Uit de oude doos: Farmcamp in Engeland

6
215
Daar ging ik... voor het eerst echt zonder ouders op vakantie.
Daar ging ik... voor het eerst echt zonder ouders op vakantie.

1996: met de trein op weg naar het Farmcamp in Engeland.
1996: met de trein op weg naar het Farmcamp in Engeland.

1996: op Farmcamp in Engeland

Ik was 17 en ging helemaal alleen op Farmcamp in Engeland. Dat was toen een stuk spannender dan het nu zou zijn… Het was het pre-gsm tijdperk en ook internet hadden we nog niet. Ik stapte helemaal alleen in de trein en pakte bij Hoek van Holland de nachtboot. Niet zoals ik nu zou doen met een bed in een comfortabele hut, maar met een stoel in een slaapzaal (of iets wat daarvoor door moest gaan…). Vanaf Harwich ging ik met de trein verder, maar gelukkig had ik op de boot al wat andere Nederlanders ontmoet die ook naar hetzelfde Farmcamp gingen.

Vermoedelijk had mijn moeder me niet te veel wijsheden ingefluisterd voor vertrek, maar één ding wist ik erg goed: liften mocht niet. De andere tips zijn me niet bijgebleven. Nu ik zelf moeder ben kan ik me iets voorstellen van het gevoel als je je kind helemaal alleen naar een ander land ziet gaan. Eigenlijk wil je dat niet, maar ja, ouderschap is ook loslaten….

Ik ging dus naar Engeland. Niet om zomaar vakantie te vieren, maar om te werken op een boerderij. Met allemaal jongeren uit andere landen sliepen we in barakken op het Camp. Er was een eetzaal en een zwembad waar je gezellig met z’n allen omheen kon hangen. Elke barak had meerdere slaapzalen waar je ongeveer met z’n 10-en sliep en iedereen een eigen kastje had. Verder was er niet veel te beleven op het Camp zelf. Bij de barak van de Spaanse jongens hielden ze wel van een feestje en ging de met sterke drank aangelengde jus d’orange de hele groep rond. Spannender dingen gebeurde er niet.

Elke avond hingen er bij het entreegebouw lijsten en kon je zien op welke boerderij je de volgende dag ging werken. De nieuwelingen kregen het vervelendste werk: aarbeien plukken. Mijn groepje mocht én wilde na een dag niet meer terugkomen. Het verdiende ook nauwelijks wat en het werk was echt zwaar. Gelukkig werd ik al snel ingedeeld bij het broccoli snijden. Dat was tenminste leuk werk en het verdiende ook veel beter.

In het weekend gingen we op stap: een excursie naar Londen en een keer met een kleiner groepje naar een kasteel. Hartstikke gezellig! Als we op doordeweekse dagen naar het dichtstbijzijnde winkelcentrum wilden, dan kon dat alleen liftend. Lopend was te ver en de bus kwam maar enkele keren per dag voorbij… Tja, wat doe je dan? Dan ga je liften. Dat was nu net datgene wat ik niet mocht doen van m’n moeder… Maar ik deed het toch. Vond het daar wel kunnen en we gingen alleen met drie tegelijk met iemand mee. Achteraf weet je dat je daar niets aan hebt als er iets gebeurd, maar ja, het gaf toch een stukje extra zekerheid. De hele dag op het toch wat saaie Farmcamp was ook geen alternatief voor mij (en de rest van de jongeren die daar verbleef). Heb ik er achteraf spijt van? Nee, toch heb ik het nooit opgebiecht aan m’n moeder. Ze leest het nu voor het eerst.

Hebben jullie weleens iets op vakantie gedaan wat je maar niet aan je ouders hebt verteld?

Meer lezen

Zin om verder te mijmeren bij oude vakantiefoto’s? Klik & kijk verder:

Special: Uit de oude doos

Deze oude foto maakt deel uit van de special “Uit de oude doos”. Dit is de laatste normale terugblik. Volgende week kijk ik terug op deze serie en…. onthul ik de “Vakantiefoto van vroeger”-bloggerstag!

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

6 REACTIES

 1. Ik ben ooit beroofd. Gewoon, op klaarlichte dag, een mes van meer dan een meter (!) op mijn keel.

  Ook ben ik eens aangerand door een taxichauffeur. Hij kneep in mijn tiet.

  Gelift heb ik ook, maar dat ging altijd goed 🙂

 2. Ik ben ooit in India door een dakloze, die geld wilde van een priester waar wij mee op stap waren, vastgegrepen (arm om mijn nek en een mes erbij). Het was zo weer voorbij, want hij werd overvallen door een boze menigte. Wij gingen toen snel weg in de auto en ik vrees dat het met de dakloze niet zo goed is afgelopen (wat ik nog even snel zag was dat hij op de grond lag en geschopt werd door de menigte).
  Ik heb het nooit aan mijn ouders verteld, ook al kon ik er zelf niet echt iets aan doen. Het leek me niet zo’n goed plan, dan mocht ik vast nooit meer weg 😉

 3. Haha! Toen ik + 15 jaar was ging ik met Baukje vanuit Almelo naar Wijk aan Zee, 2 weken vakantie in een Gereformeerd Vakantiehuis(!). En wat deden wij daar? Liften naar Haarlem…was goedkoper dan met de bus!
  Maar ja, als moeder zijnde….

  • Oh nee, wie moet er nu later tegen Maureen zeggen dat ze dat niet mag doen? Van mij neemt ze het niet meer aan en van jou nu ook niet meer… 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.