Lech am Arlberg in de zomervakantie: 5 leuke tips voor uitjes

0
297
Misschien is dit wel één van de mooiste plekjes van Lech am Arlberg, de Zürsersee vakantie-lech-am-arlberg.20
Misschien is dit wel één van de mooiste plekjes van Lech am Arlberg, de Zürsersee

Lech am Arlberg in Vorarlberg, misschien ken je het van de koninklijke familie? Voor hen is Lech de favoriete wintersportbestemming. Blogger Lineke neemt haar gezin mee op vakantie naar Lech in Oostenrijk en zoekt uit wat er in de zomer te doen is.

Op zomervakantie naar Lech am Arlberg

Onze zomervakantie vieren we in Lech, Oostenrijk. Onderweg naar Lech vraag ik me af wat ik weet van Lech. Ja ik ken de naam van de wintersportvakanties van de koninklijke familie. Ik heb weleens plaatjes gezien van de koninklijke fotoshoot. Maar allemaal in de sneeuw. Hoe het in Lech in de zomer is? Ik heb werkelijk geen idee. Ik moet zeggen dat ik wel overloop van de vooroordelen over Lech. Het is er vast enorm duur, mondain, zo’n echt wintersportdorp en of het voor de kinderen leuk is… dat vraag ik me af. Ik ben wel heel nieuwsgierig en dat is ook de reden dat we er gewoon heengaan.

Lech am Arlberg of Lechzuers

Gemeente Lech ligt in de deelstaat Vorarlberg. Het ligt op een kleine 900 kilometer rijden vanaf Utrecht. Onder gemeente Lech vallen de volgende dorpen: Lech, Oberlech, Stubenbach, Zug, Bürstegg en Zürs. En de combi van de namen Lech en Zürs kom je overal tegen, Lechzuers. Eigenlijk is dat de naam die men gebruikt om de hele regio Lech te duiden. Voor het gemak gebruik ik alleen Lech of Lech am Arlberg.

Ligging Lech am Arlberg:

 

Een eerste kennismaking met Lech

Onze reis gaat eerst naar ons appartement in Warth am Arlberg. Warth is een buurdorpje op 10 minuten rijden van Lech. Omdat de supermarkt in Warth nogal klein en prijzig is besluiten we naar Lech te rijden en daar boodschappen te halen. Dit wordt mijn eerste kennismaking met Lech als dorp in de zomer. Ik ben benieuwd.

De weg er naar toe is kronkelig en prachtig. Aan beide kanten hoge bergen, veel bomen en af en toe een idyllisch huisje er tussen. En dan rijden we Lech am Arlberg binnen. Daar waar ik dacht een echt wintersportdorp te treffen is het juist een klein typisch Oostenrijks dorp. Met houten huizen, heel veel bloemen, bergweiden overal rondom en rivier de Lech die woest en bruisend door het dorp stroomt. Ik ga even op een bankje langs de rivier zitten, de zon schijnt zacht op mijn gezicht, mijn ogen absorberen de omgeving. Wat is het hier prachtig!

We halen onze boodschappen bij de lokale Spar in Lech en die blijkt groter en goedkoper dan de super in Warth. Fijn! Als we weer terug rijden naar Warth voel ik me heel tevreden. Het is hier prachtig, dat wordt vast een hele fijne vakantie.

Welkom in Lech am Arlberg vakantie-lech-am-arlberg.2
Welkom in Lech am Arlberg
Het is een typisch Oostenrijks bergdorp vakantie-lech-am-arlberg.3
Het is een typisch Oostenrijks bergdorp
Natuurlijk even kijken waar de royals logeren vakantie-lech-am-arlberg.1
Natuurlijk even kijken waar de royals logeren…hier dus!

Er op uit met de ‘My Lech Card’

Bij het toerismeburo van Lech haal ik onze ‘My Lech Card’ kaarten. Met de ‘My Lech Card’ kunnen we gebruik maken van diverse kabelbanen, bussen en activiteiten in de regio Lechzuers. De kaart is gratis voor kinderen tot 14 jaar. Daarna kost een kaart 36 euro voor 7 dagen (prijspeil 2020). De kaart is al te krijgen vanaf 2 dagen.

5 uitstapjes in Lech in de zomervakantie

Bij de kaarten krijg ik een brochure met daarin de uitstapjes en activiteiten die we kunnen doen tijdens deze zomervakantie in Lech am Arlberg. Van de 17 doen wij er 5 en onze ervaring deel ik graag met je.

#1 Omhoog met de Rüfikopf Seilbahn naar de Monzabonsee

Midden in het centrum van Lech ligt de Rüfikopf Seilbahn. De kabelbaan die ons omhoog brengt naar de Rüfikopf. We stappen uit op 2350 meter hoogte. Het is even klimmen naar het uitzichtplateau maar dan heb je ook wat. Een fenomenaal uitzicht over Lech am Arlberg en diverse bergen en dalen. We worden er allemaal stil van.

Tijd om op zoek te gaan naar de Monzabonsee. Vanaf het uitzichtplateau zien we hem niet dus het is echt even zoeken naar wegwijzers. We vinden de weg en dalen af. De weg is goed begaanbaar, geen extreme grote stenen of rotsen die we over moeten. Het landschap waar we langs lopen is wel een en al rots en gesteente. Bij uitstek een goeie verstop plek voor Mürmeltieren, bergmarmotten. We horen en zien ze dan ook regelmatig.

Het duurt even voor je zicht hebt op de Monzabonsee, maar na een laatste bocht is het daar ineens. Een prachtig glad meertje midden tussen de hoge bergen.

Na een rondje om het meer beginnen we aan de tocht terug naar boven. Deze is soms best pittig maar we komen er wel. Om de dorst te lessen nog een lekker koud drankje op het panorama restaurant bij de kabelbaan en dan weer naar beneden.

Praktische informatie:

 • Entreeprijs: Met de ‘My Lech Card’ kan je de kabelbaan gebruiken
 • Parkeren: Parkeren kan in parkeergarage Anger in Lech voor 5 euro per dag (prijspeil 2020)
 • Openingstijden: Van 08.30 uur tot 17.30 uur
 • Toegankelijk met wandelwagen? Nee
 • Duur wandeling: Naar het meer kost ons een half uurtje, terug doen we daar 45 minuten over omdat het voornamelijk stijgen is.
Met de kabelbaan naar de Rüfikopf vakantie-lech-am-arlberg.4
Met de kabelbaan naar de Rüfikopf
Vanaf boven heb je een mooi uitzicht over Lech en de verschillende dalen vakantie-lech-am-arlberg.38
Vanaf boven heb je een mooi uitzicht over Lech en de verschillende dalen
Gevonden! Prachtig meertje tussen de bergen vakantie-lech-am-arlberg.6
Gevonden! Prachtig meertje tussen de bergen
Zelfs al is het bewolkt dan is het hier prachtig vakantie-lech-am-arlberg.7
Zelfs al is het bewolkt dan is het hier prachtig

#2 Met de Panoramabus door het Zugertal naar de Formarinsee

In het centrum van Lech is de opstapplaats voor de Panoramabus die ons door het Zugertal naar de Formarinsee brengt. De Panoramabus is een dubbeldekker waarbij de bovenkant open is. Het ideale uitstapje met mooi weer dus. Ondanks de lange wachtrij weten we een plekje op het bovendek te vinden en niet veel later rijden we met de wind door de haren en de zon in het gezicht door het berglandschap van het Zugertal.

Mijn jongste zoon vraagt of ik een koptelefoon of oortjes bij me heb. Naast onze stoel zitten aansluitingen voor een audiotour tijdens de rit. Dat is jammer, want helaas heb ik die niet bij me. Dan maar gewoon om ons heen kijken. De rit is uniek. Als je eenmaal Lech am Arlberg uit bent rij je al snel door een verlaten berglandschap waar alleen de Panoramabus mag rijden. We komen wel veel mountainbikers tegen. 

Eenmaal boven verlaten we de bus en na 10 minuten lopen hebben we een adembenemend uitzicht op de Formarinsee. Een prachtig glad bergmeer waarin je de weerspiegeling van de omliggende bergen ziet. Om een beetje uit de mensenmassa te raken lopen we verder naar beneden naar de rand van het meer. Mijn oudste zoon wil pootjebaden. Dat het water ijskoud maakt hem niet uit. Als hij afgekoeld is lopen we weer omhoog en zoeken een mooi plekje om ons broodje te eten.

Met een minuut of 20 zijn we weer terug bij de opstapplaats van de Panoramabus. Had ik nou maar gekeken op het bordje met vertrektijden. Eens in het uur en de chauffeur heeft net pauze. Toch is wachten in een mooie omgeving als dit geen straf.

Na een half uur rijden stappen we weer uit op het plein in Lech am Arlberg. Nog even een boodschapje en onze dag zit er weer op.

Praktische informatie:

 • Entreeprijs: Met de ‘My Lech Card’ kan je de Panoramabus gebruiken
 • Parkeren: Parkeren kan in parkeergarage Anger in Lech voor 5 euro per dag (prijspeil 2020)
 • Openingstijden: De bus vertrekt van de Rüfiplatz 8 keer per dag tussen 08.25 uur en 17.40 uur
 • Toegankelijk met wandelwagen? Nee
 • Duur wandeling: Van en naar het uitzichtpunt over het meer kost heen 10 minuten en terug zo’n 20 minuten omdat je de berg weer op gaat. Een wandeling om het meer moet je ongeveer 2 uur voor uittrekken.
Met de Panoramabus gaan we naar de Formarinsee vakantie-lech-am-arlberg.49
Met de Panoramabus gaan we naar de Formarinsee
Een plekje op het bovendek is dan wel het leukste natuurlijk vakantie-lech-am-arlberg.16
Een plekje op het bovendek is dan wel het leukste natuurlijk
Eenmaal uitgestapt is het nog een klein stukje lopen om het meer te zien vakantie-lech-am-arlberg.46
Eenmaal uitgestapt is het nog een klein stukje lopen om het meer te zien
Zoveel moois, daar moet je even bij zitten om te processen vakantie-lech-am-arlberg.15
Zoveel moois, daar moet je even bij zitten om te processen
Om het water werkelijk te voelen moet je nog een stukje verder wandelen vakantie-lech-am-arlberg.47
Om het water werkelijk te voelen moet je nog een stukje verder wandelen
Deze plek is werkelijk adembenemend vakantie-lech-am-arlberg.14
Deze plek is werkelijk adembenemend

#3 Zwemmen tussen de bomen in het Waldschwimmbad

Vanaf de Rüfikopf hebben we het zwembad van Lech eergisteren al zien liggen. Het herkenbare zwembad blauw tussen heel veel groene bomen.

Om er te komen is het even zoeken maar dat hebben we er graag voor over. In het centrum van Lech am Arlberg rijden we de brug over de rivier de Lech over. Vervolgens volgen we het enige bordje met ‘schwimmbad’ erop. Het is één lange weg rechtdoor. Dan ineens zien we aan de zijkant van de weg auto’s geparkeerd staan. Een parkeermeter en een bordje met verwijzing naar het zwembad restaurant. Dit zal het dan zijn. We zoeken naar een parkeerplek en dat valt nog niet mee, best druk. Eenmaal geparkeerd spekken we de parkeermeter en lopen het pad af naar het zwembad.

Net na de ingang zie ik links al direct een zandspeelplaats voor kinderen. Kleine kindertjes heerlijk spelend in de modder. Mijn binken willen zwemmen en dus zoeken we een plekje in het gras waar we onze badlakens en tassen kunnen droppen. Niet veel later is het eerste bommetje een feit.

Het zwembad is net gerenoveerd en heeft 3 baden. Een bad voor kleine kinderen, een wedstrijdbad met hoge en lage duikplank en een zwem/wellnessbad met massagestraal en bubbel ligstoelen. Daarnaast hebben ze nog een grote brede waterglijbaan die ook erg in de smaak valt bij mijn jongens.

De kinderen vermaken zich prima en vanuit mijn bubbel ligstoel zie ik mijn jongste zoon achter elkaar van de hoge duikplank springen. Na een korte onderbreking voor een ijsje uit de kiosk haasten beiden zich weer het zwembad in. Een heerlijke middag in het zwembad tussen de bomen.

Praktische informatie:

 • Entreeprijs: Met de ‘My Lech Card’ kan je het Waldschwimmbad gebruiken
 • Parkeren: Parkeren kan langs de weg naar het zwembad. Let op, gebruik de parkeermeter!
 • Openingstijden: Het zwembad is dagelijks open van 09.30 uur tot 19.00 uur
 • Toegankelijk met wandelwagen? Ja
Het Waldschwimmbad heeft zijn naam niet voor niks zo tussen de bomen vakantie-lech-am-arlberg.17
Het Waldschwimmbad heeft zijn naam niet voor niks zo tussen de bomen
Een heerlijke zandspeelplaats aan het begin van het zwembad vakantie-lech-am-arlberg.25