Seeland met kinderen? Combineer Kopenhagen met de verrassende omgeving

0
1077

Op vakantie naar Seeland met kinderen is een erg goed idee. Saskia ging eerder al in de zomervakantie naar de Deense hoofdstad Kopenhagen en het noorden van Seeland. Recent bezocht ze in de meivakantie het zuidelijke deel van dit eiland. Hoog tijd voor een blog waarin alle tips voor bezienswaardigheden op Seeland bij elkaar te vinden zijn.

Ontdek hier de leukste reisaanbieders voor een vakantie met kinderen naar Seeland in Kopenhagen:

Seeland ofSjælland?

De Denen schrijven Sjælland, op z’n Hollands zeggen we Seeland. In dit blog over Seeland met kinderen houden we de Nederlandse manier van schrijven aan.

Het woord ‘Seeland’ wordt gebruikt voor de regio en voor het eiland. De regio Seeland bestaat uit het eiland Seeland en de eilanden Falster, Lolland en Møn die zuidelijker liggen. Over deze drie eilanden hebben we een apart blog boordevol met tips.

Dit blog gaat over de bezienswaardigheden op het eiland Seeland en de Deense hoofdstad Kopenhagen. Natuurlijk delen we ook onze tips voor accommodaties op Seeland, dit zijn vooral campings en vakantiehuisjes.

Ligging Seeland:

Vakantie op Seeland met kinderen, hoe kom je er?

Vanuit Nederland zijn er met de auto twee logische routes voor een vakantie naar Seeland met kinderen.

De eerste route naar Seeland gaat via Jutland en Funen. Daar steek je via de tolbrug over naar Seeland. Het voordeel van deze route is dat een combinatie met LEGOLAND Billund mogelijk is, een pretpark waar veel gezinnen graag een keer heen willen.

Lees hier meer over LEGOLAND Billund

De andere manier om op Seeland te komen is met de ferry van Scanlines van Puttgarden naar Rødby. Via de zuidelijke eilanden van de regio Seeland rij je dan naar het eiland Seeland. Qua kilometers is deze route korter, vanuit Utrecht net iets meer dan 700 kilometer. Voor veel kinderen is de overtocht met de ferry een belevenis op zich.

Lees hier meer over de overtocht met Scandlines

Met Scandlines varen we naar Rødby.
Met Scandlines varen we naar Rødby.

Bezienswaardigheden in het zuiden van Seeland

Wij gingen in het zuiden van Seeland met kinderen naar Stevns Klint, Camp Adventure, Gavnø Slot en Danmarks Borgcenter.

Stevns Klint

De krijtrotsen van Møns Klint zijn wereldberoemd, toch is het Stevns Klint dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Wij bezoeken eerst het kleine kerkje dat boven de rotsen staat. Vanaf hier kunnen we de krijtrotsen goed zien.

Natuurlijk klauteren we naar beneden. Heel bijzonder is dat in deze krijtrotsen een donkere laag te zien is. Die is 65 miljoen jaar geleden ontstaan toen de aarde geraakt werd door een asteroïde. Bij kinderen is dit moment bekend als de gebeurtenis waardoor de dinosaurussen uitstierven.

Lees in het blog over UNESCO Werelderfgoed in Denemarken meer over Stevns Klint.

Een bewolkte dag bij Stevns Klint.
Een bewolkte dag bij Stevns Klint.

Camp Adventure

In 2019 opende Camp Adventure de schitterende uitkijktoren ‘Forest Tower’. Voor ons dé reden om hierheen te gaan. Bij Camp Adventure is meer te doen. Zo kun je er voor een vast bedrag de hele dag in het klimbos klimmen, inclusief lange zipline routes. De komende jaren worden bij Camp Adventure bijzondere accommodaties geopend waar je midden in de natuur kunt overnachten.

De wandeling naar de uitkijktoren van Camp Adventure gaat door het bos. We lopen over een pad van planken. Opeens zien we de uitkijktoren tussen de bomen door. Van dichtbij is de toren nog indrukwekkender. De wandeling naar boven kan voor mensen met hoogtevrees een uitdaging zijn, ik vind het in ieder geval best spannend… Vanaf de top van de toren kunnen we heel Seeland zien liggen.

Lees hier meer over Camp Adventure (uitkijktoren en klimbos)

Vanaf de uitkijktoren van Camp Adventure kunnen we heel Seeland zien liggen.
Vanaf de uitkijktoren van Camp Adventure kunnen we heel Seeland zien liggen.

Gavnø Slot

Gavnø Slot in Næstved is bekend vanwege de kasteeltuin. Op Tripadvisor lees ik dat mensen de tuin vergelijken met de Keukenhof. Dat komt mooi uit, dan zal in de meivakantie veel in bloei staan. Eerlijk is eerlijk, de kinderen staan niet direct te trappelen van enthousiasme om erheen te gaan.

In de tuin van Gavnø Slot zien we vlak na de entree de eerste tulpen. Uit Nederland! Nu heb ik meteen de aandacht van de kinderen. We vermaken ons erg goed met het maken van foto’s met de bloemen. Het kasteel is te bezoeken, maar we slaan dit over als we horen dat hier vooral schilderijen hangen. De Piratenspeeltuin is veel leuker voor kinderen. Zelfs mijn brugklasser vermaakt zich hier goed.

Naast de kasteeltuin is een klimbos te vinden. Omdat we bij Camp Adventure hebben geklommen, laten we deze activiteit nu aan ons voorbij gaan.

Danmarks Borgcenter

Het Danmarks Borgcenter is een belevingscentrum bij Slot Vordingborg. Ik vertel de kinderen dat ze er iets met een iPad kunnen doen. “Gaan we daarheen?” roept mijn 9-jarige graag gamende zoon meteen. Ja, dat doen we. Vrolijk loopt hij voor me uit, de combinatie van een kasteel en een iPad lijkt hem superleuk.

Bij het Danmarks Borgcenter zien we restanten van het vroegere Slot Vordingborg. We krijgen bij de balie uitleg over de iPad. Er is allerlei informatie op te vinden over het vroegere slot en ter ondersteuning van de tentoonstelling in de kelder van het gebouw. En er staat een game op de iPad. Die gaan we spelen.

Op het terrein van Slot Vordingborg moeten we met behulp van de iPad naar bepaalde plekken lopen. Daar moeten we een geest verslaan door te schieten. Mijn zoon is er heel behendig in, mijn dochter en ik hebben er meer moeite mee. Ik schrik me rot als een van de geesten in de game mijn beeldscherm ‘kapot’ slaat. Gelukkig krijg ik een herkansing en deze keer versla ik de geest wel. De meeste geesten zijn fantasiefiguren. Maar dan opeens moet ik op een geest gaan schieten die eruit ziet als een bebloede vrouw. Dit is luguber. Ik zou dit spel niet gaan doen als je kinderen gevoelig zijn of snel bang zijn.

Ik moet nog bijkomen van het schieten op die rare geesten en daardoor vergeten we helemaal de toren te beklimmen. Wel bezoeken we de ondergrondse tentoonstelling. Daar zijn we binnen een kwartier uitgekeken.

Danmarks Borgcenter.
Danmarks Borgcenter. Achteraan zijn de expositiegebouwen te zien.

Accommodatie in het zuiden van Seeland: Feddet Strand Camping

In het zuiden van Seeland verblijven we op Feddet Strand Camping. Deze camping ligt direct aan het strand, echt een geweldige locatie. Kom je hier met je eigen kampeermiddel, dan sta je in ‘straatjes’ tegenover elkaar. Het geheel oogt zelfs in het voorseizoen al vrij vol. Iets dat je vaker bij strandcampings ziet.

Wij slapen in een strandhuisje. Eenvoudige vakantiehuisjes of luxe kampeerhutten, het is net hoe je het bekijkt. Ze zien er leuk uit en bieden alles wat je nodig hebt. Beneden is een kleine woonkamer met keukenblokje en eetkamertafel. Er is een slaapkamer met 2-persoonsbed en een badkamer. Helaas komt het warme water uit een boilertje, dus snel douchen, anders heb je alleen koud water over. Via een steile trap kom je op de vide, daar zijn twee slaapplaatsen door middel van matrassen op de grond.

Bekijk de actuele prijzen voor Feddet Strand Camping

Op de camping zijn diverse faciliteiten. Let erop dat een deel hiervan (zoals de horeca) in de meivakantie beperkt geopend is. Voor gebruik van het eenvoudige zwembad moet je extra betalen. Even zwemmen als gezin en je bent zo bijna 20 euro kwijt, dat vind ik behoorlijk prijzig. Daarnaast kun je tegen betaling gebruik maken van skelters, trampolinepark, midgetgolf en een eenvoudig klimparcours. De speeltuinen zijn wel gratis en deze vallen gelukkig erg in de smaak bij de kinderen.

Lees hier ook het blog met tips voor vakantiewoningen ten zuiden van Kopenhagen

Het strandhuisje op Feddet Strand Camping. Achter de bomen ligt de zee.
Het strandhuisje op Feddet Strand Camping. Achter de bomen ligt de zee.

Bezienswaardigheden in het noorden van Seeland

In het noorden van Seeland verblijven we in Hillerød. Hier treffen we een dag met wat minder weer. Geen probleem in Denemarken, want er is altijd genoeg binnen te doen. We bezoeken Frederiksberg Slot en gaan in Helsingør naar het Maritiem Museum en Slot Kronborg.

Maritiem Museum in Helsingør

Het Maritiem Museum is rondom een voormalig droogdok gebouwd. Als we aan komen lopen zien we dit ondergrondse museum eerst niet liggen. Via een loopbrug komen we in het museum. Daar krijgen de kinderen een speurtocht en een bijbehorende tas met spulletjes die nodig hebben. Het is een van de leukste speurtochten die ik tot nu toe heb gezien: interactief, ontdekken en zelfs proeven.

Het Maritiem Museum heeft veel mogelijkheden voor kinderen om zelf van alles uit te proberen. Ze kunnen zichzelf tatoeëren (wees gerust, deze tattoo verdwijnt onder de douche), oefenen met knopen en eindeloos spelen in de speelhoek.

Lees in dit blog meer over het Maritiem Museum in Helsingor

Het Maritiem Museum is sowieso een prachtig gebouw.
Het Maritiem Museum is sowieso een prachtig gebouw.
Een van de activiteiten voor kinderen: een nep tatoeage zetten.
Een van de activiteiten voor kinderen: een nep tatoeage zetten.

Slot Kronborg in Helsingør

Naast het Maritiem Museum ligt Slot Kronborg. Deze twee bezienswaardigheden zijn tijdens een vakantie op Seeland met kinderen prima op één dag te bezoeken. Slot Kronborg ligt op een hele strategische plek. Vanaf hier is de afstand tot Zweden maar 4 kilometer. Een goede plek voor koningen om tol te gaan heffen op langsvarende schepen. Het kasteel is daarnaast bekend van Hamlet, dit verhaal van Shakespeare speelt zich af in Slot Kronborg.

Het kasteel is indrukwekkend om te zien. Onze jongste is dolblij als hij de kanonnen ziet en zou daar uren druk mee kunnen zijn. We nemen hem toch mee naar binnen. Tijdens ons rondje door het kasteel komen we een speciale ruimte voor kinderen tegen. Hier brengen we best veel tijd door met spelen.

Later lopen we door de kazematten en vermaken de kinderen zich in de speeltuin die naast het kasteel ligt.

Lees hier het blog over Slot Kronborg

Kronborg Slot, een schitterend kasteel.
Kronborg Slot, een schitterend kasteel.
Kanonnen genoeg bij dit kasteel.
Kanonnen genoeg bij dit kasteel.

Frederiksborg Slot in Hillerød

Frederiksborg Slot is van buiten en van binnen echt de moeite waard en geeft ons een vermoeden van de rijkdom van de koninklijke familie. In de kelder is een speciaal kindermuseum waar kinderen de mooiste koninklijke kleding kunnen passen. Onze kinderen zijn niet zo’n fan van verkleden, daardoor blijven we hier maar kort.

De barokke tuin doet ons wat denken aan de tuinen van Paleis Het Loo, bijzonder fraai dus! Omdat we aan het einde van de dag naar Frederiksborg Slot zijn gegaan, laten we de tuinen verder voor wat het is. De kinderen hebben na een actieve dag geen zin meer in een wandeling.

Frederiksberg Slot en de kasteeltuin.
Frederiksborg Slot en de kasteeltuin.

Accommodaties in het noorden van Seeland

In het noorden van Seeland verblijven we opHillerød Camping in de gelijknamige plaats Hillerød. We hebben een kampeerhut gehuurd, die hebben ze op deze camping in verschillende soorten en maten. Natuurlijk kun je hier ook met je eigen kampeermiddel terecht.

De kinderen vermaken zich erg goed in de speeltuin die bij de camping hoort. Wij zijn blij met de gezellige gemeenschappelijke keuken en de recreatieruimte. Ideaal als het weer tegenzit en je meer ruimte wil dan je hut heeft.

Vanuit de camping lopen we zo naar het centrum van Hillerød. Vanuit hier kun je makkelijk met de trein naar Kopenhagen. Dat maakt deze camping een hele geschikte uitvalsbasis als je het noorden van Seeland met kinderen wilt bezoeken en ook de hoofdstad niet wilt overslaan.

Lees hier meer over Hillerød Camping

Onze hut op Hillerød Camping.
Onze hut op Hillerød Camping.

Kopenhagen, de Deense hoofdstad

Bij Kopenhagen denken veel mensen aan het beeldje van de kleine zeemeermin. Wat ons betreft kun je die overslaan. Het beeldje is klein en er staan massa’s toeristen voor. Tijdens onze stedentrip in Kopenhagen trekken we een goede twee dagen uit om de stad te verkennen. Dat blijkt veel te kort.

We starten met een rondvaart om zo een eerste indruk van de stad te krijgen. Dat is een goede keuze. Via de kleurrijke gebouwen aan Nyhavn lopen we naar de wisseling van de wacht bij Amalienborg. Even binnen kijken bij de Frederikskirke en door naar Experimentarium City (deze zit inmiddels op een andere locatie).

De tweede dag beginnen we met Rosenborg Slot, hier liggen de Deense kroonjuwelen. We beklimmen de Ronde Toren en gaan naar de LEGO flagstore. De dag sluiten we af bij het Planetarium en pretpark Tivoli.

Lees hier alles over onze stedentrip Kopenhagen met kinderen

Kopenhagen heeft veel meer te bieden dan dit bekende plaatje van Nyhavn.
Kopenhagen heeft veel meer te bieden dan dit bekende plaatje van Nyhavn.

Bezienswaardigheden net buiten Kopenhagen

In de buitenwijken van de stad en net daarbuiten is ook behoorlijk veel te doen. We gaan naar Den Blå Planet, Jægersborg Dyrehave, pretpark Bakken, Roskilde en we zoeken de Forgotten Giants op.

Forgotten Giants, de houten reuzen van Thomas Dambo

Sinds een paar jaar zijn ze te vinden rondom Kopenhagen: de houten reuzen van Thomas Dambo. Gemaakt van sloophout, samen met vrijwilligers. De houten reuzen staan op plekken waar voorheen niet veel mensen kwamen maar die wel de moeite waard zijn.

We gaan met een kaart in de hand op zoek. En ja hoor, we vinden ze alle zes!

Lees in dit blog meer over de Forgotten Giants.

Roskilde

In het centrum van Roskilde staat een gotische kathedraal die in de 12e en 13e eeuw is gebouwd. De eeuwen daarna is de kerk uitgebreid en aangepast aan de wensen van die tijd. Sinds de 15e eeuw worden de leden van de Deense koninklijke familie hier begraven. De kathedraal staat op de Werelderfgoedlijst omdat het een van de oudste bakstenen kerken in Noord-Europa is.

Voor kinderen is er een speurtocht door de kathedraal, die helpt hen om goed te kijken en zo meer van de kerk te zien. We besteden hier ongeveer een uur en lopen daarna een rondje door de winkelstraat.

Roskilde is leuk om even te stoppen tijdens een vakantie op Seeland met kinderen, bijvoorbeeld op de route van of naar Funen.

Druk bezig met de speurtocht in de kathedraal van Roskilde.
Druk bezig met de speurtocht in de kathedraal van Roskilde.

Jægersborg Dyrehave

Ten noorden van Kopenhagen ligt Jægersborg Dyrehave: een cultureel jachtlandschap rond het jachtslot Eremitage dat in juni 2015 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is gezet. Het gebied is ideaal om te wandelen, maar je kan er ook fietsen, met een paardenkoets worden rond gereden of zelf op een paard rijden.

Wij maken een wandeling van de parkeerplaats naar het jachtslot om daarna via pretpark Bakken terug naar de auto te gaan. Onderweg komen we grote groepen herten tegen. Eerst zijn we helemaal verbaasd, daarna blijkt dat we er nog veel meer gaan zien.

Lees hier meer over Jægersborg Dyrehave

Wandelen naar het jachtslot op Jægersborg Dyrehave.
Wandelen naar het jachtslot op Jægersborg Dyrehave.

Pretpark Bakken

Veel mensen gaan naar Tivoli als ze een pretpark in Kopenhagen willen bezoeken. Wij gaan ook naar Bakken, qua aantal bezoekers is dit het tweede attractiepark van Denemarken. Bakken (voluit Dyrehavsbakken) is het oudste nog werkende pretpark ter wereld. De houten achtbaan is in 1932 gebouwd.

Het terrein van Bakken is gratis toegankelijk. Ook hier betaal je per attractie, net als bij Tivoli. De attracties zijn bij Bakken voordeliger en de rijen korter. Als je hier een dag(deel) wil genieten van de attracties, dan is het aan te raden om een dagkaart te kopen.

De kinderen mogen beide kiezen in welke attractie ze willen, dat wordt de houten achtbaan.

Lees in dit blog meer over zowel Tivoli als Bakken

De houten achtbaan van pretpark Bakken.
De houten achtbaan van pretpark Bakken.

Den Blå Planet

Den Blå Planet is het aquarium bij Kopenhagen en het grootste aquarium van Noord-Europa. Dit is ook een leuke stop als je op doorreis bent naar Zweden, want het aquarium ligt vlakbij de brug.

Het mooiste in Den Blå Planet is de hele grote glazen wand waarachter onder andere de hamerhaaien zwemmen. Het is net alsof ze rakelings langs ons heen zwemmen. Ook in de tunnel, waarbij we eigenlijk onder een aquarium doorlopen, kijken we onze ogen uit.

Lees hier meer over aquarium Den Blå Planet

Zoveel te zien in de aquaria van Den Blå Planet.
Zoveel te zien in de aquaria van Den Blå Planet.

Accommodaties in Kopenhagen

Voor ons bezoek aan Kopenhagen en een aantal bezienswaardigheden in de directe omgeving overnachten we op stadscamping Absalon (DCU Copenhagen Camp). Een vrij grote camping met goede openbaar vervoerverbindingen. Voor ons een hele belangrijke randvoorwaarde bij het kiezen van een stadscamping.

Check hier de prijzen en beschikbaarheid

Op camping Absalon kun je met eigen kampeermiddel terecht of in een van de huuraccommodaties. Wij kiezen voor een hut. Deze ligt middenin de camping, vlak naast de speeltuin. Dat is ideaal met kinderen.

Lees hier ons blog over stadscamping Absalon

Ons huisje op Absalon Camping.
Ons huisje op Absalon Camping.

Praktische informatie vakantie Seeland met kinderen

Tijdens een vakantie op Seeland met kinderen is het handig om een papieren reisgids mee te nemen. Voor gezinnen raden we KidsKompas Denemarken aan in combinatie met Ontdek Denemarken. Ga je ook naar Kopenhagen? Dan mag een handzaam gidsje met plattegrond niet ontbreken. Wij vinden ANWB Extra Kopenhagen de handigste.

De reistijd voor een bezoek aan Seeland met kinderen is de zomer. De meeste kans op mooi weer en alle bezienswaardigheden zijn open. De tweede helft van augustus is voor de Denen de vakantie al voorbij, dat maakt het voor ons een voordeligere reisperiode.

Ook de meivakantie is mogelijk. Hou er wel rekening mee dat diverse bezienswaardigheden pas vanaf begin mei opengaan en dan beperkte openingstijden hanteren.

Een stedentrip Kopenhagen kan natuurlijk het hele jaar. Toch adviseren we voor steden in het noorden van Europa om voor de zomer te kiezen. De temperatuur is dan aangenamer en het is lang licht.

Ben jij al eens op vakantie op Seeland met kinderen geweest?

Ontdek hier de leukste reisaanbieders voor een vakantie met kinderen naar Seeland in Kopenhagen:

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor een vakantie in Denemarken? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is deels tot stand gekomen in samenwerking met Visit Denmark. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.