Op vakantie met pre-pubers en jonge tieners, wat is leuk?

Op onze Facebook-pagina stelden we de vraag waar jullie tips over willen lezen. Een van de lezers vroeg naar tips voor gezinnen met kinderen die te groot zijn voor de kinderdisco en te klein voor de tienerdisco. Tips voor een vakantie met pre-pubers uit groep 7 en 8 of de brugklas dus. Een herkenbare zoektocht voor onze bloggers die kinderen in de leeftijd van 9 t/m 12 jaar oud hebben. Saskia deelt haar tips en ideeën voor een geslaagde vakantie met pre-pubers. Enne, de andere bloggers met kinderen in deze leeftijdscategorie hebben natuurlijk aangevuld met hun beste tips!

Dit artikel verscheen voor het eerst in 2017 en werd in 2022 voorzien van een update

Een leuke vakantie met pre-pubers en jonge tieners?

Ok, tips voor een leuke vakantie met pre-pubers. Dat begint al met de vraag: “Wat is een leuke vakantie?”. Dat is voor iedereen anders, maar we blijven hier in KidsErOpUit-stijl en dus zal het geen ‘ik-hang-bij-het-zwembad’- of ‘ik-draag-mijn-kinderen-de-hele-dag-over-aan-het-animatieteam’-vakantie zijn. We komen met tips die horen bij een actieve vakantie, voor ondernemende gezinnen die graag iets willen zien of beleven. Die een dagje strand prima vinden, maar net zo lief door een stad struinen.

De uitspraak: “Als de kinderen een leuke vakantie hebben, dan hebben de ouders het ook” onderschrijven we niet. Wij zijn van: “Een vakantie is geven en nemen voor ieder gezinslid”. Dat geven en nemen doe je zonder te veel mopperen, je probeert er met z’n allen iets leuks van te maken. Soms lijkt een activiteit of bezienswaardigheid vooraf niet leuk, maar daar kan je pas echt iets over zeggen als je er bent geweest. Dus vooraf zeuren heeft geen zin bij ons. Heel concreet betekent dit dat ik niet loop te mopperen als we een hele dag in een pretpark zijn (dat is mijn hobby niet) en dat de andere gezinsleden niet gaan mopperen als ik op een lokale markt wil rond snuffelen.

Maar goed, genoeg over wat in onze beleving een leuke vakantie is. Nu de tips voor een leuke vakantie met pre-pubers, want eerlijk is eerlijk, dat is toch net anders dan met jongere kinderen.

Een leuke vakantie met pre-pubers voorbereiden

Het voordeel van pre-pubers is dat ze al een eigen mening hebben. Als ouders weet je waar hun interesse ligt. Je kan ze dus goed betrekken bij de voorbereiding van de vakantie. Ik vraag bijvoorbeeld: “Wat wil je deze vakantie heel graag doen? Waar zou je heel graag heen willen?”. M. wist het vorig jaar precies: “Ik wil deze zomer kanoën”. Het lijkt een kleine wens, maar hoe tof is het voor je kind dat daar rekening mee wordt gehouden? Dan neem je ze serieus.

Check: kanoen tijdens de vakantie.
Check: kanoën tijdens de vakantie.

Qua bestemming heeft M. het al een tijdje over Noorwegen en IJsland. Ik heb met haar afgesproken dat ik beide mogelijkheden ga bekijken, maar dat ik niet zeker weet of dat dit jaar gaat lukken. Gelukkig voor haar staan beide bestemmingen ook hoog op ons eigen wensenlijstje.

Misschien is jouw pre-puber wel gek op voetbal of een echte LEGO-freak. Dan is het erg leuk om een vakantiebestemming te kiezen waar je een stadion kan bezoeken of waarbij je een combinatie kan maken met een bezoek aan LEGOLAND.

Een accommodatie kiezen die leuk is voor oudere kinderen

Ik merk dat wij M. geen plezier meer doen met een hele kleine camping waar vooral jonge kinderen komen. De aanwezigheid van een paar mede pre-pubers wordt door haar erg gewaardeerd, al vermaakt ze zich ook prima zelf of met haar broertje. Wij gaan er bijna elke dag op uit en brengen vooral tijd door met ons eigen gezin.

Als je wel meer tijd door brengt bij de accommodatie, dan is het handig om hierop te letten:

 • De aanwezigheid van (gratis) wifi
 • Een zwembad
 • Eenvoudige activiteiten die leuk zijn voor grotere kinderen: kampvuur maken, voetbaltoernooitje, nachtelijke speurtocht enz.

Pre-pubers vinden het, meer dan jongere kinderen, fijn om zich af en toe even terug te trekken. Aparte slaapkamers worden belangrijker, zeker bij meisjes speelt dat vanaf een bepaalde leeftijd. Als je kampeert met eigen kampeermiddel gaan ze vaak in een eigen tentje.

Tijdens een vakantie met pre-pubers veranderen de wensen ten aanzien van een accommodatie dus. Misschien is het lastiger om te kiezen of kan je geen accommodatie vinden die voor 100% aan je eisen voldoet. Het is dan zeker een optie om tijdens de vakantie in verschillende soorten accommodaties te overnachten die elkaar aanvullen. Met pre-pubers heb je in ieder geval een stuk minder spullen mee dan in de tijd van baby’s, peuters en kleuters. Hierdoor is tussendoor verkassen een stuk minder gedoe.

Tijdens onze vakantie in Slovenie verbleven we 2 nachten bij Terme Olimia, een resort met aquapark. Dat zijn niet de locaties waar wij normaal gesproken een hele vakantie heen gaan. Nu pasten wij ons twee dagen aan en de kinderen vonden het fantastisch om een keer in een aquapark te zijn. Daarna genoten ze op onze middelgrote camping weer van de rust en de ruimte. Ook Jolinda koos met haar twee pre-pubers voor twee verschillende accommodaties in Frankrijk, ze combineerde Defiplanet en Camping Coeur d’Ardeche met elkaar.

Variatie door een rondreis, het boeken van losse modules of combinatie met stedentrip

Pre-pubers hebben al enige mate van zelfstandigheid. Je hoeft niet meer mee te lopen naar het toilet en ze kleden zichzelf aan. Ze hebben nog niet de eigenwijsheid of desinteresse van echte pubers. Ik vind het een erg leuke leeftijd om mee te hebben op vakanties. Onze ervaring is dat een rondreis, het boeken van losse modules of een combinatie met een stedentrip erg goed werkt.

Tips rondreis met pre-pubers:

 • Boek bij een Nederlandse reisorganisatie, zo heb je meer kans op Nederlandse speelkameraadjes tijdens de rondreis. Kijk eens bij het gezinsaanbod van ANWB Reizen.  Overigens hebben zij ook vakanties in het aanbod waarbij je op een plek blijft.
 • Kijk goed naar het programma en/of de route om te beoordelen of er voor ieder gezinslid iets leuks bij zit.

Tips lossse modules boeken:

Tips combinatie met een stedentrip:

 • Kies een leuke stad op 2/3 van je route naar je vakantiebestemming en blijf daar een paar dagen.
 • Kies een vakantiebestemming met een goede ov- of autoverbinding naar een grotere stad.

Ook een aanrader: op de heen- of terugweg een dag naar een pretpark. Zo zit de vakantiestemming er meteen in of het is een leuke afsluiter om naar toe te leven.

Zo maak je uitstapjes tijdens de vakantie leuker

Goed, dan heb je een vakantiebestemming gekozen en een accommodatie geboekt. Nu wil je iets doen tijdens je vakantie met pre-pubers. Er zijn verschillende manieren om uitstapjes voor hen leuker te maken:

 • Laat ze zelf een dagprogramma maken.
 • Geef ze een eigen kaart zodat ze de route kunnen bepalen.
 • Neem een instant-camera of een digitale camera voor ze mee, leuk om te fotograferen of te vloggen.
 • Zorg dat je een reisgids voor kinderen bij je hebt waar ze zelf informatie uit kunnen halen of ideeen voor de uitjes die ze willen doen.
 • Zet de TripAdvisor-app op hun telefoon
 • Kies eens iets bijzonders, iets dat ze niet eerder hebben gedaan. Zo ging ik met M. SUPpen en gingen we met het hele gezin paragliden.
 • Kijk of er uitjes zijn die aansluiten bij hun interesse, bijvoorbeeld een rondleiding door een stadion van een beroemde voetbalclub of naar een Romeins amfitheater als je kind van de Romeinen of van theater houdt.

Tip voor onderweg: laat je pre-puber een eigen playlist maken en wissel deze af met je eigen muziekvoorkeur.

Leuke uitjes tijdens de vakantie voor jonge tieners

Er zijn een aantal uitjes die gegarandeerd plezier opleveren bij deze doelgroep. Op de meeste vakantiebestemmingen kan je deze wel vinden. We noemen maar even op:

 • Shoppen voor de jongedames (en misschien een enkele jongeman).
 • Zwemmen, zwemmen en zwemmen, in zee, het zwembad, een meer of in een echt aquapark.
 • Rodelen
 • Klimbossen
 • Uitjes met dieren
 • Pretparken
 • Met slecht weer naar de bios, meteen goed voor hun Engels. Wel even opletten dat je geen nagesynchroniseerde film kiest.
 • Actief zijn op het water, denk aan kanoen, raften of SUPpen.
 • Een autofabriek bezoeken, serieus, ook meisje gaan dat leuk vinden. Lees het blog van Suzanne over Autostadt maar.

Enne, neem ze ook gewoon mee naar een museum. Met audiotour of speurtocht zijn deze leuk. Zeker als er bijzondere of bekende kunstwerken hangen. Zo gingen we op bezoek bij Mona Lisa in het Louvre.

Stoere jongensactiviteiten op vakantie (foto: Suzanne).
Stoere jongensactiviteiten op vakantie (foto: Suzanne).
Zwemmen valt altijd in de smaak (foto: Iris)
Zwemmen valt altijd in de smaak (foto: Suzanne)
Ook heel stoer: mountainbiken tijdens de vakantie (foto: Suzanne).
Ook heel stoer: mountainbiken tijdens de vakantie (foto: Suzanne).
Klimmen kan prima met je grote kinderen (foto: Suzanne)
Klimmen kan prima met je grote kinderen (foto: Suzanne)

5 voorbeelden van een afwisselende vakantie met pre-pubers

Vind je deze tips te algemeen en is het nog steeds lastig om een leuke vakantie met pre-pubers te kiezen? Daar kan ik me best iets bij voorstellen, daarom heb ik 5 voorbeelden van dit soort vakanties verder uitgewerkt.

Vakantie idee voor gezinnen met jonge tieners #1

Aan een vakantie in het Zwarte Woud denk je misschien niet direct als je een vakantie met pre-pubers zoekt. Zonde, want dit gebied heeft echt veel te bieden. Ik noem maar even:

Kies een accommodatie waarbij je de gratis Gästenkarte van de regio krijgt, dat scheelt je heel veel entreekosten.

Klimbossen vallen bij onze kinderen sinds een jaar erg in de smaak.
Klimbossen vallen bij onze kinderen sinds een jaar erg in de smaak.

Vakantie idee voor gezinnen met jonge tieners #2

Slovenie is wat ons betreft echt een aanrader. Afwisselende natuur, lekker weer en een relaxte hoofdstad. Het land leent zich voor een afwisselende vakantie. Maar wat kan je er doen met je pre-puber?

Aqualuna, het aquapark bij Terme Olimia in Slovenie.
Aqualuna, het aquapark bij Terme Olimia in Slovenie.

Vakantie idee voor gezinnen met jonge tieners #3

Denemarken is niet zo ver rijden en heeft genoeg leuks voor grotere kinderen. In de meivakantie en de maand augustus zijn de meeste accommodaties een stuk voordeliger omdat de Denen dan geen vakantie hebben. Maar wat is er leuk met pre-pubers?

 • Een paar dagen Kopenhagen, zo’n fijne stad!
 • Natuurlijk naar LEGOLAND, dat is gewoon leuk voor alle leeftijden
 • Al vinden wij Djurs Sommerland een leuker pretpark
 • Stoer: met de auto over het strand rijden en daarna een van die hele grote Deense ijsjes eten
 • Bridgewalking bij Middelfart (vanaf 140 cm lengte)
 • Bruinvissafari
 • De krijtrotsen en het GeoCenter bezoeken

Vakantie idee voor gezinnen met jonge tieners #4

Wil jouw pre-puber een strandvakantie, maar wil je ook een portie cultuur en natuur? Dan is Catalonië een perfecte bestemming. Wij waren er met iets jongere kinderen, maar ik weet zeker dat ze het hier ook leuk zouden vinden als ze ouder zijn. Dit zijn onze aanraders:

Vakantie idee voor gezinnen met jonge tieners #5

Natuurlijk mag ‘good old’ Frankrijk niet in dit rijtje ontbreken. Toch een van de meest geliefde vakantiebestemmingen van Nederlandse gezinnen. De keuze qua vakantiebestemmingen is er gigantisch en er is voor iedereen iets leuks te vinden. Combineer het met een meerdaagse stedentrip naar Parijs. Onze aaraders:

En, is het kiezen van een vakantie met pre-pubers nu iets makkelijker geworden?

Meer lezen

Zin in meer handige vakantietips? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Vorig artikel7x de leukste tienercampings in Nederland
Volgend artikelLandal Oostenrijk: zo vind je de leukste vakantieparken!
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

2 REACTIES

 1. Ik (67 jaar) wil met mijn kleindochter (12 jaar) een paar nachtjes weg rond 13,14,15 juli 2023.
  Heeft u een idee? Ik dacht zelf op de fiets ergens naar toe of de fiets meenemen.
  Wij wonen in de buurt van Rotterdam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.