Uit de oude doos: Kindervakantieweek NIVON-huis Morgenrood in ’90 en ’91

Kindervakantieweek in NIVON-huis Morgenrood
Kindervakantieweek NIVON-huis Morgenrood

1990 en 1991: Kindervakantieweek NIVON-huis Morgenrood

Twee keer gingen we in de herfstvakantie naar de kindervakantieweek in NIVON-huis Morgenrood in Oisterwijk. Ik heb op hun website gekeken, maar volgens mij bestaat dit niet meer. Ik vermoed dat de doelgroep basisschoolkinderen was, het eerste jaar was ik 12 en het jaar daarna 13. Mijn broertje en zusje zijn jonger. De kindervakantieweek was trouwens niet alleen voor kinderen, we gingen er met het hele gezin heen.

Misschien ga ik nu wat te snel en weten jullie niet wat een NIVON-huis is…. Eigenlijk is het te vergelijken met kamperen, alleen dan in een huis/groepsaccommodatie. Je hebt je eigen kamer, deelt vaak het sanitair en er is een gemeenschappelijke keuken en leefruimte. Er zit een hele filosofie achter het NIVON, mocht je daar interesse in hebben, dan verwijs ik je vriendelijk door naar hun website. Maar goed, in mijn kinderjaren waren mijn ouders dus lid van het NIVON en gingen wij weleens op vakantie in zo’n huis en ben ik ook een keer naar een kinderweekend geweest. Het NIVON is bij het grote publiek vrij onbekend, maar heel toevallig ging Gerard als kind ook op vakantie naar NIVON-huizen. Alleen ging hij in het buitenland en kozen wij vaak voor de Nederlandse huizen. Toen Gerard en ik trouwden hebben we zelf zo’n huis afgehuurd en vierden we daar ons feest. Hartstikke leuk, want iedereen die dat wilde mocht blijven slapen.

In 1990 en 1991 gingen we dus naar een soort van kindervakantieweek in de herfstvakantie. Ik kan me het NIVON-huis nog erg goed herinneren, zie zelfs de kamer waar we sliepen voor me. De hele week werden er activiteiten georganiseerd voor kinderen. Ik herinner me vooral het zitten rondom een kampvuur (ik zit helemaal links op de foto hierboven, met de roze trui aan) of in een kring en de liedjes die we daarbij zongen. Ook staat me iets bij van een ons-kent-ons-sfeertje omdat er mensen waren die hier al jáááren kwamen. Geen idee of dat klopt, zou ik me daar op die leeftijd bewust van zijn geweest?

De foto hieronder vind ik ook typisch voor die tijd. We fotografeerden nog met fotorolletjes, dus als er iemand niet ‘goed’ op de foto stond, dan zag je dat pas bij thuiskomst als je de foto’s liet ontwikkelen. Anno 2015 zouden we deze foto verwijderen en een nieuwe poging doen waarbij alle kinderen de goede kant op kijken. Ik vind onze kleding trouwens ook erg typerend voor die tijd. Toen vonden we het prachtig, nu vinden we het ehm, tja, hoe zal ik het zeggen? Een beetje gedateerd?

Tijdens de kindervakantieweek bij het NIVON in 1990. Ik ben de 4e van links.
Tijdens de kindervakantieweek bij het NIVON in 1990. Ik ben de 4e van links.

Heb jij ooit van het NIVON gehoord? Of heb jij zelf al eens via het NIVON ergens overnacht?

Meer lezen

Zin om verder te mijmeren bij oude vakantiefoto’s? Klik & kijk verder:

Special: uit de oude doos

Deze oude vakantiefoto maakt deel uit van de special “Uit de oude doos”. Elke zondag verschijnt er een vakantiefoto uit de periode dat ik of een van de lezers zelf kind was. Vinden jullie het ook leuk om mee te doen? Mail dan een foto of scan van je oude vakantiefoto naar kidseropuit@gmail.com en vertel iets over de foto. Bijvoorbeeld in welk jaar de foto is gemaakt, hoe oud je was, welke herinnering je erbij hebt, waar het was enz.

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikelVrijdagse vragen: DrawYourMap
Volgend artikel10 tips voor een voordelig dagje uit met kinderen
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.