Uit de oude doos: kamperen in vml. Oost-Duitsland in 1992

Het zwembad bij onze camping in voormalig Oost-Duitsland.
Het zwembad bij onze camping in voormalig Oost-Duitsland.

1992: kamperen in voormalig Oost-Duitsland

Al eerder vertelde ik dat we in mijn kinderjaren de vakanties regelmatig doorbrachten in huizen van het NIVON. In 1992 gingen we mee met een kampeervakantie van het NIVON naar voormalig Oost-Duitsland, ergens in de regio Thüringen dacht ik. Ik was 13, bijna 14. Toen vond ik het eigenlijk heel stom dat we niet net als iedereen naar Frankrijk gingen… Wel grappig, want na aanleiding van deze serie “Uit de oude doos” hoorde ik al meerdere keren van leeftijdsgenoten dat wij vroeger zulke bijzondere dingen deden op vakantie. Zij moesten elk jaar mee naar Frankrijk!

Van deze vakantie in voormalig Oost-Duitsland herinner ik me vooral het zwembad. Dat zal wel aan de leeftijd liggen en omdat ik thuis ook dagelijks in het zwembad was te vinden. De eerste keer dat ik het zwembad zag was ik wel teleurgesteld: geen verwarmd chloorbad met helder water maar koude groene soep in een betonnen bak. Volstrekt logisch natuurlijk, het was maar 3 jaar na de val van de Muur en een camping met zwembad was in die regio al een luxe. Nadat ik eenmaal gewend was aan de temperatuur en de kleur van het water, heb ik er wel ontzettend veel lol gehad.

De stoere jongens durfden natuurlijk meteen van de hoge duikplank te duiken. Ik vond er af springen al heel wat. Op een rustig moment heb ik mijn tijd genomen en ging ik oefenen met duiken vanaf de 3 meter plank. Dat lukte en de dag daarna was ik een van de weinige meisjes die er vanaf durfde te duiken. Zo kon ik mooi indruk maken op de jongens 😉 .

Hangen bij het zwembad.
Hangen bij het zwembad.

Eigenlijk weet ik verder heel weinig van deze vakantie. Ik zie in het fotoboek dat de hele groep ’s avonds bij elkaar kwam voor een ‘kringgesprek’. Geen idee wat daar de bedoeling van was. Misschien gewoon terug kijken op de dag en plannen maken voor de dag daarna? Het zal vooral iets voor de ouders geweest zijn. Heel eerlijk gezegd moet ik er nu niet aan denken om tijdens mijn vakantie dagelijks met een groep bij elkaar te moeten komen. Spontaan een wijntje of een kop thee drinken met de campingburen vind ik best gezellig, maar verplicht en dagelijks? Nee, dat lijkt me helemaal niets.

Kringgesprek....
Kringgesprek….

Meer lezen

Zin om verder te mijmeren bij oude vakantiefoto’s? Klik & kijk verder:

Special: uit de oude doos

Deze oude vakantiefoto maakt deel uit van de special “Uit de oude doos”. Elke zondag verschijnt er een vakantiefoto uit de periode dat ik of een van de lezers zelf kind was. Vinden jullie het ook leuk om mee te doen? Mail dan een foto of scan van je oude vakantiefoto naar kidseropuit@gmail.com en vertel iets over de foto. Bijvoorbeeld in welk jaar de foto is gemaakt, hoe oud je was, welke herinnering je erbij hebt, waar het was enz.

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikelVrijdagse vragen: camper verhuren via Camptoo
Volgend artikelGallisch dorp in Bretagne: Le Village Gaulois
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.