Stedentrip Londen met kinderen: Gedoe? Genieten? Of gewoon doen?

7
196
De roltrappen in de metrostations zijn een attractie op zich.
De roltrappen in de metrostations zijn een attractie op zich.

Een stedentrip Londen met kinderen? Met z’n allen naar een grote en drukke stad. Is dat gedoe? Genieten? Of moet je het gewoon doen? Blogger Yvonne deelt haar ervaringen en geeft natuurlijk antwoord op deze vraag. 

Yvonne bezocht Londen in 2016. Dit blog is later aangevuld met tips voor bezienswaardigheden in Londen van andere bloggers van KidsErOpUit die ook naar de Engelse hoofdstad zijn geweest.

Stedentrip Londen met kinderen: Gedoe? Genieten? Of gewoon doen?

Na de mededeling dat we maar liefst vier dagen naar Londen gaan met het hele gezin, klinkt er luid gejuich. De oudste (12) heeft er al direct een beeld bij. Onze andere twee dochters (9) hebben eigenlijk geen idee waarom ze blij zijn maar ze voelen gewoon aan dat het gaaf gaat worden.

Een bezoek aan Londen met kinderen valt of staat met een gedegen voorbereiding. Dus op dat moment begint de zoektocht naar tickets, overnachting en bezienswaardigheden.

Naar Londen: door de lucht, over de weg of over het water?

Bij ons is die keuze snel gemaakt. Tegenwoordig is het prijsverschil tussen trein- en vliegtickets nog minimaal. Met de trein mag je meer bagage meenemen, maar vliegen is voor onze meiden wat handiger. Je hoeft maar een uurtje in het koekblik te zitten en de rest van de reistijd ben je toch redelijk vrij om te doen wat je wilt.

Ik moet toegeven dat ik niet heb gekeken naar de mogelijkheid om met de boot te gaan, dat is voor mij persoonlijk geen optie voor een stedentrip Londen met kinderen. Het idee om met eigen auto te gaan, wordt ook direct afgeschoten. Londen is niet echt een stad waar je heel makkelijk met je eigen auto door het verkeer manoeuvreert.

De keuze valt dus op vliegen. Het is om precies te zijn 55 minuten vliegen en met het uur tijdsverschil lever je dus niet in op je tijdschema. Easy Jet is voor ons de goedkoopste vliegmaatschappij en voor nog geen honderd euro p.p. boek ik een retour naar Airport Gatwick in de herfstvakantie. Daar komt wel voor twee personen kosten bij, we willen toch koffers mee nemen en niet alleen handbagage.

Vliegen naar Londen: welk vliegveld?

Londen heeft maar liefst zes vliegvelden. Twee jaar terug vloog ik op Londen City met KLM. Voordeel van Londen City is dat je directe aansluiting hebt op de metro. Maar de tickets naar City zijn wel een stuk duurder omdat alleen KLM daar op vliegt. KLM vliegt ook op Heathrow. Londen City Airport en Heathrow zijn de twee vliegvelden die dichtbij Londen liggen (14 en 27 km).

De andere vier vliegvelden liggen aanzienlijk verder weg. Easy Jet vliegt naar Gatwick, Luton, Stansted (ook Ryanair) en Southend. Ik kies vanwege de prijs voor Gatwick.

Vanaf Gatwick naar Londen

Vanaf Gatwick kun je met de trein (60 pond), bus (28 pond) of taxi naar Victoria Coach Station. De prijzen zijn voor 5 personen enkele reis. Wij kiezen voor de bus, maar daar hebben we eigenlijk al meteen spijt van. Ik heb met mijn uitstekende voorbereidingskwaliteiten de bustickets in Nederland al gekocht en tja, je bent toch een Hollander. Dus als we aankomen bij de bus en horen dat over anderhalf uur de eerste bus gaat, kiezen we er toch niet voor om alsnog de dure treintickets te kopen.

Ik vraag aan de aardige mevrouw achter de balie hoe lang de reis naar Victoria Station duurt. We kijken elkaar aan en vroegen ons af of we het goed verstaan. Zei deze mevrouw nu echt dat het wel twee uur kan duren? Ja hoor, met ons gehoor is niets mis! De busreis duurt inderdaad twee uur. Er zit niets anders op dan anderhalf uur te wachten op een bus die er nog eens twee uur over doet om ons naar Londen te brengen. Dan zijn we nog niet eens bij ons hotel…

Een ander nadeel van de bus is dat je in moet tekenen op een tijd dat je terug wilt reizen.

Met kinderen met de trein naar Londen

Met de trein naar Londen blijkt een hele prettige reiswijze. Uitgerust in hartje Londen uitstappen, zonder gedoe om bij of juist van een luchthaven te komen. Het is nu zelfs mogelijk om treinkaartjes te kopen vanaf Amsterdam of Rotterdam waarmee je met de Eurostar rechtstreeks naar Londen reist. Super relaxed met kinderen!

Prijzen en beschikbaarheid treinkaartjes Londen

Treinkaartjes koop je bij NS International. Dat gaat heel makkelijk online. Meestal zijn treinkaartjes het meest voordelig zo’n drie maanden voor vertrek. Op dit moment is de trein de meest prettige manier om naar Londen met kinderen te reizen.

Klaar voor een reisje met de Eurostar
Klaar voor een reisje met de Eurostar

Met kinderen in het openbaar vervoer in Londen

Voor het hele gezin heb ik thuis de metrokaarten al aangevraagd via visitbritain.nl. Kinderen tot 11 jaar reizen gratis met openbaar vervoer. Voor ons twee heb ik een 20 pond Oystercard gekocht en voor de oudste een travelcard. Daar hebben we ons de vier dagen prima mee gered.

De meiden vinden de metro een waar feest. Je kijkt natuurlijk je ogen uit en je hoeft echt niet langer dan 2-3 minuten te wachten tot je metro er is. Met de kinderen kun je makkelijk door de brede poorten lopen. Daar kan een kinderwagen ook goed doorheen, maar veel stations zijn toch vooral ingericht met veel kleine trappen.

Een lift is bijna ook altijd aanwezig alleen zijn die er vaak niet op een logische plek. Lijkt mij wel even een extra uitdaging als je je kinderwagen mee hebt. Ik vind het met de koffers al een heel gesjouw. De roltrappen zijn voor het hele gezin een attractie maar vergeet niet netjes rechts te staan op de roltrap.

De roltrappen in de metrostations zijn een attractie op zich.
De roltrappen in de metrostations zijn een attractie op zich.

Hotel in Londen

Over het algemeen is de prijs-kwaliteitverhouding van de hotels in Londen niet best. De kamers zijn vaak klein, de badkamers van een miniformaat en klachten over de gehorigheid zijn er vaak. Het is best lastig om een goed en betaalbaar hotel met familiekamers in Londen te vinden, zeker als je graag dichtbij een metrostation wil zitten.

Op basis van reviews selecteerden we een aantal hotels voor een stedentrip Londen met kinderen in de buurt van centrale metrostations. Het voordeel hiervan is dat je niet veel tijd kwijt bent met reizen:

  • Kings Cross St. Pancras Station, waar de Eurostar aankomt en vertrekt en waar ook een trein vanaf Airport Gatwick aankomt.
  • Hotels in de buurt van London Victoria waar ook een trein vanuit Gatwick aankomt.
  • Enkele hotels in de buurt van Liverpool Street Station. De Stansted Express, de trein vanaf Airport Stansted waar Ryanair op vliegt, komt hier aan.

Lowbudget hotels met familiekamer bij Kings Cross St. Pancras

Lowbudget hotels met familiekamer bij London Victoria Station

Lowbudget hotels met familiekamer bij Liverpool Street Station

Shoppen in Londen met kinderen?

Met je metrokaart in je ene hand en de kaart van Londen in je andere hand, ligt Londen aan je voeten! Het grote genieten kan beginnen. Je kan overal komen met de metro en je bent er echt in no-time.

Ik heb mijn dochters moeten beloven (met bloed en spuug) dat we niet gingen winkelen. Maar gelukkig kunnen zij een bezoek aan de M&M store, Harrods en uiteraard Hamleys toch waarderen. Vooral die laatste winkel is echt een must see als je met kinderen bent.

Deze weet-ik-veel-hoeveel verdiepingen hoge speelgoedwinkel is een walhalla voor iedereen. Ja, de papa’s genieten ook van de demonstraties van de afstandbestuurbare vliegtuigen en auto’s. Op elke hoek van de winkel mogen kinderen speelgoed uitproberen zonder dat er opdringerige verkopers bij staan. Uiteraard mag een bezoek aan build-a-bear niet ontbreken.

Build-a-bear in Hamleys.
Build-a-bear in Hamleys.

Musea in Londen met kinderen

Bijna alle tweehonderd musea in Londen zijn gratis toegankelijk. De meeste musea worden gesponsord door de overheid. Nu is het woord gratis in Londen echt een unicum. Want allemachtig wat is dat een dure stad zeg! Daarom is het een heerlijkheid om toch even zonder af te rekenen de verschillende musea binnen te kunnen lopen. Wel zo prettig voor je budget tijdens een citytrip Londen met kids.

British Museum

Ons eerste museum is het British Museum. Een prachtig museum, maar de meiden vinden alle mummies op elkaar lijken en zijn snel uitgekeken. Als we bij de afdeling Griekse oudheid komen en de jongste ontdekt dat beelden geen onderbroek dragen, is het hek van de dam en zijn ze niet meer te houden. Wij zijn dus vrij snel klaar in dit museum.

Een mummie in het British Museum.
Een mummie in het British Museum.

National History Museum

Het volgende museum is het National History Museum. Kijk, dit is voor kinderen al een stuk aantrekkelijker. Vooral de grote dino-afdeling en het gedeelte met de opgezette dieren. Wij genieten ook vooral van de architectuur en mijn persoonlijke hoogtepunt is dat wij letterlijk Prinses Kate en kleine George tegen het lijf lopen! Ik vond dat echt fantastisch maar de rest van het gezin herkende haar niet en vond het niet boeiend.

Saskia bezocht het National History Museum ook samen met haar zoon. Lees hier haar uitgebreide verslag van dit bezoek. 

Het Natural History Museum in Londen is gratis te bezichtigen. Aan het begin van de dag kan het zijn dat je in de rij staan om het museum binnen te komen. Wij liepen in redelijk hoog tempo door het museum en hebben ongeveer 3 uur over ons bezoek gedaan. Trek er zeker een halve dag voor uit.

De dinosaurustentoonstelling is het drukste tussen 12 en 15 uur. Wij waren er rond 11.30 uur en vonden het al niet echt rustig.

De imposante dinosaurus in de centrale hal van het National History Museum.
De imposante dinosaurus in de centrale hal van het National History Museum.

Portrait Gallery

Het verbaast mij hoe fantastisch de meiden de Portrait Gallery vinden. We gingen op zoek naar de zonnebloemen van Van Gogh, maar bij alle andere kunstwerken die wij tegen komen blijven ze ook even stilstaan om commentaar te geven. Ze weten precies wat ze juist mooi of minder mooi vinden.

Science Museum

In het Science Museum kun je het langst blijven, daar kunnen de kinderen veel doen en ontdekken. Ook de Imax film is wat ons betreft de moeite waard.

Transport Museum

Saskia bezocht met haar zoon van 7 het Transport Museum, gevestigd in een voormalige remise in de buurt van Covent Garden. De collectie bestaat uit bussen, trams, trolleybussen en allerlei soorten spoorwegvoertuigen uit de 19e en 20e eeuw. Voor kinderen is er een kaart met verschillende nummertjes. Verspreid door het museum zijn deze terug te vinden en kunnen ze een gat in de kaart ponsen. De leukste bezienswaardigheid is de rode dubbeldekkerbus.

Lees hier het blog over het Transport Museum.

Het Londen Transport Museum is dagelijks geopend van 10 tot 18 uur, op vrijdag van 11 tot 18 uur. Kinderen tot 18 jaar mogen gratis naar binnen en volwassenen betalen 18 pound (circa 20 euro, prijspeil 2020). Het ticket is een jaar geldig, dus je kan er dan zo vaak als je wilt naar binnen. De meest recente openingstijden en entreeprijzen, inclusief de tijdelijke tentoonstellingen vind je  op de website van Londen Transport Museum.

De dubbeldekkers zijn ware eyecatchers
De dubbeldekkers zijn ware eyecatchers

Bezienswaardigheden in Londen met kinderen

Wij hebben er voor gekozen om tijdens onze stedentrip Londen met kinderen alles met de metro te doen en af en toe een stuk te lopen. Wij zijn niet met een hop-on-hop-off bus geweest. Mocht je daar wel voor kiezen, hou er dan rekening mee dat de audiotour niet in het Nederlands is.

Alle bekende bezienswaardigheden zijn de moeite waard: Big Ben, Tower Bridge, London Eye, Hyde Park, Tower enz. Wat een pracht en praal.

Nieuwsgierig hoe de London Eye is? Saskia is er geweest en schreef er dit blog over.

’s Avonds gaan we terug om te zien hoe alles verlicht is. Vooral de Tower Bridge is ’s avonds een plaatje, echt genieten! Uiteraard moet je de straten zoals Bond Street, Piccadilly Circus, Leicester Square en Oxford street gezien hebben om je bezoek aan Londen met kinderen compleet te maken.

Het is echt de moeite waard om 's avonds de verlichtte Tower Bridge te bezoeken.
Het is echt de moeite waard om ’s avonds de verlichte Tower Bridge te bezoeken.

Harry Potter Studio

Blogger Laura ging met twee tieners naar de Harry Potter Studio. In stijl, in een speciale Harry Potter dubbeldekkersbus, worden ze naar Watford gebracht waar de studio’s staan. Hier gaan ze met een tour langs de filmstudio’s die gebruikt worden voor de Harry Potterfilms. Je komt langs Zweinstein, perron 9 ¾ en nog veel meer bekende locaties.

Lees hier het blog over de Harry Potter Studio.

Tickets zijn niet goedkoop, mede door de busreis en hebben wij gekocht bij Golden Tours (voor ons 66 pond per persoon, prijs verschilt per dag). De bus vertrekt onder andere vanaf Victoria Street Station, een groot treinstation waar bijna alle metrolijnen samenkomen. Maar je kan ook met eigen auto of trein naar Watford en een kaartje kopen bij de Harry Potter Studio’s. Bezoek de website van Harry Potter Studio Tour voor meer informatie.

De Studio Tour geschikt is voor kinderen vanaf een jaar of 8, en vooral leuk als kinderen de films hebben gezien.

Londen met kinderen-harry-potter
Weg is weg

Speeltuin in Londen

Tijdens een citytrip Londen met kinderen is het af en toe heerlijk om je kinderen even uit te laten. En waar kan dat beter dan in een park of een speeltuin? Blogger Saskia bezocht het Diana Memorial Playground in Hyde Park. Een groot piratenschip vormt de blikvanger van de speeltuin, maar kinderen spelen ook in de muziektuin en de waterspeelplaats.

Lees hier het blog over het Diana Memorial Playground

Diana Memorial Playground is geopend vanaf 10 uur, de sluitingstijd varieert en is hier te vinden. De entree is gratis, maar je mag alleen naar binnen als je met kinderen bent. Wil je de speeltuin bekijken en ben je zonder kids? Dan ben je van harte welkom in het half uur voor opening.

Het piratenschip is gebaseerd op de avonturen van Peter Pan

Stedentrip Londen met kinderen: Gedoe? Genieten?… of gewoon doen?

Stedentrip Loden met kinderen: Gedoe? Genieten?… of gewoon doen? Met deze vraag begon ik. En ik kan volmondig zeggen dat het alledrie waar is. Zeker een gedoe, maar het is zo ontzettend genieten en soms moet je dingen eens gewoon DOEN!

Meer lezen

Het is vast geen geheim meer dat wij fan zijn van stedentrips met kinderen. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

In dit blog staan affiliatelinks. Doe je een aankoop via zo’n linkje, dan krijgen wij een klein beetje provisie. Het kost jou geen cent extra, maar het helpt ons om deze website draaiende te houden. Dank je wel dus, als je hiervan gebruik maakt.

7 REACTIES

  1. Als je de rit naar Schiphol, het wachten daar, de vlucht naar gatwick en de bus of trein dan naar Londen meetelt ben je beter af met de trein vanuit Nederland waarmee je midden in Londen aankomt

    • Dank je wel voor de tip! Ik hoorde op de Vakantiebeurs dat de Eurostar vanaf 2017 ook rechtstreeks zonder overstap vanuit NL naar Londen gaat, dan is de trein helemaal een aantrekkelijke optie.