Wist je dat je kan raften met kinderen in Noorwegen? Blogger Fieke en haar dochter R. vinden het heel spannend, zeker als ze vooraf een kijkje nemen bij de snelstromende Otra rivier… De spanning stijgt verder. Maar dan komt toch het ‘We did it!’-gevoel. Wat een geweldige ervaring en jij kan meegenieten in dit blog!
Zuid-Noorwegen: Raften met kinderen op de Otra rivier
Een enthousiast maar gespannen koppie loopt al de hele ochtend naast mij. Regelmatig stelt ze de vraag “Hoe lang duurt het nog?”. De minuten lijken voorbij te kruipen. Vanmiddag gaat het eindelijk gebeuren. R. en ik gaan raften op de Otra rivier in Zuid-Noorwegen. Twee maanden geleden zijn we voor het eerste wezen raften in Tsjechië. Op de website van Troll Aktiv hebben we gezien dat raften in Noorwegen wat anders is dan raften in Tsjechië. Het water gaat veel sneller en de afdaling veel steiler. Sinds het bekijken van de foto’s op de site kijken we beide erg uit naar deze activiteit, maar voelen we ook een lichte spanning in onze buik. Wat zal de middag ons gaan brengen?
Wij zijn ruim op tijd in het gebied en besluiten alvast een kijkje te nemen bij de Otra rivier. We lopen een soort dam op die een stuk het water in gaat. We moeten flink hard praten om elkaar goed te verstaan, het water knalt tegen de rotsblokken en dendert naar beneden. We zien dat het water vol met grote stenen en rotsen ligt. Het maakt niet uit waar je in Noorwegen bent, deze rotsen kom je overal tegen. Tussen de rotsen stroomt en versnelt het water. “Gaan we hier straks naar beneden?” vraag R., en ik knik ja en denk dat we maar snel moeten gaan. Dan kunnen we ons niet meer bedenken. We stappen in de auto en rijden richting Troll Aktiv.
Troll Aktiv buitensportcentrum
Troll Aktiv is een buitensportcentrum en ligt 7 kilometer ten noorden van de Evje. Het is gelegen aan rivier de Otra. De Otra is de langste rivier in Zuid-Noorwegen en stroomt van het noordelijk gelegen Setesdal naar het zuiden waar het bij Kristiansand uitmondt in zee. De rivier kent twee grote meren, het Byglandsfjord en Araksfjord. De rivier wordt niet gebruikt voor de scheepvaart maar je vindt er wel 11 waterkrachtcentrales. Dat het water lekker stroomt blijkt dus wel.
Het buitensportcentrum biedt diverse mogelijkheden. Kayaks, fietsen en kano’s kunnen onder andere worden gehuurd. Er is een special Bike Park & Pump Track, je kan gaan klimmen en ze bieden zelfs een escape room. Maar één van de belangrijkste dingen die ze doen is het aanbieden van rafttochten. Voor families met kinderen hebben ze een speciale rafttocht. Kinderen vanaf 6 jaar mogen hier aan mee doen.
Speciale kleding voor het raften
Aangekomen bij Troll Aktiv moeten we verzamelen op het terras. Onze raftgroep bestaat, naast R. en mijzelf, uit 2 Noren en een Duits gezin met 2 kinderen. We zitten dus met 8 man en een gids in de boot. De voertaal is Engels. Op het terras vertelt onze gids welke kleding we straks allemaal moeten ophalen, aan moeten trekken en waar we verzamelen om met het busje naar het vertrek punt te rijden.
Even snel omkleden is er niet bij. We beginnen met zwemkleding met daarover lang thermo ondergoed. Dit moet je zelf meenemen en kan je niet lenen. Ik zie dat veel mensen ook alleen zwemkleding gebruiken. Daarna volgen een wetsuit eneen soort waterdicht jack. Als laatst voegen we daar een zwemvest, een helm en waterschoenen aan toe. We worden bij het uitzoeken van onze kleding goed geholpen en lopen met onze handen vol naar de toilet/douche ruimte waar we ons om kunnen kleden.
Ik zie de spanning bij R. oplopen. Het aantrekken van een wetsuit wil niet zo makkelijk. Ze is bang dat we het busje naar het water missen. Als ik zeg dat niemand weg gaat zonder ons, lukt het haar om alles rustig aan te doen. Onderweg kan je geen spullen meenemen, dus we leggen onze kleding en tassen in de auto en geven onze autosleutel af. Dan halen we snel een peddel op en lopen naar het busje. Dat lopen wil echter niet zo makkelijk in al die beschermende kleding. Even later vertrekken we met het busje in noordelijke richting. Iets ten zuiden van het Byglandsfjord stoppen we. We dragen met z’n allen de boot naar de oever en stappen in. We blijken niet alleen te varen er gaat altijd een kayak met een andere gids mee voor de veiligheid. Wel zo’n fijn idee.
Oefenen met raften
Op het open en rustige water krijgen we uitleg over het raften zelf. Waar moet je zitten in de boot. Hoe moet je roeien en wat zijn de commando’s van de gids. R. heeft al snel door wat forward en backward is. We oefenen ‘get down’ en leren steeds sneller midden in de boot te gaan zitten met één hand aan de peddel en de andere hand aan het touw. ‘Get Up’ brengt ons weer in de actieve peddelposititie.
Op het rustige water doen we een paar balanceer oefeningen. Om en om mag er iemand op de voor- en achterkant van de boot gaan staan en de rest van de groep moet al peddelend zorgen dat de boot rondjes draait. We gaan steeds sneller en als je pech hebt val je in het water. Op deze manier raken we gewend aan de boot, het vallen in het water en het elkaar helpen weer in de boot te komen. Ik merk aan R. dat ze niet alles mee krijgt wat er verteld wordt in het Engels, ook al vertaal ik veel. Tel daar de spanning bij op en je snapt helemaal dat R. even een traantje laat als ze gevraagd wordt dit balanceer spelletje te doen. De gids is geweldig en geeft aan dat niets moet. Met het aanbod om haar hand vast te houden en midden in de boot op een rand te gaan staan durft ze het aan.
Raften met kinderen opde snelstromende Otra rivier
Na al dit oefenen is het tijd voor het echte werk. We peddelen actief naar de eerste afdaling met een flinke stroomversnelling. Net voordat we de stroomversnelling bereiken horen we “get down” en duiken we met zijn allen de boot in. Enkele tellen later zijn we allemaal zeiknat en zie ik een geweldig grote glimlach op het gezicht van R. Alle spanning is weg en heeft plaatsgemaakt voor intens genieten. Tegen onze verwachting in moeten we de boot omdraaien en peddelen we stroomopwaarts terug naar de stroomversnelling waar we net vanaf komen. “We gaan surfen” zegt onze gids. We drukken de neus van de boot in het water dat naar beneden klettert, worden omhoog geduwd en krijgen opnieuw een flinke plens water over ons heen. Nu zijn we echt allemaal doorweekt.
We peddelen verder en zien de dam verschijnen waar we in de ochtend naar het water hebben staan kijken. Onze gids geeft aan dat deze afdaling alleen door kinderen van 10 jaar en ouder gedaan mag worden. Net voor de dam gaan we even aan wal en lopen we met zijn allen over de dam om uitleg te krijgen hoe we hier naar beneden gaan. R. wordt door de gids naar beneden gebracht waar ze op een ander dammetje rustig op ons kan wachten. De gids in de kayak is ook in de buurt en houdt haar in de gaten. Het uitzicht dat ze vanaf het plekje heeft is prachtig. Een dag later keren R. en ik hier terug omdat het zo mooi is en genieten we van andere rafts die naar beneden gaan. Ik loop met de groep terug naar de boot en maak me klaar voor de afdaling. We peddelen weer flink door tot net voor de afdaling, duiken dan de boot in en genieten van het bulderende water om ons heen. We hebben allemaal een ‘yes we did it’ gevoel als we beneden aankomen. We pikken R. op en genieten van een paar mooie versnellingen.
Het einde van het parcours komt in zicht. Er staat nog één ding op het programma. We leggen de raft aan bij een rots middenin de rivier. We klimmen naar boven en dan krijgen we de opdracht om van deze hoge rots het water in te springen en terug te zwemmen naar de boot. Niet bij nadenken en gewoon doen denk ik bij mezelf. R. springt van een iets lagere rots en ik doe de hoge. Met een aanloopje spring ik eraf, verdwijn onder water, kom boven en zwem naar de boot. Ook dit toch maar gewoon gedaan! R. is enthousiast en wil nog een keer.
Tijdens het laatste stukje mag R. gids zijn en moet ze de boot naar de kant leiden. De termen forward, backward en get down heeft ze zich goed eigen gemaakt. Bij de oever aangekomen tillen we de boot op de kant. Er loopt een stralend meisje naast me die nog vol zit met adrenaline. We slaan onze peddels in de lucht tegen elkaar, een peddle five (zo noemden we dat in Tsjechië) is hier wel op zijn plaats.
We halen onze spullen uit de auto om ons om te kleden. Het uitdoen van alle beschermende kleding blijkt bijna net zo lastig als het aankleden. We leveren de spullen in en gaan richting douches. Helaas komen we er onder de douche pas achter dat er een 10 kroon munt in de douche moet voor warm water. Een korte koude douche dan maar voordat we lekker warme kleren aantrekken. Als we richting de auto lopen krijgt R. nog haar Raft Diploma. Die heeft ze dik verdiend!
Handig om te weten over raften met kinderen bij Troll Aktiv
Familie raften kan met kinderen vanaf 6 jaar. Persoonlijk vind ik 6 jaar voor deze tocht best jong. R. (8 jaar) is een goede zwemmer en altijd in voor nieuwe en actieve dingen maar ze vond het best spannend. Echt goed kunnen zwemmen vind ik zelf wel een voorwaarde. De begeleiding, materialen en voorzieningen bij Troll Aktiv zijn prima voor elkaar. De gehele trip duurt ongeveer 3 uur en kost 37 euro per persoon (prijspeil 2016).
Troll Aktiv is open van april tot en met oktober. Naast alle outdoor activiteiten bieden ze ook overnachtingsmogelijkheden op het terrein aan. Dit zag er goed uit. Troll Aktiv ligt op een uurtje rijden van Kristiansand, daardoor is het prima te doen als dagtocht als je aan de kust verblijft.
Meer informatie over Troll Aktiv is te vinden op de hun website.
Zou jij durven te raften met kinderen op de Otra rivier in Zuid-Noorwegen?
Meer lezen
Op zoek naar meer actieve uitjes in Europa? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Canyoning in de Ardeche
- Kanoen en vlot varen op de Klaralven
- Skywalk Allgau en Naturerlebnis
- Wandelen met een ezel in Slovenie
- Direct naar alles blogs over Noorwegen
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Southern Norway. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.