Lech am Arlberg in Vorarlberg, misschien ken je het van de koninklijke familie? Voor hen is Lech de favoriete wintersportbestemming. Blogger Lineke neemt haar gezin mee op vakantie naar Lech in Oostenrijk en zoekt uit wat er in de zomer te doen is.
Op zomervakantie naar Lech am Arlberg
Onze zomervakantie vieren we in Lech, Oostenrijk. Onderweg naar Lech vraag ik me af wat ik weet van Lech. Ja ik ken de naam van de wintersportvakanties van de koninklijke familie. Ik heb weleens plaatjes gezien van de koninklijke fotoshoot. Maar allemaal in de sneeuw. Hoe het in Lech in de zomer is? Ik heb werkelijk geen idee. Ik moet zeggen dat ik wel overloop van de vooroordelen over Lech. Het is er vast enorm duur, mondain, zo’n echt wintersportdorp en of het voor de kinderen leuk is… dat vraag ik me af. Ik ben wel heel nieuwsgierig en dat is ook de reden dat we er gewoon heengaan.
Lech am Arlberg of Lechzuers
Gemeente Lech ligt in de deelstaat Vorarlberg. Het ligt op een kleine 900 kilometer rijden vanaf Utrecht. Onder gemeente Lech vallen de volgende dorpen: Lech, Oberlech, Stubenbach, Zug, Bürstegg en Zürs. En de combi van de namen Lech en Zürs kom je overal tegen, Lechzuers. Eigenlijk is dat de naam die men gebruikt om de hele regio Lech te duiden. Voor het gemak gebruik ik alleen Lech of Lech am Arlberg.
Ligging Lech am Arlberg:
Een eerste kennismaking met Lech
Onze reis gaat eerst naar ons appartement in Warth am Arlberg. Warth is een buurdorpje op 10 minuten rijden van Lech. Omdat de supermarkt in Warth nogal klein en prijzig is besluiten we naar Lech te rijden en daar boodschappen te halen. Dit wordt mijn eerste kennismaking met Lech als dorp in de zomer. Ik ben benieuwd.
De weg er naar toe is kronkelig en prachtig. Aan beide kanten hoge bergen, veel bomen en af en toe een idyllisch huisje er tussen. En dan rijden we Lech am Arlberg binnen. Daar waar ik dacht een echt wintersportdorp te treffen is het juist een klein typisch Oostenrijks dorp. Met houten huizen, heel veel bloemen, bergweiden overal rondom en rivier de Lech die woest en bruisend door het dorp stroomt. Ik ga even op een bankje langs de rivier zitten, de zon schijnt zacht op mijn gezicht, mijn ogen absorberen de omgeving. Wat is het hier prachtig!
We halen onze boodschappen bij de lokale Spar in Lech en die blijkt groter en goedkoper dan de super in Warth. Fijn! Als we weer terug rijden naar Warth voel ik me heel tevreden. Het is hier prachtig, dat wordt vast een hele fijne vakantie.
Er op uit met de ‘My Lech Card’
Bij het toerismeburo van Lech haal ik onze ‘My Lech Card’ kaarten. Met de ‘My Lech Card’ kunnen we gebruik maken van diverse kabelbanen, bussen en activiteiten in de regio Lechzuers. De kaart is gratis voor kinderen tot 14 jaar. Daarna kost een kaart 36 euro voor 7 dagen (prijspeil 2020). De kaart is al te krijgen vanaf 2 dagen.
5 uitstapjes in Lech in de zomervakantie
Bij de kaarten krijg ik een brochure met daarin de uitstapjes en activiteiten die we kunnen doen tijdens deze zomervakantie in Lech am Arlberg. Van de 17 doen wij er 5 en onze ervaring deel ik graag met je.
#1 Omhoog met de Rüfikopf Seilbahn naar de Monzabonsee
Midden in het centrum van Lech ligt de Rüfikopf Seilbahn. De kabelbaan die ons omhoog brengt naar de Rüfikopf. We stappen uit op 2350 meter hoogte. Het is even klimmen naar het uitzichtplateau maar dan heb je ook wat. Een fenomenaal uitzicht over Lech am Arlberg en diverse bergen en dalen. We worden er allemaal stil van.
Tijd om op zoek te gaan naar de Monzabonsee. Vanaf het uitzichtplateau zien we hem niet dus het is echt even zoeken naar wegwijzers. We vinden de weg en dalen af. De weg is goed begaanbaar, geen extreme grote stenen of rotsen die we over moeten. Het landschap waar we langs lopen is wel een en al rots en gesteente. Bij uitstek een goeie verstop plek voor Mürmeltieren, bergmarmotten. We horen en zien ze dan ook regelmatig.
Het duurt even voor je zicht hebt op de Monzabonsee, maar na een laatste bocht is het daar ineens. Een prachtig glad meertje midden tussen de hoge bergen.
Na een rondje om het meer beginnen we aan de tocht terug naar boven. Deze is soms best pittig maar we komen er wel. Om de dorst te lessen nog een lekker koud drankje op het panorama restaurant bij de kabelbaan en dan weer naar beneden.
Praktische informatie:
- Entreeprijs: Met de ‘My Lech Card’ kan je de kabelbaan gebruiken
- Parkeren: Parkeren kan in parkeergarage Anger in Lech voor 5 euro per dag (prijspeil 2020)
- Openingstijden: Van 08.30 uur tot 17.30 uur
- Toegankelijk met wandelwagen? Nee
- Duur wandeling: Naar het meer kost ons een half uurtje, terug doen we daar 45 minuten over omdat het voornamelijk stijgen is.
#2 Met de Panoramabus door het Zugertal naar de Formarinsee
In het centrum van Lech is de opstapplaats voor de Panoramabus die ons door het Zugertal naar de Formarinsee brengt. De Panoramabus is een dubbeldekker waarbij de bovenkant open is. Het ideale uitstapje met mooi weer dus. Ondanks de lange wachtrij weten we een plekje op het bovendek te vinden en niet veel later rijden we met de wind door de haren en de zon in het gezicht door het berglandschap van het Zugertal.
Mijn jongste zoon vraagt of ik een koptelefoon of oortjes bij me heb. Naast onze stoel zitten aansluitingen voor een audiotour tijdens de rit. Dat is jammer, want helaas heb ik die niet bij me. Dan maar gewoon om ons heen kijken. De rit is uniek. Als je eenmaal Lech am Arlberg uit bent rij je al snel door een verlaten berglandschap waar alleen de Panoramabus mag rijden. We komen wel veel mountainbikers tegen.
Eenmaal boven verlaten we de bus en na 10 minuten lopen hebben we een adembenemend uitzicht op de Formarinsee. Een prachtig glad bergmeer waarin je de weerspiegeling van de omliggende bergen ziet. Om een beetje uit de mensenmassa te raken lopen we verder naar beneden naar de rand van het meer. Mijn oudste zoon wil pootjebaden. Dat het water ijskoud maakt hem niet uit. Als hij afgekoeld is lopen we weer omhoog en zoeken een mooi plekje om ons broodje te eten.
Met een minuut of 20 zijn we weer terug bij de opstapplaats van de Panoramabus. Had ik nou maar gekeken op het bordje met vertrektijden. Eens in het uur en de chauffeur heeft net pauze. Toch is wachten in een mooie omgeving als dit geen straf.
Na een half uur rijden stappen we weer uit op het plein in Lech am Arlberg. Nog even een boodschapje en onze dag zit er weer op.
Praktische informatie:
- Entreeprijs: Met de ‘My Lech Card’ kan je de Panoramabus gebruiken
- Parkeren: Parkeren kan in parkeergarage Anger in Lech voor 5 euro per dag (prijspeil 2020)
- Openingstijden: De bus vertrekt van de Rüfiplatz 8 keer per dag tussen 08.25 uur en 17.40 uur
- Toegankelijk met wandelwagen? Nee
- Duur wandeling: Van en naar het uitzichtpunt over het meer kost heen 10 minuten en terug zo’n 20 minuten omdat je de berg weer op gaat. Een wandeling om het meer moet je ongeveer 2 uur voor uittrekken.
#3 Zwemmen tussen de bomen in het Waldschwimmbad
Vanaf de Rüfikopf hebben we het zwembad van Lech eergisteren al zien liggen. Het herkenbare zwembad blauw tussen heel veel groene bomen.
Om er te komen is het even zoeken maar dat hebben we er graag voor over. In het centrum van Lech am Arlberg rijden we de brug over de rivier de Lech over. Vervolgens volgen we het enige bordje met ‘schwimmbad’ erop. Het is één lange weg rechtdoor. Dan ineens zien we aan de zijkant van de weg auto’s geparkeerd staan. Een parkeermeter en een bordje met verwijzing naar het zwembad restaurant. Dit zal het dan zijn. We zoeken naar een parkeerplek en dat valt nog niet mee, best druk. Eenmaal geparkeerd spekken we de parkeermeter en lopen het pad af naar het zwembad.
Net na de ingang zie ik links al direct een zandspeelplaats voor kinderen. Kleine kindertjes heerlijk spelend in de modder. Mijn binken willen zwemmen en dus zoeken we een plekje in het gras waar we onze badlakens en tassen kunnen droppen. Niet veel later is het eerste bommetje een feit.
Het zwembad is net gerenoveerd en heeft 3 baden. Een bad voor kleine kinderen, een wedstrijdbad met hoge en lage duikplank en een zwem/wellnessbad met massagestraal en bubbel ligstoelen. Daarnaast hebben ze nog een grote brede waterglijbaan die ook erg in de smaak valt bij mijn jongens.
De kinderen vermaken zich prima en vanuit mijn bubbel ligstoel zie ik mijn jongste zoon achter elkaar van de hoge duikplank springen. Na een korte onderbreking voor een ijsje uit de kiosk haasten beiden zich weer het zwembad in. Een heerlijke middag in het zwembad tussen de bomen.
Praktische informatie:
- Entreeprijs: Met de ‘My Lech Card’ kan je het Waldschwimmbad gebruiken
- Parkeren: Parkeren kan langs de weg naar het zwembad. Let op, gebruik de parkeermeter!
- Openingstijden: Het zwembad is dagelijks open van 09.30 uur tot 19.00 uur
- Toegankelijk met wandelwagen? Ja
#4 Met de Seekopf kabelbaan naar de Zürsersee
Opnieuw een ritje omhoog naar een bergmeer. Vandaag gaan we met de Seekopf stoeltjeslift omhoog om daar de Zürsersee te zien. We parkeren onze auto in de parkeergarage in Lech am Arlberg. Dan nemen we vanaf het pleintje midden in het dorp de Wanderbus naar Zürs. Bij het dalstation van de stoeltjeslift stappen we uit en nemen plaats in de vierpersoons stoeltjeslift. Hier houden we van. Langzaam zweven we naar boven en genieten van de stilte en prachtige omgeving.
Eenmaal boven is het maar een paar stappen lopen en je ziet de Zürsersee. Aan de zijkant van het meer ligt een steiger waar je op kunt lopen. Dat willen de kinderen wel en dus dalen we het stuk naar de steiger af. De jongens rennen de steiger op en ineens waan je je op het meer. Met een 360 graden berglandschap om je heen kan je niet anders dan je in stilte verwonderen.
Nadat mijn jongste zoon twee jonge gasten vanaf de steiger een duik ziet nemen in het meer, trekt hij direct schoenen en sokken uit om dan in ieder geval te pootje baden. Ik kan hem geen ongelijk geven. De weg weer terug is een grote klim. Maar het is het zeker waard. Nog een laatste blik op het meer en we zweven weer terug naar beneden.
Beneden aangekomen blijkt dat we nog 45 minuten moeten wachten tot de bus ons weer komt halen. We hebben nog niet geluncht en besluiten naar de rivier te lopen om te kijken of we in de bedding kunnen zitten. We zoeken een veilige plek en hebben daarmee een waanzinnige lunchplek ontdekt.
Praktische informatie:
- Entreeprijs: Met de ‘My Lech Card’ kan je de Wanderbus en de Seekopf kabelbaan gebruiken
- Parkeren: Parkeren kan in parkeergarage Anger in Lech voor 5 euro per dag (prijspeil 2020)
- Openingstijden: De bus vertrekt van de Rüfiplatz meerder keren per dag. De stoeltjeslift gaat non stop tussen 9.00 uur en 17.00 uur. Let op, maandags gesloten.
- Toegankelijk met wandelwagen? Nee
- Duur wandeling: Om het meer rond te wandelen moet je ongeveer een half uur uittrekken.
#5 Met de stoeltjeslift Steffisalp-Express
Even buiten Lech am Arlberg, in buurdorp Warth, nemen we de stoeltjeslift Steffisalp-Express. Warth zelf ligt op 1515 meter, het bergstation van Steffisalp-Express ligt op 1884 meter. De rit naar boven duurt dus niet heel erg lang.
Het bergstation is het ideale startpunt voor verschillende wandelingen in de omgeving. De dag dat wij er zijn is het bewolkt en regenachtig. We besluiten dus een eindje naar boven te lopen en op een bankje tussen de koeien te genieten van het uitzicht.
Na ons verbaasd te hebben over hoeveel mensen de koeien aanhalen, ondanks dat er overal gevraagd wordt om bergdieren inclusief koeien met rust te laten. Nou ja…na een paar foto’s van de koeien op afstand lopen we terug naar de stoeltjeslift en zakken weer af naar beneden.
Praktische informatie:
- Entreeprijs: Met de ‘My Lech Card’ kan je de Steffisalp-Express stoeltjelift gebruiken
- Parkeren: Parkeren kosteloos voor het dalstation
- Openingstijden: De stoeltjeslift gaat non stop tussen 09.00 uur en 12.30 uur & 13.30 uur tot 17.00 uur. Let op uur middagpauze!
- Toegankelijk met wandelwagen? Nee
- Duur wandeling: Ligt er aan waar je naar toe gaat
Dit zijn de 5 activiteiten die we in de zomervakantie gedaan hebben met de ‘My Lech Card’. Toch zijn er nog 2 bonustips in de regio, die ik ook nog heel graag met je deel.
Nog 2 bonus tips in de buurt van Lech am Arlberg
In de buurt van Lech maken we nog twee uitstapjes.
#6 Wandelen langs de Kalbelesee naar de Körbersee en weer terug
Onder de noemer ‘Von See zu See’ besluiten we dat we deze wandeling ook gaan doen met de kinderen. Met de auto rijden we vanuit het plaatsje Warth naar parkeerplaats Salober. Daar kan je tegen betaling je auto parkeren. Wandelschoenen aan en gaan. Het eerste meer, de Kalbelesee, zien we al direct links langs het wandelpad liggen. Het is nog bewolkt en dat maakt het extra mysterieus.
Langs een gemoedelijk pad met wisselend dalen en stijgen lopen we verder. Bij iedere bocht zijn we nieuwsgierig of we de Körbersee al kunnen zien. Na een uurtje lopen duikt ineens een prachtig meer op. Ingeklemd tussen de bergen. De Körbersee is zo prachtig als de beschrijving deed vermoeden.
Bij berghotel Körbersee nemen we een kop koffie en een glas limonade. Het is hier zo rustig en prachtig. Je kunt een bootje huren om op het meer te roeien, maar ook een rondje om het meer zou je kunnen lopen.
Na een uurtje wandelen zijn we weer terug bij de auto. Deze wandeling is leuk en goed te doen voor families met kinderen. Zelfs je kleintje in de wandelwagen kan mee.
#7 Een ritje met stoomtrein Wälderbähnle
Nou zijn wij helemaal geen expliciete treinfanaten, maar een ritje met een heuse stoomtrein door een berglandschap lijkt me enig. Via de website boek ik onze rit.
Wälderbähnle (bosbaantje vertaald in het nederlands), is een netjes onderhouden treinbaantje tussen Schwarzberg en Bezau. In juli en augustus rijdt er op woensdag, zaterdag en zondag een ouderwetse stoomtrein heen en weer tussen beide stations. Wil je meerijden dan moet je vooraf kaartjes kopen voor de tijd dat jij mee wilt.
Eenmaal aangekomen in Bezau parkeren we op aanwijzing van een medewerker de auto achter het station. Ik haal mijn kaartjes bij het loket en tot mijn grote vreugde zijn het van die ouderwetse kartonnen knipkaartjes. Dit draagt bij aan het hoge kneuterige gevoel van het uitstapje. Ik geniet.
We stappen in de wagon die ons toegewezen is en niet veel later klinkt de schelle fluit van de stoomtrein. We vertrekken op ons ritje door de bergen. De uitzichten, de schelle fluit, de stoom die door de wagon trekt en de conducteur die een heus gaatje in mijn kaartje knipt, maken deze activiteit tot een echte nostalgische ervaring.
Wat vinden wij van een vakantie in Lech am Arlberg in de zomer?
Daar waar ik van tevoren boordevol vooroordelen richting Lech am Arlberg ging kan ik je zeggen dat deze ongegrond waren. Tuurlijk kan je fancy uit eten en heb je zeker hele mondaine hotels en restaurants. Maar ook voor gewone families met kinderen is Lech am Arlberg een heerlijke bestemming. Het feit dat de kinderen tot 14 jaar gratis de ‘My Lech Card’ kunnen krijgen en daarmee berg op en af kunnen vind ik tof.
Nou zijn wij nooit in Lech am Arlberg in de winter geweest, maar we kunnen je Lech in de zomer van harte aanbevelen.
Heb jij je vooroordelen over een vakantiebestemming weleens bij moeten stellen na een bezoek?
Meer lezen
Op zoek naar meer blogs over Vorarlberg en Oostenrijk? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Bezienswaardigheden Bodensee: 16 activiteiten met kinderen
- Rappenlochslucht in Dornbirn
- Brandnertal met kinderen ontdekken
- Met kinderen naar Montafon in Vorarlberg? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden
- Direct naar alle blogs over Oostenrijk
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking metVorarlberg Tourismus. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze mening en ervaringen.