Vinea Family, samen met je gezin op outdoor weekend in de Ardennen

2
761

Vinea organiseert sinds dit jaar Vinea Family vakanties. De dochter en man van blogger Fieke gingen samen naar de Ardennen voor een Family Outdoor weekend. En hoe tof dat was lezen jullie in dit blog. 

Wat is Vinea Family?

De afgelopen jaren hebben onze kinderen verschillende Vinea kampen gedaan. Toen onze oudste dochter van haar Adventure Kixx kamp terug kwam was mijn man gelijk enthousiast, dat zou hij ook wel een keer willen doen. Maar ook een zeilkamp samen met je kind doen leek hem erg leuk. Alleen dat soort kampen bestonden niet. Dit jaar is daar verandering in gekomen.

Vinea heeft een nieuw segment toegevoegd aan hun aanbod, namelijk Vinea Family. Het zijn actieve vakanties samen met andere gezinnen, waar niets moet maar alles voor je is geregeld. De accommodaties hebben comfortabele bedden, heerlijk om na een actieve dag neer te ploffen. De gezinsvakantie van Vinea Family staan bol van gave activiteiten waar je als ouder en kind aan mee kunt doen. Zoals we gewend zijn van Vinea is er leuke reisleiding aanwezig. Voor de kinderen is er daardoor altijd iets te doen en dat geeft ouders de gelegenheid om te relaxen, te borrelen, mee te doen of zelf wat te doen. 

Vinea Family outdoor in de Ardennen kun je ook in de herfstvakantie of meivakantie doen. Je kunt hier de data vinden. In de herfstvakantie overnacht je in een gezamenlijk huis waarbij ieder gezin een eigen kamer met sanitair heeft. Benieuwd wat je allemaal kunt doen tijdens deze familievakantie? Lees dan snel verder!

Soorten Vinea Family gezinsvakanties

Vinea heeft verschillende soorten Family vakanties in hun aanbod opgenomen. Je kunt in Nederland samen met je gezin in een weekend leren zeilen of surfen. Maar je kunt ook richting de Franse kust gaan voor een week Family watersport. Wat een gave familievakanties!

Wij worden enthousiast toen we hoorden over het Family Outdoor weekend in de Ardennen. Een weekend of midweek lang allemaal spannende outdoor activiteiten doen, van klimmen tot kajakken en zelfs speleologie. “Dat lijkt me super cool” is de reactie van onze oudste als ze leest over deze familievakantie.

We brengen graag onze vakanties samen door, maar vinden het ook leuk om af en toe wat één op één met de kinderen te doen. Dus besluiten mijn man en oudste dochter samen op Family Outdoor weekend in de Ardennen te gaan. Een actief weekend van vrijdag tot en met zondag.

Bij terugkomst van hun outdoor weekend in de Ardennen zitten ze vol enthousiaste verhalen en zijn mooie ervaringen rijker die ik graag deel in dit blog.

Vinea Family outdoor weekend adventure valley
Het Vinea Family Outdoor weekend vindt plaats in Adventure Valley Durbuy in de Belgische Ardennen. Een groot terrein met camping, horeca-voorzieningen en natuurlijk heel veel outdooractiviteiten.

Verblijf tijdens het Vinea Family Outdoor weekend in de Ardennen

Op de website lezen we dat we in glampingtenten overnachten. Kamperen past natuurlijk wel bij een outdoor weekend in de Ardennen. “Het lijken wel tenthuisjes” is het eerste wat mijn dochter roept als ze de tenten ziet. Een hele ruime tent voorzien van alle gemakken, “zelfs een laminaat vloer ligt erin”. De tenten liggen op het Glamping terrein van Adventure Valley in Durbuy. Net buiten het terrein waar je alle outdoor activiteiten kan doen. 

In de tenten kun je met maximaal 6 personen slapen. Er is een tweepersoonsbed en één of twee stapelbedden. Er is een zithoek, een koelkast, en er is verlichting en electra. Ook is er een verwarming mocht het koud zijn. Buiten staat een picknicktafel. Ze maken gebruik van het sanitair op het kampterrein. Mijn man en dochter slapen in de standaard tent. Je kunt ook voor een tent kiezen met eigen sanitair. Je krijgt er dan ook een grote buitenruimte bij met ligstoelen.

“Als je denkt dat je gaat survivallen dan is de tent wel een beetje luxe. Maar op deze manier is het wel heel comfortabel, zeker met slecht weer. Maar ook heel geschikt voor gezinnen die niet zo van het kamperen zijn, dan is dit een prima accommodatie.” vertelt mijn man.

Vinea Family outdoor weekend verblijf
De glamping tent op het terrein van Adventure Valley.
Vinea Family outdoor weekend verblijf
In de tent is meer dan voldoende ruimte. Er staat een tweepersoonsbed en een stapelbed. Daarnaast is er ook nog een zithoek en een koelkast.
Vinea Family outdoor weekend verblijf
Wil je nog meer luxe en eigen sanitair dan kies je voor de iets grotere tent.
Vinea Family outdoor weekend verblijf
De sanitairgebouwen staan vlak bij de glampingtenten.

Begin van het Vinea Family Outdoor weekend in de Ardennen

Op vrijdagavond is een welkom georganiseerd waarbij de gezinnen kennismaken met de reisleiding en elkaar. Doordat het druk is op de weg zijn man en dochter wat langer onderweg. Ze blijken niet de enige te zijn, want ze worden gebeld door de reisleiding hoe laat ze denken aan te komen. Dan wachten ze met de kennismaking zodat iedereen erbij is. Wel zo fijn! 

Onder het genot van lekkere hapjes en drankjes vertelt de reisleiding hoe het outdoor weekend in de Ardennen er precies uit gaat zien. Wat je allemaal kunt doen, waar en hoe laat er ontbeten gaat worden en hoe de locatie Adventure Valley Durbuy er uit ziet. Er wordt geproost op een goed en gezellig weekend met elkaar. 

Zoals we gewend zijn van Vinea blijkt ook de kennismaking van Vinea Family tijdens deze familievakantie weer goed in elkaar te steken. De kinderen gaan na het toosten kennismaken met elkaar door het spelen van kennismakingsspelletjes. Dit doen ze zonder de ouders, zodat de kinderen gelijk onderling een band krijgen. Heel fijn als je zelf als enig kind mee bent, dochterlief voelt zich direct onderdeel van de groep.

De ouders kletsen samen verder bij de borrel. De ontvangst wordt afgesloten met een kennismakingsspel voor iedereen. Binnen een uur weet je precies met wie je dit weekend op pad gaat en is het direct gezellig met elkaar. “Ik had niet gedacht dat ik op de eerste avond kinderliedjes aan het zingen zou zijn” vertelt mijn man, “maar dit werkt super om zo kennis te maken”.

Na de kennismaking is het tijd om richting de tent te gaan. Ook daar treffen we een warm welkom aan. Een leuk persoonlijk kaartje van de reisleiding om ons een goed weekend te wensen. 

Vinea Family outdoor weekend kennismaken
Bij het ontvangst op vrijdagavond worden er diverse kennismakingsspelletjes gedaan zodat iedereen elkaar binnen een uur kent.
In de tent ook een persoonlijk welkom door een kaartje en een flesje wijn.

Heel veel stoere outdooractiviteiten voor kinderen in alle leeftijden

Zaterdag en zondag staan in het teken van de outdooractiviteiten. De activiteiten vinden allemaal in of rondom Adventure Valley Durbuy plaats. Vanaf de camping loop je met de groep in een paar minuten naar het activiteitenterrein. Iedereen kan ter plekke zelf kiezen welke activiteiten je wilt gaan doen. En de keuze is echt reuze. Je kunt zelf kiezen of je het leuk vindt om met (een deel van) de groep op pad te gaan of zelf. 

Man en dochter kiezen ervoor om samen met de groep te beginnen. Op de zondag kiezen ze een aantal dingen waar niet de gehele groep aan mee wil/kan doen. 

Vinea Family outdoor weekend
Samen lopen de gezinnen richting het activiteiten deel van het park.

Welke activiteiten zijn er allemaal in Adventure Valley Durbuy?

De lijst van activiteiten die je kunt doen tijdens deze familievakantie is behoorlijk lang, zou jij kunnen kiezen uit al deze activiteiten?

  • Nettenpark
  • Wandelen
  • Tubing Slide
  • Bike Park
  • Mountainbiken
  • 3D labyrint
  • Klimbos
  • Speleologie 
  • Via Ferrata
  • Click & Climb
  • Kajakken

Dochter heeft het dit Vinea Family weekend voor het zeggen en mag bepalen wat ze samen met haar vader wil doen. Sommige dingen zijn bekend zoals het klimmen in een klimpark maar andere dingen volledig onbekend zoals speleologie en Via Ferrata.

Het kajakken staat als groepsactiviteit voor de zaterdagmiddag gepland. Daar hoeft dus geen keuze in gemaakt te worden. Je hoeft vooraf geen keuzes te maken voor het hele weekend. Je kunt na iedere activiteit weer zelf kiezen wat je gaat doen. Dochter is lekker fanatiek en dus worden er in twee dagen heel wat activiteiten gedaan.

Tubing Slide

Het ziet er heel leuk uit om met een grote band van een lange glijbaan gaan. “Maar mama, eigenlijk was de Tubing Slide het saaiste van het hele weekend” zegt mijn dochter. “Niet dat het niet leuk was, maar het is gewoon niet echt spannend.” Ideaal om even tussendoor te doen. 

Vinea Family outdoor weekend tubing slide
Een hele lange glijbaan waar je op een band af kunt.
Vinea Family outdoor weekend slide
Tussen de verschillende activiteiten door is de slide een prima tussenstop.

3D-Labyrint

Het 3D-labyrint, een doolhof waarin je ook omhoog en omlaag kunt gaan, wordt met de hele groep gedaan. Een leuke activiteit voor alle leeftijden. “Het is echt lastiger als je denk, we hebben best vaak terug moeten gaan om de uitgang te vinden.”

Vanuit het labyrint zie je de Via Ferrata, een spectaculaire klimtocht langs een rotswand. Dochterlief houdt wel van een uitdaging en ter plekke wordt besloten dat die activiteit dit weekend zeker moet plaatsvinden.

Vinea Family outdoor weekend 3d labyrint
Het 3D-Labyrint is nog niet zo eenvoudig. Het is flink zoeken naar de uitgang.
Vinea Family outdoor weekend 3d labyrint
En sommige stukken in het labyrint beklim je meerdere malen omdat je toch niet goed zat.

Klimpark

Na het labyrint is het tijd om te gaan klimmen. We hebben als gezin al meerdere klimparken bezocht. Maar iedere keer weer zijn de kids hier enthousiast voor te krijgen. Dit klimpark heeft heel veel routes met leuke uitdagingen, dus zeer geschikt voor beginners tot gevorderden.

Wat een luxe dat je zoveel van dit soort leuke activiteiten achter elkaar kunt doen. Dat allemaal zonder hier iedere keer los voor te hoeven betalen of de bespreking te hebben er maar één of twee te mogen doen. 

Vinea Family outdoor weekend klimpark
Klimmen in een klimpark is altijd leuk. Er zijn veel verschillende routes dus voor ieder wat wils.

Kajakken

Na het klimmen is het tijd voor de acht kilometer lange kajaktocht, de gezamenlijke Vinea Family activiteit tijdens het outdoor weekend in de Ardennen. Even snel naar de tent om zwemkleding aan te doen en dan naar het verzamelpunt.

Het kajakken is een gezellige activiteit om met z’n allen te doen. Tussendoor elkaar nat spetteren of een beetje dwars zitten hoort erbij. In tweepersoons-kajaks vaar je langs het stadje Durbuy en door een mooi stuk natuur.  Aan het eind wordt je met de bus teruggebracht naar Adventure Valley.

“Toen ik na het kajakken ging douchen moest ik echt even nadenken wat we vandaag allemaal gedaan hadden, zo veel leuke dingen” vertelt mijn dochter. Het klinkt ook wel als een erg leuke en mega actieve dag. 

Vinea Family outdoor weekend kajakken
Natuurlijk moet er onderweg onderling ook een beetje gespeeld en geplaagd worden. Nat spetteren en elkaar in de wegzitten blijven dus niet uit.

Nettenparcours

Dag twee blijkt nog actiever en vooral spectaculairder te zijn dan dag één. We beginnen met zijn alle deelnemers van Vinea Family bij het nettenparcours. Op hoogte een parcours afleggen over allerlei netten. Een mooie gezamenlijke opwarmer voor de dag en voor alle leeftijden goed te doen. 

Vinea Family outdoor weekend pettenparcours
Het nettenparcours is een route over en door allemaal netten.

Via Ferrata

Dan splitst de groep zich en gaan man en dochter samen met een paar anderen voor de spannende Via Ferrata route. Hiervoor moet je 140 cm lang zijn en dat blijkt niet voor niets.

Via een hele hoge en spectaculaire klimroute moet je langs een wand klimmen. “Sommige stappen die je moest zetten waren echt heel eng. Ik durfde alles wel maar vond het echt wel spannend” vertelt mijn dochter trots. Menig volwassene heeft moeite met dit parcours en zijn hoogte. Dus echt super stoer dat ze dit wel gedaan hebben. Twee routes worden er gedaan tijdens dit weekend. 

Vinea Family outdoor weekend via Ferrata
De Via Ferrata route is voor echte durfals. Op grote hoogte langs een muur klimmen.
Vinea Family outdoor weekend via Ferrata
Het klimmen is echt niet altijd eenvoudig, en soms ook echt wel spannend. Grenzen worden dan ook verlegd tijdens dit weekend.
Vinea Family outdoor weekend via Ferrata
Hier zie je eigenlijk pas hoe hoog het Via Ferrata parcours loopt.

Click & Climbmuur

“Na de Via Ferrata route hadden we nog niet genoeg van het klimmen. We zijn direct door gegaan naar de 35 meter hoge click & climbmuur waar je recht omhoog moet klimmen. Ook dat was echt wel een uitdaging” vertelt mijn man net zo enthousiast als mijn dochter. De foto’s zeggen genoeg. Wat een toffe dingen zijn dit om te doen.

Vinea Family Outdoor weekend Ardennen klimmuur
Houdt je van klimmen dan kun je je uitleven op deze 35 meter hoge muur. Dochterlief klimt zonder problemen gewoon omhoog.
Vinea Family outdoor weekend Ardennen klimmuur
Durf je zelf niet te klimmen of ben je klaar en wacht je op de anderen, dan heb je beneden een prachtig uitzicht op de klimmuren.

Speleologie

Je zou denken dat ze wel moe zouden zijn na deze activiteiten. Maar nee hoor, ze gaan gewoon door richting de grotten. Met een klein lampje op je hoofd klimmen en klauteren door de spleten in de grot. Ik heb het zelf 20 jaar geleden gedaan en ben er niet dol op. Maar ook dit vinden ze leuk. Het was een korte route van zo’n 20 minuten. Een mooie kennismaking met speleologie. En zeker als je wat vermoeid bent is een korte route wel prima.

Mountainbiken

Na de lunch en de gezamenlijke afsluiting van het kamp wordt er nog snel een mountainbike parcours door het hele park afgelegd voordat het tijd is om naar huis te gaan. “Mountainbiken is niet echt mijn ding” concludeert mijn dochter. “Geef mij maar een gewone fiets”. Het leuke aan zo’n Vinea Family weekend is dat je makkelijk kennis kunt maken met de verschillende sporten en er zo achter kunt komen wat je wel en niet leuk vindt. 

Materiaal en hulp in Adventure Valley

Het Vinea Family Outdoor Weekend in de Ardennen vindt dus helemaal plaats in Adventure Valley. De materialen van de activiteiten en de begeleiding van de activiteiten wordt dan ook vanuit het park geregeld. “Ik ben echt verbaasd over het goede materiaal dat gebruikt wordt” vertelt mijn man. “Ook is er snel hulp ter plekke als het bijvoorbeeld even niet lukt met het klimmen tijdens de Via Ferrata.” Dat is fijn om te weten want zeker bij outdoorsporten is de kwaliteit van materiaal en hulp van groot belang.

Vinea Family outdoor weekend via Ferrata
Tijdens het klimmen zit je goed vast. En wanneer hulp nodig is zijn begeleiders zo bij je.

Afsluiting van het Vinea Family weekend

Na de lunch is er om 14 uur een gezamenlijk moment om afscheid te nemen voordat de eerste gezinnen naar huis zouden gaan. Tijdens dit afscheid benoemde de reisleiding nog even iets persoonlijks over ieder gezin, hoe ze het ervaren hadden. Man en dochter werden getypeerd als lekker fanatiek, twee mensen die alles uit het weekend wilden halen. Nou dat begrijp ik wel na het horen van de verhalen over alle dingen die ze gedaan hebben.

Er worden nog wat afspraken gemaakt met de andere deelnemers van het Vinea Family weekend om foto’s met elkaar te delen. Want hoe leuk is het om foto’s te hebben van zo’n toffe familievakantie waar je allebei of als gezin op staat. En dan is het tijd om de auto in te stappen en huiswaarts te keren. Na nog geen 15 minuten ligt dochterlief te slapen, het was een heel gezellig, actief, spannend, spectaculair maar ook vermoeiend Vinea Family weekend geweest. 

Wie gaan er mee op Vinea Family outdoor weekend in de Ardennen?

Natuurlijk ben ik ook benieuwd naar de andere gezinnen die mee zijn op Vinea Family Outdoor weekend in de Ardennen. Het blijkt heel divers te zijn. Zo is er een gezin die dit weekend als afsluiting van de zomervakantie geboekt heeft. Er is een gezin dat het als los weekend geboekt heeft. Ook zijn er ‘losse’ ouders met 1 kind. 

Ik kan me ook goed voorstellen dat het een ideale familievakantie is voor één-ouder gezinnen of gezinnen met één kind. Doordat er andere gezinnen zijn hoef je niet continue met je eigen kind(eren) bezig te zijn en heb je direct leuk contact met andere ouders en gezinnen.

Eten is dik voor elkaar tijdens het weekend

Tijdens het weekend is een groot deel van het eten geregeld door Vinea. Je hoeft dus (bijna) niets qua eten mee te nemen.

Ontbijt, genoeg keus voor iedereen

Zo wordt er op zaterdag en zondag samen ontbeten in de centrale ruimte op het terrein. Alle gezinnen schuiven aan de grote tafel aan. Om half negen verzamelt iedereen voor het ontbijt bij de centrale ruimte op het terrein. Er wordt samen aan een grote tafel ontbeten. Er is keuze genoeg bij het ontbijtbuffet: yoghurt, cornflakes, brood, zoete broodjes, warme gerechten, drankjes. Zo wordt een goede basis gelegd voor een lange dag vol actie!

Tussendoortjes en de lunch

Voor tijdens de dag krijgt iedere familie een rugzak mee. Met hervulbare Vinea waterflessen en wat koeken. Tussendoor wordt er ook nog drinken uitgedeeld. De lunch overdag moet je zelf verzorgen. Je kunt zelf spullen meenemen (je hebt een koelkast in de tent) of je koopt wat op het adventure terrein. Man en dochter kiezen voor het laatste. Er is keuze genoeg. Warme en koude broodjes, pizza, salades, etc. 

Barbecue met een super leuk toetje als afsluiting

De zaterdagavond staat in het teken van de barbecue. Alle gezinnen verzamelen aan het begin van de avond bij de Vinea Family tent. Naast de picknicktafels liggen er zitzakken en staan er (buiten) spelletjes om te doen. Al snel zitten de kinderen bij elkaar op de zitzakken. Ze vermaken zich uitstekend.

De barbecue wordt aangestoken en er wordt samen gegeten. Natuurlijk worden ook de ervaringen van de dag gedeeld en worden er plannen voor de volende dag gemaakt. De sfeer is relaxt. En er is meer dan genoeg te eten.

“En weet je wat het toetje was?” vraagt mijn dochter enthousiast. Nee natuurlijk weet ik dat niet. “Het was lange vinger Jenga, en je mocht de lange vingers die je uit de toren haalde in de chocola, slagroom of andere dingen dippen. Echt super lekker”  Een top afsluiting van de zaterdag.

Het enige wat handig is om mee te nemen is wat drinken en te snacken voor in je eigen tent. Als je tussen de activiteiten door even een momentje voor jezelf hebt. 

Vinea Family outdoor weekend bbq
De kinderen chillen samen bij de barbecue op de grote zitzakken.

Waarom zou je mee gaan met een Vinea Family vakantie?

Zowel man als dochter antwoorden “Omdat het super leuk en gezellig is” op deze vraag. Samen tijd doorbrengen en actieve dingen doen en voor de rest volledig ontzorgd worden. ‘We hoefden even helemaal nergens aan te denken, konden alleen maar genieten” voegt mijn man toe. “Het is heel leuk om samen met papa al die spannende actieve dingen te doen tijdens deze familievakantie” geeft mijn dochter aan. Maar ook leuk dat je tussendoor even een momentje voor jezelf hebt omdat je dochter zich vermaakt met anderen. 

Wat we ook zagen waren gezinnen met kinderen in verschillende leeftijden. Hierdoor kon niet iedereen uit het gezin alle activiteiten doen. Doordat je met meer gezinnen bent is er de mogelijkheid om je op te splitsen. Een oudere zoon uit een ander gezin is zo met mijn man en dochter mee gegaan op de Via Feratta. Doordat iedereen elkaar direct die vrijdagavond goed heeft leren kennen gaat dit heel makkelijk. Dat maakt de Vinea Family-vakanties erg geschikt voor familievakanties waarbij er een groot leeftijdsverschil is tussen de kinderen.

Beide zijn heel enthousiast over het weekend en ik weet zeker dat ze zo weer zouden gaan. Het gemakt dat alles georganiseerd is, de gezelligheid met andere gezinnen maar wel voldoende vrijheid om je eigen plan te trekken.

Hoe is het om als vader en dochter samen een weekend weg te gaan?

“Heel erg leuk om samen actief dingen te doen. Het begon al in de auto richting de Ardennen, gezellig kletsend met zijn tweeën. Even alle tijd voor elkaar hebben.” is wat mijn man zo leuk vond. “Je bent veel intensiever met één kind bezig, je hoeft je aandacht niet te verdelen. Je gaat dingen doen die je samen aankunt en hoeft even geen rekening te houden met je andere kinderen.”

Ook mijn dochter is enthousiast. Waren we met ons vijven gegaan dan hadden we nooit al deze dingen kunnen doen. En ze geniet juist echt van dit soort activiteiten. Dit soort dingen samen doen blijft ze echt bij. “Maar volgende keer gaan we wel met zijn allen hoor!” zegt ze, “want er is voor iedereen genoeg te doen tijdens deze familievakanties van Vinea!”

Praktisch informatie over het Vinea Family Outdoor weekend in de Ardennen

Je kunt vrijdagmiddag al aankomen in Durbuy. Dat is zeker een aanrader. Van een eerder bezoek weten we al hoe leuk deze omgeving is en hoe mooi dit Middeleeuwse plaatsje is. Ook is het een prima plek om vrijdagavond voor aankomst te gaan eten.

Je kunt het weekend verlengen t/m maandag. Op deze manier kun je de gehele zondag actief zijn in Adventure Valley. Heb je de tijd dan is dit zeker een aanrader want er is genoeg te doen.

Bij alle activiteiten zijn kluisjes beschikbaar. Spullen meenemen in een rugzak tijdens de activiteiten is dus geen probleem.

Check op de website van Vinea Vakanties de beschikbare data voor het Vinea Family outdoor weekend in de Ardennen en de andere gezinsreizen. Momenteel staan de data voor de herfstvakantie en meivakantie online, dat zijn deze keer midweken.

Handig om te weten: in de herfstvakantie is het te koud om in tenten te overnachten. Er wordt dan gebruik gemaakt van een geheel eigen vakantiehuis met gezinskamers met eigen sanitair. Tegen de zomer en in de zomer wordt weer gebruik gemaakt van de safaritenten.

Locatie van Adventure Valley:

Meer lezen

Nieuwsgierig geworden naar kampen voor kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Vinea Vakanties. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

2 REACTIES

  1. Goedendag,

    Wij (2volw z’n 2 kids) willen graag in de periode 5-8 tot 27-8 een week komen survivallen. Overnachten in een tent met bedden. Wat kost dit incl activiteiten als we dit doen zonder eigen sanitair en wat kost dit met eigen sanitair??

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.