13 knutselideeën met vakantiethema

0
286

Knutselideeën met vakantiethema, daar zijn er heel wat van. In dit blog heeft het team van KidsErOpUit de leukste knutsels die iets te maken hebben met reizen en vakanties verzameld. Onze stagiaire Anouk deed de research, de kinderen van Irma en Daphne gingen knutselen en tot slot zette Saskia de puntjes op de i in dit blog.

Veel knutselplezier!

Knutselideeën met vakantiethema

In aanloop naar de vakantieperiode is het leuk om aan de slag te gaan met knutselideeën met vakantiethema. Zo zorg je voor een beetje vakantiesfeer in huis.

Eerder verzamelden we al een mooi overzicht van kleurplaten die met de vakantie te maken hebben. Print deze uit en neem ze mee of gebruik ook deze voor de voorpret thuis. Het is helemaal leuk als kinderen een kleurplaat kunnen inkleuren van een bestemming waar ze zelf zijn geweest.

#1 Camping kijkdoos

Een kijkdoos knutselen lijkt iets uit mijn eigen jeugd. Het was toen razend populair. We gingen zelfs met de kijkdoos langs de deuren om te vragen of mensen er voor 10 cent in wilden kijken. Misschien was dit zelfs wel mijn eerste manier om geld te verdienen…

Wat heb je nodig voor het maken van een camping in een kijkdoos?

  • een schoenendoos
  • deze leuke printable van Obelink
  • potloden, viltstiften en/of verf
  • lijm
  • eventueel gekleurd papier
Druk bezig met inkleuren voor de kijkdoos.
Druk bezig met inkleuren voor de kijkdoos.

#2 Strand op een bordje

Veel knutselideeën met vakantiethema kiezen voor strandknutsels. Erg leuk zijn de ideeën waarbij je een bordje als basis gebruikt. Versier een papieren bordje met verf, stiften of zelfs 3D met klei. Heb je nog borden van steen over? Dan is het erg leuk om die met verf te voorzien van een strandtafereeltje.

De exacte handleiding voor deze vakantieknutsels is hier te vinden:

#3 Zandkasteel van wc-rolletjes

Bewaar wc-rolletjes en de rolletjes van keukenrollen! Je kunt er van alles van knutselen, waaronder zo’n leuk zandkasteel. Dit is maar een eenvoudig voorbeeld, hoe meer wc-rolletjes je hebt, hoe groter jouw zandkasteel kan worden.

Instructie: maken van een zandkasteel van wc-rolletjes

#4 Emmertje van papier knutselen

Een leuk knutselwerkje dat jonge kinderen ook met wat hulp van papa of mama kunnen maken. Knip uit wit papier een emmertje en uit gekleurd papier een hengsel. Versier daarna het emmertje met leuke verfpatronen.

Instructie: emmertje van papier

Emmertje van papier knutselen.
Emmertje van papier knutselen.

#5 IJsje op een stokje

Bewaar voortaan je ijsstokjes. Daarna knip je van gekleurd papier ijsjes. Deze versier je met andere kleurtjes papier of pons leuke figuurtjes uit en plak die erop.

Instructie: ijsjes van papier maken

Ijsje van papier.
Ijsje van papier.

#6 Regenboogwolk

Zeker de geduldige knutselaars kunnen een hele mooie regenboogwolk maken. Want hoe groter ie wordt, hoe mooier! Knip de wolken en daarna alle hartjes en plak ze aan de draad. Til jouw knutselwerkje pas op als alles droog is.

Instructie: regenboogwolk maken

#7 Vakantiedieren knutselen

Op vakantie kom je andere dieren tegen dan thuis. Hebben jouw kinderen al eens tussen de tropische vissen gezwommen? Of een krab of schildpad in het wild gezien? Grote kans dat ze deze dieren sowieso kennen vanuit de dierentuin. Nu kunnen ze de dieren zelf knutselen.

Dieren knutselen:

#8 Knutsel een zwembroek of badpak

Knip eerst een badpak of zwembroek uit. Daarna kunnen kinderen dit zelf versieren met strookjes gekleurd papier. Een populaire knutsel op veel kinderdagverblijven en in kleuterklassen!

Instructie: badpak of zwembroek knutselen

Knutsel een zwempak.
Knutsel een zwempak.

#9 Duikknutsel voor grotere kinderen

Voor grotere kinderen is dit een van de leuke knutselideeën met vakantiethema. Het vraagt meer nauwkeurigheid met knippen en plakken, maar dan heb je daarna ook een echt kunstwerkje gemaakt.

Instructie: duikertje knutselen

#10 Slippers van papier knutselen

Met het maken van deze slippers van papier kun je eindeloos variëren! Grotere kinderen knippen alles zelf uit, jongere kinderen kunnen ook alleen de slipper versieren.

Instructie: slipper van papier maken

Je zou er bijna op weg lopen!
Je zou er bijna op weg lopen!

#11 Glas limonade of cocktail maken

Terwijl je kinderen een glas limonade van papier knutselen, kun jij hetzelfde doen met een cocktail. Dat gaat een gezellige boel worden!

Instructie: zo maak je deze drankjes van papier

#12 Stoepkrijttekening

Stoepkrijten is een leuke activiteit met droog weer. Maak het helemaal tof door een levensechte tekening te maken. Neem daarna plaats in de tekening en maak er foto’s van. 

Tip: gebruik de foto’s voor een vakantiekaartje, uitnodiging voor een kinderfeestje of een kaartje voor opa en oma.

#13 Knutselinspiratie uit een DoeBoek

Elk jaar komen er heel wat Vakantieboeken of DoeBoeken uit. Naast de vele raadsels en andere educatieve spelletjes, zijn er vaak ook knutselopdrachten in te vinden. 

BajaBikes heeft een leuk Vakantieboek dat je gratis kunt downloaden en waar vooral hele leuke kleurplaten in te vinden zijn. Visit Oost biedt een Overijssels DoeBoek met o.a. de mogelijkheid om een kijkdoos te knutselen.

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor een vakantie thuis? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.