Als je kinderen meedeelt dat er die dag een museumbezoek op het programma staat, staan ze meestal niet te springen. Toch hebben musea een grote educatieve waarde. En het is goed om kinderen er al van jongs af aan kennis mee te laten maken. Uitzonderingen daargelaten, hebben veel musea het stoffige imago allang van zich afgeworpen. Interactieve rondleidingen en speciale kinderactiviteiten trekken steeds meer jonge bezoekers. Met deze kindvriendelijke musea zijn jullie, groot en klein, verzekerd van een leuk en leerzaam dagje uit.
Veilige interactie
Voor deelname aan een interactieve rondleiding of programma heb je een internetverbinding nodig. Soms moet je een app installeren op je smartphone, maar het museum kan ook met QR-codes werken. Als je geen mobiel internet hebt of kunt gebruiken, kun je gratis verbinding maken met het wifinetwerk van het museum. Handig, maar de keerzijde is dat deze openbare netwerken erg gevoelig zijn voor hackers.
Het is daarom sterk aan te raden om eerst een VPN in te schakelen. Je kunt een VPN gratis downloaden, maar voor de beste bescherming neem je een abonnement. Voor een paar euro per maand ben je dan verzekerd van een versleutelde verbinding die cybercriminelen op grote afstand houdt. Bovendien word je gewaarschuwd voor malware, virussen en schadelijke websites. En je geniet van meer online privacy, omdat je eigen IP-adres niet langer zichtbaar is.
Beste kindvriendelijke musea
Jullie vakantiebestemming voor deze zomer ligt waarschijnlijk al vast. Maar qua dagprogramma’s moeten er vast nog wat knopen doorgehakt worden. Het is best een uitdaging om aan de wensen van ieder individueel gezinslid tegemoet te komen. De hele dag bij het plaatselijke zwembad rondhangen is voor de kinderen erg leuk, maar voor de ouders toch iets te beperkt. Van deze musea wordt iedereen blij:
Cité des Sciences et Industrie – Parijs
Wie aan Parijse musea denkt, denkt ongetwijfeld meteen aan het Louvre. Als je de kans krijgt, is het zeker de moeite waard om het Louvre te bezoeken. Bereid je wel voor op lange wachtrijen, waarbij je in de zomermaanden in de brandende zon staat aan te schuiven. Ook in het museum zelf is het vaak erg druk. Je doet je kinderen dan een groter plezier door uit te wijken naar het Cité des Sciences et Industrie. Naast tentoonstellingen voor kinderen vind je hier ook een bibliotheek en een heuse kinderstad mét speeltuin. En de nieuwe, permanente tentoonstelling over de ruimte zal de harten van jonge astronauten ongetwijfeld sneller doen kloppen.
Natural History Museum – Londen
In het Natural History Museum leer je alles over de natuur. Van het leven in de oceaan en de evolutie van de mens tot dinosaurussen en sterrenstelsels. Na een bezoek aan dit museum worden kinderen gestimuleerd om ook daarbuiten hun natuurlijke voelsprieten te activeren. Denk aan forten bouwen, vogelgeluiden herkennen en octopussen borduren. De toegang is overigens geheel gratis. Wel is het verstandig om van tevoren een ticket te reserveren om er zeker van te zijn dat je naar binnen kunt.
ZOOM Kindermuseum – Wenen
De naam zegt het al: dit museum is speciaal bedoeld voor kinderen. Er zijn op maat gemaakte activiteiten voor iedere leeftijdsgroep. Zo kunnen de allerjongsten naar hartenlust spelen en ontdekken in ‘Ocean’. Kinderen van 6 tot 12 jaar oud kunnen meedoen aan een interactieve tentoonstelling over de toekomst. En kinderen vanaf 8 jaar kunnen in de filmstudio een eigen animatiefilm maken. Het programma wisselt regelmatig, dus hou de website in de gaten. Daar kun je ook je tickets bestellen en tijdssloten reserveren. Het museum laat namelijk maar een maximum aantal bezoekers per dag binnen.
Explora – Rome
De beste musea voor kinderen zijn natuurlijk de musea die speciaal gericht zijn op kinderen. En ook Explora is daar een mooi voorbeeld van. Het is dan ook een welkome afwisseling van al die omgevallen stenen en kapotte gebouwen. Daar zijn ouders misschien van onder de indruk, maar kinderen spreekt het over het algemeen minder aan. In Explora komt de geschiedenis echt tot leven. Maar ook over zaken zoals recycling, emoties, planten en het menselijk lichaam zal je kind hier veel opsteken. En dat alles spelenderwijs. Met een vooraf gereserveerd kaartje krijg je een uur en drie kwartier toegang tot het museum.
Nationaal Museum – Kopenhagen
Het Nationaal Museum heeft iets bijzonders. Het bevat namelijk een parallelle werkelijkheid waarin alleen kinderen welkom zijn. Hier hangen geen bordjes met ‘verboden aan te raken’. En als je je verveelt, druk je snel op de ‘Boredom Button’. Schilderijen komen tot leven, vuurspuwende draken verlaten hun grotten en schatkisten komen bovendrijven. Hier kun je meevaren op een vikingschip, koken als in de middeleeuwen en kastelen verdedigen tegen vijandelijke legers. Ze doen hier bovendien niet moeilijk over het meebrengen van eigen eten en drinken. Er is zelfs een speciale ruimte waar je je maaltijd kunt nuttigen. En alsof dat nog niet genoeg is, is de entree voor kinderen onder de 18 ook nog eens helemaal gratis.