Zonder reisverzekering geen reis wat ons betreft. Alhoewel een reisverzekering in de meeste gevallen niet verplicht is, kunnen wij je van harte aanbevelen om toch een kortlopende of doorlopende reisverzekering af te sluiten voordat je op vakantie gaat. Dit geldt dan met name voor reizen naar het buitenland. Echter is het zo dat reisverzekeringen ook gelden voor vakanties binnen Nederland.
Waarom een reisverzekering?
Alhoewel je wellicht denkt “mijn doktersbezoek is toch gewoon verzekerd via mijn ziektekostenverzekering” als je naar het buitenland gaat, is een reisverzekering eigenlijk met name handig voor andere onvoorziene omstandigheden, waarbij de kosten soms flink kunnen oplopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- Het eerder naar huis moeten terugreizen vanwege ziekte of overlijden van een familielid
- Het maken van extra kosten voor langer verblijf wanneer je ziek wordt tijdens je reis
- Het inschakelen van een reddingshelikopter tijdens ongelukken bij wintersport of bergsport
- Bagage die kwijt raakt en beschadigd raakt
- Vervangend vervoer bij uitval van je auto
- Rechtsbijstand indien je bijvoorbeeld bij een ongeluk betrokken raakt.
Daarnaast zijn niet altijd alle medische kosten verzekerd op je reisverzekering, dit hangt vaak ook samen met de bestemming waar je naartoe reist. Ook kan de nooddienst van jouw reisverzekering je bijstaan met hulp wanneer nodig.
Kortom: genoeg redenen om een reisverzekering af te sluiten dus.
Let op: zaken zoals politiek geweld, natuurgeweld en overmacht zijn nooit te verzekeren en worden normaal gesproken dan ook uitgesloten van welke reisverzekering dan ook.
Waar op te letten bij het afsluiten van een reisverzekering
Wanneer je een reisverzekering gaat afsluiten zijn er een aantal zaken handig om op te letten. Wij hebben de belangrijkste hieronder voor je op een rijtje gezet:
Kortlopend of doorlopend?
Wanneer je minimaal twee keer per jaar op vakantie gaat, loont het om uit te zoeken of een doorlopende reisverzekering wellicht voordeliger is dan een kortlopende reisverzekering. In dit laatste geval hoef je vervolgens ook niet meer na te denken over het afsluiten van een verzekering want jouw reisverzekering geldt dan gewoon voor alle reizen die je boekt, mits je de aanvullende opties en/of juiste pakketten kiest.
Europadekking of werelddekking
De meeste verzekeringen werken met Europa dekking of werelddekking voor doorlopende reisverzekeringen. Dit kun je normaal gesproken per jaar aanpassen. Heb je een doorlopende reisverzekering met werelddekking en ben je van plan om een jaar niet buiten Europa op vakantie te gaan, dan kun je je verzekering in de meeste gevallen na een jaar downgraden.
Wintersport en bijzondere sporten
Voor wintersport, watersport en andere bijzondere sporten zijn vaak aanvullende verzekeringen noodzakelijk. Een skivakantie heeft namelijk normaal gesproken meer risico op bijvoorbeeld ongevallen dan een zonvakantie aan zee. Ben je van plan bijzondere sporten te gaan beoefenen op je reis, dan is het verstandig om even te checken of je daarvoor verzekerd bent en/of je wellicht een aanvullende dekking hiervoor moet afsluiten. Enkele gevaarlijke sporten, zoals bungy jumping of base jumping, zijn niet te verzekeren.
Nalatigheid en onvoorziene gebeurtenissen
Houd er rekening mee dat nalatigheid nooit is meeverzekerd. Stap je dronken in een auto, dan ben je niet verzekerd. Laat je je spullen onbeheerd achter, dan is dat ook niet verzekerd. Een verzekeraar gaat er bovendien altijd vanuit dat een schade berust op een onvoorziene gebeurtenis. Als je naar huis terug moet keren voor iemand die al op sterven ligt, dan is dit niet altijd verzekerd. Hetzelfde geldt voor het naar huis moeten keren om medische redenen die voorafgaand aan de reis al bekend waren. Twijfel je hierover? Neem dan altijd contact op met je verzekering om na te gaan of een bestaande ziekte en/of kwaal is verzekerd.
Zakelijke reizen
Ga je regelmatig zakelijk op reis? Ook hiervoor dien je een aanvullende dekking mee te verzekeren. Dit kan vaak op een reguliere polis erbij tegen een toeslag. Let er vervolgens wel op dat voor zakelijke reizen soms wel andere voorwaarden gelden dan voor de reisverzekering.
Bagage en dure apparatuur
Houd er rekening mee dat je bagage en dure apparatuur vaak maar tot een maximum verzekerd is. Ook de leeftijd van jouw apparaat speelt mee bij het bedrag van de uiteindelijke vergoeding. Stel dat jouw mobiele telefoon wordt gestolen op reis maar deze is al vier jaar oud, dan krijg je maar een percentage van de nieuwwaarde vergoed. Reis je met dure apparatuur en/of veel elektronica, dan is het handig om uit te zoeken of je dit extra moet bijverzekeren.
Eigen risico
De meeste reisverzekeringen hebben een eigen risico van bijvoorbeeld 50 of 100 euro. Dit betekent dat de eerste 50 of 100 euro aan kosten altijd voor jezelf zijn, ongeacht om welke reden van declaratie het gaat.
Medische kosten
Over medische kosten is een hoop te zeggen en we adviseren je dan ook van harte dit uitgebreid uit te zoeken en je hier zo volledig mogelijk voor te verzekeren. Door de Consumentenbond wordt aanbevolen je voor verschillende bestemmingen, waaronder Australië, Nieuw-Zeeland, Amerika en Canada, je medische kosten extra te verzekeren. Dit heeft ermee te maken dat de medische kosten in deze (en verschillende andere landen) vaak stukken hoger zijn dan in Nederland. Je Nederlandse zorgverzekering vergoed in veel gevallen alleen de kosten van medische spoedhulp conform de Nederlandse norm.
Ongevallen
Een andere module die je kunt meeverzekeren is ongevallen. In dit geval vindt er een uitkering plaats na overlijden of blijvende invaliditeit.
Annuleringen
Let op: een annuleringsverzekering dekt jouw reissom wanneer je een reis moet annuleren. Dus stel dat je voor 2.000 euro een reis boekt en je moet voorafgaand aan de reis annuleren, dan krijg je je reissom, mits binnen de verzekerde voorwaarden, terug van je verzekeraar. Indien je tijdens je reis moet annuleren krijg je het ongenoten deel van je reisdagen terug. Een annuleringsverzekering vergoed echter niet de kosten voor jouw reis naar huis, hier heb je een reisverzekering voor nodig.
Waarnemers
Een laatste advies ten slotte is om goed te kijken naar waarnemers en huisdieren. Het overlijden van een huisdier is niet meeverzekerd en geen reden om te annuleren of naar huis terug te keren. Hetzelfde geldt voor een familielid dat geen eerste- of tweedegraads is. Deze kun je als waarnemer meeverzekeren.
Een voorbeeld: een van onze bloggers had een uitstekende relatie met haar tante, die een soort van tweede moeder voor haar was. Een tante is derdegraads familie en dus niet meeverzekerd bij de meeste reisverzekeringen. Je kunt een dergelijke belangrijke persoon dan meeverzekeren als ‘waarnemer.’ Dit geldt bijvoorbeeld ook voor zakelijke waarnemers. Heb jij een dergelijke persoon in je leven, dan is het handig om na te gaan wat de extra kosten van het meeverzekeren zijn.
Kortom
Er zijn heel veel opties en zaken om rekening mee te houden bij het afsluiten van een reisverzekering. Laat je daarom altijd goed adviseren en/of doe grondig onderzoek zodat je in het onverhoopte geval dat je een beroep moet doen op je reisverzekering je niet voor ongewenste verrassingen komt te staan.
Met welke reisverzekering heb jij goede ervaringen?
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.