Stedentrip Boedapest met kinderen? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden

0
878

Een stedentrip Boedapest met kinderen is misschien niet je eerste keuze. Saskia ging er tijdens haar Interrail-reis 2,5 dag heen en weet het zeker: de Hongaarse hoofdstad is supertof met kinderen!

Dit blog is geschreven in 2018 en in 2024 voorzien van een update

Ontdek de leukste reisaanbieders voor een vakantie naar Boedapest met kinderen

Stedentrip Boedapest met kinderen

In onze Interrail-reis plannen we 2,5 dag voor Boedapest. Dat lijkt me vooraf lang genoeg voor een eerste kennismaking met deze stad. Al snel blijkt dat we in die tijd veel kunnen doen en zien, maar ook heel veel niet. Voor een stedentrip Boedapest met kinderen kun je makkelijk 5 dagen uittrekken.

Tijdens de zomer kan het behoorlijk warm zijn en in de winter ijzig koud, wij raden een stedentrip Boedapest met kinderen daarom aan voor de mei- of herfstvakantie.

In dit blog vertel ik welke bezienswaardigheden wij hebben bezocht, wat de kosten zijn van een stedentrip Boedapest met kinderen én wat er op ons lijstje staat voor een volgende keer. Want terug naar Boedapest wil ik zeker!

Wil je meer weten over onze Interrail-reis? Lees dan hier verder. Boedapest is goed bereikbaar met de trein, we kunnen iedereen aanraden om de stad mee te nemen in de Interrail-route. Mocht je liever met vliegtuig gaan, kan dat ook. Vergelijk tickets op Cheaptickets.

Boeda + Pest = Boedapest

Boedapest bestaat uit twee delen die van elkaar worden gescheiden door de Donau. Boeda is het gedeelte op de heuvels en Pest is het vlakke gedeelte daar tegenover. Samen vormen ze Boedapest.

Ligging Boedapest:

Overnachten in Boedapest met kinderen

Wij kiezen voor een appartement in het centrum van Pest, op loopafstand van het Derenc Ferenc plein en de Donau. Om de hoek van de Sint-Stefanus Basiliek. Dat blijkt een hele goede keuze. Al het openbaar vervoer is vlakbij en veel bezienswaardigheden zijn lopend te bereiken.

Ons appartement is op de tweede verdieping en er is geen lift. Gelukkig kunnen de kinderen hun eigen koffer naar boven tillen, dus dat is zo gepiept.

Het appartement is niet groot. Er is een kleine keuken met eettafel. Koken doen we hier niet, dus dat er maar 1 kookplaatje is maakt niet uit. De badkamer is eenvoudig, maar alles werkt, al moeten we wel zelf de douchedeur in de rail hangen.

De woon- en slaapkamer bestaat uit een 2-persoonsbed, een 1-persoonsbed en een bank waarop geslapen kan worden. Voor ons prima, want we gaan toch de stad ontdekken en niet te veel tijd in ons appartement doorbrengen. Wel komen we er later achter dat het best gehorig is, maar iedereen is ’s avonds zo moe dat het geen belemmering is om in slaap te vallen.

Boek hier dit appartement via Booking.com

Ons appartement ligt heel centraal in Boedapest.
Ons appartement ligt heel centraal in Boedapest.
Compleet en compact. Precies wat wij zoeken tijdens een stedentrip.
Compleet en compact. Precies wat wij zoeken tijdens een stedentrip.

Kindvriendelijke bezienswaardigheden in Boedapest

Ik gaf het eerder al aan, 2,5 dag is tekort voor een stedentrip Boedapest met kinderen. Terugkijkend hebben we toch best veel kunnen doen. Dit zijn onze tips voor toffe bezienswaardigheden in Boedapest voor gezinnen.

Tijdens onze stedentrip Boedapest met kinderen is onze dochter 10 jaar en onze zoon bijna 9 jaar.

 

Margaretha-eiland

In de Donau ligt Margaretha-eiland. We komen hier een keer aan het einde van de middag langs en besluiten om hier op zoek te gaan naar een restaurantje. We vinden een vrij tafeltje bij het restaurant achter de ‘Budapest’-letters, een heel chill restaurant met een gevarieerd publiek. Van vrijgezellenfeestjes tot gezinnen, iedereen zit hier door elkaar.

Er is genoeg keuze op de kaart, dus zo kan het dat M. een gigantische Wiener schnitzel eet, C. aan de pizza zit en G. en ik een tortilla gerecht hebben. Na het eten relaxen G. en C. op de zitzakken, terwijl ze ondertussen een basketbalwedstrijd kijken.

De 'Budapest'-letters zijn 's avonds verlicht.
De ‘Budapest’-letters zijn ’s avonds verlicht.

Fonteinshow op Margaretha-eiland

Elke avond (alleen in het voorjaar en de zomer vermoed ik) is er tussen 20 en 21 uur een fonteinshow met muziek en licht. We pakken er na het eten net de laatste 10 minuten van mee. Het is zeker de moeite waard om hiervoor speciaal naar Margaret Island te gaan om het volledige uur te bekijken.

Zo'n mooie combinatie van muziek, water en licht. Zeker de moeite waard om 's avonds een uurtje te kijken.
Zo’n mooie combinatie van muziek, water en licht. Zeker de moeite waard om ’s avonds een uurtje te kijken.

Activiteiten op Margaretha-eiland

Op het eiland is meer te doen. Er is een openlucht zwembad dat ons meerdere keren is aangeraden (helaas, alweer te weinig tijd…) en je kunt er met een 4-persoonsfiets over het eiland fietsen. Het is een leuke en relaxte plek om heen te gaan als je de stadse drukte zat bent.

Lukacs bad

Met onze Budapest Card kunnen we gratis naar binnen bij het Lukacs bad. We zijn echte Nederlanders, dus de keuze dat we dit thermale bad gaan bezoeken is snel gemaakt.

Het Lukacs bad bestaat uit drie delen: zwembaden, thermale baden en een medisch gedeelte. Helaas blijken de thermale baden vanwege de minerale samenstelling alleen toegankelijk voor voor bezoekers van 14 jaar en ouder.

Het medische gedeelte hebben we niet nodig en zo blijven er voor de kinderen slechts drie zwembaden over. Bij twee van deze zwembaden is het verplicht om een badmuts te dragen. Er zit niets anders op dan deze aan te schaffen (1000 HUF, circa 3 euro).

We lopen eerst een rondje door het gebouw. Het is nogal een wirwar van gangetjes en verdiepingen, pas na een paar keer heen en weer lopen hebben we in de gaten hoe het gebouw in elkaar zit.

Ik wil de thermale baden uitproberen, dus blijft G. met de kinderen in een van de zwembaden. De thermale baden hebben verschillende temperaturen en ook de minerale samenstelling verschilt. Ik zit er vooral heerlijk te relaxen. Daarna wisselen we af, ik blijf bij de kinderen en G. gaat nu naar de thermale baden.

Ik vraag aan M. en C. wat ze van het Lukacs bad vinden, het is toch echt een ander sfeertje dan in een gewoon zwembad. M. zoekt naar woorden en zegt dan: “Nou, er komen hier vooral oudere mensen die, hmm hoe zeg je dat, nou die een beetje bedorven zijn.”

Ze zegt het op een hele lieve toon. Als we er verder over doorpraten blijkt dat ze bedoelt dat het vooral mensen zijn waar iets mee is, die bijvoorbeeld klachten hebben veroorzaakt door ouderdom.

Het ziet er heel vakantie-achtig uit, toch heerst er een echte 'kuur'-sfeer.
Het ziet er heel vakantie-achtig uit, toch heerst er een echte ‘kuur’-sfeer.

Széchenyibaden

Ik wil heel graag de Széchenyibaden bezoeken. Dit thermale bad is het bad dat je altijd op plaatjes in reisgidsen ziet. Het bad is gevestigd in een prachtig gebouw en trekt heel veel bezoekers. Ik bedoel dan ook echt heel erg veel….

De eerste keer dat we erheen gaan is op een middag. We schrikken ons rot van de drukte en besluiten een andere keer terug te komen. Die keer kiezen we voor een avond, het is dan inderdaad iets minder druk, maar zeker niet rustig. 

In de Széchenyibaden komt een heel ander publiek dan in het Lukacs bad, we zien vooral toeristen. Eerlijk gezegd vind ik dat met kinderen erbij wel prettig. Niemand kijkt hier raar op als ze iets te enthousiast aan het ‘badderen’ zijn.

Dit zien we 's middags. Je kunt bijna het water niet in. Veel te druk voor ons!
Dit zien we ’s middags. Je kunt bijna het water niet in. Veel te druk voor ons!

Binnenbaden

Hoewel het buitengedeelte het meest tot de verbeelding spreekt, beginnen we binnen. Daar blijkt een aaneenschakeling van ruimtes te zijn met allemaal verschillende baden erin. Hier mogen de kinderen er wel gewoon in. Ook zijn er enkele sauna’s te vinden waar je met badkleding aan in kunt.

We gaan van bad naar bad en ik vind het leuk om te zien hoe verschillend de kinderen het ervaren. M. zit het liefst rustig in een warm bad, terwijl C. alles heerlijk vindt. Hij geniet volop als hij een bad van 40 graden afwisselt met een bad van 20 graden.

Ik wil me niet laten kennen en doe met hem mee. Aaah, dat is inderdaad heerlijk! Ik neem me voor om hem in Nederland een keer mee te nemen naar een sauna, dat gaat ie vast ook leuk vinden.

Een van de tientallen baden die we binnen vinden en proberen.
Een van de tientallen baden die we binnen vinden en proberen.

Buiten zwemmen

Het buitengedeelte bestaat uit drie baden. In het middelste zwembad kun je baantjes zwemmen, de twee andere baden zijn meer om recreatief rond te hangen. Dat doen wij dus ook. Het water is aangenaam warm en de gele bebouwing er omheen zorgt voor een bijzondere sfeer.

De Széchenyibaden zijn zeker een bezoek waard, maar kies voor ’s ochtends heel vroeg of ’s avonds, dan is het qua drukte nog te doen.

Ook 's avonds is het druk, maar dat noemen we gezellige drukte.
Ook ’s avonds is het druk, maar dat noemen we gezellige drukte.
Zo sfeervol 's avonds!
Zo sfeervol ’s avonds!

Városliget, het stadspark

De Széchenyibaden liggen in Városliget, het stadspark van Boedapest. We lopen er een klein stukje doorheen op weg naar de thermale baden. Later doen we een fietstour door Boedapest en komen we opnieuw in het park.

Tijdens ons bezoek (mei 2018) wordt er flink gebouwd in het park. Er komen nieuwe musea bij. Hiervoor wil de gemeente veel bomen kappen. Ergens verstopt in een hoekje zien we actievoerders die in het park kamperen om de bomen te beschermen.

We fietsen langs de Vajdahunyaburcht. Echt een prachtig gebouw, zo sprookjesachtig dat het een beetje aan de Efteling doet denken. Het is voor ons een korte stop, maar hier kun je gerust meer tijd voor uittrekken. Dat geldt ook voor de rest van het park. Zo is er een dierentuin te vinden, een pretparkje en diverse musea.

De burcht in het stadspark.
De burcht in het stadspark.

Heldenplein

Vanuit Városliget fietsen we naar het Heldenplein. Dit plein vormt het einde van de belangrijke verkeersader Andrássyboulevard. Het Heldenplein is in 1896 aangelegd ter gelegenheid van de duizendste verjaardag van Hongarije.

Het Millenniummonument valt direct op. In het midden van het monument staat een hoge zuil met daarop de aartsengel Gabriël. Voor de zuil staan ruiterstandbeelden en aan beide kant van de hoge zuil is een lagere zuilengalerij te vinden. Hierin staan standbeelden van de helden uit de Hongaarse geschiedenis.

Het Heldenplein is de plek waar veel toeristengroepen een groepsfoto maken. We zien een paar bezopen Engelse jongens een poging doen om erbij op de foto te komen. Ook later zien we in de stad meer vrijgezellenfeestje van vooral Engelsen.

Parlementsgebouw

Het Parlementsgebouw van Boedapest is het bekendste gebouw van de Hongaarse hoofdstad. We hebben al heel wat mooie steden bezocht, maar zijn erg onder de indruk van de grootsheid en de schoonheid van het Parlementsgebouw. Tenminste, de volwassenen in ons gezin, de kinderen kan het niet heel erg boeien.

Hier horen ze voor het eerst over de Hongaarse opstand in 1956. Een situatie die historisch best complex is om uit te leggen aan kinderen van 8 en 10 jaar oud. Dat de kogelgaten nog in de muur zitten vinden ze buitengewoon intrigerend.

We kijken om 11.30 uur naar een ‘happening’ die iets weg heeft van de wisseling van de wacht, maar dat volgens onze gids niet is. Het is vermakelijk om naar te kijken.

Het Parlementsgebouw gezien vanaf Boeda.
Het Parlementsgebouw gezien vanaf Boeda.

Burchtpaleis en Vissersbastion

Aan de andere kant van de Donau (de Boeda kant) bezoeken we het Burchtpaleis en het Vissersbastion. Met een heel steil treintje gaan we omhoog en dan staan we direct tussen beide bezienswaardigheden in.

Echt heel erg steil....
Echt heel erg steil….

Burchtpaleis

We lopen eerst naar het Burchtpaleis en kijken vanaf daar naar de overkant van de rivier. Dat is in Boedapest elke keer weer genieten. De kinderen zijn sneller uitgekeken dan wij en dus gaan we verder. Al slenterend lopen we een rondje om het Burchtpaleis.

Het Burchtpaleis is behoorlijk groot.
Het Burchtpaleis is behoorlijk groot.
Vanaf het Burchtpaleis zien we Gellertheuvel liggen, daar gaan we later tijdens onze stedentrip Boedapest met kinderen nog heen.
Vanaf het Burchtpaleis zien we Gellertheuvel liggen, daar gaan we later tijdens onze stedentrip Boedapest met kinderen nog heen.

Visssersbastion

Bij het Vissersbastion is het druk. Hier moet betaald worden om op de ‘promenade’ van het gebouw te mogen. Dat laten we voorbij gaan. Ergens anders op het Vissersbastion vinden we een plekje waar we gratis op het gebouw kunnen.

Daarna splitsen we op. Ik ga met onze jongste een film over de geschiedenis van Boedapest bekijken. Hiervoor moeten we via een kleine wenteltrap naar beneden. We zijn de enige bezoekers. Jammer, want het is best een aardige film om te zien, ook al verstaat mijn zoon er niets van.

Ondertussen bezoeken mijn man en dochter een toren die een stukje verderop staat, die bekend staat als de Budatower.

Het Vissersbastion.
Het Vissersbastion.
Een heel bijzonder bouwwerk.
Een heel bijzonder bouwwerk.
We hebben zoveel foto's gemaakt van de fantastische uitzichten die we steeds treffen.
We hebben zoveel foto’s gemaakt van de fantastische uitzichten die we steeds treffen.
Ondertussen bezoekt de andere helft van het gezin deze toren.
Ondertussen bezoekt de andere helft van het gezin deze toren.
Mooie uitzichten is wel een terugkerend thema tijdens een stedentrip in Boedapest.
Mooie uitzichten is wel een terugkerend thema tijdens een stedentrip in Boedapest.

Gellertheuvel, Citadella en speeltuin

Aan de Boedazijde van de Donau is de Gellertheuvel een andere populaire toeristische bezienswaardigheid. Wij nemen bus 27 naar de top van de Gellertheuvel. Vanaf de bushalte is het een klein stukje lopen naar de Citadella. Gewoon de massa achterna lopen en dan kom je er vanzelf.

Opnieuw worden we getrakteerd op een fantastisch uitzicht over Boedapest. We lopen langs de citadel totdat we niet meer verder kunnen. Hier gaan verschillende paden naar beneden. De route bevat traptreden, dus niet te doen met een buggy.

Vanaf de Gellertheuvel zien we het Burchtpaleis liggen.
Vanaf de Gellertheuvel zien we het Burchtpaleis liggen.
Had ik al gezegd dat we een mooi uitzicht hebben vanaf de Gellertheuvel?
Had ik al gezegd dat we een mooi uitzicht hebben vanaf de Gellertheuvel?
Op weg naar beneden. Eens kijken of we de speeltuin kunnen vinden.
Op weg naar beneden. Eens kijken of we de speeltuin kunnen vinden.

Speeltuin Gellertheuvel

Ik heb gelezen dat er halverwege de Gellertheuvel een leuke speeltuin is. Geen idee waar deze precies is. Opeens hoor ik kinderstemmen. Dit klinkt als speeltuingeluid. En ja hoor, door gewoon naar beneden te lopen komen we er vanzelf.

Deze speeltuin is echt de moeite waard om heen te gaan tijdens een stedentrip Boedapest met kinderen. Bij de inrichting is leuk gebruik gemaakt van de helling van de heuvel. Er zijn veel gave glijbanen en klimmogelijkheden. Als het aan onze jongste had gelegen waren we hier de rest van de dag gebleven.

Vanaf de speeltuin gaat er een beter begaanbaar pad naar beneden. We komen de heuvel af bij het Gellert badhuis. Hier gluren we even naar binnen. Het is dat we al twee badhuizen hebben bezocht, maar deze komt absoluut op het lijstje voor de volgende keer.

Wat een leuke speeltuin. Deze mag je met kinderen t/m circa 10 jaar niet missen.
Wat een leuke speeltuin. Deze mag je met kinderen t/m circa 10 jaar niet missen.

Kettingbrug

De Kettingbrug is de oudste brug van Boedapest. We lopen meerdere keren over deze mooie brug om van Pest naar Boeda te gaan of weer terug. In mei is het al best warm in Boedapest en op de brug vangen we een heerlijk verfrissend windje.

De Kettingbrug.
De Kettingbrug.
We lopen er meerdere keren overheen.
We lopen er meerdere keren overheen.

Schoenen op de Donau promenade

Tijdens een van onze wandelingen langs de Donau komen we langs het schoenenmonument. Het is te vinden vlakbij het Parlementsgebouw. De schoenen op de Donaukade zijn een monument ter nagedachtenis aan de Joden die hier zijn doodgeschoten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Over een lengte van 40 meter staan zestig paar metalen schoenen. Voordat de Joden werden doodgeschoten moesten ze hun schoenen uitdoen en daarna op de rand van de kade gaan staan. Daarna werden ze doodschoten en door de stroming van de Donau meegenomen.

Wij zijn alle vier onder de indruk van deze plek.

Het schoenenmonument langs de Donau is indrukwekkend om te zien.
Het schoenenmonument langs de Donau is indrukwekkend om te zien.

Joodse synagoge

De grootste synagoge van Europa staat in Boedapest. De kinderen zijn niet eerder in een synagoge geweest, dus hier wil ik absoluut heen tijdens onze stedentrip Boedapest met kinderen.

Tot hilariteit van de kinderen moet papa in de synagoge een keppeltje op. Overal in de synagoge staan gidsen om uitleg te geven. Je kunt aanschuiven bij een gids in de taal van jouw voorkeur. Wij luisteren mee met de Engelstalige gids en vertalen een deel van de informatie voor de kinderen.

Na het bezoek aan de Grote Synagoge bekijken we de rest van het complex. We horen meer over het Joodse getto dat hier is geweest en hoe het leven hier was. De kinderen proberen zich er een voorstelling van te maken, maar het is voor hen bijna niet te bevatten. Voor ons trouwens ook niet.

De Grote Synagoge.
De Grote Synagoge.
Bij deze mooie binnenplaats lezen we meer over het Joodse getto. Indrukwekkend.
Bij deze mooie binnenplaats lezen we meer over het Joodse getto. Indrukwekkend.
Modern kunstwerk ter nagedachtenis aan de omgekomen Joden.
Modern kunstwerk ter nagedachtenis aan de omgekomen Joden.

Bloemetjes ijs en chimney cake eten

Bij een zomerse stedentrip Boedapest met kinderen hoort ijs eten. Op een van de hoeken van het plein voor de Sint-Stefanus Basiliek is een ijssalon. Daar verkopen ze ijsjes in de vorm van een bloem. Een groot succesnummer bij onze kinderen.

Ook niet te missen is de chimney cake. Warme krokante deeg met een vulling naar keuze. Het levert behoorlijk wat geklieder op, maar laat je daardoor niet tegenhouden.

Natuurlijk proeven we de chimney cake.
Natuurlijk proeven we de chimney cake.

Fietsexcursie door Boedapest

Eerder hebben we goede ervaringen gehad met een fietsexcursie als eerste kennismaking met een stad. Dat doen we tijdens onze stedentrip Boedapest met kinderen opnieuw. Zo’n fietsexcursie kan je boeken met Baja Bikes.

Eerlijk is eerlijk, deze keer valt het wat tegen. De gids spreekt Nederlands met een zwaar accent waar de kinderen behoorlijk aan moeten wennen. Hij vertelt veel en zijn verhalen hebben een hoge informatiedichtheid. Voor kinderen die weinig weten over de Hongaarse geschiedenis is het lastig te volgen.

Het fietsen in Boedapest is niet zwaar. De fietsexcursie blijft in Pest, het vlakke gedeelte van Boedapest. Wel vind ik voor onze jongste de tocht pittig en dat komt vooral door het drukke verkeer waar we tussendoor moeten. Het gaat goed, maar het had anders kunnen lopen als hij eventjes was afgeleid.

Lees hier meer over onze fietstour door Boedapest.

Verzamelen voor de fietsexcursie.
Verzamelen voor de fietsexcursie.
Tijdens de fietsexcursie horen we bij het Parlementsgebouw meer over de Hongaarse opstand in 1956.
Tijdens de fietsexcursie horen we bij het Parlementsgebouw meer over de Hongaarse opstand in 1956.

Railway Park

Met onze Interrail Pass krijgen we korting op het Railway Park bij Boedapest. Het klinkt als een leuke plek om met kinderen heen te gaan en dus trekken we een halve dag hiervoor uit.

Het Railway Park blijkt vooral leuk te zijn voor kinderen t/m 8 jaar. We betalen een basisentreeprijs en ontdekken later dat voor andere activiteiten apart betaald moet worden. Daarvoor moeten we opnieuw naar de kassa. Het is allemaal wat onduidelijk en we treffen niemand die Engels spreekt.

We besluiten ons bezoek tot een uurtje te beperken. Dan kunnen we daarna de trein terug naar het centrum van Boedapest nemen. Opnieuw een tegenvaller, want de trein blijkt helemaal niet te gaan. Ja, pas aan het einde van de dag weer…. En dat terwijl er met een flinke bak Europese subsidie een station bij het Railway Park is aangelegd.

Een hele dag doorbrengen in het Railway Park zien we niet zitten, na een uur hebben we al genoeg gezien. Dan maar met de bus terug. Al met al heel wat verloren tijd die we veel liever aan iets anders hadden besteed.

Wij raden het Railway Park alleen aan voor gezinnen met jonge kinderen. Laat je vooraf goed informeren over de treintijden door iemand die Engels spreekt.

Treinen kijken. Helaas zijn de activiteiten vooral leuk voor jongere kinderen.
Treinen kijken. Helaas zijn de activiteiten vooral leuk voor jongere kinderen.

Nog meer kindvriendelijke bezienswaardigheden in Boedapest

Voor een volgend bezoek aan Boedapest staan de volgende bezienswaardigheden op ons lijstje:

 

Kosten stedentrip Boedapest met kinderen

Is Boedapest een goedkope bestemming voor een stedentrip? Ja en nee, het is er goedkoper dan in andere Europese hoofdsteden, maar het is niet zo goedkoop als circa 10 jaar geleden. Om jullie een beeld te geven van de kosten heb ik een lijstje bijgehouden.

Al deze prijzen zijn voor een gezin met twee volwassenen en twee kinderen (8 en 10 jaar oud).

  • Danube Bridge appartement voor 3 nachten: 140 euro.
  • Boedapest Card 72h, 2x voor volwassenen en 2x voor kinderen: 2x 43 euro en 2x 33 euro, samen is dat 152 euro (prijspeil 2020).
  • Overige kosten voor activiteiten en bezienswaardigheden: 174 euro, vooral dankzij ons bezoek aan de dure Széchenyibaden en de fietsexcursie met Baja Bikes.
  • Eten en drinken: 143 euro.

Dit is zonder de reiskosten om in Boedapest te komen.

Samengevat: Boedapest met kinderen

Ontdek de leukste reisaanbieders voor een vakantie naar Boedapest met kinderen

Meer lezen

Op zoek naar meer informatie? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).


Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Budapest. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.