Familiedag Coudenbergpaleis in Brussel: plezier voor het hele gezin!

0
501

Op de heuvel van de Coudenberg staat het paleis van Brussel. Waar eens per jaar echte ridders en prinsessen wonen tijdens de familiedag van het Coudenbergpaleis. Samen met twee dolenthousiaste kinderen bracht blogger Iris D. een bezoek aan dit grote paleis in het centrum van Brussel.

Coudenbergpaleis in Brussel

Het Coudenbergpaleis is door de eeuwen heen een enorme residentie geworden. Heerser na heerser nam er zijn intrek en verbouwde er naar hartelust. Het paleis werd groter en groter, luxer en luxer. In 1731 verwoest een grote brand bijna het gehele complex en pas na 40 jaar wordt er begonnen aan de wederopbouw. Op de ruïnes wordt het Koningsplein gebouwd. De andere gebouwen worden gesloopt en opnieuw opgebouwd.

Gelukkig zijn heel wat oude elementen bewaard gebleven. De oude muren en kelders zijn als fundering voor de nieuwe gebouwen gebruikt. En in deze donkere, oude gangen onder het paleis kun je op ontdekkingstocht.

Het enorme Coudenberg paleis, je bezoekt slecht een klein gedeelte.
Het enorme Coudenberg paleis, je bezoekt slecht een klein gedeelte.

Familiedag in het Coudenbergpaleis

Eén keer per jaar komt het paleis tot leven. Op de familiedag van het Coudenbergpaleis stap je de wereld van de Renaissance binnen. Het paleis is vol met bewoners: van prinsessen, tot hofdames, tot ridders, tot schutters, tot wachters, tot koks, en ga zo maar door.

Wij hebben een kleine ridder en een kleine prinses in huis en die staan ’s morgens om half 6 al naast hun bed te trappelen om naar het Coudenbergpaleis te gaan. Na een heerlijk ontbijt in ons hotel in het centrum, pakken we de tram. Al bij het uitstappen worden de eerste soldaten gespot. Ze staan klaar om ons met vlag en zwaard over het zebrapad te begeleiden.

Prinsessen in het kasteel

Bij de ingang van het kasteel kan mijn oudste zich niet meer inhouden: “Mam, mam, kijk dan, daar, prinsessen!” We worden verwelkomd door een heel comité prachtig aangeklede prinsessen die ons de ingang van het paleis wijzen. De kinderen worden aangekleed met een kroon en een stempel op hun hand en dan stappen ze parmantig de trappen af naar beneden.

Bij een grote rode deur houden ze stil. Moeten we hier door heen? De deur is zwaar en kraakt een beetje. Er achter wacht een donkere gang met zo af en toe een lampje aan de muur. Twee handjes pakken me vast en stilletjes lopen we de gang door.

Al vanaf de tramhalte worden we begeleid door de bewoners van het paleis.
Al vanaf de tramhalte worden we begeleid door de bewoners van het paleis.

Dwalen door de ondergrondse gangen

Al snel komt de donkere gang tot leven. De gang verbreedt zich tot een eerste kamer waarin we twee schatkisten en een poppenkast zien staan. Overal staan verklede figuren om het spel bij de schatkisten uit te leggen. Helaas is de poppenkast in het Frans, dus die slaan we over. Ook de eerste schatkist blijkt nogal moeilijk, daar moeten we jaartallen op de goede volgorde leggen. Dat zegt onze kleine kinderen nog niets.

Normaal gesproken zijn deze schatkisten onderdeel van een ondergrondse speurtocht door het Coudenbergpaleis. Vandaag zijn er enkele geopend waar je een leuke activiteit kan doen.

Door de oude gangen duiken we de ondergrondse gangen van het paleis in.
Door de oude gangen duiken we de ondergrondse gangen van het paleis in.
De route gaat door smalle, donkere gangetjes.
De route gaat door smalle, donkere gangetjes.
In elke schatkist een mooie verrassing.
In elke schatkist een mooie verrassing.
Op zoek naar verborgen schatten tussen de oude muren van het paleis.
Op zoek naar verborgen schatten tussen de oude muren van het paleis.

Verkleed op de foto

Een stukje verder het ondergrondse gangenstelsel door dan maar weer. Daar stuiten we op iets gaafs: verkleden en dan een fotosessie! Dat hoef je mijn kinderen geen twee keer te vragen. Geduldig staan we in de rij tot we aan de beurt zijn. Rekken vol kleding hangen klaar en drie lieve vrouwen bekijken wat ons het beste past.

Mijn zoon krijgt een stoere ridder outfit en mijn dochter en ik krijgen matchende donkergroene prinsessenjurken. De fotografe doet ontzettend haar best, want mijn zoon is niet zo van het op commando lachen, en uiteindelijk zijn er heel wat leuke foto’s gemaakt. Wat een beleving. De hele dag hoor ik op de meest bijzondere momenten: ‘Toen was ik een echte ridder hè, mama?’

Activiteiten tijdens de familiedag

Zeker een uur lang dwalen we door de ondergrondse gangen van het paleis. Overal staan schatkisten klaar om de kinderen iets over de geschiedenis van het paleis te leren. Er worden dansvoorstellingen en muziekoptredens gegeven. Maar de bewoners die er rondlopen hebben veel leukere dingen te doen, zo leren mijn kinderen al snel.

Zo vinden ze een knutseltafel waar ze een eigen wapen mogen ontwerpen. En een uitgestalde eettafel waar je soep en vlees kunt proeven. Ze ruiken er eens aan en beslissen dan toch maar dat dit meer iets is voor ‘de grote mensen’. “Dit lusten wij echt niet hoor.” Tegenover de eettafel staat ook nog een bierproeverij om het af te maken, dus misschien is dat ook wel zo.

Een ander hoogtepunt is het pijltjes schieten. Met een mini kruisboogje mogen ze plastic pijltjes op de kantelen van een paleis schieten. Het laden hebben ze zo onder de knie. Maar het mikken is een ander verhaal. Gelukkig is papa de reddende engel en worden er heel wat kantelen neergeschoten.

Aan de knutseltafel je eigen wapen ontwerpen.
Aan de knutseltafel je eigen wapen ontwerpen.
Maar om goed te mikken heb je toch papa nodig.
Pijltjes schieten blijft leuk, maar om goed te mikken heb je toch papa nodig.

Historisch buffet

Tegen de tijd dat het middag is, beginnen onze magen te knorren. Dat komt goed uit, want we hebben alle ondergrondse activiteiten wel gedaan en zijn toe aan wat daglicht. Op de binnenplaats is een historisch buffet ingericht. Je kunt bij de kassa kaartjes kopen voor drinken, gebraad en een dessert.

Midden op het plein hangt een varken aan het spit te draaien. Mijn kinderen vinden het in het begin maar shockerend. “Mam, dat varken heeft een speer door zijn keel!” Maar na een kleine geschiedenisles over het eten vroeger vinden ze het oké. Langzaamaan komen alle bewoners naar buiten en vult de binnenplaats zich met een bont gezelschap aan kleurrijk gekleden. Wij houden nog een plekje over voor het heerlijke dessertplankje en eten dat in het zonnetje op.

Er wordt uit het vuistje gegeten en gedronken. Er zijn ouderwetse spelletjes voor de kinderen, zoals memory en ringwerpen. De volwassenen kunnen met een echte kruisboog schieten.

Op de binnenplaats nuttigen we een middeleeuwse maaltijd.
Op de binnenplaats nuttigen we een middeleeuwse maaltijd.
Al het personeel komt ook gezellig lunchen op de binnenplaats.
Al het personeel komt ook gezellig lunchen op de binnenplaats.

Belgische vriendelijkheid

Wat mij opvalt gedurende deze dag is de vriendelijkheid en gemoedelijkheid die er heerst in de ondergrondse gangen tijdens de familiedag van het Coudenbergpaleis. Nergens valt een onvertogen woord. In rijen wordt netjes gewacht op elkaar, zelfs gesprekjes aangeknoopt tussen ouders.

Ook de overvloedig aanwezige verklede bewoners zijn vriendelijk en gericht op de kinderen. Onze kinderen worden overal aangesproken en gevraagd of ze mee willen doen. Er wordt geduldig uitgelegd wat je kunt doen en hoe je het kunt doen. Ik zou er bijna zen van worden. Daar kunnen Nederlanders nog wel wat van leren.

Praktische informatie

Het Coudenbergpaleis is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10 tot 17 uur. In de zomermaanden tot 18 uur. Entree is voor iedereen tot 18 jaar gratis. Ben je ouder dan 18, dan betaal je 7 euro (prijspeil 2018).

Voor kinderen zijn er leuke activiteiten die het bezoek interactief maken. Zo kun je een speurtocht doen, compleet met schatkaart, zaklamp en kostuum. Of de WAOUW verrassingskoffers, waarbij je met sleutels alle schatkisten open maakt. Deze activiteiten kosten 4 euro per kind en reserveren hiervoor is verplicht.

Een keer per jaar wordt de familiedag gehouden. Dan is het paleis op zondag geopend. Wij vonden deze dag echt leuk. We zijn ruim 2 uur binnen geweest en Iza en Abel raakten er niet over uitgepraat.

Tijdens een stedentrip naar Brussel is een bezoek aan het paleis ook zeker een ervaring voor kinderen. Vooral als je kinderen houden van ridders en prinsessen en de bijbehorende verhalen. Wil je weten wanneer de volgende familiedag is of wil je meer weten over het paleis, kijk dan op de site.

Ligging Coudenbergpaleis

Meer lezen

Wil je meer lezen over België? Klik & kijk voor meer informatie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Thôn Hotels. Zoals jullie van ons gewend zijn delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.