10 leuke uitjes voor hoogbegaafde kinderen

Het is de Week van de Hoogbegaafdheid en dus delen we vandaag 10 leuke uitjes voor hoogbegaafde kinderen. Niet meteen wegklikken als jouw kind niet tot deze doelgroep behoort, want ook voor andere kinderen die af en toe van een uitdaging houden zitten er leuke tips bij. Saskia ging met hulp van ouders van hoogbegaafde kinderen op onderzoek uit.

Leuke uitjes voor hoogbegaafde kinderen

Er is natuurlijk geen ‘standaard’ hoogbegaafd kind. Ook onder hoogbegaafde kinderen zijn de verschillen groot. Hier en daar zal er vast een stereotype kind bij zitten, maar verder verschillen ze net zo van elkaar als andere kinderen. Hoe we dan leuke uitjes voor hoogbegaafde kinderen selecteren? We letten op de volgende punten:

  • Is er voldoende uitdaging?
  • Wordt er niet te strikt met leeftijdsgrenzen omgegaan?
  • Doet het uitje aanspraak op creativiteit?
  • Helpt het om te werken aan doorzettingsvermogen?
  • Wordt er voldoende geboden voor nieuwsgierige kinderen?
  • Worden er nieuwe kennisgebieden aangeboden?
  • En vooral: is het leuk?

Echt niet alle geselecteerde uitjes voor hoogbegaafde kinderen voldoen aan al deze punten, dat zou een onmogelijke zoektocht zijn. Maar het helpt wel om bijvoorbeeld bepaalde musea af te laten vallen voor dit lijstje. Zo is men bij Villa Zebra erg strikt met de leeftijdsgrens en dus valt dit kunstmuseum af, terwijl het anders zeker een kanshebber was geweest voor deze lijst met 10 leuke uitjes voor hoogbegaafde kinderen.

In willekeurige volgorde zijn dit onze tips voor leuke uitjes met hoogbegaafde kinderen, inclusief linkjes naar de blogs die onze bloggers er over hebben geschreven.

Tip #1 Science musea

Deze tip was natuurlijk te verwachten. Science musea zijn gewoon tof voor ieder kind dat nieuwsgierig is. Naast het bekende en vaak erg drukke Nemo in Amsterdam, zijn er meer science musea in Nederland. In Kerkrade is het Continium vaak een stuk rustiger en minstens net zo leuk als Nemo. Ook het Universiteitsmuseum Utrecht valt in deze categorie, net als het science museum in Delft. In Hengelo is het ‘Verboden om af te blijven’ bij Techniekmuseum HEIM. Net over de grens is Explorado Kindermuseum in Duisburg een echt paradijsje voor kinderen die graag op ontdekking gaan.

In het laboratorium van Nemo. Een van de uitjes voor hoogbegaafde kinderen
In het laboratorium van Nemo.

Tip #2 Bodyboarden bij DownUnder

Iets doen dat echt moeilijk is? Dat is soms lastig te vinden voor hoogbegaafde kinderen. Kies daarom eens voor een uitje waarbij ze iets totaal nieuws leren. Zo is het mogelijk om bij DownUnder in Nieuwegein te leren bodyboarden. Zeker een eerste keer zal dat niet direct meevallen. En is de basis eenmaal onder de knie, dan kunnen de instructeurs vast aanwijzingen geven voor ingewikkeldere moves. Bodyboarden kan vanaf 8 jaar.

Bodyboarden bij Downunder.
Bodyboarden bij Downunder.

Tip #3 Spelerij in Dieren

In Dieren is de Spelerij te vinden met een eigen Uitvinderij waar je ook met slecht weer terecht kan. Buiten staan allerlei bijzondere speeltoestellen die van zichzelf al erg creatief zijn. Maar binnen is het echt een walhalla voor de meeste hoogbegaafde kinderen. Een eigen zeilbootje maken, aan de slag met metaal of hout, het is slechts een greep uit de mogelijkheden. Overal staan voorbeelden van wat je kan maken, maar er is ook alle vrijheid om iets heel anders te bedenken.

In de Uitvinderij.
In de Uitvinderij.

Tip #4 Sterrenwacht

De meeste sterrenwachten organiseren regelmatig avonden waarbij je zelf door zo’n grote kijker naar de sterren mag gluren. Op de een of andere manier hebben een bovengemiddeld aantal hoogbegaafde kinderen interesse in het heelal en planeten. Hoe gaaf is het dan om al je vragen te kunnen stellen aan iemand die er echt verstand van heeft? Zeker als de interesse erg ver gaat lukt het je als ouder niet altijd om de vragen nog te kunnen beantwoorden of er uberhaupt een gesprek over te voeren.

Lees hier meer over Cosmos Sterrenwacht.

Bij de sterrenwacht.
Bij de sterrenwacht.

Tip #5 Klimbos

Een klimbos is bij uitstek een plek waar kinderen echt even uit hun comfortzone komen. Zeker als er klimparcours van verschillende niveaus zijn. Vanaf een lengte van 140 cm mogen ze meestal ook het volwassenen parcours doen en is er nog meer uitdaging mogelijk. Op verschillende plekken in Nederland zijn klimbossen te vinden en ook in het buitenland is het een ideaal uitje tijdens de vakantie.

Lees hier meer over klimbos Garderen, kletterwald op de Feldberg (Duitsland) en Hagards Lagard klimbos en zipline (Zweden).

Uitdaging tussen de boomtoppen in het klimbos.
Uitdaging tussen de boomtoppen in het klimbos (foto: Jolinda).

Tip #6 Futureland

Sommige hoogbegaafde kinderen zijn net sponsjes. Hoe meer nieuwe informatie, hoe beter. Bij Futureland, het informatiecentrum over de Tweede Maasvlakte, kunnen ze hun hart ophalen. Er is zoveel te zien, te beleven en te ontdekken. Combineer je bezoek met een fossielen excursie of ga met de Futureland Express of de boot mee. De informatiedichtheid is hoog tijdens deze laatste twee tours en ook aan moeilijke woorden geen gebrek. Aanrader dus voor kinderen die graag van alles precies willen weten hoe het zit.

Futureland, een erg leerzaam en leuk uitje.
Futureland, een erg leerzaam en leuk uitje.

Tip #7 Kinderrondleiding in een museum

Steeds meer musea organiseren speciale rondleidingen voor kinderen. Zeker bij de musea die op het eerste gezicht saai lijken voor kinderen is dat erg leuk. Ga bijvoorbeeld in het Stedelijk Museum in Amsterdam mee met de gids en maak onderweg ook je eigen kunstwerken. Geen vraag is deze gidsen te veel. Check gewoon even de website van het museum dat je op het oog hebt en ontdek welke kinderrondleidingen ze hebben.

Zelf een kunstwerk maken tijdens de kinderrondleiding.
Zelf een kunstwerk maken tijdens de kinderrondleiding.

Tip #8 Geocachen

Een fijne low-budget tip. Want geocachen kan gewoon met je smartphone. Het is een moderne manier van schat zoeken waarbij kinderen spelenderwijs coordinaten leren lezen en onderweg soms raadseltjes moeten oplossen. De caches zijn er in allerlei moeilijkheidsgraden. En zijn ze enthousiast geworden? Dan kan je overwegen om een echt gps-apparaat aan te schaffen.

Geocachen met de smartphone.
Geocachen met de smartphone (foto: Daphne).

Tip #9 Een film in het Omniversum

Natuurlijk kan een gewone film leuk zijn als uitje, helemaal op een saaie grijze dag. De films in het Omniversum zijn echter van een ander niveau. Dankzij het gigantische beeldscherm heb je het gevoel bijna in de film te zitten. De ene mooie natuurfilm na de andere kan je er bekijken. Maar ook bijvoorbeeld een animatiefilm over de maanlanding. Enne, in de directe omgeving van het Omniversum zijn meerdere musea te vinden. Zo vliegt je dag in Den Haag voorbij.

In het Omniversum de maanlanding herbeleven.
In het Omniversum de maanlanding herbeleven (foto: Suzanne).

Tip #10 De Ontdekhoek

In Lelystad, Rotterdam en Zwolle is De Ontdekhoek te vinden. Als er ergens een plek is waar kinderen uitgebreid kunnen experimenteren, dan is dat hier. Vooral de variatie aan experimenten en proefjes is groot. Van zelf een zeepje maken tot dammen bouwen in een bak water. Of je eigen chips maken. Het kan er allemaal. Soms zijn ze wel iets strikt met de leeftijden (bij de ‘gevaarlijkere’ experimenten), maar er blijft genoeg over dat ze wel kunnen doen. Krijg hier je kinderen maar eens mee naar huis!

Druk bezig bij De Ontdekhoek.
Druk bezig bij De Ontdekhoek.

Een lijstje van 10 uitjes voor hoogbegaafde kinderen is eigenlijk te kort. Want er is zoveel meer leuks… Denk maar eens aan Museumjeugduniversiteit, Space Expo, Geo Fort, zweefvliegen, een escaperoom voor kinderen… Nou ja, die bewaren we voor de volgende Week van de Hoogbegaafdheid!

Welke uitjes voor hoogbegaafde kinderen kan jij aanraden?

 

Peuter checklist – dit moet mee!

Behalve alle uitjes die we hebben verzameld, hebben we ook een handige checklist gemaakt voor items die onmisbaar zijn wanneer je met je peuter op pad gaat. Doe er je voordeel mee!

 

Meer lezen

Musea zijn vaak favoriet bij deze doelgroep. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Ter illustratie foto’s van kinderen van onze bloggers. I.v.m. de privacy van onze kinderen vertellen we niet wie voorzien is van welk ‘labeltje’ of zonder ‘labeltje’ door het leven gaat. Voor dit blog hebben we inhoudelijke input gekregen van ouders van hoogbegaafde kinderen.

Bewaar op Pinterest!

De 10 leukste uitjes voor hoogbegaafde kinderen

12 REACTIES

  1. Superleuk voor de reislustigen in Washington DC het Smithsonian Museum of Natural History. Mogelijkheid om lades open te trekken, te ontdekken, voelen en onderzoeken

  2. Het natuurmuseum in Tilburg is ook echt een aanrader. Meerdere tentoonstellingen met heel verschillende onderwerpen rondom de natuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here