Het Kinderboekenmuseum in Den Haag, daar creëer je je eigen verhaal

Al langere tijd stond het Kinderboekenmuseum in Den Haag op het verlanglijstje van Daphne. Deze vakantie moet het er maar eens van komen. Een leuke bijkomstigheid is dat er workshops zijn in de vakantie. Jeli en Namé doen mee met een tekenworkshop van schrijver en illustrator Harmen van Straaten.

Het Kinderboekenmuseum in Den Haag

Het Kinderboekenmuseum bevindt zich in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Hoewel het goed staat aangegeven, kunnen we de ingang niet direct vinden. Dit komt omdat we een uur te vroeg zijn, oeps, de deuren zijn nog niet open.

Wanneer de deur van de bibliotheek open gaat, lopen we de trap op naar de eerste verdieping. Via de museumshop kunnen we het museum in, maar niet voordat we een armband hebben gekregen. Deze slurper armband hebben we straks nodig voor de tentoonstelling Papiria.

Er zijn twee verdiepingen in het Kinderboekenmuseum ingericht voor kinderen. Met de trap omhoog komen we bij de ABC tentoonstelling en die van Kikker voor de jongere kinderen. Met de trap naar beneden gaan we naar Papiria. Geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar oud, dit is vooral leuk als ze zelf kunnen lezen.

Het Kinderboekenmuseum
Het Kinderboekenmuseum
In de Koninklijke Bibliotheek
In de Koninklijke Bibliotheek

De tentoonstelling Papiria

Met een slurper om onze arm lopen we de tentoonstelling op, geen idee wat we kunnen verwachten. Gelukkig begint de tentoonstelling met een film. In deze film krijgen we het verhaal van Inktvraat te horen, die we moeten helpen verslaan. Met onze slurper kunnen we opdrachten uitvoeren, woorden en verhalen opslurpen en onze eigen hoofdpersoon van een verhaal maken.

Met onze slurper om Papiria redden
Met onze slurper om Papiria redden
Eerst naar het verhaal luisteren
Eerst naar het verhaal luisteren
De film begint bijna
De film begint bijna
Hoe moeten we inktvraat verslaan?
Hoe moeten we inktvraat verslaan?
Het maken van je hoofdpersoon
Het maken van je hoofdpersoon

De slurper

Alle opdrachten starten we met onze slurper en deze onthoudt ook de items die we verzamelen, onze slurpschat. De meeste opdrachten/spellen kun je met meerdere personen tegelijk meedoen, dat is handig. We halen allemaal onze sluper langs de startplek en dan kan het spel beginnen. We maken een lekker brouwsel, raden emoties, zoeken plaatjes bij een boek en zoeken spiegels bij elkaar. Jeli, Namé en ik verzinnen samen een gek verhaal bij de plaatjes en spelen met een woordenwaterval. Onderweg halen de meiden hun slurper langs de stukken tekst die ze tegenkomen om woorden te verzamelen voor hun verhaal. Ook Elin kan de meeste spellen op haar manier mee spelen en geniet ook enorm.