Opblaasbare kano van Decathlon: onze review van de Itiwit toerkajak

3
1069

Een opblaasbare kano van Decathlon voor twee of drie personen. Een zomervakantie met haar gezin aan de Franse rivier de Ceze lijkt Gemma de perfecte gelegenheid om te testen hoe die bevalt. Is het materiaal wel sterk en hoe is de stabiliteit? 

Opblaasbare kano van Decathlon: onze review van de Itiwit toerkajak

Tijdens een kanotochtje bij ons in de buurt komen we een stel in een opblaasbare kano tegen. Ik moet daar altijd een beetje om lachen, want ik kan me niet voorstellen dat iets wat opblaasbaar is lang mee zal gaan.

Maar naarmate er steeds meer stevige opblaasbare producten ontstaan, word ik toch nieuwsgierig. Het heeft natuurlijk wel een aantal voordelen: makkelijk op te bergen, neemt minder ruimte in je auto in, na aanschaf kun je hem zo vaak gebruiken als dat je zelf wilt, niet afhankelijk van plaats en openingstijden van een verhuurbedrijf.

Toch maar eens uit proberen, zo’n opblaasbare kano.

De Itiwit opblaasbare toerkajak 

Wij houden ervan om bij mooi weer op het water te zijn, dit geeft een bepaalde rust en ontspanning. Een kano meenemen op vakantie lijkt ons dus wel wat.

Bij Decathlon zien we meerdere opblaasbare producten staan. Kajaks in meerdere maten en supboards. Aangezien wij naar Frankrijk vertrekken en daar aan de Ceze staan, lijkt het ons wel wat om de opblaasbare kano van Decathlon voor twee tot drie personen van Itiwit te testen. De officiële naam is de Itiwit toerkajak.

Een kajak is meestal wat dichter dan een open kano. Omdat kano een bekendere naam is in het dagelijks taalgebruik, gebruiken we deze term. We kiezen bij de opblaasbare kano ook twee demonteerbare peddels van 215 cm uit en een elektrische pomp

Ons gezin bestaat uit twee volwassenen, drie tieners en een hond. Deze opblaasbare kano van Decathlon zou voldoende ruimte moeten bieden om in allerlei samenstellingen te gaan kanoën. De kano biedt natuurlijk niet voldoende ruimte voor het hele gezin, dan heb je er meerdere nodig.

Bekijk hier de opblaasbare kano

Handige opbergtas voor de opblaasbare kano

Wanneer we het pakket thuis ontvangen, zit de kano keurig verpakt in een tas. Je zou deze in theorie op je rug kunnen doen. Volgens de tekst op de tas weegt hij zeventien kilo. Ik vind de schouderbandjes dun en daardoor niet prettig dragen.

De opbergtas is ruim, wat mij hoop biedt dat ik de opblaasbare kano van Decathlon na gebruik er ook weer in ga krijgen. Ook past de elektrische pomp er prima bij.

De opblaasbare kano van Decathlon, nog netjes opgevouwen in de rugzak
De opblaasbare kano van Decathlon, nog netjes opgevouwen in de rugzak

Passen en meten

De afmeting van tas is ongeveer 70 bij 50 bij 30 cm, hij neemt dus wel een aanzienlijk deel van onze bagageruimte in beslag. Wij vervoeren de kajak in de vouwwagen, hij past precies onder het bed en ligt ons dus niet in de weg. Wel missen we hierdoor twee boodschappenkratjes.

Het oppompen van de opblaasbare kano van Decathlon

Eenmaal gesetteld op de camping pakken we de kano uit. Het opblazen van de Itiwit opblaasbare toerkajak blijkt heel simpel, er zit een zeer duidelijke gebruiksaanwijzing bij en ook staat bij ieder compartiment apart vermeld tot hoeveel bar je hem mag opblazen (of eigenlijk: oppompen).

De pomp is aangesloten in de auto en klaar voor gebruik
De pomp is aangesloten in de auto en klaar voor gebruik

Itiwit elektrische pomp

Wij hebben de Itiwit elektrische pomp (0-15 psi 12V en 15A) voor opblaasbare supboards en kajaks erbij besteld. Deze pomp werkt op de aanstekeraansluiting van de auto. De autobatterij moet wel minimaal 15 ampère leveren. Ook bij de pomp zitten duidelijke instructies. We stellen de pomp in, hij blaast tot de gekozen druk is bereikt en stopt dan.

Je kunt er ook voor kiezen om de kajak met een handpomp op te pompen. Volgens de site van Decathlon doe je hier ongeveer tien minuten over. Wij hebben dit zelf niet getest. Met de elektrische pomp is de hele kajak binnen vijf minuten opgeblazen en klaar voor gebruik.

Binnen vijf minuten staat de kajak klaar voor gebruik
Binnen vijf minuten staat de kajak klaar voor gebruik

Twee of drie stoeltjes plaatsen

De stoeltjes in de kano zetten we op de gewenste afstand van elkaar vast. We kiezen er nu voor om maar twee stoeltjes te gebruiken, omdat mijn man en ik samen op pad gaan. Op deze manier hebben we wat meer beenruimte. Op de vloer van de kano staan afbeeldingen waar je de stoeltjes bij gebruik van twee of drie personen vast kunt zetten.

Aanwijzingen voor het plaatsen van de middelste stoel
Aanwijzingen voor het plaatsen van de middelste stoel

Opblaasbare kano naar het water tillen

In de warme zon tillen we de opblaasbare kano van Decathlon richting het water. Dit blijkt ondanks de handvatten een flinke klus te zijn, de kano is zwaar en vrij log. Mijn man gooit hem op de kop op zijn hoofd en loopt er zo mee naar het water. Voor een sterke volwassene prima te doen, maar twee kinderen nemen de kano niet zo gemakkelijk mee.

Er zijn drie ‘zwaarden’ bijgeleverd. Deze worden onder de kano geschoven in de daarvoor bestemde gleuven en vastgeklikt. Dit zorgt voor een beter glijvermogen door het water. Wij schuiven deze zwaarden er pas bij het water in.

Onze eerste ervaring met de opblaasbare kano van Decathlon

Het water in de Ceze staat vrij laag op dit moment. We peddelen eerst een stuk tegen de stroming in. De kano ligt zeer stabiel in het water en voelt sterk aan. Naar ons idee peddelt de opblaasbare kano iets zwaarder dan de standaard kunststof kano’s, maar dit is niet storend.

Bekijk hier de opblaasbare kano

Scherpe rotsen tegen de opblaasbare kano

We keren na een tijdje om en varen stroomafwaarts. Het tempo zit er lekker in en af en toe horen we de bodem van de kano over een rots schuren. Door de zwaarden onder de kano merken we snel genoeg wanneer we in ondiep water komen. Soms steekt er weleens een rots uit die toch flink tegen de bodem schuurt.

We pauzeren bij een strandje om de onderkant van de kano te checken, maar deze ziet er puntgaaf uit.

De opblaasbare kano van Decathlon opgebouwd met twee stoeltjes
De opblaasbare kano van Decathlon opgebouwd met twee stoeltjes
De peddels van 215 cm zijn voor ons precies goed
De peddels van 215 cm zijn voor ons precies goed
De beenruimte voorin is maar beperkt in de Itiwit opblaasbare toerkajak
De beenruimte voorin is maar beperkt in de Itiwit opblaasbare toerkajak
Achter het achterste stoeltje is er voldoende ruimte voor bagage
Achter het achterste stoeltje is er voldoende ruimte voor bagage

Prima stabiliteit

Ik drop mijn man en vaar alleen verder om de kinderen even verderop op te pikken. Onze dochter zit voorin en de twee jongens zitten op de rand. Dat past prima. Ik zou zo geen hele tocht willen varen, maar om de stabiliteit van de kano te testen is het prima. Ook wanneer één van de jongens in het water duikt vanaf de kano blijft hij perfect dobberen op het water.

Kinderen en varen in de Itiwit toerkajak 

Elk kind peddelt een stukje. Wat wel opvalt is dat de kinderen regelmatig met de peddel over de randen schuren tijdens het varen. De randen zijn een stuk breder dan bij de kunststof kano, waardoor je de peddels hoger moet optillen om hem goed in het water te krijgen. Onze kinderen zijn tien en dertien jaar oud en dit is voor hun wel te doen, maar voor jongere kinderen is het niet erg prettig varen.

Stoeltjes in de opblaasbare kano

Het stoeltje span ik met riempjes goed strak, zo zit ik mooi rechtop. Ook voor de benen is achterin voldoende ruimte, voorin de boot kan het best diegene met de kortste benen zitten, want daar is de ruimte beperkt. Mijn man legt zijn benen lekker over de voorpunt, dat gaat ook prima.

Mijn man lost het gebrek aan beenruimte op door zijn benen over de punt van de kano te leggen
Mijn man lost het gebrek aan beenruimte op door zijn benen over de punt van de kano te leggen

Kanotocht met de opblaasbare kano

Een paar dagen laten besluiten mijn man en ik een flink stuk te gaan kanoën. We nemen proviand mee en zelfs onze labradorpup krijgt een plekje in de opblaasbare kano van Decathlon. Om de kano te beschermen tegen haar nageltjes, leggen we er een dik kleed in. Achterop de boot leggen we een waterdichte tas vast onder het elastiek, die gaat geen kant op.

We varen zo’n twee uurtjes en zelfs de pup komt helemaal tot rust. De angst voor lekkage door scherpe nageltjes van de hond lijkt ongegrond. De kano voelt oersterk aan en ondanks de flink scherpe rotsen die we regelmatig passeren of een uitstekende tak, ontstaat er geen enkel krasje op de kano.

Bekijk hier de opblaasbare kano

Ook de hond geniet van ons kanotochtje
Ook de hond geniet van ons kanotochtje

Het opruimen van de Itiwit toerkajak

Voordat we de kano leeg laten lopen, laten we hem goed drogen. Het leeglopen is geen grote klus, door de grote openingen stroomt het lucht er razendsnel uit. Rondom de kano zitten ritsen, je kunt hem dus helemaal ‘strippen’ om hem in alle hoekjes en gaatjes goed te laten drogen. Na het opvouwen blijkt hij zelfs weer perfect in de tas te passen.

Wanneer je hem direct na het varen op zou vouwen, zou ik hem thuis wel even uithangen om te drogen.

Bekijk hier de opblaasbare kano

Hoe is onze ervaring met de opblaasbare kano?

Wij zijn zeer verrast over de stabiliteit en sterkte van het materiaal van de opblaasbare kano van Decathlon. Wil je met twee volwassenen kanoën, zou ik zeker aanraden om de versie voor twee tot drie personen te kiezen. Maar zelfs in mijn eentje was het heel goed te doen voor een keer. Het oppompen en leeg laten lopen is een koud kunstje. Twee peddels zijn voldoende: wanneer je met drie personen gaat peddelen, zit je elkaar in de weg. De derde persoon kan dus lekker luieren in de kano.

De brede randen zorgen voor goede stabiliteit, maar maken het voor jonge kinderen lastig om te peddelen. Liggen zonnen kan overigens wel goed. De stoeltjes zitten na goed stellen prima, dit is niet anders dan in de kunststof kano.

Wat wij als enige nadeel hebben ervaren is de grootte en het gewicht van het pakket. In de vouwwagenbak kwam het erop neer dat we twee boodschappenkratjes minder mee konden nemen.

De Itiwit opblaasbare toerkajak voor twee of drie personen is te koop bij Decathlon voor 299,99 euro. Daarnaast zijn nog twee peddels nodig en eventueel een pomp.

Koop hier de opblaasbare kano

Meer lezen

Op zoek naar meer handige reviews van spullen voor op vakantie? Klik & kijk voor meer informatie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

De opblaasbare kano van Decathlon hebben we geleend. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

In dit blog staan affiliatelinks. Doe je een aankoop via zo’n linkje, dan krijgen wij een klein beetje provisie. Het kost jou geen cent extra, maar het helpt ons om deze website draaiende te houden. Dank je wel dus, als je hiervan gebruik maakt.

3 REACTIES

  1. Hoe gebruik ik de pomp om mijn kano leeg te zuipen. Het is een fijne kano. Ik heb hem het weekend voor het eerst gebruikt, maar kan niet de rest lucht eruit krijgen??

    • Ook niet als je op de kano duwt en zo de lucht naar het ventiel krijgt? Er zijn verschillende pompen, dus kan zo niet zien wat je met jouw pomp zou moeten doen. Meestal is het een kwestie van een knop omzetten.

  2. Halen jullie na gebruik de vinnen er terug uit? Bij ons lukt dit nl niet. De borg is er al uit gedaan, maar de vinnen zitten muurvast.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.