Fietstour door Edinburgh met kinderen, een leuke manier om de stad te verkennen

0
530

Een fietstour door Edinburgh met haar kinderen, daar kiest Gemma voor. Slenteren door een stad staat namelijk niet hoog op het lijstje van haar kinderen. Bij Baja Bikes kiezen ze voor een fietsexcursie met Nederlandse gids.

Fietstour door Edinburgh met Baja Bikes

In Nederland hebben we dit uitje al geboekt via Baja Bikes. Het prettige aan deze organisatie is dat je voor een Nederlandse gids kunt kiezen en ze in ontzettend veel steden hun fietstours aanbieden. Andere bloggers van KidsErOpUit hebben er al ervaring mee in Florence, Rome en Boedapest.

Een van de voordelen is dat wanneer het slecht weer is de geboekte fietstour in Edinburgh kosteloos verzet kan worden. Maar wij hebben geluk: het zonnetje schijnt.

Op zoek naar parkeerplek

Vooraf krijgen we van Baja Bikes per mail een duidelijke uitleg waar we moeten zijn en waar de dichtstbijzijnde parkeergelegenheid is. Dichtbij is wel heel letterlijk in dit geval, we lopen vanuit de parkeergarage zo de winkel van Peter binnen.

Op onderstaande kaart zie je het startpunt van onze fietstour in Edinburgh.

Engelstalige of Nederlandstalige gids?

Peter stelt zich voor als onze gids. Helaas is de Nederlandse gids vandaag niet beschikbaar. Dit is voor de kinderen even een teleurstelling. Peter belooft duidelijk en rustig te vertellen, zodat wij tijd hebben om het te vertalen voor de kinderen. Eerlijk is eerlijk, Peter houdt zich aan zijn woord en de kinderen steken er wat Engels van op.

Naast Peter fietst ook Rex mee. Een spontane, jonge vent die een studie Engels doet hier in Edinburgh.

Fietsen passen

Na de kennismaking krijgen we allemaal een fiets aangereikt die we mogen testen. Vooraf heeft Peter mij een appje gestuurd met de vraag wat de lengte van de kinderen is, zodat hij de juiste maat fietsen voor hun klaar kon zetten.

Na wat verstelwerkzaamheden van de zadels gaan we oefenen met de remmen. Dit is wel nodig, de handremmen op Engelse fietsen zitten net andersom dan bij ons. En met het feit dat Edinburgh geen vlakke stad is, is het wel belangrijk dat we de juiste rem gebruiken.

Helm op

Ons wordt gevraagd of de kinderen een helm op moeten. Dit is geen discussie, die helmen gaan gewoon op. Aangezien je als fietser in Schotland geen enkele privileges hebt en ze in Edinburgh fietsers niet gewend zijn, nemen wij geen risico’s wat betreft de veiligheid van de kinderen.

Off we go!

Wanneer iedereen de juiste fiets en helm heeft zijn we klaar om te gaan. De groep bestaat in totaal uit zo’n 11 mensen uit Nederland en Duitsland. Onze jongens zijn met hun 9 jaar de jongsten van het stel.

Eerste stop: Auld Reekie, de oude naam van Edinburgh

Onze eerste stop is bij het laatste restje van de stadsmuur van de oude stad van Edinburgh. Peter vertelt dat vroeger Edinburgh bekend stond onder een andere naam, namelijk Auld Reekie. Hij vertelt waar deze naam vandaan komt en enkele leuke weetjes over de stad.

Outlander filmlocaties in Edinburgh

De serie Outlander speelt zich grotendeels af in Schotland. Een aantal opnames is in Edinburgh gemaakt en Peter laat ons enkele filmlocaties zien. Hij heeft een map met foto’s van de opnames mee, waardoor we een goed beeld kregen waar de shots precies gemaakt zijn. Voor de Outlander-fans, wij dus, erg leuk.

Roetaanslag op de gebouwen

Tijdens onze tour stoppen we regelmatig even en vertelt Peter ons over Edinburgh. Zo wijst hij ons op de vele schoorstenen op ieder huis. Iets wat ons eigenlijk nog niet zo op was gevallen. Hij laat ons indenken hoe de stad eruit zou zien wanneer ieder huis in iedere kamer een kachel aanhad. De roet die door de schoorstenen naar buiten kwam, zorgde voor een enorme zwart aanslag op de gebouwen. Iets wat nog steeds goed te zien is in de stad.

Palace of Holyroodhouse

Vervolgens fietsen we over de Royal Mile door naar het paleis. De Royal Mile loopt van het kasteel van Edinburgh naar het paleis en is zoals de naam al doet vermoeden een mile lang.

Het paleis kunnen we even bekijken van achter de hekken, om hier een bezoek aan te brengen moet je entree betalen.

Gluren door de hekken van het Holyroodhouse paleis.
Gluren door de hekken van het Holyroodhouse paleis.
De voorkant van het paleis.
De voorkant van het paleis.

Holyroodpark

Vlakbij Palace of Holyroodhouse ligt het Holyroodpark. Dit is een koninklijk park middenin de stad en wordt veel gebruikt door de lokale bevolking om te ontspannen. Het park heeft lochs, heuvels en glenns. De hoogste top is Arthur’s seat, met 251 meter de hoogste heuvel van het park. Wat uiteraard een prachtig uitzicht over de stad biedt.

De heuvel is redelijk makkelijk te beklimmen, maar omdat wij een fietstour doen fietsen we er nu voorbij.

Fietsen naar Arthur’s Seat

Het is zondag en dus zou de weg naar Arthur’s seat afgesloten zijn voor verkeer. Helaas wordt dit weleens vergeten en zo ook vandaag. Er zijn gelukkig voldoende mogelijkheden om elkaar te passeren en omdat het eenrichtingsverkeer is, hebben we er weinig hinder van.

De klim omhoog is pittig. Een aantal mensen heeft een elektrische fiets, zo ook de gids en dat is duidelijk te merken. Terwijl wij onze beenspieren flink laten werken, moet Peter af en toe stoppen om op de rest te wachten.

Af en toe moeten we even wachten tot de auto's ons ingehaald hebben.
Af en toe moeten we wachten tot de auto’s ons ingehaald hebben.

Flink omhoog fietsen en… uitzicht!

Doordat dit een route is met 5-9% stijgingspercentage, ligt de minimale leeftijd van deze tour zo rond de 8 jaar. Onze jongens zijn 9,5 jaar en zijn redelijk wat gewend. Mocht je minder sportieve kinderen hebben, dan zou ik de fietstour in Edinburgh vanaf een jaar of 10 aanraden.

Eenmaal op het hoogste punt blazen we even uit en genieten we van het prachtige uitzocht over de stad. Ondertussen vertelt Peter welke gebouwen we in de verte allemaal zien.

Het fijne van omhoog fietsen is dat je daarna weer naar beneden moet. Dit gaat een stuk vlotter en makkelijker. De kinderen vinden het fantastisch, ik hou mijn hart vast….

Vanaf hier kunnen we een groot deel van Edinburgh overzien.
Vanaf hier kunnen we een groot deel van Edinburgh overzien.
Die 20 miles/hour, die halen we wel, heuveltje af.
Die 20 miles/hour, die halen we wel, heuveltje af.

Dr. Niels Garden

Beneden aangekomen stoppen we bij een prachtige tuin. Dr. Niels Garden is gecreëerd door twee artsen en is nu een plek waar mensen komen om te ontspannen, genieten en inspiratie op te doen. Bij de tuin is een klein koffiehuisje, waar je een versnapering kunt halen.

Wij genieten van dit kleine paradijsje, terwijl we ondertussen een broodje eten. Vervolgens is er tijd om lekker te struinen door dit mooie stukje natuur. En dan te bedenken dat dit vroeger een grote wildernis was.

Dr. Niels Garden. Lekker dwalen door de tuin.
Dr. Niels Garden. Lekker dwalen door de tuin.
Prima plekje om te lunchen.
Prima plekje om te lunchen.

Innocent Cycle Path

Met een kleine omweg langs de oudste pub van Edinburgh fietsen we via het Innocent Cycle Path terug de stad in. Het pad loopt over de vroegere spoorverbinding vanuit de mijnen naar de stad. Nu is deze weg geasfalteerd en één van de weinig fietspaden die Edinburgh kent.

Halverwege dit pad fietsen we door de gelijknamige tunnel. Al voordat we de tunnel in fietsen komt ons een koude lucht tegemoet. Eenmaal in de tunnel merken we pas echt hoe koud en vochtig het hierbinnen is. We fietsen vlot door om zo snel mogelijk het warme zonnetje weer op te zoeken.

Grappig om een stukje rails te zien liggen.
Grappig om een stukje rails te zien liggen.
De koude en donkere tunnel in.
De koude en donkere tunnel in.

De geboorte pub van Harry Potter

We fietsen via de universiteitsgebouwen terug richting het beginpunt van de fietstour in Edinburgh. En als één van de laatste stops, nemen we nog even een kijken bij het café waar Harry Potter geboren is. Zit daar een nieuwe schrijfster voor het raam?

The elephant house.
The elephant house.

Het einde is in zicht

De kinderen zijn hier blij om. Hoewel het een heerlijk fietstochtje was, waarin we veel gezien en geleerd hebben over de stad, is het na zo’n 3,5 uur wel klaar voor ze.

In totaal hebben we een kleine 13 km gefietst en met de flinke stijging in het Holyroodpark, zijn onze beentje nu toe aan een beetje rust. We spreken de fietstour nog even door met Peter en bedanken hem en Rex voor hun heldere uitleg en de goede begeleiding.

Fietstour in Edinburgh boeken bij Baja Bikes

De fietstour in Edinburgh met Baja Bikes duurt officieel 3 uur. Volwassenen betalen 40 euro voor deelname en kinderen tot 16 jaar 23 euro.

Reserveren via de fietsexcursie kan via de website van Baja Bikes.

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke ideeën voor een vakantie in Schotland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is deels tot stand gekomen in samenwerking met Baja Bikes. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.