Kamperen bij Landal Esonstad

0
599

Blogger Suzanne is een echte kampeergek. Meestal vind je haar op kleine natuurcampings. Deze keer besloot ze een keer een ander soort campingte proberen en ging ze kamperen bij Landal Esonstad. Nieuwsgierig hoe haar ervaringen hiermee zijn? Lees dan verder.

Bekijk hier direct de prijzen van Landal Esonstad

Kamperen bij Landal Esonstad

Kamperen op een recreatiepark. Ik zou het niet snel doen. Wij houden niet van massaliteit en animatie hoeft van ons niet. Maar Landal is anders. De parken zijn prachtig gelegen in de natuur. De kampeerterreinen liggen op een apart gedeelte. Buiten het park met huisjes, maar wel op korte afstand, zodat je van alle voorzieningen van het park gebruik kunt maken. De plekken zijn over het algemeen ruim tot zeer ruim en de kampeerterreinen zijn niet te grootschalig. Kamperen op een park van Landal heeft een groot voordeel ten opzichte van de huisjes. Op de camping zit je niet aan vaste aankomst- en vertrekdagen vast. Je kunt komen en gaan wanneer je wilt. Uiteraard geldt, net als op andere campings, wel een vaste vertrektijd en moet je voor 12 uur je kampeerplaats verlaten. Onze aankomstdag is op vrijdag. En nadat we ons geïnstalleerd hebben en wat hebben gegeten en gedronken, verkennen we de camping en het parkgedeelte. We zijn verrast.

Welkom bij Landal Esonstad.
Welkom op de camping van Landal Esonstad.
We hebben een ruime kampeerplek.
We hebben een ruime kampeerplek.

Mooi groen kampeerterrein

Landal Esonstad ligt in Anjum, aan het Lauwersmeer. Helemaal in het noorden van Friesland. De camping ligt op een apart gedeelte naast het park en heeft 127 kampeerplaatsen. Het is een mooi gelegen kampeerterrein, met goed sanitair en op loopafstand van de rest van het park. Als campinggast kun je gebruik maken van alle faciliteiten op het park. Een groot voordeel, want het park heeft eigenlijk alles wat je nodig hebt voor een leuke vakantie met kinderen. Een binnenzwembad, een kleine binnenspeeltuin, speeltuinen, een pitch & putt baan (9- of 18-holes), een voetgolfbaan, een supermarkt voor de dagelijkse boodschappen, restaurants, (water)fiets- en botenverhuur en zelfs een eigen veerdienst naar Schiermonnikoog.

De camping is lekker rustig. Ik moet er wel bij vermelden dat wij niet in het hoogseizoen gekampeerd hebben, maar een weekend in juni. Je proeft, hoort en ziet de natuur overal op de camping. Het stikt er van de vele soorten vogels. Een ultiem plekje voor de ware vogelliefhebbers. De ruime plekken (115 m2) liggen op groene velden, sommige met een speelvoorziening. De velden worden omringd door water. Leuk om hier met je rubberbootje te varen of om op één van de vele vissteigers een hengel uit te gooien. In het water zitten grote karpers die zich laten vangen. Direct achter de camping ligt de pitch & putt baan. De baan ligt er prima bij. Er is ons verteld dat de ballen regelmatig in het water verdwijnen. Dat maakt het extra leuk. Want het zijn drijvende ballen die je met een visnet weer uit het water haalt, zodat je weer verder kan spelen.

Kamperen bij Landal Esonstad is genieten van een prachtig gelegen kampeerterrein.
Kamperen bij Landal Esonstad is genieten van een prachtig gelegen kampeerterrein.
De kampeerplekken liggen aan het water.
De kampeerplekken liggen aan het water.
Zicht op de camping vanaf de Pitch & Putt baan.
Zicht op de camping vanaf de Pitch & Putt baan.
Vissteigers op de camping.
Vissteigers op de camping.
Driving range van de Pitch en Putt baan.
Driving range van de Pitch en Putt baan.

Sanitair op de camping van Landal Esonstad

Het sanitair ziet er keurig uit en wordt dagelijks schoon gehouden. Er is een babyroom, een kinderwc in een vissenthema (die de jongste helemaal geweldig vindt). Slechts vijf douches bij de dames en vier bij de heren. In het voorseizoen zal dat niet veel problemen opleveren, maar ik verwacht dat dit in het hoogseizoen aan de krappe kant is. Het warm water is gratis. Er is een veld speciaal voor campers en een camperserviceplaats. Elke plaats heeft elektra en een wateraansluiting. Volgens de receptie is er nog geen gratis Wifi, en kan je tegen betaling gebruik maken van het KPN netwerk dat op het park aanwezig is. Tijdens ons verblijf bleek echter toch (beperkt) gratis Wifi aanwezig te zijn. Landal is bezig om een eigen netwerk vanaf de receptie aan te leggen.

Sanitairgebouw met speeltuin.
Sanitairgebouw met speeltuin.
De babyroom in het sanitairgebouw.
De babyroom in het sanitairgebouw.
Speciale kinderwc's.
Speciale kinderwc’s.

Voorzieningen op Landal Esonstad

Landal Esonstad heeft een unieke uitstraling/inrichting. Niet de standaard bungalows of vrijstaande huisjes op een perceel, maar gezellige, in een Oudfriese stijl gebouwde woningen of terpwoningen, die grotendeels aan het water liggen. Via een stadspoort en een straat vol woningen en een mooie speeltuin komen we aan de andere kant van het park met de voorzieningen. Restaurants, een supermarkt, een wellness, een speelhuis, een snackbar. Alles is aanwezig. Aan het eind wacht de haven, van waaruit de boten het Lauwersmeer op vertrekken. Landal Esonstad straalt een gezellige sfeer uit. Bij de receptie staan een springkussen, skelters, allerlei spelletjes en Bollo klaar om 17 uur. Bollo is er ook voor de campinggasten. Net als het animatieprogramma, het speelhuis en het zwembad. Het zwembad bevindt zich direct bij de receptie in het gebouw bij de entree en is met een sleutel ook buiten receptietijden toegankelijk.

Als je gaat kamperen bij Landal Esonstad dan kan je ook gebruik maken van alle voorzieningen op het bungalowpark.

Entree met springkussen.
Entree met springkussen.
De toegangspoort naar het parkgedeelte.
De toegangspoort naar het parkgedeelte.
Het Speelhuis.
Het Speelhuis.
Het bungalowpark gedeelte.
Het bungalowpark gedeelte.
Zwembad met peuterbad.
Zwembad met peuterbad.
Het bubbelbad.
Het bubbelbad.

Restaurants

Op het park zijn twee restaurants en een snackbar aanwezig. De twee restaurants (een brasserie en een pannenkoekenrestaurant) zijn niet in eigendom van Landal. Nadeel is dat deze daardoor door derden in gebruik kunnen zijn. Dit hebben we de eerste avond ondervonden. De brasserie was afgehuurd voor een besloten feest en omdat hierbij het personeel van het pannenkoekenrestaurant werd ingezet was het pannenkoekenrestaurant ook gesloten. Gelukkig liggen vlakbij het park voldoende andere goede restaurants. De Gouden Stek (net buiten het park aan de dijk) en Het Raadsel van de Wadden in de jachthaven Lauwersmeer zijn prima alternatieven. Ook iets verderop in de haven van Lauwersoog kun je prima eten in één van de visrestaurants.

Brasserie met schaakspel op het park.
Brasserie met schaakspel op het park.
Het parkgedeelte bij de haven met de brasserie.
Het parkgedeelte bij de haven met de brasserie.

Prachtige omgeving en veel te doen rondom Landal Esonstad

De omgeving is prachtig. Er is ontzettend veel te doen als je gaat kamperen bij Landal Esonstad. We kiezen ervoor om een dag met de auto weg te gaan en een rondje te rijden om het Lauwersmeer. Onderweg stappen we regelmatig uit om een kijkje te nemen bij het informatiecentrum van Staatsbosbeheer, om te wandelen in de het mooie natuurgebied en om vogels te kijken vanuit één van de vogelkijkhutten die langs het meer staan. Het is ons al snel duidelijk. Het Lauwersmeer is niet voor niets een Nationaal Park. Het is een prachtig natuurgebied. We rijden ook naar Leens om de DoeZoo te bezoeken.

Op zondag gaan we met de boot naar Schiermonnikoog. Rechtstreeks vanaf het park vaar je via de Robbengatsluis van het Lauwersmeer in 1,5 uur tijd naar Schiermonnikoog. De sluis is spectaculair om te zien en de boottocht is leuk voor het hele gezin. Misschien zie je, net als wij, nog wel zeehonden zwemmen.

Eenmaal aan de overkant op Schiermonnikoog staan de huurfietsen al klaar die we vanaf de receptie van Landal Esonstad alvast geboekt en betaald hebben. Op de fiets ontdekken we het prachtige eiland. Veel te snel zit ons weekend er al weer op. Helaas hebben we geen tijd voor allerlei andere leuke activiteiten in de omgeving. Zoals een bezoek aan Pieterburen, Dokkum en een wadtocht (met zeehonden spotten). Jammer. Maar we komen hier vast nog wel eens terug.

De retourtocht per boot vanaf Landal Esonstad naar Schiermonnikoog kost 46 euro (2 volwassenen en 2 kinderen).

Bekijk hier direct de prijzen van Landal Esonstad

Met de boot door de sluis.
Met de boot door de sluis.

Informatie en kosten kamperen bij Landal Esonstad

Het minimum aantal nachten verblijf op de camping is drie. Aankomst en vertrek is dagelijks mogelijk als je gaat kamperen bij Landal Esonstad. Voor een week betaal je op basis van 4 personen (2 volwassen en 2 kinderen 5-12 jaar) in het hoogseizoen 333 euro, inclusief toeristenbelasting en reserveringskosten (prijspeil 2016). Je hebt hiervoor een comfortplek met 16 Ampère elektra, waterafvoerpunt en watertappunt en een bijzettentje. Auto mag bij je campeerplaats staan. En gratis gebruik van zwembad en speelhuis. Voor het gebruik van de footgolf of pitch & puttbaan betaal je extra.

Direct naast de camping ligt een aardgasbehandelingsinstallatie. Deze is 24 uur per dag in werking en veroorzaakt een ruis, waar je geen last van hebt. Wij hebben er prima bijgeslapen.

Ga jij kamperen bij Landal Esonstad? Of ben je er al geweest? We vinden het leuk om te horen wat jullie ervaringen zijn.

Bekijk hier direct de prijzen van Landal Esonstad

Meer lezen

Ben jij een Landal-fan? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebookenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Landal. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.