Emilia-Romagna: toffe tips voor een vakantie met kinderen

0
827

Vakantie in Emilia-Romagna in het noorden van Italië…. Denk aan bijzondere gerechten eten, cultuur snuiven in de steden Parma, Bologna en Ferrara, snelle auto’s bewonderen in musea en op straat, luieren aan de stranden bij Riccione, dolle pret in de pretparken aan de Riviera dei Parchi of wandelen in de natuurrijke Apennijnen. Suzanne vertelt je hoe veelzijdig een vakantie in Emilia-Romagna met kinderen is.

Vakantie in Emilia-Romagna met kinderen

In de zomer van 2018 zijn we op vakantie in Emilia-Romagna in noordoost Italië. Emilia-Romagna ligt ingeklemd tussen de bekendere toeristische regio’s Toscane in het zuiden en Lombardije met de vele meren in het noorden.

Het binnenland van de regio Emilia-Romagna is minder bekend en nog niet ontdekt door het massatoerisme. De kust, bij Rimini en Riccione, is veel meer in trek bij toeristen. Voor gezinnen raden we Riccione aan boven Rimini, op die bestemming komen vooral jongeren.

Ligging Emilia-Romagna:

Accommodaties in Emilia-Romagna

Wij verblijven op camping La Futa, in de Apennijnen, op de grens met Toscane. Vanaf hier hebben we veel leuke uitstapjes gemaakt.

Verblijf je liever aan de kust? Dan is Riccione een goede uitvalsbasis. De campings zijn daar wel wat groter, kijk bijvoorbeeld eens naar Romagna Camping Village waar o.a. de toffe Airlodge te huur is.

Ook TUI heeft meerdere mogelijkheden voor een verblijf in Emilia-Romagna.

Tip: check hier onze tips voor een tussenstop overnachting op weg naar Italië.

Doen in Emilia-Romagna

Er is ontzettend veel te doen in Emilia-Romagna. De omgeving leent zich uitstekend voor bezoekjes aan oude steden, UNESCO Werelderfgoed, archeologische opgravingen en musea. Een aantal dingen maken de regio uniek.

Wat ons betreft absolute must do’s die niet mogen ontbreken bij een vakantie in Emilia-Romagna:

  1. De meest beroemde producten en gerechten van Italië komen uit de regio Emilia-Romagna. Parmaham en Parmezaanse kaas uit Parma, tagliatella bolognesa en mortadella uit Bologna, balsamico azijn uit Modena.  
  2. Ga naar één van de racecircuits of musea vol met snelheidsduivels. Lamborghini’s, Ducatti’s en Ferrari’s: de jongensharten van mijn zoons gingen sneller kloppen met al die mooie racemonsters. 
  3. Bezoek één van de vele UNESCO Werelderfgoederen die de regio rijk is. De steden Bologna, Ferrara, Ravenna en Cesena zijn plekken die liefhebbers van cultuurhistorie moeten zien.
  4. Ga een dagje naar San Marino: de republiek San Marino wordt volledig omringd door de regio Emilia-Romagna. Vooral de oude vestingstad San Marino kent enorm veel bezienswaardigheden en is een bezoek waard.
  5. Geniet van de natuur tijdens een wandeling of fietstocht in de Apennijnen. Het noordelijke deel van Emilia-Romagna is vlak, maar in het zuiden, op de grens met Toscane, vind je het langgerekte gebergte Apennijnen met natuurgebieden en natuurreservaten.
Citytrip Bologna, een must-do op je lijstje bij een bezoek aan Emilia-Romagna.
Citytrip Bologna, een must-do op je lijstje bij een bezoek aan Emilia-Romagna.
Stoer jongens uitje: bezoek één van de vele racecircuits.
Stoer jongens uitje: bezoek één van de vele racecircuits.

Tips en bezienswaardigheden in Emilia-Romagna

We hebben de leukste tips en bezienswaardigheden voor een vakantie met kinderen in Emilia-Romagna op een rij gezet, allemaal gebaseerd op onze eigen ervaringen. 

#1 Miniatura Italië 

Ben je gek op miniatuurwerelden? Bezoek dan tijdens je vakantie Italia in Miniatura. Dit is een miniatuurpark in Rimini, aan de Adriatische kust van Italië.

Het themapark heeft 273 miniaturen van bekende Italiaanse en Europese gebouwen op een schaal van 1:25 en 1:50. Daarnaast zijn er 10.000 planten en 5.000 miniatuur boompjes, rijden er 17 miniatuurtreinen rond en is het Grand Canal van Venetië nagemaakt op een schaal van 1:5, inclusief het San Marco plein.

Behalve miniatuurwerelden zijn er ook shows en attracties zoals een wildwaterbaan, een waterkasteel en Pinocciowereld. 

Italië in Miniatura in Rimini.
Italië Miniatura in Rimini.
Waterpret in Italia Miniatura in Rimini.
Waterpret in Italia Miniatura in Rimini.

#2 Aquapark Atlantica in Cesenatico

Als de kinderen wat ouder zijn en hun zwemdiploma’s hebben, dan is een bezoek aan één van de aquaparken in Emilia-Romagna altijd leuk. Elk kind, jong en oud, wil roetsjen van een waterglijbaan en zich onderdompelen in zwempret.

In Cesenatico zit het Aquapark Atlantica. Hier hebben ze voor elke leeftijdscategorie een glijbaan, de een nog leuker dan de ander. Er is een lazy river waar je, luierend in een grote band, door het zwembad dobbert. Er is een grote zwemlagune en een apart bad voor de allerkleinsten. Een heerlijk dagje uit voor het hele gezin.

#3 Aquapark Aquafan in Riccione 

Vlakbij Rimini vind je het aquapark Aquafan in Riccione. Dit waterpark is echt gericht op de oudere kinderen en is erg leuk voor gezinnen met tieners, oftewel kinderen die minimaal 1.40 meter lang zijn. Dat komt vooral door de lengterestricties die er voor de glijbanen in het park gelden.

Tip: bestudeer van tevoren de plattegrond en ontdek welk deel van het park geschikt is voor jullie gezin. Er zijn talloze glijbanen (waar de wachttijden flink kunnen oplopen), een lazy river, een groot golfslagbad en een schuimparty. Maar de toppers zijn toch wel glijbanen als ‘Black hole’, ‘Twist’, ‘Kamikaze’ en ‘Extreme river’. De namen zeggen al genoeg. Alleen geschikt voor echte durfals.

Aquapark Aquafan in Riccione is vooral leuk voor tieners.
Aquapark Aquafan in Riccione is vooral leuk voor tieners.

#4 Citytrip Bologna

De grote verrassing van Suzanne tijdens haar vakantie in Emilia-Romagna is Bologna, de hoofdstad Emilia-Romagna. Een ontzettend toffe stad, stampvol musea en cultureel erfgoed (UNESCO), prima restaurantjes waar je kunt genieten van apéritieven en/of heerlijke Bolognese gerechten.

De stad is nog niet ontdekt door het massatoerisme. Het is er rustig, gemoedelijk en relaxed. Er zijn gezellige terrasjes, mooie pleinen en met het treintje rijd je de berg op naar de San Luca, waar een prachtig uitzicht wacht en waar je een bezoek kan brengen aan deze mooie basiliek.

Een citytrip Bologna mag tijdens je vakantie in Emilia-Romagna daarom niet ontbreken. 

De San Luca basiliek boven op de berg bij Bologna.
De San Luca basiliek boven op de berg bij Bologna.
Bologna, een stad vol oude gebouwen, gezellige pleinen en leuke winkels.
Bologna, een stad vol oude gebouwen, gezellige pleinen en leuke winkels.

#5 Museo Ferrari in Maranello

Het officiële Museo Ferrari in Maranello is de eerste van de twee Ferrarimusea. Dit museum biedt een kijkje in de historie van Ferrari: van oldtimers tot gezinsauto’s, van Formule 1 racewagens tot moderne cabrio uitvoeringen. De wall of fame van Ferrari coureurs uit de Formule 1 en miniatuurmodellen op schaal zijn allemaal te zien. Ook is er een pitstraat en zijn er racesimulatoren waar bezoekers zelf (tegen betaling) de Formule 1 kunnen ervaren.

De museumshop biedt allerlei leuke Ferrari gadgets. Wil je echt veel keuze hebben, dan kun je beter buiten naast het parkeerterrein naar één van de shops gaan. Tenslotte kun je nog een kijkje nemen bij de fabriek.

Het Ferrarimuseum in Maranello heeft een complete Formule 1 afdeling met alle winnende Ferrari's van afgelopen jaren.
Het Ferrarimuseum in Maranello heeft een complete Formule 1 afdeling met alle winnende Ferrari’s van afgelopen jaren.

#6 Enzo Ferrarimuseum in Modena

Het Enzo Ferrarimuseum in Modena is een heel ander Ferrari museum dan die in Maranello en staat naast het geboortehuis van Enzo Ferrari. Het is een groot en indrukwekkend paviljoen dat qua architectuur al een bezoek waard is.

Alle auto’s die door hem ontworpen zijn staan tentoongesteld rondom het thema ‘Rosso & Rosa, Women and Ferraris, the untold story’. Er wordt een film getoond van het leven van Enzo Ferrari en in de voormalige werkplaats van de vader van Enzo staan alle Ferrarimotoren opgesteld. Een indrukwekkende expositie en persoonlijk vind ik deze mooier dan die in Maranello.

Na je bezoek is het de moeite waard om een kijkje te nemen in het historische centrum van Modena.

Het Museo Enzo Ferrari in Modena is heel anders dan die in Maranello en absoluut een bezoek waard.
Het Museo Enzo Ferrari in Modena is heel anders dan die in Maranello en absoluut een bezoek waard.

#7 Genieten in Castel del Rio langs de rivier Fiume Santerno

In het plaatsje Castel del Rio en directe omgeving zijn diverse charmante plekjes te bezoeken met historisch erfgoed. Langs de rivier Fiume Santerno zijn volop mogelijkheden om te zwemmen en te genieten. De Ponte degli Alidosi a Schiena D’Asino is een bouwkundig technisch hoogstandje en de Cascata Moraduccio is een fijn plekje. Zo’n plekje die je eigenlijk verborgen wilt houden. 

De waterval bij Moraduccio, zo'n fijn plekje die je liever verborgen houdt...
De waterval bij Moraduccio, zo’n fijn zwemplekje die je liever verborgen houdt…
Cultuurhistorisch erfgoed in Castel del Rio.
Cultuurhistorisch erfgoed in Castel del Rio.
Die is hoog en stijl. Een knap staaltje Middeleeuwse bouwkunst.
Die is hoog en stijl. Een knap staaltje Middeleeuwse bouwkunst.

#8 Wandeling in de natuur van de Apennijnen 

Emilia-Romagna wordt in het zuiden begrensd door de bergen Apennijnen. De Apennijnen bestaan uit diverse natuurgebieden en bergtoppen die zich uitstekend lenen voor een mooie wandeling. Romeinse paden, mooie vergezichten, bergmeren, unieke natuur en zelfs een gletsjer zijn in deze bergen te vinden. Het uitgestrekte gebied biedt volop fiets- en wandelmogelijkheden voor natuurliefhebbers en rustzoekers.

De uitgestrekte Apennijnen bieden veel wandelmogelijkheden.
De uitgestrekte Apennijnen bieden veel wandelmogelijkheden.
Genieten van het prachtige vergezicht op één van de bergtoppen van de Apennijnen.
Genieten van het prachtige vergezicht op één van de bergtoppen van de Apennijnen.

Ben jij wel eens op vakantie geweest in Emilia-Romagna? En wat vond jij het leukste?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in Noord- en Midden-Italië te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.