Azoren met tieners: 15x tips voor Sao Miguel

0
782

Azoren. Met tieners een goede bestemming als je een bijzondere Europese vakantiebestemming zoekt. Saskia ging erheen en zou de Azoren omschrijven als een mix van IJsland en Engeland, maar dan met een tropisch sausje erover. Nieuwsgierig wat er op het grootste eiland Sao Miguel te doen is? Lees dan dit blog. 

Ontdek de leukste aanbieders voor een vakantie naar de Azoren met kinderen

Azoren met tieners

Avontuur, indrukwekkende natuur, actief bezig zijn en relaxen. Belangrijke ingrediënten voor een vakantie met mijn tieners. Oh ja, en wifi natuurlijk, maar dat is bij de meeste accommodaties hier ook prima voor elkaar. De Azoren zijn wat mij betreft een perfecte bestemming voor actieve gezinnen met (jonge) tieners. Willen jouw tieners ook uitgaan tijdens de vakantie? Dan zou ik eerder voor een andere vakantiebestemming kiezen.

Ligging en bereikbaarheid Azoren

De Azoren is een vulkanische eilandengroep die bij Portugal hoort. Meestal vlieg je erheen met TAP, waarbij je in Lissabon overstapt. In het vakantieseizoen vliegt Transavia vanaf Schiphol rechtstreeks naar Sao Miguel. Het is ongeveer 5 uur vliegen. En dan sta je ook in een compleet andere wereld.

Op Sao Miguel is een huurauto wat mij betreft echt een must. Anders ben je altijd afhankelijk van georganiseerde tours om ergens te komen. Overigens zijn er een paar tours die we zeker zouden aanraden, daarover later meer.

Beste reistijd Azoren

Ik ging in oktober naar Azoren en koos ervoor om alleen het grote eiland Sao Miguel te bezoeken. Daar is genoeg te doen om je een week te vermaken met allerlei uitstapjes en excursies. Heb je meer tijd? Dan kun je Sao Miguel combineren met een van de andere eilanden van de Azoren. Het nadeel van een vakantie op de Azoren in het najaar is wel dat het flink kan waaien, hierdoor ging onze walvisexcursie niet door omdat de zee te ruw was. Hier heb je in bijvoorbeeld de meivakantie minder last van.

15x doen op Sao Miguel met tieners

Als je naar de Azoren gaat, dan is je aankomst en vertrek altijd op Sao Miguel. In een paar dagen kun je in een hoog tempo de belangrijkste bezienswaardigheden zien en beleven. Ligt je tempo wat lager, trek dan een week uit voor dit eiland. Dit zijn onze tips om op Sao Miguel te doen tijdens een vakantie op de Azoren met tieners.

Ponta Delgada

Ponta Delgada is de grootste stad op Sao Miguel. Hier is ook de luchthaven te vinden. Ponta Delgada heeft in het centrum mooie bebouwing, maar barst niet van de bezienswaardigheden. Dit vond ik het leukste om te doen:

  • Gruto do Carvao, een grot gevormd door lavastromen. De grot is niet heel groot, maar wel indrukwekkend om te zien en een lavastroom van zo dichtbij te bekijken. Bezoek is altijd met een gids en in het hoogseizoen is het zeker aan te raden om vooraf je plekje bij de rondleiding te reserveren. De tour duurt ongeveer een uur en is dus qua aandachtspanne voor tieners ook goed te doen.
  • Een uurtje door het centrum slenteren en de mooie gebouwen bewonderen. Instagram-waardige pareltjes zitten erbij. Voor uitgebreid shoppen zou ik de Azoren overigens overslaan.
  • Ananasboerderij Santo Antonio ligt aan de rand van de stad. Eigenlijk is het een commercieel bezoekerscentrum, maar je kunt ook zien hoe ananas wordt geteeld en daarvoor een kijkje in de kassen nemen. Natuurlijk koop je daarna iets lekkers in de bijbehorende shop. Een bezoekje duurt maximaal 30 minuten.

Ponta Delgada

Vakantie Ponta Delgada

Bloementuin Azoren met kinderen

Grot wandelen in de Azoren

Ponta Delgada Portugal

Termas da Ferraria

Omdat de Azoren vulkanisch zijn kom je op verschillende plekken warmwaterbronnen tegen. Bij Termas da Ferraria is er ook een. Zorg dat je hier bent als het laagwater is.

Loop voorbij het thermengebouw (enigszins vergane glorie) en volg de bordjes naar het natuurlijke zwembad. Kijk onderweg ook even bij de natuurlijke lavabrug Ponto da Ferraria die hier is ontstaan.

Net voordat je met de trap naar beneden gaat vind je aan de linkerkant omkleedruimtes en toiletten. Daarna zie je de mensen al in het water liggen. Loop voorzichtig over de gestolde lava naar de trap, je voelt ondertussen al warme lucht omhoogkomen. Eenmaal in het water komt er van de ene kant warm water en vanaf de oceaan koud water.

Heb je ook kleine kinderen in jouw reisgezelschap? Dan zou ik niet hier gaan zwemmen maar een van de andere natuurlijke zwembaden kiezen.

Tip: neem zwemschoentjes mee! Op glibberige slippers lopen op de lava ondergrond is echt niet aan te raden, deze is heel oneffen en voorzien van scherpe punten waar je niet op wil vallen.

Termas da Ferraria

Vulkaan Termas da Ferraria

Zee bij Termas da Ferraria

Caldeira des Sete Citades

Sao Miguel heeft drie grote meren in voormalige vulkaankraters. Daarnaast zijn er nog talloze kleine meren. In verband met de waterkwaliteit mag er niet gezwommen worden in de meren. Zoals de naam al een beetje doet vermoeden bestaat Caldeira des Sete Citades uit twee meren die met elkaar verbonden zijn. Hier zijn volop watersportmogelijkheden.

Bij Futurismo Azores Adventure aan Lagoa Azul kun je kano’s, supboarden, waterfietsen en gewone fietsen huren. Ik vermoed maar zo dat er bij mooi weer toch mensen in het water belanden, want we zien zelfs waterfietsen met een glijbaan erop.

Wij zijn er tijdens een dag dat het flink waait, dus kanoën, suppen of waterfietsen is niet mogelijk. Fietsen wel. Je kunt kiezen uit meerdere vlakke routes. Wij fietsen langs het grootste meer, maar ook een rondje om het naastgelegen kleinere meer is mogelijk.

Caldeira des Sete Citades

Bergen Caldeira des Sete Citades

Praia do Areal de Santa Barbara

Aan de noordkant van het eiland ligt vlakbij Ribeira Grande het strand om te kijken naar surfers of om zelf een les te nemen. Hou rekening met flink hoge golven, dus of dit echt geschikt is voor beginners vraag ik me af. Maar misschien is de zee in de zomer minder onstuimig.

Praia do Areal de Santa Barbara

Praia dos Moinhos

Op zoek naar een baai waar je wel kan zwemmen? Dan is Praia dos Moinhos een aanrader. Ook dit strand ligt vlakbij Ribeira Grande. Het is een onbewaakt strand, dus wees zelf wel alert want ook hier kunnen de golven en stroming een flinke kracht hebben. Diep het water in gaan zou ik niet aanraden. Bij dit strand vind je een restaurant/snackbar waar je goed eenvoudig kunt eten met zicht op de oceaan.

Praia dos Moinhos

Lunchen Praia dos Moinhos

Lagoa das Furnas

Op weg naar een van de volgende kratermeren stoppen we Pico do Ferro viewpoint. Door de bewolking zien we helemaal niets. Mocht je een betere dag treffen dan heb je dus hier een mooi uitzicht over Lagoa das Furnas.

Net als bij het eerdergenoemde kratermeer kun je hier varen en waterfietsen. Wandelliefhebbers kunnen terecht in het Parque da Grena. Maar de grootste attractie is het thermische gebied Fumaralos Lagoa das Furnas waar de warme dampen door de aarde omhoogkomen. Je kunt er tussendoor lopen over vlonders. Restaurants uit de omgeving maken hier hun beroemde stoofschotels ‘Cozida das Furnas’ met aardwarmte. Rond het middaguur komen ze met busjes naar deze plek om de grote pannen op te halen. Natuurlijk kun je in de omgeving bij meerdere restaurants dit gerecht eten.

Varen Praia dos Moinhos

Cozida das Furnas

Koken bij Cozida das Furnas

Thermische activiteit in Furnas

Sla zeker het dorpje Furnas niet over! Hier borrelt de bodem en zie je stoom omhoogkomen. Er zijn verschillende kraantjes te vinden waar je van het water kunt proeven. Of dat een aanrader is mag je zelf gaan beoordelen. Zeker als je nog nooit in bijvoorbeeld IJsland bent geweest is dit heel gaaf om te zien

Thermische activiteit in Furnas

Water in Furnas

Hotspot Furnas

Parque Terra Nostra

In Furnas vind je ook botanische tuin Parque Terra Nostra. In het najaar staat er niet heel veel in bloei, dus de tuin zelf viel me wat tegen. Het zal de gemiddelde tiener ook niet echt kunnen boeien. En toch willen ze hier wel heen. Want vooraan in Parque Terra Nostra vind je een grote vijver met verwarmd water. Daar mag je in zwemmen. Trek niet je nieuwste zwemkleding aan, want de roestbruine kleur gaat er moeizaam uit. Relaxen en ronddobberen is in ieder geval een heerlijke ervaring. Zorg ervoor dat je in het hoogseizoen vooraf reserveert.

Parque Terra Nostra

Wandelen in Parque Terra Nostra

Natuur van Parque Terra Nostra

Parque da Ribeira dos Caldeiroes

Een leuke stop aan de noordkant van het eiland is Parque da Ribeira dos Caldeiroes. Hier loop je makkelijk naar een waterval toe waar volop foto’s worden gemaakt. Aan de andere kant van de weg stroomt het water verder. Hier staan watermolens en is een parkachtig landschap gemaakt waar je doorheen kunt wandelen. Ook op het terrasje is het heerlijk toeven.

Parque da Ribeira dos Caldeiroes

Terrassen in de Azoren

Waterval in Parque da Ribeira dos Caldeiroes

Prachtige bloemen in de Azoren

Povoacao

Aan de zuidkant raad ik een stop in het plaatsje Povoacao aan. Er is een sfeervol pleintje bij ‘Jardin minicipal de Povoacao’ waar we op een terrasje lunchen. Loop daarna naar het haventje en ga dan rechts. Daar vind je voor kleinere kinderen een speeltuin. Voor tieners kan het leuk zijn om een rondje te doen over de kleine midgetgolfbaan. Ook is er een openbaar zwembad waar je zo een duik in kan nemen.

Povoacao

Midgetgolf Povoacao

Bergen in Povoacao

Piscina Natural Da Boca de Ribeira

Aan de noordoost kant van het eiland is Piscina Natural Da Boca de Ribeira een ander openbaar zwembad. Dit bad is gevuld met oceaanwater dat er door de golven steeds opnieuw inkomt. Vanaf een afstandje zag het er superleuk uit, alleen van dichtbij was het meer vergane glorie en het water niet bepaald schoon. Het zou kunnen dat dit te maken heeft met het moment van bezoek (najaar). Even snel een kijkje nemen als je er toch bent kan nooit kwaad, misschien ligt het zwembad er dan beter bij.

Piscina Natural Da Boca de Ribeira

Theeplantages

Op Sao Miguel zijn twee theeplantages te vinden die je kunt bezoeken. Alle tours gaan naar Cha Gorreana. Het was daar erg druk toen wij er waren, ik kan me voorstellen dat dit aan het begin van de dag of rond lunchtijd minder is. Dan is het interessant om te zien hoe thee wordt gemaakt. Natuurlijk vind je hier ook een grote winkel om souvenirs te kopen.

Zoek je een rustigere plek? Ga dan naar Cha Porto Formoso. Ook hier kun je iets over thee leren, al is het een heel stuk minder. Vooral het uitzicht over de theevelden vanaf het terras is de moeite waard om heen te gaan.

Theeplantages in de Azoren

Thee kweken in Portugal

Caldeira Velha

Nog een plek om te badderen in een schitterende omgeving. Reserveer hier vooraf je entreekaartjes, anders vis je zelfs in het laagseizoen achter het net. Er is maar beperkt plek in de baden en daarmee ook voor de entreekaartjes die toegang geven tot het water. Wil je niet het water in? Dan is er een wandelkaartje te koop, alleen is hiervoor ook een maximale capaciteit per tijdslot. Beetje massaal is het wel, maar ook ontzettend mooi. Dus toch maar doen als je tijd hebt.

Caldeira Velha

Zwemmen in Caldeira Velha

Jeeptour

Via Futurismo Azores Adventure kun je kiezen voor een jeeptour op het eiland. Echt een aanrader om te doen, want je komt op plekken waar je met een gewone huurauto niet komt en de gids weet ontzettend veel te vertellen (zonder dat het saai wordt).

Ik raad aan om deze jeeptour aan het begin van je verblijf te doen, want de kans is groot dat je ook op plekken komt waar je later terug wil komen en meer tijd wil doorbrengen. Wij bezochten met de jeeptour o.a.:

  • Het natuurlijke zwembad bij Termas da Ferraria
  • Caldeira des Sete Citades, inclusief fietsen
  • Lagoa das Furnas en Furnas zelf, inclusief Parque Terra Nostra
  • En heel veel uitkijkpunten en avontuurlijke onverharde weggetjes

Hou er rekening mee dat ivm de weersomstandigheden elke tour er net iets anders uit kan zien. De gids doet z’n uiterste best om juist op de wolkeloze momenten bij uitkijkpunten te zijn en moet dus soms improviseren.

Vind je een jeeptour iets te avontuurlijk? Dan kun je ook kiezen uit een van de excursies met een busje. Als je geen huurauto hebt kun je op die manier toch best veel zien.

Jeeptour in de Azoren

Jeeptour in Portugal

Jeeptour

Natuur tijdens de Jeeptour

Walvissafari

De Azoren met tieners bezoeken? Dan mag een walvissafari niet ontbreken. Moet alleen wel het weer meewerken… da’s in het najaar dus een risico en meestal wordt pas ’s ochtends de knoop doorgehakt of de excursie wel/niet doorgaat. Futurismo Azores Adventure organiseert deze safari’s vanuit Ponta Delgada. Je kunt kiezen voor een ‘gewone’ boot of een snellere rib. Grote kans dat tieners voor die laatste kiezen, da’s een stuk avontuurlijker.

Walvissafari in Portugal

Walvissafari in de Azoren

Walvis spotten in Portugal

Nog meer te doen op de Azoren met tieners

Voor Sao Miguel zijn dit de hoogtepunten tijdens een vakantie op de Azoren met tieners. Maar er is meer te doen. Zo zijn er in de zomer tal van andere excursies op het water mogelijk, zoals snorkelen bij het eiland Vila Franca do Campo. Of je kunt je vakantie uitbreiden met een bezoek aan een of meerdere andere eilanden van de Azoren.

Overnachten op Sao Miguel

Wij verbleven op twee plekken op Sao Miguel. Op zich is dit geen noodzaak, je kunt ook vanuit één locatie het hele eiland bekijken. Ik zou dan aanraden om in de buurt van Ponta Delgada te verblijven. Dat is handig als je een walvissafari gaat doen. Mocht deze vanwege het weer niet doorgaan dan heb je niet vooraf al een stuk gereden.

In Ponta Delgada sliepen we in het Azoris Royal Garden. Een hotel op loopafstand van het centrum, met zwembad (binnen en buiten, let op, binnen moet je een badmuts op!), sportzaal en gameroom. Ook de wifi is prima. Vanaf de luchthaven is het niet zo ver rijden, ook wel prettig na een reisdag.

Overnachten op Sao Miguel

Ons tweede verblijf was aan de noordkant van het eiland in Capelas: Acorsonho Apartamentos Turisticos. Het appartement was ruim en je kunt zelf voor je eten en drinken zorgen maar ook gebruik maken van de voorzieningen in het hotel. Het centrum van het dorpje is te ver lopen. De accommodatie heeft een zwembad (binnen en buiten) en een gameroom.

Azoris Royal Garden

Boek direct een vakantie naar het resort in de Azoren

Ontdek de leukste aanbieders voor een vakantie naar de Azoren met kinderen

Meer lezen

Op zoek naar meer inspiratie voor een vakantie in Portugal? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.