Supboard voor kinderen: onze review van de Bluefin Cruise Junior

0
241

Een supboard voor kinderen? De Bluefin Cruise Junior is het supboard dat online het meest wordt aanbevolen. Helaas zijn die ervaringen meestal van volwassenen, tja, daar kunnen we niets mee. Dus hoog tijd om het Bluefin Cruise Junior supboard door kinderen te laten testen. In dit blog lees je de ervaringen van het gezin van Saskia.

Supboard voor kinderen

Sinds vorig jaar hebben we een opblaasbaar supboard. Een supboard voor beginners waar we tevreden over zijn, maar waar de kinderen vooral korte stukjes mee suppen en er verder mee spelen. Zou een speciaal supboard voor kinderen meer uitnodigen om echt te gaan suppen? Het zou best leuk zijn om samen een tochtje te maken… Ik had al eerder bedacht dat een tweede supboard daarvoor handig is. Nu kies ik voor een supboard voor kinderen.

We kiezen voor dit supboard voor kinderen: de Bluefin Cruise Junior.
We kiezen voor dit supboard voor kinderen: de Bluefin Cruise Junior.

Supboard voor kinderen: tot welke leeftijd?

Een snelle oriëntatie brengt mij bij de Bluefin Cruise Junior. Het is een supboard voor kinderen tot circa 160 centimeter. De maximale draagkracht is 120 kg, maar het maximale gebruikersgewicht is 80 kilo. Dit betekent dat kinderen tot ongeveer 12-13 jaar binnen de marges vallen qua lengte en dat ze er ook nog op kunnen als ze flink wat overgewicht hebben.

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen suppen?

Al vanaf jonge leeftijd kunnen kinderen met zwemvast aan voorop het supboard van hun ouders zitten. Zo leren ze al een beetje gevoel te krijgen bij het suppen. Kinderen zelfstandig laten suppen op een eigen supboard voor kinderen zou ik sowieso pas doen als ze hun zwemdiploma hebben. 

Onze dochter was 8 jaar oud (bijna 9 jaar) toen ze voor het eerst ging suppen. En dat deed ze meteen tijdens een suptour door Ljubljana, dus niet eens op een recreatieplas. Onze inschatting is dat kinderen kunnen beginnen met suppen op rustig water vanaf ongeveer 7 of 8 jaar oud. Daarna kun je steeds wat verder gaan en eens een tochtje proberen op rustig water.

We proberen de Bluefin Cruise Junior met onze zoon van 10 jaar oud. Hij is klein van stuk (altijd de kleinste in de klas), maar wel stevig. Zijn groeispurt moet duidelijk nog komen.

Review Bluefin Cruise Junior: onze ervaringen

De Bluefin Cruise Junior komt als een zeer compleet pakket bij ons thuis. We pakken alle onderdelen uit, verwijderen het verpakkingsmateriaal en stoppen alles in de meegeleverde draagtas. Het supboard voor kinderen heeft net zoveel accessoires als de supboards voor volwassenen, wat fijn dat daarop niet is bezuinigd. De Bluefin Cruise Junior bevat:

 • het supboard, inclusief demontabele vin
 • pomp
 • demontabel kajak-zitje
 • verstelbare peddel die voor suppen en kajakken te gebruiken is
 • enkelband
 • reparatiesetje
 • waterdicht hoesje voor mobiele telefoon
 • draagtas

Een hele complete set dus. Je kunt meteen op pad gaan en hoeft niet bepaalde onderdelen los bij te bestellen.

Bekijk hier het complete pakket van de Bluefin Cruise Junior

Het supboard wordt geleverd met draagtas.
Het supboard wordt geleverd met draagtas.
Gewatteerde achterkant, heupbank en borstbandje. Alles voor een goed draagcomfort.
Gewatteerde achterkant, heupbank en borstbandje. Alles voor een goed draagcomfort.
Met de bijgeleverde pomp is het supboard zo opgepompt.
Met de bijgeleverde pomp is het supboard zo opgepompt.
Peddels, zowel geschikt om te suppen als te kajakken.
Peddels, zowel geschikt om te suppen als te kajakken.
Het kajak-zitje.
Het kajak-zitje.
Het kajak-zitje bevestigen we met de banden aan de D-ringen. Zo gepiept!
Het kajak-zitje bevestigen we met de banden aan de D-ringen. Zo gepiept!
De enkelband.
De enkelband.
Reparatiesetje. Voor het geval dat...
Reparatiesetje. Voor het geval dat…

Extra aanschaffen: zwemvest

Het enige dat je nog aan zou kunnen schaffen is een zwemvest. Bij het suppen op een recreatiemeer zal dit niet direct nodig zijn als kinderen goed zwemvaardig zijn. Ga je suppen op een plek waar ook andere mensen (gemotoriseerd) varen? Of op zee of elders met stroming? Of zijn jouw kinderen geen sterke zwemmers? Dan zou een zwemvest wel een veilige keuze zijn.

Opblaasbaar supboard voor kinderen

We nemen het Bluefin Cruise Junior supboard mee naar de plaatselijke recreatieplas. De draagtas is te groot om door een kind zelf te dragen. Als volwassene is het prima te doen. De draagtas heeft een gewatteerde achterkant, heupband en borstbandje. Je ziet duidelijk dat hier gekozen is voor een kwalitatief goede afwerking.

Het supboard oppompen is binnen een paar minuten voor elkaar. Onder het supboard zijn al twee kleine vinnen bevestigd, wij hoeven alleen de grote vin vast te maken. Onze 10-jarige zoon heeft snel door hoe dat moet. Hij bevestigt zelf de enkelband en staat dan te trappelen om naar het water te gaan. Alleen nog de peddel op de juiste lengte maken (zo’n 10 centimeter langer dan je kind) en dan kan hij gaan.

Het valt mij op dat het supboard allerlei handigheidjes heeft. Zo is er een houder voor de GoPro, meerdere handvatten, elastiek om bagage onder te doen, heel wat D-ringen om van alles aan vast te maken. Ook het gedeelte waar je op staat voelt goed aan en is aan de achterkant voorzien van een hoger stukje, door hier wat op te duwen kun je scherpere bochten maken.

Aan al dit soort details merk ik dat Bluefin echt een andere kwaliteitsklasse is dan Decathlon. Het supboard van Bluefin heeft alles wat je maar zou kunnen wensen en bedenken. Ik ben onder de indruk van alle doordachte snufjes.

Het board is heel mooi afgewerkt en heeft allerlei handige snufjes.
Het board is heel mooi afgewerkt en heeft allerlei handige snufjes.
Houder voor de GoPro.
Houder voor de GoPro.

Suppen met Bluefin Cruise Junior

De eerste keer tilt mijn man het supboard naar het water. Mijn zoon duwt het board naar een dieper gedeelte en klimt er op. Dat gaat heel makkelijk. Het gaan staan op het supboard gaat wat wiebelig, maar dat ligt vooral aan de onwennigheid van mijn zoon. De keren daarna gaat het allemaal een stuk soepeler.

Hij supt zo weg met het supboard. Ik heb de indruk dat hij dit supboard voor kinderen beter onder controle heeft dan het grote mensen supboard dat we hebben. De maatvoering klopt gewoon beter. 

Vanaf de kant zie ik mijn zoon op een gegeven moment ontzettend wiebelen. Hmmm, is het supboard wel zo stabiel als het lijkt? Zodra hij terug is vraag ik het aan hem. “Haha mama, dat deed ik expres, ik vind het leuk om heel hard te bewegen en dan in het water te vallen.” Ok… Nou het supboard is ondanks zijn geëxperimenteer niet een keer omgevallen, dus de stabiliteitstest is meer dan geslaagd.

Hij bevestigt wat ik al dacht. Suppen op een supboard voor kinderen is voor hem inderdaad veel fijner.

Kajakken met Bluefin Cruise Junior

“Wil je nu het stoeltje erop?” vraag ik. Dat lijkt hem wel wat en dus maken we het kajakstoeltje vast op het supboard. Bij de peddel klikken we het sup-handvat los en bouwen deze zo om tot kajakpeddel. Een kind kan de was doen, echt zo simpel. 

Nou, dat kajakken op het supboard gaat net zo makkelijk als het suppen. “Mam, met dat stoeltje ga ik nog harder!” klinkt het opgetogen. Ik zie de pluspunten ook. Als je een tochtje gaat maken en jouw kind is moe van het suppen, dan is verder kajakken een hele goede optie. 

Ik bedenk me ondertussen dat ik eigenlijk wel de volwassen versie van de Bluefin Cruise zou willen. Zo’n kajak-zitje lijkt mij ook fijn en ik word erg blij van de zeer complete afwerking van het supboard.

Supboard leeg laten lopen en inpakken

Het is tijd om te gaan en het supboard uit het water te halen. Het supboard leeg laten lopen gaat snel. Daarna is het een kwestie van opvouwen en weer in de tas stoppen. Het supboard is dan nog een beetje vochtig, maar we hebben geen zin om het board nu te laten drogen. Onze tuin is groot genoeg om het supboard daar even uit te leggen.

Wil je het Bluefin Cruise Junior supboard droog meenemen? Zorg er dan voor dat je rekening houdt met wat droogtijd en/of neem een handdoek mee om het board af te drogen. Hoe lang het moet nodig heeft om op te drogen hangt heel erg af van het weer.

Kindersupboard Bluefin Cruise Junior: de specificaties

Dat wij erg te spreken zijn over het gebruik en de afwerking van dit supboard voor kinderen moge duidelijk zijn. Maar nu even de specificaties:

 • 245 cm lang
 • 74 cm breed
 • 13 cm dik
 • gewicht van het supboard is 10 kilo
 • maximaal laadgewicht is 120 kilo, maar het board is te gebruiken om tot suppen tot 80 kilo

Qua gewicht is dit supboard in opgeblazen vorm door kinderen zelf te tillen. Maar het is best een groot ding, dat maakt het voor kinderen wat lastiger hanteren. Het lukt mijn zoon overigens wel. Omdat het supboard op drie plekken handvaten heeft, kun je het supboard met z’n tweeën tillen. Alleen tillen als volwassene kan natuurlijk ook.

Is een supboard voor kinderen kopen de investering waard?

Het Bluefin Cruise Junior supboard kost op moment van schrijven 539 euro. Bluefin heeft regelmatig kortingen, dus hou hun pagina met sup aanbiedingen in de gaten als je dit kindersupboard wilt kopen.

Zoek je een goedkoper supboard in een meer basis uitvoering? Dan raden we je dit supboard aan. Let er wel op dat de prijs bij Decathlon alleen het supboard met draagtas betreft en dat je peddel en pomp er los bij moet kopen. Op het supboard van Decathlon past geen kajak-zitje.

Koop je een supboard voor kinderen zoals de Bluefin Cruise Junior, dan kan één kind hier zo’n 4-5 jaar plezier van hebben. Mochten er meer kinderen in een gezin zijn, dan heb je er natuurlijk langer wat aan. De supboards van Bluefin hebben 5 jaar garantie en zijn kwalitatief zo goed, dat de verwachting is dat je het supboard na die tijd voor een leuke prijs kunt verkopen.

Koop hier het Bluefin Cruise Junior supboard

Waar suppen met kinderen?

Waar kun je goed suppen met kinderen? Deze keer gingen wij naar recreatiegebied Bussloo, een grote recreatieplas in de buurt van ons huis. Dit zijn perfecte locaties om veilig te leren suppen.

Onze dochter ging voor het eerst suppen in Ljubljana. Niet de meest ideale plek omdat voor het eerst te doen, want in hetzelfde kanaal varen ook rondvaartboten. In dit geval supten we samen met een gids die goed op de veiligheid let. Het was dus wel een hele positieve ervaring. Ik zou dit alleen niet snel op eigen gelegenheid met kinderen doen.

In Boltenhagen, een kustplaats aan de Duitse Oostzee, supten we een keer op zee. Dit zou ik alleen doen als je weet dat er geen aflandige wind is, want dan heb je het risico dat je ver van de kust afdrijft. Toen wij dit in Boltenhagen deden betrok het weer net en waren er best flinke golven. We hebben toen ontzettende lol gehad, maar het leek totaal niet op suppen. Wil je in Nederland vlakbij zee suppen en afhankelijk van het weer toch de zee op? Ga dan naar de lagune in Camperduin.

En, ga jij vaak suppen met jouw kind(eren)?

Meer lezen

Op zoek naar meer handige reviews? Klik & kijk voor meer inspiratie: