Als ik weer naar Duitsland mag, dan ga ik hierheen!

Weer op vakantie naar Duitsland. Onze blogger Saskia kan niet wachten. Zoveel mooie herinneringen aan vakanties in Duitsland… Of het nu voor een weekendje weg is of voor een langere vakantie. Als het deze zomer weer mag, naar welke vakantiebestemmingen zou deze ervaren Duitsland-ganger dan terug willen? 

Waarheen in Duitsland op vakantie?

Zolang reizen lastiger is door de pandemie, denk ik vooral terug aan de goede herinneringen aan de vakanties in Duitsland. En stiekem toch wel bezig met nieuwe reisplannen. Voor als op vakantie gaan weer echt onbezorgd kan. Ik verlang naar wandelen in de bergen, struinen door verrassende steden en lekker anders eten dan thuis. 

Ga je mee? Even herinneringen ophalen aan de vakantie in Duitsland? Laat vooral ook hieronder of op social media (onder het bericht over dit blog) weten waar jij graag nog een keer op vakantie zou gaan in Duitsland omdat het er zo leuk was.

Maar nu eerst de vakantiebestemmingen waar ik in Duitsland graag nog een keer terug wil. Misschien wel deze zomer!

De bergen in Beieren

In het zuiden van de deelstaat Beieren zijn de uitlopers van de Alpen te vinden. Echt hoge bergen, met op Duitslands hoogste bergtop (de Zugspitze) zelfs in de zomer sneeuw. De afgelopen jaren ben ik meerdere keren hier geweest:

In Berchtesgaden waren we een paar dagen. Dat is veel te kort voor dit mooie gebied. Je kunt hier naar een zoutmijn, wandelen door kloven, varen op mooie bergmeertjes en ‘gewone’ bergwandelingen doen. Alpenwelt-Karwendel is een iets minder bekend gebied, dus wat minder druk. Maar ook hier mooie bergen, ‘klammen’ en bergmeertjes. Wij vielen zelfs met onze neus in de boter en kwamen terecht in een Beiers volksfeest met muziek en eten. In Garmisch-Partenkichen was ik in de winter. Ook heel mooi dan, het voornemen om een keer in de zomer terug te komen staat nog steeds. 

Wandelen door een van de mooie klammen in Beieren.
Wandelen door een van de mooie klammen in Beieren.
Bij veel korte wandelingen zijn er onderweg dit soort belevenispaden.
Bij veel korte wandelingen zijn er onderweg dit soort belevenispaden.
Altijd een succes: snelstromend water met keien.
Altijd een succes: snelstromend water met keien.

Merengebied Mecklenburg-Vorpommern

Een hele andere regio die mijn hart heeft gestolen is het merengebied van Mecklenburg-Vorpommern. Dat ligt in het noordoosten van Duitsland, tussen Berlijn en de Oostzeekust. Een vakantie in deze regio is goed te combineren met het eiland Rügen en een bezoek aan Berlijn

In het merengebied verbleven we op een vakantiepark aan een van de vele meren. Vanaf hier hebben we onder andere een tochtje met een kano gemaakt. Het kan je in Mecklenburg-Vorpommern niet ontgaan dat er grappige blokhutjes varen. Ze zijn op een vlot gemaakt en daarmee kun je een meerdaagse tocht maken. Dit staat ook heel hoog op mijn verlanglijstje om een keer te doen. Sup-boards mee en genieten van de eindeloze meren….

Kanoën door het merengebied van Mecklenburg-Vorpommern.
Kanoën door het merengebied van Mecklenburg-Vorpommern.
Natuurlijk gaan we ook zwemmen.
Natuurlijk gaan we ook zwemmen.
Op het wensenlijstje: met zo'n boothuisje op pad.
Op het wensenlijstje: met zo’n boothuisje op pad.

Potsdam, Spreewald en Tropical Islands

Zodra mijn kinderen doorhebben dat we richting het oosten van Duitsland gaan, dan komt de vraag: “Kunnen we dan nog een keer naar Tropical Islands?” Hoewel, die vraag stellen ze ook als er geen vakantieplannen die kant op zijn… Tropical Islands is een zwembeleving in een voormalige zeppelinhal. Je kunt zelfs in de hal overnachten en dan 24 uur per dag blijven zwemmen. Normaal ben ik een zwembad na een paar uur wel zat, maar zelfs mijn ogen gaan glunderen bij het idee om voor de derde (!) keer naar Tropical Islands te gaan.

Tropical Islands, gezien vanuit de luchtballon waarmee je door de hal kunt zweven.
Tropical Islands, gezien vanuit de luchtballon waarmee je door de hal kunt zweven.

Ik zou een bezoek aan Tropical Islands combineren met een langer verblijf in de regio. Eerder gingen we al een dagje naar Potsdam en verkenden we deze bijzondere stad (met Hollandse wijk!) op de fiets. Er is zoveel te doen waar we toen niet aan toe zijn gekomen, dus voor een tweede keer naar deze Duitse vakantiebestemming zou een heel goed idee zijn.

Globaal gezien tussen Tropical Islands en Potsdam ligt het Spreewald. Denk aan een Duitse versie van Giethoorn. Helaas ken ik dit gebied alleen van snel er doorheen rijden en mooie plaatjes. Dat zag er zo mooi uit dat het me een goede uitvalsbasis lijkt voor een vakantie in dit wat onbekendere gedeelte van Duitsland. 

In Potsdam maken we een fietstocht.
In Potsdam maken we een fietstocht.
Onderweg komen we schitterende paleizen tegen.
Onderweg komen we schitterende paleizen tegen.

München

Jarenlang reden we over de snelweg voorbij München. Vanaf de snelweg zag ik de Allianz Arena al liggen, dit is het bijzonder vormgegeven stadion van FC Bayern München. Inmiddels zijn we er geweest. Nou, zelfs als niet voetballiefhebber vond ik het een ware belevenis. 

Voor de stad München hadden we 2,5 dag de tijd. Veel te kort. We blijven al een hele dag in het gigantische Deutsches Museum en zijn dan nog niet uitgekeken. We slenteren door het centrum van de stad en bezoeken het Olympiapark. In de Englischer Garten huren we fietsen en verkennen we zo dit hele grote stadspark. Hoogtepunt tijdens deze fietstocht is het kijken bij de surfers die een kunstmatige golf proberen te bedwingen. 

Erlebniswelt in het stadion van Bayern München.
Erlebniswelt in het stadion van Bayern München.
Het Rathaus in München.
Het Rathaus in München.
Zo een hele dag onder de pannen bij het Deutsches Museum.
Zo een hele dag onder de pannen bij het Deutsches Museum.
Fietsen door de Englischer Garten.
Fietsen door de Englischer Garten.

München combineren we met Therme Erding. Een fantastisch zwemparadijs. Met glijbanen waar je met een VR-bril vanaf kan, een echt goed golfslagbad en je kunt er zelfs in het zwemwater aan de bar hangen. Nou ja, een dag moet je hier zeker voor uittrekken.

Een klein deel van de glijbanen bij Therme Erding.
Een klein deel van de glijbanen bij Therme Erding.
Met een VR-bril de glijbaan af.
Met een VR-bril de glijbaan af.

Berlijn

Zodra het weer kan, dan ga ik een tripje naar Berlijn plannen. Ik denk graag terug aan al die keren dat we met de trein naar de Duitse hoofdstad gingen. De eerste keer bezochten we de bekende highlights zoals de restanten van de Berlijnse Muur en de koepel van de Reichstag. Tijdens latere stedentripjes sjeesden we met een skelter over het voormalig vliegveld Tempelhof. We zwommen we in het Badeschiff, een openluchtzwembad in de rivier de Spree. Ik ging voor het eerst mee met een rondleiding van WattedoeninBerlijn en ontdekte zo de mooiste street-art. 

Ondanks al die mooie herinneringen aan mijn favoriete buitenlandse stad ben ik er nog lang niet uitgekeken. Het is echt een stad waar het juist met kinderen leuk is om terug te gaan als ze weer ouder zijn. Dan snappen ze beter wat er allemaal in deze stad is gebeurd en kijken ze er met andere ogen naar. 

Rondcrossen op een skelter op de plek waar vroeger vliegtuigen opstegen.
Rondcrossen op een skelter op de plek waar vroeger vliegtuigen opstegen.
Zwemmen in het Badeschiff. Aanrader op warme dagen.
Zwemmen in het Badeschiff. Aanrader op warme dagen.
Street art tour in Berlijn.
Street art tour in Berlijn.

Waarom zo vaak op vakantie naar Duitsland?

Ik krijg regelmatig de vraag waarom we zo vaak op vakantie gaan naar Duitsland. Voor ons is het een hele logische vakantiebestemming. Duitsland is lekker dichtbij, zelf ben ik binnen een uurtje al over de grens en binnen een dag rijden ben ik aan de andere kant van ons buurland. Ik vind Duitsland ontzettend afwisselend, dus ben er nog lang niet uitgekeken. Of je nu van bergen, steden, kust, meren of bos houdt. Je vindt het allemaal in Duitsland. 

Voor gezinnen heeft Duitsland als voordeel dat het een voordelige bestemming is. Veel uitjes en activiteiten hebben aantrekkelijke familietickets. Uiteten gaan met een gezin is er betaalbaar. 

Ok, genoeg herinneringen opgehaald en gedroomd over volgende vakanties… Nu heel erg fingers crossed dat we in de zomer van 2021 nieuwe herinneringen kunnen maken tijdens een vakantie in Duitsland.

Meer lezen

Wil je meer lezen over onze tips en ervaringen met een vakantie in Duitsland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersbureau voor de campagne “Sehnsucht – zin in de zomer”. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

2 REACTIES

 1. Mooie website. Hopelijk kunnen we er van de zomer weer van genieten.
  Ik heb nog wel een vraag over de foto die op FB staat.
  Waar is die genomen?
  Daar zou ik van de zomer namelijk ook wel willen staan.
  Ik hoor het graag van u.

  • Dat is in Berchtesgaden. Een van de vele mooie snelstromende riviertjes daar. De foto met het kerkje is in Ramsau gemaakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.