De 14 leukste uitjes in de meivakantie met kinderen

0
299

Op zoek naar ideeën voor uitjes in de meivakantie? Kinderen zijn meestal twee weken vrij, dus genoeg tijd om eropuit te gaan. Daphne zet de leukste uitjes voor de meivakantie met kinderen op een rij.

De leukste uitjes in de meivakantie met kinderen

In volstrekt willekeurige volgorde is dit onze selectie van leukste uitjes in de meivakantie met kinderen. We hebben daarbij gekozen voor uitjes en evenementen die (bijna) elk jaar terugkeren en specifiek voor deze periode zijn. De meeste uitjes zijn geschikt voor het hele gezin.

Omdat de meivakantie verschilt per regio en zelf per school kan verschillen, is het handig om voor de zekerheid altijd zelf de website van het uitje te checken op de openingstijden en exacte data van extra activiteiten.

#1 Nederland in de Romeinse Tijd

In bijna alle provincies in Nederland vindt van 4 mei tot en met 12 mei 2019 de Nationale Romeinenweek plaats. De geschiedenis van de Romeinen in Nederland staat deze week centraal. Diverse evenementen en activiteiten voor jong en oud vinden plaats. In het Archeon kan je bijvoorbeeld zelf een Romein worden en meedoen aan verschillende Romeinse activiteiten. In het preHistorisch dorp kan je meedoen aan een legionairstraining en in het Waterliniemuseum wordt op 3 mei 2019 de nieuwe kindertentoonstelling ‘Nurdius Maximus Doe-Expo’ geopend met onder andere een leuke workshop voor kinderen. Kijk voor het gehele aanbod op de website van Nationale Romeinenweek.

# 2 Kinderherdenking Madurodam

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag vallen in de meivakantie. Dodenherdenking behoort niet tot de leuke uitjes, maar is wel een belangrijke en voor kinderen vaak een indrukwekkende gebeurtenis. Madurodam brengt tijdens haar kinderherdenking de thema’s rondom de oorlog op een toegankelijke manier onder de aandacht van kinderen. De kinderherdenking op 4 mei is er voor en door kinderen. Kinderen treden op met zang, dans en theater. Uiteraard wordt om 20 uur 2 minuten stilte gehouden. De herdenking wordt afgesloten met een bijzonder kinderdefilé door Madurodam, in het thema ‘Verzet’.

#3 De Keukenhof

Je vergist je als je denkt dat de Keukenhof alleen leuk is voor toeristen. Suzanne ging naar de Keukenhof en ontdekte dat dit mooie park voor kinderen veel te bieden heeft. Er is een speurtocht uitgezet, op verschillende plekken zijn speeltuinen en overal zijn bloemen waar kids natuurlijk foto’s van willen maken. Daarnaast organiseert de Keukenhof in het weekend soms nog extra kinderactiviteiten. Wij weten het zeker, een bezoekje aan de Keukenhof is de moeite waard.

Lees voor meer informatie het blog van Suzanne over de Keukenhof.

De Keukenhof met kinderen (Foto Suzanne)
De Keukenhof met kinderen (Foto Suzanne)

#4 Circusstad Festival 2019

Van woensdag 1 mei tot en met zondag 5 mei 2019 kun je genieten van spectaculaire shows op het gebied van circus en theater, dans en muziek bij het Circusstad Festival in Rotterdam. Zowel overdag als in de avond zijn op diverse locaties verschillende optredens te bekijken. Onze blogger Froukje was er vorig jaar en heeft enorm genoten! Bekijk de website van Circusstad voor het complete programma.

#5 Bezoek een museum

Veel musea bieden in de meivakantie extra kinderactiviteiten aan. Zo kun je op Slot Loevestein zelf ingrediënten mengen om buskruit te maken, de vesting onder water laten lopen met het waterspel en naar spannende verhalen luisteren. 

Het Scheepvaartmuseum is in de meivakantie een aanrader voor liefhebbers van het muizenhuis. Voor gezinnen met kinderen vanaf 3 jaar is er van alles te doen, waaronder een muizenhuisspeurtocht en op de foto met Sam & Julia. 

En in het Gemeentemuseum in Den Haag kan je, na het bekijken van de tentoonstelling “Uit de klei”, zelf aan de slag en experimenteren met klei. Voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar die graag creatief bezig zijn. Een dagje naar een museum in de meivakantie wordt zo nog leuker.

#6 Piraten in kasteelpark Born

Wil je meer weten over het leven van Piraten? Ga dan een dagje uit in de meivakantie naar Kasteelpark Born. Van 20 april tot en met 12 mei 2019 zijn er diverse kinderactiviteiten rondom het thema Piraten. Klim in het kraaiennest, ga schatzoeken of wordt gekielhaald. Op een aantal data zijn er extra activiteiten. Neem een kijkje op de website van Kasteelpark Born voor meer informatie.

#7 Nationale Stoomtreindag

Dit jaar niet in de meivakantie, maar wel een leuke tip! Op Hemelvaartdag, donderdag 30 mei, is het Nationale Stoomtreindag 2019. Op verschillende plekken in Nederland rijden stoomtreinen en zijn er activiteiten voor kinderen te doen. Bij de Stoomtrein Katwijk Leiden kan je meerijden met de machinist op een locomotief of neem de stoomtrein in Apeldoorn en reis naar Beekbergen. Bij museum Buurtspoorweg kan je een ritje maken van Haaksbergen naar Boekelo. Ook de Miljoenenlijn in Zuid-Limburg rijdt op 30 mei.

Benieuwd geworden naar hoe leuk dat is met kinderen? Lees meer over de miljoenenlijn in het blog van Suzanne.

#8 Theaterfestival Tweetakt 2019

Theaterfestival Tweetakt is een jaarlijks terugkerend festival in Utrecht, voor iedereen die van theater, dans en kunst houdt. Op diverse locaties in en net buiten de stad zijn er voorstellingen te zien, voor alle leeftijden. Voor ieder wat wils en teveel om hier op te noemen. Neem voor een overzicht van alle speeldata en voorstellingen een kijkje op de website van Theaterfestival Tweetakt.

#9 Kinderrijk ProDemos

Kinderrijk: Als ik de baas zou zijn… Vanaf 20 tot en met 4 mei 2019 zijn er kinderrondleidingen naar de ridderzaal en op 3 mei is het Kinderrijk op het Binnenhof in Den Haag geopend. Kinderen kunnen zelf ontdekken hoe de Tweede Kamer er van binnen uit ziet, hoe je politicus kan worden en kunnen in gesprek met een Kamerlid.

Saskia ging hier al eens heen met haar kinderen en schreef een blog over de kinderrondleiding in de Ridderzaal.

Kinderrondleiding in de Ridderzaal (foto Saskia)
Kinderrondleiding in de Ridderzaal (foto Saskia)

#10 Loeren bij de Boeren

Op zondag 28 april kan je in Limburg ‘Loeren bij de Boeren’. Op verschillende agrarische bedrijven, zoals een melkveehouderij, fruitbedrijf en boerderij, kun je een kijkje nemen. Kinderen kunnen meedoen aan verschillende activiteiten, onder andere kalfjes aaien, springen op een springkussen of spelen in de dierenknuffelhoek.

#11 Bezoek een leuke speeltuin

We hopen in de meivakantie op heel veel dagen met lekker weer. Over in het land zijn er leuke (natuur)speeltuinen, die vaak gratis of voor een klein bedrag toegankelijk zijn. Bijvoorbeeld Speeltuin Groenendaal in Heemstede, Het Woeste Westen in Amsterdam, het belevenissenbos in Lelystad of de Ulebelt in Deventer. Hier vind je al onze blogs over leuke speeltuinen, een dagje heerlijk uitje voor de meivakantie met kinderen.

Spelen met water bij het Woeste Westen (foto Daphne)
Spelen met water bij het Woeste Westen (foto Daphne)

#12 Bezoek een dierentuin

Lekker naar buiten met hopelijk mooi weer, spelen en dieren kijken. In Dierenpark Amersfoort beleef je het boerenleven met allerlei activiteiten in dit thema, zoals een klompendans. Ook kan je de pasgeboren chimpansee zien. Een Roofdierenspeurtocht kan je gratis ophalen bij de kassa van Gaiazoo en in Burgers Zoo is er een gigantisch apenkooi parcours, ouders mogen ook meedoen!

#13 Vier Pasen 

Voor veel scholen begint de meivakantie dit jaar al op Goede Vrijdag, hierdoor valt Pasen in de meivakantie. Bekijk ons blog met daarin de leukste uitjes met Pasen!

#14 Lekker het bos in

Struinen over een kabouterpad of schatzoeken of geocachen met oudere kinderen. Overal in Nederland zijn leuke wandelingen te vinden en een vakantie leent zich er prima voor om een mooie wandeling iets verder weg te doen. Wat dacht je van het Stoute Schoenenpad bij Kasteel Stoutenburg in Utrecht? Of een bezoekje aan Radio Kootwijk, het Paleispark van Paleis Het Loo of het blotevoetenpad in Brunssum?

Neem vooral een kijkje op onze pagina over wandelen met kinderen, daar staan nog veel meer leuke wandelingen!

Welke activiteit ga jij deze meivakantie met kinderen doen?

Wil je er een vakantie van maken? Lees dan hier onze tips voor toffe vakantiebestemmingen in Nederland tijdens de meivakantie

Meer lezen

Op zoek naar nog meer leuke uitjes? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.