Caravanmover zorgt voor fijne aan- én thuiskomst

Hoe bevalt een caravanmover tijdens een vakantie met kinderen? Al enkele jaren gaan Mieke en haar gezin met de caravan op vakantie. Dit jaar is door Obelink de mover Prestige II aan de caravan gemonteerd. Dit blijkt een heel handig hulpmiddel, zowel op de camping als op de straat. 

Wat is een caravanmover?

Eerst even een korte uitleg over een caravanmover. Dit is een apparaat waarmee via een afstandsbediening de caravan bestuurd wordt. Tegen de wielen van de caravan draaien tijdens het gebruik aandrijfwielen. Deze zetten de caravan in beweging. Via een besturingssysteem kan de caravan hiermee heel nauwkeurig en zonder krachtsinspanning op de plek worden gezet. 

Er zijn twee soorten movers:

  • Halfautomatische mover, hierbij moet de aandrijfrollen handmatig met een hevel of een slinger op het wiel zetten.
  • Volautomatische mover, alle handelingen gebeuren elektrisch.

Wij hebben een halfautomatische mover.

Waarom is een caravanmover handig?

Vooropgesteld: we hebben jaren zonder caravanmover gekampeerd en dat is prima te doen. Maar een mover heeft voordelen die het tot een waardevolle accessoire maken. We hebben de mover twee keer uitgeprobeerd: in Nederland en in Denemarken. Na beide vakanties trokken we dezelfde conclusie: de caravan staat snel op de plek en de vakantie begint direct. 

Onze jongens bestuderen de mover. K. (rechts) heeft de afstandsbediening vast. Links in het zijvak is het accupakket gemonteerd.
Onze jongens bestuderen de mover. K. (rechts) heeft de afstandsbediening vast. Links in het zijvak is het accupakket gemonteerd. 
De slinger is nodig om de aandrijfrollen tegen het wiel te plaatsen. Handig: de slinger is vanaf één kant voor beide wielen te gebruiken.
De slinger is nodig om de aandrijfrollen tegen het wiel te plaatsen. Handig: de slinger is vanaf één kant voor beide wielen te gebruiken.

Voordelen van een caravanmover

De voordelen van een caravanmover na twee vakanties op een rijtje:

  • De plek op de camping in Nederland was redelijk klein. Strak op de grens parkeren is met de caravanmover heel makkelijk. De mover reageert snel op de bediening, waardoor er heel precies mee gestuurd wordt. 
  • In Denemarken stonden we op een plateau-camping. Het terrein was glooiend en er was behoorlijk niveauverschil. Ook hier bewees de mover de toegevoegde waarde want de caravan stond weer heel snel op de goede plek. 
  • De staplaats was op bovengenoemde camping lastig met de auto te bereiken. Andere gasten werden met de tractor van de eigenaar op de plek gezet. Met een mover hoef je daar niet op te wachten. 
  • De accu gaat lang mee. Tijdens de vakantie de accu weer opladen is altijd het beste, maar lukt dat niet, dan is de mover ook nog voor terug te gebruiken. 
  • De slinger om de aandrijfrollen tegen de wielen te plaatsen, kan vanaf beide kanten gebruikt worden. En vanaf die ene kant, worden beide rollen tegelijk geplaatst. Mocht de caravan vanaf één kant lastig te benaderen zijn, dan is dit een mooie oplossing. 
  • Wij vonden de afstandsbediening eenvoudig en makkelijk. Zelfs zoon K. (8 jaar) kon na een korte uitleg de caravan al goed achter de auto manoeuvreren. 

Bekijk hier het filmpje over het gebruik van de caravanmover:

Mover is ook praktisch bij thuiskomst

Nog een groot pluspunt van een caravanmover – dat we van te voren niet hadden gedacht – is het gemak bij thuiskomst. Onze woning heeft geen eigen oprit en daarom parkeren we de caravan in een parkeervak aan de straat. Dit vraagt behoorlijk wat stuurmanskunst. Met de caravanmover staat de caravan in een paar minuten op een parkeervak. 

De besturing van de caravanmover is zo precies, dat het aankoppelen zonder inspanning gaat.
De besturing van de caravanmover is zo precies, dat het aankoppelen zonder inspanning gaat.

Specificaties

Het caravanmover Prestige II pakket bevat aluminium aandrijfrollen, een afstandsbediening, bekabeling, electronicabox, hoofdschakelaar, afstandsbediening, chassisklemmen en een handleiding. Inclusief duostang om de beide rollen d.m.v. een slinger op de band te zetten.

Let op: bij de aankoop van een mover is ook de aanschaf van een accupakket noodzakelijk. Zonder zo’n pakket is het niet mogelijk om de mover te gebruiken. 

Het gewicht van de mover (exclusief accu) is circa 38 kilo. Hier moet je dus wel rekening mee houden want dat betekent dat er minder gewicht in de caravan mag. 

Praktische informatie

De caravanmover Prestige II is te koop bij Obelink Vrijetijdsmarkt, zowel in de winkel in Winterswijk als online. In de showroom bij de afdeling Technische Accessoires staan verschillende movers gemonteerd op een caravanonderstel. Bij dit demonstratiemodel krijg je een duidelijk beeld van de movers en er staat een team paraat voor meer informatie. 

Montage van de mover

De caravanmover wordt geleverd met een handleiding voor de montage. Let op: dit is niet voor iedereen weggelegd. Enige handigheid en technische kennis is noodzakelijk. Ook zijn gereedschappen en een brug of blokken nodig om de mover te monteren. Wie dit niet in huis heeft, kan ook kiezen voor montage in de werkplaats van Obelink. 

Het plaatsen van de mover door deze vakmensen duurt circa 3 uur. De kosten voor de montage bedragen 225 euro. Reserveren voor deze service is verplicht en het is – vooral voor de vakantieperiode – druk. Houd rekening met een wachttijd van circa 3 maanden. 

caravanmover obelink mover montage kosten
In de caravanwerkplaats van Obelink kun je de mover laten monteren. Tijdig reserveren wordt aangeraden!
caravanmover
Een accupakket is noodzakelijk om de mover te kunnen gebruiken. Deze hoort niet bij het pakket.

 

Op zoek naar handige kampeerspullen?

Op zoek naar handige kampeerspullen? Met het KidsErOpUit team hebben we talloze handige items voor op de camping getest, van kinderstoeltjes tot tenttapijten en caravan movers. Benieuwd?

Lees hier al onze uitgebreide reviews en over onze favoriete producten. 

Niet wat je zoekt? Bekijk dan hieronder de opties bij andere winkels:

Meer lezen

Op zoek naar meer handige kampeerproducten? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Obelink. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.