, een toilet en voldoende kastruimte. Wij hadden er twee voortenten bij: een gewone en een kleinere trekkersvoortent. Op de dissel en achterop zaten fietsenrekken, hierdoor konden we het gewicht van de fietsen goed verdelen (iets met rekening houden met beperkte kogeldruk en uitzwenkgevaar).

Lekker en veilig slapen in de Deryan Travelcot in de caravan
Lekker en veilig slapen in de Deryan Travelcot in de caravan

Waarom hebben jullie voor een caravan gekozen?

Na de zomervakantie van 2008 hebben we deze caravan gekocht. Dit was een compromis. Mijn man wilde (voordat we kinderen hadden) niet kamperen en ik droomde al een tijdje over een vouwwagen. Dat werd dus een caravan. Voor mij was dat wel een psychische drempel: met een sleurhut naar Frankrijk, net als de rest van Nederland… brr! Dat klinkt toch verschrikkelijk burgerlijk? Inmiddels kan ik zeggen dat burgerlijk ook leuk kan zijn.

Wat kost een caravan ongeveer?

Caravans zijn er in alle soorten en maten, nieuw en tweedehands. Wij hebben deze caravan in 2009 gekocht voor ruim 4.000 euro en in 2014 verkocht voor een bedrag dat daar 500 euro onder lag. Elk jaar betaalden we 200 euro voor de stalling. Daarnaast lieten we elke 2 jaar een onderhoudsbeurt uitvoeren, die prijzen variëren tussen de 125 en 400 euro. We hebben ook wat extra’s laten doen, zoals het verstevigen van de bodem met hars en het plaatsen van een tweede fietsenrek.

Waarom zou je een caravan aanraden?

Wij vonden de caravan heel handig met kleine kinderen. Het biedt toch net iets meer comfort dan een tent of een vouwwagen, vooral als het weer niet mee zit. Het was fijn dat nachtelijk gehuil en/of hele enthousiaste kinderen om 6 uur ’s ochtends minder goed te horen zijn door de kampeerburen. Ook was het handig dat we altijd warm water bij de hand hadden. Een ander voordeel van een caravan is dat je deze vooraf kan inpakken en op de camping bijna direct in gebruik kan nemen, tenminste, als je het opzetten van de voortent niet mee telt.

Inmiddels zijn onze vakantiewensen anders geworden. We willen verder weg en vinden dat met een caravan niet handig. Met 90 kilometer per uur duurt het nogal lang voordat je op de plaats van bestemming bent. We hebben onlangs een nieuw kampeermiddel aangeschaft, maar die komen jullie later in deze “Zo kampeer ik”-special vast nog tegen.

Wil je meer ervaringen met caravans, vouwwagens en tenten lezen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.