11 redenen voor een vakantie in Duitsland met kinderen

Een vakantie in Duitsland met kinderen is het hele jaar door een goed idee. Tenminste, dat vindt Saskia. Ze gaat meerdere keren per jaar op vakantie in Duitsland. Waarom? Daar heeft ze 11 redenen voor.

Op vakantie in Duitsland met kinderen

Duitsland is een van de meest gezinsvriendelijke bestemmingen in Europa. De afgelopen jaren gingen we weekendjes weg net over de grens, treinden we meerdere keren naar Berlijn, reden we naar de Duitse Hanzesteden in het noorden en naar de prachtige natuur in het zuiden. En overal worden we verrast door de veelzijdigheid van het land.

Ook dit jaar gaan we naar Duitsland. Zo waren we met Pinksteren alweer in Berlijn. In de zomervakantie rijden we eerst naar het zuiden, naar de bergen van Berchtesgadener Land. Vorig jaar waren we een stukje oostelijker in Alpenwelt Karwendel (Mittenwald, Krün en Wallgau), een gebied waar ik voorheen nog nooit van had gehoord maar dat een echt wandelparadijs voor gezinnen blijkt te zijn. We eindigen onze zomer in het noordoosten van Duitsland, in Mecklenburg-Vorpommern. Een regio die bij mij vrij onbekend is. Volgens een collega met Duitse roots is het een van de mooiste gebieden van Duitsland. Ik kijk er nu al naar uit om de Oostzeekust, kasteel Schwerin en de meren te zien!

Hoe Duits wil je het hebben? Heerlijk buiten spelen met de Alpen op de achtergrond.
Hoe Duits wil je het hebben? Heerlijk buiten spelen met de Alpen op de achtergrond.

11 redenen om met kinderen naar Duitsland te gaan

Genoeg over alles dat we hebben gezien en nog gaan zien. Ik zal jullie verklappen waarom we zo graag op vakantie in Duitsland met kinderen gaan.

#1 Duitsland is dichtbij

Een uur rijden voor ons en dan staan we al in Duitsland. Guldens omwisselen naar Duitse Marken hoeft niet meer, maar het horen van een andere taal geeft direct een vakantiegevoel. Zeker met kinderen is het fijn dat Duitsland dichtbij is, dan hoeven ze niet zo lang in de auto te zitten.

Ligging Duitsland, voor het geval je topografie wat is weggezakt:

#2 Duitsland is een voordelige vakantiebestemming

Van alle West-Europese landen is Duitsland de meest voordelige vakantiebestemming. Al meerdere keren hebben we in de supermarkten de prijzen genoteerd en steeds zijn de Duitse supermarkten heel aardig voor onze portemonnee. De prijzen van accommodaties hebben we niet officieel vergelijken, maar onze indruk is dat Duitsland ook hierbij goed scoort.

Lees hier het blog over de kosten van de vakantieboodschappen

Voordelig vakantieboodschappen doen in Duitsland
Voordelig vakantieboodschappen doen in Duitsland

#3 Duitsland heeft kindvriendelijke bezienswaardigheden

Duitsland blinkt uit in kindvriendelijke bezienswaardigheden en -activiteiten. Op meerdere plekken in het land zijn boomkroonpaden waar voor kinderen van alles te ontdekken is, een knap staaltje edutainment. Datzelfde zien we terug in musea. De beste belevingsmusea staan in Duitsland. Of het nu Explorado Kindermuseum in Duisburg is of het Klimahaus in Bremerhaven, je weet niet wat je ziet.

Boomkroonpad in het Zwarte Woud.
Boomkroonpad in het Zwarte Woud.
In het Klimahaus in Bremerhaven reis je langs alle klimaten.
In het Klimahaus in Bremerhaven reis je langs alle klimaten.

#4 Duitsers hebben humor

Ja echt! Het mooiste voorbeeld daarvan zijn de ‘omgekeerde huizen’ die we steeds vaker in Duitsland aantreffen. O.a. in het Beierse Sankt Englmar en langs de snelweg A3 ter hoogte van Wertheim. Het is zo leuk om daar met elkaar gekke foto’s te maken. Ik snap niet dat we dit idee in Nederland nog niet gekopieerd hebben.

Dit huis staat op z'n kop.
Dit huis staat op z’n kop.
Binnen kun je dit soort grappige foto's maken. Ik vind het humor!
Binnen kun je dit soort grappige foto’s maken. Ik vind het humor!

#5 Gezinnen zijn echt welkom voor hun vakantie in Duitsland

Veel Duitse regio’s snappen dat gezinnen er graag op uitgaan en dat ze daarbij wel op de centjes willen letten. Daar hebben ze iets op gevonden. Check voordat je een accommodatie boekt of de betreffende regio een gratis Gästekarte heeft, vaak krijg je deze alleen bij aangesloten accommodaties. Zo’n kaart biedt gratis entree tot heel veel bezienswaardigheden en activiteiten. Een mooie aanvulling op punt 2 in dit lijstje.

Wij maakten o.a. in het Zwarte Woud, het Beierse Sankt Englmar en in Alpenwelt Karwendel gebruik van zo’n pas.

Gratis naar het klimpark met de Gästecard van het Zwarte Woud.
Gratis naar het klimpark met de Gästecard van het Zwarte Woud.

#6 Leuke pretparken

Waarschijnlijk ken je de Duitse pretparken net over de grens wel, al is het alleen al van naam. Als je iets verder Duitsland in gaat, voor een vakantie of een extra tussenstop, dan vind je veel meer leuke pretparken. Voor kinderen t/m 8 jaar is Playmobil Funpark een ‘must visit’. Europa-Park is leuk voor alle leeftijden, wij raden aan om meerdere dagen voor dit pretpark uit te trekken. Tripsdrill is wat onbekender, maar erg geschikt voor gezinnen met kinderen in verschillende leeftijden. Het pretpark is niet te groot en heeft een leuke combinatie met een wildpark.

#7 Lekker eten in Duitsland

Misschien is Duitsland niet het eerste land waar je aan denkt bij lekker eten. Dan heb je dat helemaal mis. In Duitsland maken ze goede bratwurst en flammkuchen, gerechten die er bij de meeste kinderen goed in gaan. Probeer daarnaast zeker eens lokale specialiteiten zoals de Neurenberger worstjes, marsepein in Lübeck of de heerlijke Schwarzwalderkirschtarte in het Zwarte Woud.

In Neurenberg moet je echt de lokale worstjes proberen.
In Neurenberg moet je echt de lokale worstjes proberen.

#8 Duitse steden zijn relaxed

Tijdens bijna elke vakantie in Duitsland met kinderen gaan we een paar dagen naar een stad. De Duitse steden zijn relaxed, vooral omdat ze niet zo ‘overcrowded’ zijn als sommige bekende stedentripbestemmingen. Daarnaast zijn ze schoon, iets dat ik met kinderen prettig vind. In elke stad zijn genoeg dingen te doen voor gezinnen, maar dat heb je vast al eens gelezen in een van de blogs over stedentrips in Duitsland.

Lübeck is helemaal niet druk, dit is in juli!
Lübeck is helemaal niet druk, dit is in juli!

#9 Goed bereikbaar met de trein

Voor kinderen is reizen met de trein een avontuur op zich. En laat Duitsland nu goed bereikbaar zijn met de trein. Win-win dus. Bestemmingen die goed bereikbaar zijn met de trein zijn:

Onze favoriete treinbestemming in Duitsland: Berlijn.
Onze favoriete treinbestemming in Duitsland: Berlijn.

#10 De Duitse natuur is prachtig

Wat is het Duitse landschap afwisselend mooi. Of zoals sommige mensen het zeggen: “Een Instagram-waardige bestemming”. In het zuiden van Duitsland zijn de uitlopers van de Alpen te vinden, inclusief besneeuwde bergtoppen en heldere bergmeertjes. Bij velen van jullie wel bekend. Een onbekender gebied is Sächsische Schweiz in de regio Saksen, zo mooi…. Dichterbij zijn het Teutoburgerwald en de Moezelregio een bezoek waard. Enne, als je de stranden in het noorden van Duitsland ziet, snap je niet waarom half Duitsland elke zomer in Zandvoort te vinden is. Hun eigen stranden zijn veel mooier en vooral schoner.

Alpenwelt Karwendel, een fantastische wandelregio.
Alpenwelt Karwendel, een fantastische wandelregio.
Sächsische Schweiz in Saksen (foto: Fieke).
Sächsische Schweiz in Saksen (foto: Fieke).

#11 De mooiste paleizen en kastelen van Europa staan in Duitsland

Disney haalde de inspiratie voor het kasteel van Doornroosje uit Duitsland, Schloss Neuschwanstein heeft gediend als voorbeeld. En ja, dit kasteel is net zo mooi als op de foto’s. Tijdens ons vorige bezoek aan Berlijn maakten we een fietstocht langs de paleizen van Potsdam, wat een pracht en praal is daar te zien. Dit jaar is het de bedoeling om Schwerin en Hohenzollern aan ons lijstje toe te kunnen voegen. Meer tips nodig? Lees dan eens het blog over de mooiste kastelen in Duitsland.

Neuschwanstein, toeristisch en dat is niet voor niets.
Neuschwanstein, toeristisch en dat is niet voor niets.

Praktische informatie

Het kan niet anders dan dat je na het lezen van deze 11 redenen voor een vakantie in Duitsland met kinderen ook een keer naar onze oosterburen wilt. Op de website van Germany Travel is en een speciale pagina met alle informatie over de gezinsvakanties in Duitsland

Wij hebben daarnaast op KidsErOpUit.nl ook een paar handige pagina’s voor je:

Wat gaat jouw volgende bestemming voor een vakantie in Duitsland met kinderen worden?

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor een vakantie in Duitsland met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersbureau. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Bewaar op Pinterest!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.