Wintersport met kinderen in Duitsland, dat is meer dan skiën!

0
526

Ook zin in sneeuw? Daarvoor hoef je helemaal niet ver weg. Kies eens voor een wintervakantie of wintersport met kinderen in Duitsland. Want ja, een winterse vakantie in Duitsland biedt meer mogelijkheden dan alleen skiën. Saskia is nieuwsgierig naar de mogelijkheden en ging op onderzoek uit.

Wintersport met kinderen in Duitsland

Duitsland kent 20 wintersportgebieden op gemiddeld slechts zes uur rijden van Nederland. Niet alleen de korte rijafstand is fijn, maar er is ook een groot aanbod aan kindvriendelijke wintersportmogelijkheden. Daarnaast is een wintervakantie in Duitsland goed betaalbaar. In sommige gebieden is er een gratis skipas, anno 2016/2017 is dat in de volgende gebieden: Oberstaufen, Bad Hindelang-Oberjoch, Füssen, Oberammergau, Feldberg, Baiersbronn en St. Englmar.

Maar, waar moet je heen voor een wintersport met kinderen in Duitsland? We zetten de populairste wintersportgebieden op een rij. Te beginnen met het dichtbij gelegen Sauerland en de Harz om daarna via Thüringen naar het zuiden te gaan.

Wintersport in Duitsland met kinderen (foto: Duits Verkeersbureau).
Wintersport in Duitsland met kinderen (foto: Duits Verkeersbureau).

Wintersport in Sauerland

Wintersport-Arena Sauerland heeft meer dan 30 skigebieden met zo’n 120 pistes en 500 km langlaufloipen. Er is een uitgebreid netwerk van bewegwijzerde winterwandelroutes en 20 rodelbanen. De meeste Nederlanders kennen Sauerland van een weekendje Winterberg. Het is dan ook voor Nederlands het dichtstbijzijnde wintersportgebied en dus tref je er Nederlandstalige skischolen. Overnachten kan onder andere bij CenterParcs Hochsauerland.

Genieten van de winterse kou in de Harz

De Harz heeft genoeg te bieden voor liefhebbers van de winter: alpineskigebieden voor beginners en gevorderden, funparks voor snowboarders, langlaufroutes, rodelbanen, snowtubing en winterwandelpaden. Vergeet niet om een ritje te maken met de stoomtrein en zo van het witte landschap te genieten. Aanrader zijn ook sfeervolle evenementen zoals Harzer KulturWinter

Winter in Thüringen

In het midden van Duitsland ligt het Thüringer Woud. Hier ziet het er in de winter sprookjesachtig uit dankzij de besneeuwde bossen. De leukste manier omdat te ontdekken is door het maken van een sneeuwschoenwandeling. Wil je makkelijker wandelen? Kies dan voor een van de sneeuwvrije paden. De skischolen bieden zowel ski- als snowboardcursussen aan. De pistes zijn ook voor beginnende skiërs geschikt. Voor kinderen zijn de natuurrodelbanen, snowtubingpistes en de wedstrijden sneeuwsculpturen maken erg leuk. Pubers leven zich uit in de funparks waar ze kunnen oefenen met freestyle.

Wintersport in het Zwarte Woud

De Feldberg is de hoogste berg in het Zwarte Woud en vormt het hart van de wintersportregio Hochschwarzwald. Wij waren er in mei en troffen net het laatste beetje sneeuw aan. Het gebied is ruim 110 dagen per jaar geschikt voor wintersport. Als je een van de 280 accommodaties boekt die zijn aangesloten bij de Hochschwarzwald Card dan krijg je de skipas voor de skilift naar de Feldberg er gratis bij. Direct aan de piste kan je overnachten in het familievriendelijke hotel Feldberger Hof.

Wintersport in Zuid-Duitsland: Zugspitz Region

De Zugspitz Region is het enige gletsjerskigebied in Duitsland. Het bevindt zich op de 2962 meter hoge Zugspitze. Ervaren skiërs kunnen hun hart ophalen op de langste of de steilste freeridepiste. Voor wandelaars zijn er geprepareerde wandelroutes. De pistes zijn geschikt voor beginners en gevorderden. Er zijn oefenliften en skischolen in het dal. Extra bijzonder: de lama- en fakkelwandelingen.

Sneeuwzekerheid tot eind maart in Oberstdorf

In Oberstdorf is er sneeuwzekerheid van midden december tot eind maart. De skigebieden sluiten aan op het Kleinwalsertal in Oostenrijk. De vijf skigebieden hebben in totaal 136 kilometer aan pistes. Er zijn verschillende moeilijkheidsgraden, geprepareerde langlaufloipes en geruimde winterwandelroutes in Oberstdorf en de omliggende dalen en dorpen. Ook voor gezinnen en niet-skiërs is er genoeg te doen, neem bijvoorbeeld een kijkje bij het schansspringen.

Berchtesgadener Land, aan de Beiers-Oostenrijkse grens

Het prachtige berggebied van het Berchtesgadener Land biedt 60 kilometer aan pistes voor beginners en gevorderden. De regio is goed bereikbaar met de auto of met de bus, die laatste kan gratis worden gebruikt met de speciale gastenpas. Naast skiën kan je in het Berchtesgadener Land wandelen op voorbereide winterwandelroutes, langlaufen en rodelen.

Berechtesgadener Land (copyright: Watzmann)

Wintersport in Oberaudorf

Skipret voor het hele gezin is te vinden in de skigebieden Hockeck en Sudelfeld in Oberaudorf. De Hocheck is vier avonden per week tot 21 uur verlicht en ook de stoeltjeslift gaat dan omhoog. Bijzonder is dat de winterrodelbaan tot 23 uur is verlicht, dat trekt veel bezoekers. Vergeet de natuurrodelbaan van 5 km in Brünnstein zeker niet. Skiën, snowboarden, langlaufen en winter wandelen, het kan allemaal in Oberaudorf.

Chiemgau, genieten van een ongerept gebied

Geen zin in drukke pistes en après-skifeesten? Kies dan voor Chiemgau. Zeker het gezinsvriendelijke skigebied Winklmoosalm-Steinplatte is een aanrader dankzij de brede pistes en de langste afdaling van Duitsland. Het oneindige uitzicht vanaf de hoge bergtoppen, de vele rivieren en meren, het zorgt voor een prachtig winterlandschap.

Klein skigebied in Alpenwelt Karwendel

In dit kleinere skigebied tref je 15 kilometer aan skipistes. De drie dorpen Mittenwald, Krün en Wallgau bieden voor elke bezoeker een passend aanbod. Kies voor wandelen of langlaufen in het dal van de Isar, ga met de razendsnelle rodelbaan of kies een van schaatsbanen. Oh ja, voor kinderen van 4 t/m 12 jaar is er een gratis skicursus als je in een accommodatie in Alpenwelt Karwendel verblijft.

Wintersport in Pfronten in de Allgäu

Beginners, gevorderden, offpisteskiërs en snowboarders kunnen zich helemaal uitleven in de skigebieden. Zowel overdag als ’s avonds wordt er geskied en er is volop après-ski. Wil je niet skiën? Kies dan voor een sneeuwschoentocht, de langste natuurrodelbaan in het Duitse Alpengebied, schaatsen, een arrensleetocht of winterwandelen over de bewegwijzerde winterwandelpaden.

Rodelplezier in Pfronten (copyright: Pfronten Tourismus, foto E. Reiter).
Rodelplezier in Pfronten (copyright: Pfronten Tourismus, foto E. Reiter).

Een wintervakantie in Inzell in de Beierse Alpen

Naar Inzell ga je niet direct om te skiën, er is slechts 3 km piste. Het is wel een mooi gebied in de Chiemgauer Alpen waar je een echte wintervakantie kan hebben tussen de hoge bergen en kristalheldere meren. Maar welke winteractiviteiten kan je in Inzell doen? Langlaufen, alpineskiën, sneeuwschoenwandelen, snow tubing, nordic walking en sleeën. In het kindersneeuwpark is een oefenweide waar de kleinsten zich kunnen uitleven. Met de Inzell Card kan je gratis skiën, rodelen, snow tubing, zwemmen, met de bus en kabelbanen enz. Mocht je denken: “Inzell, waar ken ik dat van?”, dan komt dat vast door de internationale schaatswedstrijden in de Max Aicher Arenda.

Volop plezier voor kinderen (foto: Inzeller Touristik GmbH).
Volop plezier voor kinderen (foto: Inzeller Touristik GmbH).

Meer informatie over deze gebieden voor wintersport met kinderen in Duitsland is te vinden op de website van het Duits Verkeersbureau. Hier kan je per gebied precies zien hoeveel kilometer pistes en andere voorzieningen er zijn. Wil je weten wat er in de betreffende gebieden nog meer voor gezinnen te doen is? Kijk dan op de gezinsvakantie-pagina.

Wat is jouw favoriete gebied voor een wintersport met kinderen in Duitsland?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke Duitse bestemmingen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersbureau. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

M.u.v. de foto in het Zwarte Woud zijn de foto’s ter beschikking gesteld door het Duits Verkeersbureau.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.