Vakantie op de Veluwe: leukste accommodaties en activiteiten voor gezinnen

0
562

Tijdens een vakantie op de Veluwe zijn er zoveel leuke activiteiten te doen. Van klimmen in een avonturenbos tot broodjes bakken in het Bakkerijmuseum. Karijn maakte een overzicht van onze favoriete activiteiten voor een vakantie op de Veluwe en geeft tips waar je fijn kan overnachten.

Vakantie op de Veluwe

De Veluwe is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Gelegen in het hart van Nederland en rijk aan bossen, heide en zandverstuivingen. Nationaal Park de Hoge Veluwe is uiteraard een trekpleister. Maar ook Nationaal Park Veluwezoom is met de Posbank een geliefd natuurgebied. Daarnaast zijn op de Veluwe ook steden als Hattem, Arnhem en Apeldoorn te vinden.

De Veluwe is een geliefde vakantiestreek, en zeker met kinderen een fijne vakantiebestemming. Niet ver reizen, wel te midden van natuur en cultuur.

Beste reisperiode voor een vakantie op de Veluwe

Elk seizoen leent zich voor een bezoek aan de Veluwe. In de zomer geven de bossen verkoeling bij warmte. Tegen het eind van de zomer staat de heide prachtig in bloei. Vanaf september maakt de bronsttijd een bezoek aan de Veluwe de moeite waard. Al dan niet met een boswachter luisteren naar het burlen, waarmee de herten de hinden willen imponeren.

De waaier aan kleuren in het bos nodigt in de herfstvakantie uit tot een flinke wandeling. Voor de kerst is het mogelijk je eigen kerstboom om te zagen in het bos. Terwijl je in het voorjaar dan weer geniet van de pasgeboren lammetjes die je bijvoorbeeld kunt bezoeken tijdens de lammetjesdagen bij de Loenermark.

Tip: check altijd de lokale agenda voor leuke gezinsactiviteiten in weekenden en vakanties, zo weet je zeker dat je de juiste data en tijden hebt.

Ligging

Overnachten tijdens een vakantie op de Veluwe

De Veluwe is een geliefde vakantiestreek voor een langere vakantie, maar ook voor een weekendje weg. Onze bloggers bezochten al meerdere accommodaties. We maken een overzicht van onze favoriete plekken om te overnachten in een hotel, Landalpark, op een  bijzondere plek of op de camping.

Hotel op de Veluwe

Hieronder vind je hotels op de Veluwe die beschikken over familiekamers.

Familiehotel Bilderberg ’t Speulderbos

Een hotel midden in het bos, met ruime familiekamers, een heuse speelkamer en een zwembad. Dat klinkt als superkindvriendelijk. Jolinda overnachtte er tijdens een weekendje Veluwe, lees in het blog hoe fijn ze het had in Familiehotel Bilderberg ’t Speulderbos of boek direct via Booking.com een familiekamer in dit fijne hotel.

Stayokay Arnhem

Wil je liever een stad als uitvalsbasis voor je vakantie op de Veluwe, maar wel zo de natuur kunnen instappen? Dan is Stayokay Arnhem een goede optie. Met je gezin betrek je hier je eigen familiekamer met douche en toilet. Lees hier hoe het Marije en Saskia verging tijdens hun verblijf in Stayokay Arnhem. Stayokay Arnhem is makkelijk te boeken via Booking.com.

Landalpark Veluwe

Landal Greenparks heeft meerdere bungalowparken op de Veluwe. Kinderen blijven gek van Bollo en ouders zijn altijd erg blij met de mooie ligging van de Landalparken. Dat is op de Veluwe niet anders!

De twee mooiste Landalparken op de Veluwe zijn Landal Miggelenberg in Hoenderloo en Landal Coldenhove in Eerbeek.

Andere Landalparken op de Veluwe of net aan de rand van deze vakantieregio zijn:

Andere vakantieparken op de Veluwe

Droompark Bad Hoophuizen in Hulshorst ligt direct aan het Veluwemeer en is een plek waar je helemaal tot rust komt. In de moderne huisjes en tiny houses komt het licht volop binnen door de grote ramen. De huisjes zijn van alle gemakken voorzien. Voor kinderen is er van alles te beleven. In de herfst bakken kinderen broodjes op het kampvuur en maken  ze lampionnen van pompoenen.

Lees hier over het weekendje weg van Maartje en haar gezin op Bad Hoophuizen. 

Bijzonder overnachten op de Veluwe

Op camping de Wije Werelt slaap je in een wel heel bijzondere boomhut, hoog boven de grond. De hutten zijn prachtig ingericht met houten banken, een lekker kacheltje en een romantisch slaapzoldertje.

Lees alles over de Wije Werelt in het blog van Annemiek.

Boomhut? Boomhuis zul je bedoelen, op de Wije Werelt
Boomhut? Boomhuis zul je bedoelen, op de Wije Werelt

Natuurcamping op de Veluwe

Natuurcamping de Harskamperdennen ligt in Kootwijk, in het bos en vlakbij de zandverstuivingen. Het natuurkampeerterrein is door de speeltoestellen en waterplaats heel geschikt voor jonge gezinnen. Op het terrein kan je met je eigen kampeermiddel verblijven, maar er zijn ook bijzondere accommodaties te huur.

Lees meer over deze fijne camping in dit blog. 

Kampeerhoeve Bussloo met kinderen

Kampeerhoeve Bussloo bestaat uit twee velden. Naast een grote schuur met een recreatieruimte mét tafeltennistafel, is er een trampoline en lopen er wat dieren over het terrein. Het terrein ligt vlak bij het recreatiemeer van Bussloo waarin het lekker zwemmen en spelen aan het strand is.

In Saskia’s blog lees je over haar fijne weekend op Kampeerhoeve Bussloo.

Glamping bij ‘Ons plekje in het bos’

Luxe safaritenten staan op het terrein van vakantiepark Lierderholt, beheerd door de eigenaren van ‘Ons plekje in het bos’. Wel het tentgevoel met klapperend zeil en de faciliteiten van een camping, maar met het comfort van een bed en eigen sanitair. Het ultieme compromis voor de liever-niet-kampeerders die wel het campingleven willen ervaren met kinderen. Naast de safaritenten is het mogelijk om met eigen kampeermiddel te kamperen of een chalet te huren.

Lees hier de ervaringen van de safarilodge.

activiteiten en overnachten Veluwe
Echte glamping met deze safarilodges

Leuke activiteiten op de Veluwe

Dan nu over tot de leuke activiteiten op de Veluwe. Want wat er is nou allemaal zo gaaf om te doen in dit grote natuurgebied??

Wandelen op de Veluwe

Eigenlijk kun je overal op de Veluwe prachtig wandelen, maar hieronder vind je onze favoriete wandelplekken die geschikt zijn met jonge kinderen. Wandelingen variërend van 2 tot 10 kilometer.

Posbank

In Nationaal Park Veluwezoom geniet je op de Posbank van de uitzichten over het natuurgebied. Het betekent klimmetjes en dalen tijdens het wandelen. Vanaf het bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden starten diverse wandelingen. Hier kan je gratis parkeren. Het kan wel druk zijn.

Fieke liep een wandeling van ruim 5 kilometer over de Posbank en was erg enthousiast.

Wandelen over de Posbank met kinderen
Wandelen over de Posbank met kinderen

Kootwijkerzand

Wandelen langs een grote zandvlakte, ontstaan door het platbranden van het bos en de daarna ontstane zandverschuivingen, doe je bij Kootwijkerzand. Om en over de zandvlakte loopt een wandeling van zo’n 3 kilometer. Vanaf de uitkijktoren kijk je over de immense zandvlakte. Daarnaast zijn er verschillende andere wandelingen te maken. Parkeren kan in het dorpje Kootwijk.

Lees hier de ervaringen van Saskia met het Kootwijkerzand.

Wandelen bij Radio Kootwijk

Vanaf Radio Kootwijk, een markant radiozendgebouw, zijn verschillende wandelroutes aangegeven, in lengte variërend van 2 tot 12,5 kilometer. Combineer de wandeling met een bezoekje aan het oude radiogebouw, dat is zeker de moeite waard.

Lees hier meer informatie over radio Kootwijk en alle wandelmogelijkheden.

Wat een bijzonder gebouw is Radio Kootwijk
Wat een bijzonder gebouw is Radio Kootwijk

Kabouterpad Hoenderloo

Puntmuts op, rugzak op, laarzen aan en wandelen maar, over het kabouterpad bij Hoenderloo. Een kilometer lang, waar je met door het uitvoeren van allerlei opdrachten ongeveer 1,5 uur zoet mee bent. De wandeling is geschikt voor kinderen tussen de 3 en 7 jaar. Het kabouterpad is vanaf diverse recreatieparken op de Veluwe te lopen.

Lees voor een leuk verslag en meer informatie het blog van Daphne over haar kabouteravonturen in Hoenderloo.

Kabouterpad Nunspeet

Niet alleen in Hoenderloo lopen kabouters rond, ook in het bos bij Nunspeet. Bij bezoekerscentrum Veluwe-Noord van Staatsbosbeheer is een knapzakje verkrijgbaar met een puntmuts, de route en opdrachten. Ook zonder knapzakje is de wandeling te maken, de houten kabouters wijzen de weg. De route is ongeveer een kilometer lang en geschikt voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar.

Lees hoe het Marije en haar kinderen verging op het kabouterpad in Nunspeet.

Het Deelerwoud

Een wandeling door bos en heide maken kan in het Deelerwoud. Dit gebied tussen Nationaal Park de Hoge Veluwe en Nationaal Park Veluwezoom heeft het echte Veluwegevoel. Vanaf de parkeerplaats tegenover het Museum Vliegbasis Deelen zijn verschillende wandelingen te maken. Mieke ging met haar gezin voor een route van 4,5 kilometer over glooiende heidevelden. Ze bevond zich op het terrein van herten, reeën en Schotse Hooglanders. Wildspotters halen hier hun hart op.

Lees hier Miekes verslag van de wandeling in het Deelerwoud.

Activiteiten Veluwe
Wauw, over de heidevelden van het Deelerwoud

Andere leuke activiteiten op de Veluwe

Uitgewandeld? Dan hebben we nog meer tips voor leuke activiteiten op de Veluwe voor gezinnen.

Klimbos Garderen

Op de Veluwe bevindt zich het hoogste klimbos van Nederland. In het park zijn zes verschillende parcoursen uitgezet. Van het funparcours waarin iedereen uit de voeten kan, tot het parcours Discover!, dat op 25 meter hoogte is en waarbij zelfs een fiets in het parcours verwerkt zit.

Jolinda en haar gezin beleefden samen een geweldig gezinsuitje in het Klimbos, zo lees je in ons blog.

Spelerij Dieren

Uitvinden en spelen, dat doen kinderen bij de Spelerij in Dieren. Van naamplaatjes maken, tot notitieboekjes zagen en versieren en van piepschuim snijden tot metaal bewerken. Buiten zijn bijzondere klim- speel- en watertoestellen te vinden. Wat dacht je van een bouwplaats met kratten die gestapeld en vervoerd mogen worden of met gekke fietsen over een skelterbaan gaan? Tip: ga pas naar de Spelerij als je oudste kind 6 is, Beneden deze leeftijd zijn veel activiteiten nog niet geschikt.

Lees hier het verslag van het bezoek van Daphne en haar dochters aan de Spelerij in Dieren.

Bostoren beklimmen op landgoed Schovenhorst bij Putten

235 treden telt de bostoren op landgoed Schovenhorst. Het is even klimmen, maar dan heb je wel een fantastisch uitzicht. En dat terwijl je zelf op een plateau staat met bomen. Voordat je daar bent, ben je langs bijzondere vogelhuisjes geklommen en zelfs tijdens een deel van de beklimming over een net gegaan. Kaartjes voor de bostoren koop je bij restaurant Hop-eest of pin je bij de automaat onderaan de toren.

Laaf je in dit blog aan het prachtige uitzicht en de bijzondere toren. 

Als dit geen bijzondere bostoren is
Als dit geen bijzondere bostoren is

Bosbessen plukken Hoog Buurlo

In augustus zijn de bosbessen rijp. Plukken dus, want zelfgeplukte bessen smaken het allerlekkerst. Op de Veluwe is het bij Hoog Buurlo goed plukken. Was de bessen wel zorgvuldig voor gebruik, want je weet nooit of er een ree of een hond over de struiken heeft geplast.

Lees in dit blog over bosbessen plukken meer, onder andere over waar je het beste kan parkeren.

Bessen plukken Veluwe
Bakken vol bessen gingen mee naar huis

Fietsen op de Veluwe

Van de witte fietsen in Nationaal Park de Hoge Veluwe heeft iedereen wel eens gehoord. De gratis witte fietsen vind je bij de 3 ingangen van het park, bij het bezoekerscentrum en bij het Kröller-Muller Museum. Met de fiets overbrug je een grotere afstand dan wandelend en zie je meer van het park.

Misschien minder bekend is dat er een spannende Suske en Wiske Avonturentocht uitgezet is door het park. De route is verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum, gelegen tussen Hoenderlo en Otterlo, en is leuk voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. De tocht is zo’n 15 kilometer lang en vol met opdrachten.

Lees hier hoe Suzanne en haar jongens deze tocht vonden. 

Op avontuur met Suske en Wiske
Op avontuur met Suske en Wiske

Uitjes met kinderen op de Veluwe bij slecht weer

Kan gebeuren natuurlijk, dat het even niet zulk lekker weer is tijdens je vakantie op de Veluwe. Geen nood, ook met slecht weer is er van alles te beleven.

Museum bezoeken

Het bekendste museum op de Veluwe is het Krölller-Müller Museum. Een groot deel van het werk van Vincent van Gogh, maar ook werk van bijvoorbeeld Piet Modriaan bewonder je hier samen met je kinderen. In de beeldentuin kunnen kinderen lekker rondrennen en zijn er fijne picknickplekjes.
Voor gezinnen is er een museumdobbelspel waarmee je door het museum gaat en vragen beantwoordt over de schilderijen die je tegenkomt. Ook zijn er gratis speurspellen verkrijgbaar.

Lees in Jolinda’s blog hoe haar kinderen van kunst genoten in het Kröller-Müller Museum.

Kunst beleef je in het Kroller Muller
Kunst beleef je in het Kröller Müller

Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem

Toegegeven, met goed weer is het Nederlands Openluchtmuseum nog veel leuker dan met regen en wind. Maar omdat er binnen zoveel te doen is, hoort een bezoek aan het museum ook bij de leuke uitjes met slecht weer. bekijk bijvoorbeeld de Canon van Nederland die de hoogte- en dieptepunten toont uit de Nederlandse geschiedenis aan de hand van gebeurtenissen, personen en onderwerpen. Bekijk de Feesttentoonstelling of speel oud-Hollandse spelletjes in de schuur.

Lees meer over speciale winteractiviteiten in het Openluchtmuseum in ons blog.

Winter in het Openluchtmuseum
Winter in het Openluchtmuseum

Het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo

Klein maar fijn, dat is het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo. Uiteraard herbergt dit museum een imposante hoeveelheid tegels. Maar het zelf mogen maken van tegels en vaasjes maakt dit museum zo aantrekkelijk voor kinderen. Met hulp van een vrijwilliger gaan de kinderen aan de slag in een werkruimte.

Lees hier hoe de dochter van Jolinda zich uitleefde op het maken van een tegel. 

Binnenspeeltuin bij Houtzagerij Otterlo (ook buiten heel erg leuk!)

Bij restaurant de Houtzagerij in Otterlo neem jij thee en appeltaart, terwijl je kinderen zich uitsloven in de binnenspeeltuin. Naast het bekende klimmen en klauteren is er een hele steile glijbaan. Er zijn 30 speelelementen dus genoeg te doen. Er is een afgeschermde peuterzone voor de kleinsten.

Maar als het weer een beetje meezit, ga dan vooral het OERR speelbos verkennen achter het restaurant. Tijdens een 2,5 kilometer lange wandeling bouwen kinderen aan een hut, pompen ze water op en klauteren ze er op los.

Lees in Jolinda’s blog alles over deze binnen- en buitenspeeltuin. 

Speelzolder Wildebras

Het schijnt de grootste speelzolder van Nederland te zijn, de speelzolder van Familierestaurant De Wildebras in Garderen. Er is een game-café, een kapperswinkeltje, een kledingshop, een bioscoop, knutselruimte en een giga hoeveelheid LEGO. Echt een plek waar kinderen zich uren kunnen vermaken, terwijl ouders weer eens bij kunnen kletsen. Voor kinderen is er een hele menukaart en ook ouders eten hier heerlijk.

Steden bezoeken tijdens een vakantie op de Veluwe

Wij zijn erg gecharmeerd van een mix van natuur en cultuur tijdens vakanties. Dus heb je na een aantal dagen in de Veluwse bossen zin in een stadswandeling, of gewoon lekker shoppen? Plan dan een middag in één van de leuke steden die in of aan de rand van de Veluwe liggen. Tijdens een vakantie op de Veluwe kun je bijvoorbeeld makkelijk naar Apeldoorn, Arnhem of het kleine stadje Hattem.

Apeldoorn

Apeldoorn is de grootste stad en ligt midden op de Veluwe. En hoewel het stadscentrum misschien niet de aantrekkelijkste is van alle Veluwse steden is de stad wel een bezoek waard. Bezoek Paleis ’t Loo, struin door Park Berg en Bos, bezoek Jul en Julia in Julianatoren of geef een knuffel aan de apen in de Apenheul.

Lees het blog van Fieke voor nog meer tips voor een dagje Apeldoorn. 

Arnhem

Arnhem is de één na grootste stad en wel gezegend met een historisch centrum en het prachtige Sonsbeekpark dat vlakbij het centrum ligt. In Arnhem kun je in de grote winkelstraten terecht voor de bekende winkelketens, maar in de 7 straatjes of in het Spijkerkwartier vind je bijzondere (handgemaakte) cadeautjes en kleding. Voor kinderen is het Watermuseum een walhalla voor experimenten met water.

Lees meer toffe tips in het blog van Saskia over een dagje Arnhem met kinderen. 

Hattem

Veel minder groot, maar wel historisch is Hattem, in het noordelijkste puntje van de Veluwe. Met kinderen naar het Nationaal Bakkerijmuseum is hartstikke leuk. In de vakanties en de weekenden is er theater van de bakker en mogen kinderen zelf brood of een koek bakken.

Lees in het blog van Karijn wat er nog meer te beleven valt in Hattem.

Sla tijdens een bezoek aan Arnhem dit gave kunstwerk niet over
Sla tijdens een bezoek aan Arnhem dit gave kunstwerk niet over

Meer lezen

Nog meer inspiratie opdoen voor activiteiten op de Veluwe met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.