Portugal met kinderen: de Algarve net even anders

0
518

Portugal, zonder kinderen bezochten we al eens Porto en Lissabon. Maar het land heeft veel meer te bieden, ook als je niet voor een pakketreis wil gaan. Ik werd dus direct enthousiast toen ik het verhaal van Marcha in mijn mailbox kreeg. Nieuwsgierig hoe je Portugal net even anders kan bezoeken? Lees dan verder.

Portugal met kinderen: de Algarve net even anders

Portugal is een van onze favoriete bestemmingen in Europa. Het land is gevarieerd, de Portugezen zijn ontzettend kindvriendelijk, het land kent prachtige stranden en is daarnaast ook nog eens relatief goedkoop.

Portugal met kinderen: Marcha bezocht de Algarve net even anders dan de grote massa.
Portugal met kinderen: Marcha bezocht de Algarve net even anders dan de grote massa.

Vanuit Sevilla naar de Algarve

Afgelopen zomer trok ik, hoogzwanger en wel, samen met man- en zoonlief naar de oostkust van de Algarve. Hoewel de luchthaven van Faro dichterbij is gelegen vlogen wij vanuit Amsterdam naar Sevilla. De tickets naar deze bestemming waren een stuk goedkoper en bovendien vonden wij het leuk om onze vakantie te beginnen met een korte roadtrip.

Sevilla is een kleine, overzichtelijke luchthaven. Ideaal voor het reizen met kinderen. We hadden in Nederland al een auto gehuurd en konden na wat administratieve handelingen zo de auto in springen. De vakantie was begonnen!

Vanaf Sevilla was het ongeveer 1,5 uur rijden naar onze Bed and Breakfast in Portugal. We huurden daar een appartementje, klein maar van alle gemakken voorzien. In de tuin, omringd door fruitbomen, lag een zwembad waar alle gasten en vooral de kinderen heerlijk konden afkoelen. De wonderschone Bed and Breakfast waar wij verbleven heet Guesthouse Casa Verdazul en vind je in het kleine dorpje Santa Estevao.

Algarve met kinderen

Het is niet voor niets dat de Algarve al meerdere awards heeft gewonnen als het om stranden gaat. In het oosten van de Algarve zijn de stranden langgerekter dan in het westen. Omdat deze regio veel minder toeristisch is dan de westkant zijn ook de stranden hier nog niet overvol.

Een van onze favoriete stranden was Ilha de Tavira. Voor ongeveer 2 euro brengt een oude vissersboot je naar dit pareltje. Ilha de Tavira is een eiland met een camping, wat strandtenten en verder eindeloos strand. Het strand is gekwalificeerd met de blauwe vlag wat betekent dat dit strand tot de schoonste stranden van Europa behoort.

Een ander strand dat ook heel leuk is, is Praia do Barril net ten westen van het dorpje Santa Luzia. Je kunt wandelen naar het strand maar je kunt ook het boemeltreintje pakken in. In Santa Luzia zelf vind je langs de boulevard ook een aantal leuke restaurantjes. Casa do Polvo was bij ons favoriet!

Heerlijke stranden in Portugal. Hier krijg je direct een vakantiegevoel van!
Heerlijke stranden in Portugal. Hier krijg je direct een vakantiegevoel van!
Varen is heerlijk met kinderen: toch iets zien en niets hoeven te doen.
Varen is heerlijk met kinderen: toch iets zien en niets hoeven te doen.

Mijn zoon van 7 is een echte visser. Thuis staan we regelmatig aan de rand van de sloot met zijn hengel. Hier in Portugal zijn de vismogelijkheden eindeloos. Als een volleerd visser hebben we een tour gemaakt op zee. Een geweldig avontuur! Ook andere trips op zee zijn mogelijk. We hebben het zelf niet gedaan maar het dolfijnen spotten schijnt ook heel leuk te zijn.

Een vistour op zee.
Een vistour op zee.

Vanuit het oosten zijn we 2x naar het westen van de Algarve gereden. Eenmaal voor een bezoek aan een geweldig waterparadijs. Met mijn zwangere buik waren de glijbanen voor mij verboden terrein maar mijn mannen hebben genoten van alle attracties! Het vinden van een waterpark in Portugal is niet moeilijk. De grote billboards die je overal tegenkomt wijzen je de weg.

Genieten in het waterpark. Daar worden alle grote en kleine kinderen blij van.
Genieten in het waterpark. Daar worden alle grote en kleine kinderen blij van.
Splash!
Splash!

In de stad Lagos hebben we een grottentocht gemaakt. Op een klein motorbootje voeren we een uur op zee. Onze gids kon prachtig vertellen over het ontstaan van de grotten en alle verhalen die hier de ronde over doen. Een echte aanrader. Kaartjes voor de grottentocht kun je kopen op de boulevard.

Boottochtje.
Boottochtje.
Dankzij de rotsachtige kust zijn er leuke kleine strandjes.
Dankzij de rotsachtige kust zijn er leuke kleine strandjes.

In Lagos is het ook leuk om iets te eten aan de overkant van de boulevard. Er zitten daar een paar kleine restaurantjes die heerlijke authentieke gerechten serveren.

Het oosten van de Algarve kent nog veel meer leuke uitstapjes. Zo  zijn de vele markten en de steden Faro en Tavira ook de moeite waard. Een bezoekje naar Aya Monte net over de grens in Spanje is ook een aanrader. Wij zijn nog lang niet uitgekeken in Portugal en gaan snel weer terug.

Tips!

Let op! Niet bij alle autoverhuurders in Spanje mag je de auto meenemen de grens over naar Portugal. Wij huurden een auto bij Europcar waar dit geen probleem is. Op de snelweg in Portugal betaal je tol. Je kunt eenmalig je creditcard machtigen zodat je niet bij ieder tolpoortje hoeft te stoppen. De tolbedragen zijn minimaal.

Als je, net als ik, zwanger op reis gaat check dan goed wat de regels bij de betreffende luchtvaartmaatschappij hierover zijn.

Marcha, bedankt voor het delen van jouw enthousiasme over Portugal!

Meer tips over een gezinsvakantie in Portugal zijn te vinden bij Gezinopreis. Voor tips voor de combinatie Lissabon en Cascais kun je ook terecht bij Voormijnkleintje.

Meer lezen

Kom jij ook al in een vakantiestemming? Klik & kijk voor meer fraaie Europese plekjes met een mooie kustlijn:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.